Video Games και Θρύλοι (Part 1)

Αλήθεια ή Θρύλος;

Αλήθεια ή Θρύλος;

loch_ness_

Πριν παραθέσουμε οτιδήποτε, θα πρέπει να δώσουμε τον ορισμό του θρύλου… Ο θρύλος, λοιπόν, είναι μία προφορική διήγηση, συνήθως εκπληκτική, για πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν και κινούνται μεταξύ του μυθικού και του πιθανού. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε φτάσει σε σημείο να αναρωτιόμαστε, εάν όλα αυτά που ακούγαμε όταν ήμασταν παιδάκια είναι αληθινά ή απατηλά. Άραγε υπάρχουν ή όχι; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τους θρύλους, οι οποίοι μπορεί να αγνοούνται ακόμη από τον αληθινό κόσμο, αλλά έκαναν την άφιξή τους στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών…

Το τέρας του Λοχ Νες

Το τέρας του Λοχ Νες –ή αλλιώς Νέσι– είναι ένα από τα πιο γνωστά τέρατα του “γλυκού νερού”. Η Νέσι σύμφωνα με τις περιγραφές μοιάζει με έναν πλησιόσαυρο (έχει μακρύ λαιμό, χοντρό σώμα και μικρό κεφάλι) και ζέι στη λίμνη του Λοχ Νες, στην Σκωτία.

Αναφορές για ένα τέτοιο τέρας έχουμε από τον 6ο αιώνα, με τον θρύλο του Άγιου Κολούμπα, ο οποίος κατάφερε να σώσει τον μαθητευόμενό του από τα δόντια του τέρατος. Έπειτα, το τέρας έκανε την επανεμφάνισή του στο βιβλίο “Ιστορία της Σκωτίας” του Έκτορ Μπόες. Στις αρχές του 30’ όμως, ήταν που έγινε αρκετά δημοφιλές… Συγκεκριμένα, το 1993 στάλθηκε μία ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier, σύμφωνα με την οποία το ζεύγος Σπάισερ είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο ον. Από εκεί και πέρα, ερευνητές, επιστήμονες, αλλά και απλοί πολίτες, προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο αυτό τέρας.

Στα τέλη της δεκεατίας του ’80 ήταν που η Νέσι έκανε αισθητή την παρουσία της και στο χώρο του gaming. Συγκεκριμένα, ο πρώτος τίτλος με το τέρας κυκλοφόρησε το 1987, με τίτλο “Nessie Hunt”. Στην πορεία, πολλοί developers εμπνεύστηκαν από αυτόν τον θρύλο και δημιούργησαν χαρακτήρες, βασισμένους επάνω στο τέρας του Λοχ Νες. Για παράδειγμα, η Riot δημιούργησε το Loch Ness Cho’Gath skin (League of Legends). Επίσης, το Pokemon Lapras, στη σειρά παιχνιδιών, είναι εμπνευσμένο από τη Νέσι, και οι developers σκέφτονταν να το ονομάσουν αρχικά “Ness”. (Υπάρχουν αρκετές ακόμη αναφορές)

Κράκεν

kraken

Συνεχίζουμε με ένα ακόμη θαλάσσιο τέρας, το Κράκεν! Το Κράκεν, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν ένα τεράστιο θαλάσσιο τέρας που ζούσε ανάμεσα στις ακτές της Ισλανδίας και της Νορβηγίας. Το Κράκεν πρόκειται για κάποιο είδος γιγάντιου χταποδιού, σύμφωνα με τους θρύλους. Να αναφέρουμε ότι στα σύγχρονα Γερμανικά, το “krake” σημαίνει χταπόδι. Το θαλάσσιο αυτό τέρας, έγινε γνωστό την εποχή της εξερεύνησης της Αμερικής. Από τότε έχει μείνει στην ιστορία ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο είδος χταποδιού, όπου άγγιζε τα 14-15 μέτρα, και μπορούσε να καταστρέψει πλοία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η σύγχρονη επιστήμη όμως, αρνείται την ύπαρξη του πλάσματος, και το ταυτίζει ως ένα γιγάντιο καλαμάρι ( του γένος Architeuthis). Το πρώτο δείγμα αυτών των τεραστίων διαστάσεων καλαμαριών, εμφανίστηκε το 1920, όπου ένα από αυτά βρέθηκε στην ακτή…

Το Κράκεν έκανε την εμφάνισή του στο χώρο του gaming σε τίτλους όπως τα Age of Mythology, Call of Duty: Ghosts, Fable: The Lost Chapters, Final Fantasy, God of War II, και αρκετά άλλα… Ο πρώτος gaming τίτλος, που είχε ως boss fight το Κράκεν, ήταν το Wonder Boy in Monster Land το 1986.

Bigfoot (Μεγαλοπόδαρος)

bigfoot

Ο Μεγαλοπόδαρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κρυπτοζωολογίας, πρόκειται για ένα πιθηκόμορφο ον, το οποίο ζει στα Βραχώδη Όρη. Ο Μεγαλοπόδαρος από πολλούς ταυτίζεται με το Yeti των Ιμαλαΐων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μία μάζα ανθρώπων, όπου τα θεωρούν ως κάτι το τελείως διαφορετικό.

Ο Μεγαλοπόδαρος κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία 150 χρόνια. Οι Ινδιάνοι το 1907, είχαν μιλήσει για ένα δίμετρο+ πλάσμα, με έντονο τρίχωμα και μεγάλα νύχια. Μία τάξη των σημερινών ειδικών θεωρεί ότι το πλάσμα υπάρχει στην πραγματικότητα και αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Ως αποδείξεις έχουν συλλέξει αποτυπώματα, τρίχες και άλλα όμοια χαρακτηριστικά σε αυτό. Σύμφωνα με τους περισσότερους μάρτυρες, ο Μεγαλοπόδαρος δεν είναι εχθρικός… Βέβαια, υπάρχουν και καταγγελίες για επιθέσεις από ένα τέτοιου είδους πλάσμα.

Ο Bigfoot εμφανίστηκε ως αντίπαλος στο «The Simpsons arcade game» το 1991. Επίσης, εμφανίστηκε και σε άλλα γνωστά παιχνίδια όπως τα Darkstalkers και Red Dead Redemption: Undead Nightmare.

Το Part 2 θα είναι σύντομα κοντά σας…

 

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς:

 

Video Games και Γυμνό, εδω

Video Games και Τέχνη, εδώ

Video Games και Γυναίκες, εδώ

Video Games και Θρησκείες, εδώ

Video Games και «Ναρκωτικά», εδώ

Video Games και ¨Ειδήσεις των 8¨, εδώ