Video Games και Θρησκείες

Τι τρέχει με τις θρησκείες;

Τι τρέχει με τις θρησκείες;

religion

Χριστιανισμός, Βουδισμός, Ιουδαϊσμός, Ινδουισμός, Δωδεκαθεϊσμός, και άλλες τόσες θρησκείες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στον κόσμο μας! Παρ’ όλα αυτά, σε έναν άλλο κόσμο, στον “κόσμο των videogames”, υπάρχουν άλλα τόσα ιδιαίτερα και φαντασμαγορικά θρησκευτικά συστήματα, που μας παρουσιάζουν τις διάφορες τελετουργίες τους και μας διδάσκουν από τις θρησκευτικές παραδόσεις και κανόνες τους. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών, το θρησκευτικό στοιχείο σε συνδυασμό με το open-world στοιχείο -το οποίο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο- έχει καταφέρει να μας δώσει αμφιλεγόμενα συναισθήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι θρησκείες μας εντυπωσιάζουν, ενώ σε άλλες μας αφήνουν με ερωτήματα, λόγω της μυστικοπάθειας ή της αδιαφορίας των developer, να μας δώσουν ένα ολοκληρωμένο concept επάνω στο συγκεκριμένο θρησκευτικό σύστημα. Από την άλλη, έχουμε δει και περιπτώσεις όπου η θρησκεία ή υποκατάστατα αυτής, μεταβάλλονται λιγάκι από τους developers…

Σε αρχικό στάδιο, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά σε μερικά γνωστά τάγματα, αδελφότητες, θεότητες και θρησκείες γνωστών παιχνιδιών, ώστε να σας δείξουμε την εφευρετικότητα των developers, αλλά και να παρατηρήσετε ομοιότητες ή διαφορές ανάμεσα στις δικές μας, πραγματικές θρησκείες. Για παράδειγμα, μία κοντινή θρησκεία στο Χριστιανισμό, είναι η “θρησκεία των D’ni”, όπου συναντήσαμε στο Myst (1993), από την Cyan (developer). Στη θρησκεία αυτή, αναφέρονται  άγγελοι, που καθοδηγούν τους ανθρώπους στην “Perfect Age”, ίσως κάτι αντίστοιχο του παράδεισου. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων θα περάσουν από την Ημέρα της Κρίσης, όπου θα κριθούν αν θα πρέπει να μπουν στην “Perfect Age” (Παράδεισος) ή στην “Jakooth’s Age” (Κόλαση).

Πιάνοντας τις θεότητες, θα κάνουμε αναφορά στην Warhammer σειρά, με τους θεούς Khorne και Tzeentch. Ο Khorne, ο θεός του πολέμου και του αιματοχυσιών, θυμίζει κάτι από τον Δωδεκαθεϊσμό. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να τον ταυτίσουμε με τον θεό του πολέμου Άρη (όσον αφορά τους τίτλους τους). Ο Tzeentch, ο θεός της μοίρας, της αλλαγής και της γνώσης, μας οδηγεί σε πολλές αρχαίες θρησκείες, όπως την Ελληνική, την Ρωμαϊκή και τη Νορβηγική… Παρ’ όλα αυτά, θα τον ταυτίσουμε με την ελληνική μυθολογία, και συγκεκριμένα με τις “Τρεις Μοίρες”. Η Λάχεσις (παρελθόν), η Κλωθώ (παρόν) και η Άτροπος (μέλλον), οι οποίες απεικονίζονται συνήθως να κλώθουν. Συμβόλιζαν την ζωή των ανθρώπων και καθόριζαν την μοίρα τους (η κλωστή του κάθε ανθρώπου).

Από την άλλη, έχουμε πάρα πολλά τάγματα, αδελφότητες και φιλοσοφικές θεωρίες σε πολλά γνωστά παιχνίδια. Συνήθως, το θρησκευτικό στοιχείο «βρίσκεται στα χάι του» σε παιχνίδια ρόλων (RPG). Οι θεότητες και τα σχετικά, παρουσιάζονται εις βάθος και συνήθως επιλέγετε το τάγμα στο οποίο θέλετε να ανήκετε. Πολλοί γνωστοί τίτλοι, όπως τα Gothic (σειρά παιχνιδιών), Command and Conquer, Black and White, Elder Scrolls, Final Fantasy (με τους Yevonites), Star Wars (Force), Fallout, και πολλά άλλα, περιέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. Για παράδειγμα, στο Fallout 2 συναντάμε την Hybologists, αλλά και την Εκκλησία τους. Οι Hybologists, σύμφωνα με την φιλοσοφία τους, θεωρούν ότι η ζωή μας, καθορίζεται και υπάρχει στη «μεγάλη ρόδα της ζωής» (Great Wheel of Life). Αντίστοιχα, σε κάθε τίτλο που προανέφερα, υπάρχουν διάφορες φιλοσοφικές θεωρίες.

Κάποια θρησκευτικά συστήματα που συναντήσαμε σε τίτλους, σίγουρα έδειξαν ομοιότητες με τις δικές μας θρησκείες, ενώ άλλα μας πρόσφεραν μία καινούργια εμπειρία. Από την άλλη όμως, κάποιες φορές οι developers φροντίζουν να πειράξουν λίγο (να παραποιήσουν) τις θρησκείες που ήδη γνωρίζαμε. Για παράδειγμα, στο God Of War, όλοι γνωρίσαμε τον Kratos. Αν και στο παιχνίδι παρουσιάζεται ως η δολοφονική μηχανή των θεών, στη πραγματικότητα, αλλάζουν πολλά. Στην ελληνική μυθολογία, ο Kratos, είναι πιστός φύλακας του Δία, μαζί με τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη (σύμφωνα με τον Ησίοδο, στη Θεογονία). Επίσης, κατά τον Αισχύλο, ο Kratos βοηθάει τον Δία και τον Ήφαιστο στις υποθέσεις τους. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την τελειότητα του τίτλου!

Συνοπτικά, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν εξελιχθεί σε άλλο επίπεδο από ότι στο παρελθόν, δημιουργώντας κόσμους με θεότητες, τάγματα, τελετουργίες και πολλά άλλα… Με λίγα λόγια, αν και όλα αυτά είναι απατηλά, έχουν καταφέρει να μας δώσουν ηθικά διδάγματα, ιδανικά και αξίες, παρόμοια με αυτά που συναντάμε στο πραγματικό κόσμο, στην κοινωνία μας. Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε ακόμη περισσότερο το θέμα, όπως επίσης να επικεντρωθούμε σε άλλα θρησκευτικά συστήματα που συναντήσαμε στα βιντεοπαιχνίδια… Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά χρονοβόρο, μια και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη τέτοια παραδείγματα.

Ποια είναι η δική σας γνώμη επάνω στο θέμα; Συναντήσατε σε κάποιο παιχνίδι, μία παρόμοια θρησκεία με τις δικές μας; Ποίος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από την μυθολογία; Τον συναντήσατε σε κάποιον τίτλο;

 

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς:

 

Video Games και Γυμνό, εδω

Video Games και Τέχνη, εδώ

Video Games και Θρύλοι (part 1), εδώ

Video Games και Γυναίκες, εδώ

Video Games και «Ναρκωτικά», εδώ

Video Games και ¨Ειδήσεις των 8¨, εδώ