Ένα «EXTRA» χειριστήριο
Φτάσαμε στο σημείο και στο εξάρτημα που είναι από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα AG271QG και AG271QX. Το χειριστήριο της εικόνας ανήκει μόνο στο AG271QX και προσφέρει στο χρήστη έναν πιο φιλικό τρόπο στην διάδρασή του με το μενού του Monitor. Έκτος από αυτό, προσφέρει γρηγορότερη εναλλαγή μεταξύ των Presets.
Τεχνικές Διαφορές | TN Panel vs IPS Panel
AG271QG IPS Panel 165Hz vs AG271QX TN Panel 144Hz
Αρχικά, ας δούμε τις διαφορές ανάμεσα στα 2 αυτά είδη. Τα TN panels (Twisted Nematic) προσφέρουν γρήγορο χρόνο απόκρισης ( μέχρι και 1ms), εντονότερα μαύρα και είναι γενικά πιο φωτεινά. Ωστόσο, οι γωνίες θέασης δεν είναι πολύ καλές και μάλιστα αν το panel δεν είναι καλής ποιότητας, η χρωματική διαφορά ανάλογα με την γωνία θέασης γίνεται ολοένα και χειρότερη. Από την άλλη πλευρά, τα IPS panels (In-plane switching) έχουν εξαιρετικές γωνίες θέασης και ακριβή απόδοση χρωμάτων. Το αρνητικό στη δική τους περίπτωση είναι οι χρόνοι απόκρισης (φτάνουν μέχρι τα 4ms) και συχνά παρουσιάζουν προβλήματα, όπως backlight bleed και ips glow.
Σαν δεύτερη μεγάλη διαφορά θα δούμε τα 165hz μέσω Gsync ( 4ms απόκριση) σε σχέση με τα 144hz Adaptive sync (1ms απόκριση). Στην περίπτωση του Gsync ως γνωστών θα χρειαστείτε Nvidia κάρτα γραφικών, αλλά τα αποτελέσματα είναι άκρως αισθητά. Όσον αφορά το Adaptive Sync, μιλάμε για το αναβαθμισμένο Free Sync, το οποίο συνεργάζεται και με κάποια Intel chips, εκτός από τις AMD κάρτες. Αυτό που πετυχαίνουν και οι 2 τεχνολογίες είναι να μην υπάρχει Screen Tearing. Επιπροσθέτως, τα menu είναι λίγο διαφορετικά, με αυτό του AG271QX να είναι πιο γνώριμο σε σχέση με άλλα μοντέλα της AOC.