Video Games και “Ειδήσεις των 8”

Πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (συγκεκριμένα η τηλεόραση) αντιμετωπίζουν τα βιντεοπαιχνίδια…

Πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (συγκεκριμένα η τηλεόραση) αντιμετωπίζουν τα βιντεοπαιχνίδια…

BatmanArkhamAsylum

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του «ζώον κοινωνικόν», θέλοντας έτσι να καταδείξει την ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικότητα. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος επινόησε πολλούς τρόπους για να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τις γνώσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Από τη στιγμή όμως που συνειδητοποίησε ότι δεν είναι αρκετό στο να μετατραπεί ο ίδιος σε ένα «μέσο μαζικής ενημέρωσης», σύντομα εφηύρε άλλους τρόπους, όπως το βιβλίο (όχι όπως το φανταζόμαστε σήμερα). Με το πέρασμα των αιώνων και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης εμφανίστηκαν σταδιακά… Από την εφεύρεση της τυπογραφίας το 15ο αιώνα, μέχρι την άφιξη της τηλεόρασης και του διαδικτύου σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (με εξαιρέσεις) μετατράπηκαν σε ένα «πιστό λαγωνικό» της ανώτερης τάξης. Στο συγκεκριμένο άρθρο, από τα Μ.Μ.Ε. θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την “Τηλεόραση” (τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων), η οποία την τελευταία δεκαετία δαιμονοποίησε αρκετά πράγματα, και μέσα σε αυτά βρίσκονταν και τα βιντεοπαιχνίδια.

Στα Video Games έχουμε 3 ζωές…

Σε αρχικό στάδιο, η τηλεόραση ανέκαθεν κατηγορούσε, ή καλύτερα πρόβαλλε τη «σκοτεινή πλευρά» των βιντεοπαιχνιδιών. Στο εξωτερικό κυρίως, το φαινόμενο κατά το οποίο τα βιντεοπαιχνίδια «σκοτώνουν», θα μπορούσαμε να το χαρακτηρήσουμε ένα «μηνιαίο» θέμα των τηλεοπτικών εκπομπών. Ψυχίατροι, εμπειρογνώμονες, αλλά και άπειροι είχαν, έχουν και θα έχουν άποψη επάνω στο θέμα. Εν συντομία όμως, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν. Παρ’ όλα αυτά, το συγκικριμένο φαινόμενο παρουσιάζεται και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θυμόμαστε τον τρόπο, με τον οποίο πρόβαλλε η ελληνική τηλεόραση το τελευταίο Riot Greek Legends (δεν θα ονοματίσω κανάλι και εκπομπή). Παρουσίασε τους gamers, ως εθισμένα ζόμπι! Εδώ γεννιέται όμως, το εξής ερώτημα: «Γιατί προβάλλει η τηλεόραση μόνο τη σκοτεινή πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών;» (Δυστυχώς δεν μπορώ να ονοματίσω κανάλια και εκπομπές)

Για να λέμε και τις αλήθειες μας, τα βιντεοπαιχνίδια είναι μεγάλος εθισμός. Σε αυτόν τον εθισμό στοχεύει να χτυπήσει η τηλεόραση… Εντούτοις, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν και θετικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, καταπολεμούν το φαινόμενο της αποξένωσης, κοινωνικοποιόντας τα άτομα (π.χ. μέσα από μία κοινότητα των MMO) και προωθούν αυτά (τα άτομα) από διάφορες εθνικότητες στο να συνεργαστούν, βάζοντας πέρα τις διαφορές τους (και πολλά άλλα). Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να προβάλλει μόνο την αρνητική πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών.

Για να μπούμε λοιπόν στο ζουμί, τα δελτία ειδήσεων και οι τηλεοπτικές εκπομπές κατηγορούν τα βιντεοπαιχνίδια, διότι το «σκοτεινό» πάντα θα τραβάει. Μία είδηση αρνητικού περιεχομένου θα προσεγγίσει περισσότερο κοινό από ένα θετικό συμβάν. Επίσης, ένα φαινόμενο που έχει αποκτήσει κοινωνικές διαστάσεις, σε συνδυασμό με μία αρνητική προσέγγιση, δημιουργούν ένα top θέμα προς διεξοδική ανάλυση, με αρκετή τηλεθέαση (π.χ. οι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να μετατραπούν σε δολοφόνους = top θεμα). Η τηλεόραση, λοιπόν, παραμένει το καλύτερο μέσο μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ζητούμενο, κι αυτό διότι ασκεί τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά (λόγω οπτικοακουστικής επαφής). Συνοπτικά, θεωρώ ότι τα μυθοπλαστικά προϊόντα που προβάλλει η τηλεόραση -και γενικά τα ΜΜΕ- τραβάνε την προσοχή, επηρεάζουν τη στάση των ατόμων, και σε γενικά πλαίσια κερδίζουν τηλεθέαση (στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα βιντεοπαιχνίδια).

Θα μπορούσα κάλλιστα να αναφέρω τρόπους αντιμετώπισης για το ζήτημα, αλλά θεωρώ ότι δεν αξίζει, διότι στην ούσια δεν θα γίνουν ποτέ πράξη! Τα βιντεοπαιχνίδια θα θεωρούνται πάντα από την τηλεόραση, ως «μηχανήματα» του Διαβόλου, και ποτέ δεν θα βρουν τη γαλήνη που τους αρμόζει. Επομένως, εφόσον η θεωρία απέχει, και θα απέχει από την πράξη, θεωρώ ανούσιο να προβούμε στη διαδικασία αυτή. Το μόνο που μένει να κάνουμε ως gamers, είναι να υποστηρίζουμε τα βιντεοπαιχνίδια όταν βλέπουμε ότι αυτά απειλούνται, με όποιον τρόπο μπορούμε…

Υ.Γ. Ο τίτλος «Ειδήσεις των 8» είναι ειρωνικός.

 

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς:

Video Games και Γυμνό, εδω

Video Games και Τέχνη, εδώ

Video Games και Θρύλοι (part 1), εδώ

Video Games και Γυναίκες, εδώ

Video Games και Θρησκείες, εδώ

Video Games και «Ναρκωτικά», εδώ