AGON AG493UCX Μonitor – Review

Το AGON AG493UCX Monitor προσφέρει μια αξιόλογη gaming εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ένα καλό all around Monitor με σχετικά χαμηλή τιμή για την αξία του

Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την εμπειρία του παιχνιδιού στο AGON AG493UCX Μonitor

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το ταιραστίων πρακτικά διαστάσεων Gaming Monitor της AOC, διάστασης 49 ιντσών. Τα πολλά λόγια θα λέγαμε πως είναι περιττά, καθώς τόσο οι επιιδόσεις και οι φωτογραφίες καλύπτουν πλήρως οποιαδήποτε απορία. Οπότε, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το αναλυτικό μας Review. 

Εισαγωγή

Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα gaming monitor 49 ιντσών, διαστάσεων 32:9, τότε πιθανότατα  να αντιμετωπίσατε δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι το γραφείο σας να μπορεί να φιλοξενήσει μια την ‘καμπύλη’  και την παράλογα ευρεία οθόνη. Το δεύτερο είναι να έχετε το budget για μια μια τέτοια αγορά. Για το θέμα του γραφείου δεν μπορούμε να απαντήσουμε για εσάς, αλλά όσο αφορά το budget, η AOC έχει μια ελκυστική πρόταση: το ultrawide gaming monitor AGON AG493UCX 49 ιντσών. Παρέχει ανάλυση 5K για λιγότερο από 1.200€. 

 

Σχεδιασμός και χαρακτηριστικά

Η πρώτη ‘φουρνιά’ των ultrawide οθονών 49 ιντσών έδινε ανάλυση 4K – 3840 x 1080. Το AGON AG493UCX αυξάνει τον αριθμό των pixel έως 5K στα 5120 x 1440 και η διαφορά στην ανάλυση είναι αισθητή. Η πρώτη επανάληψη αυτού του τύπου οθόνης είναι σαν να έχετε ένα ζευγάρι 27 ιντσών, 1920 x 1080 οθόνες δίπλα-δίπλα. Το AGON AG493UCX μοιάζει με δύο οθόνες 27 ιντσών, κάθε μία με ανάλυση 2560 x 1440. Με την καμπυλότητα 1800R, το να κάθεστε μπροστά απ’ την οθόνη είναι υπερβολικά immersive., Το πλάτος και η καμπύλη του monitor  γεμίζουν το οπτικό σας πεδίο, μέχρι την περιφέρεια.

Ένα σοβαρό ‘ζήτημα’ με μια τόσο μεγάλη οθόνη, είναι να βρείτε ένα γραφείο αρκετά μεγάλο που να μπορεί να την ‘υποστηρίξει’. Με το κατάλληλο γραφείο και το σωστό στήσιμο της οθόνης από θέμα απόστασης, θα μπορέσετε να διακρίνετε περισσότερα και να εκτιμήσετε παραπάνω την οθόνη. Όταν κάθεστε σε μια λογική απόσταση από το ultrawide monitor 49 ιντσών με ανάλυση 3840 x 1080, μπορείτε να διακρίνετε τα μεμονωμένα pixels. Λιγότερο στα παιχνίδια και πολύ περισσότερο κατά την κανονική χρήση των Windows. Τέτοια pixelations είναι  λιγότερο εμφανής στα 5120 x 1440.

 

Το AGON AG493UCX είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγές, παρά το τεράστιο μέγεθος του. Οι επάνω και οι πλευρικές στεφάνες είναι λεπτές και το κάτω πλαίσιο έχει πλάτος μόλις 0,75 ίντσες. Η επωνυμία φαίνεται ελάχιστα, με ένα μικρό σήμα “AGON” στο κέντρο της κάτω στεφάνης. Σε τελική ανάλυση, η εξαιρετικά ευρεία αναλογία διαστάσεων 32: 9 είναι χρήσιμη για πολλαπλές εργασίες εκτός από τη δημιουργία μιας συναρπαστικής εμπειρίας gaming.

Η οθόνη ‘κάθεται’ πάνω σε μια ανθεκτική, μεταλλική βάση. Η τρίποδη βάση έχει δύο μακριά μπροστινά πόδια και ένα κοντό πίσω πόδι και δημιουργεί μια εντυπωσιακά αποτελεσματική ‘άγκυρα’ για το βαρύ, αδέξιο ευρύ περίβλημα της οθόνης. Η οθόνη παραμένει στη θέση της ακόμα και αν την κάνετε stretch. Mε τη ρύθμιση ύψους, περιστροφής και κλίσης, η οθόνη είναι επίσης εντυπωσιακά ευέλικτη.

 

Ωστόσο, τα ports είναι δύσκολα προσβάσιμα, καθώς όλα βρίσκονται στο πίσω μέρος. Οι πίσω θύρες, οι θύρες που βλέπουν προς τα κάτω. είναι δύσκολα προσβάσιμες σε όλες τις οθόνες και ακόμη περισσότερο σε μια τόσο τεράστια, βαριά οθόνη. Πιθανότατα θα πρέπει να τοποθετήσετε την οθόνη προσεκτικά στην πλάτη της, για να φτάσετε στις θύρες.

Όταν φτάσετε στις θύρες, θα βρείτε μια χρήσιμη επιλογή. Η οθόνη προσφέρει δύο θύρες HDMI 2.0, δύο θύρες DisplayPort 1.4, μια θύρα USB-C, τρεις θύρες USB 3.2 Type-A προς τα κάτω, μία θύρα USB 3.2 προς τα πάνω και μια υποδοχή εξόδου ήχου. Μία από τις θύρες USB Type-A, υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση και η θύρα USB-C υποστηρίζει παροχή ενέργειας και DisplayPort, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεση δεδομένων ή βίντεο σε φορητό υπολογιστή και επίσης να το φορτίζει. Η οθόνη περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία 5 watt. Τo output τους είναι περιορισμένο, αλλά τα ηχεία αρκούν για βίντεο στο YouTube. Οι παίκτες θα χρειαστούν ένα ζευγάρι ακουστικών ή εξωτερικών ηχείων για να νιώσουν πως ‘βυθίζονται’ στο παιχνίδι που παίζουν.

Το μενού OSD της οθόνης μπορεί να εμφανιστεί και να πλοηγηθεί με μια σειρά μικροσκοπικών κουμπιών, στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης. Βέβαια, η πλοήγηση στο OSD με αυτά τα κουμπιά δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, αλλά ευτυχώς η AOC περιλαμβάνει ένα τηλεχειριστήριο για τον έλεγχο του OSD. Είναι οργανωμένο σε έξι κύριες κατηγορίες: Ρύθμιση παιχνιδιού, Φωτεινότητα, Ρύθμιση εικόνας, Ρύθμιση χρώματος, Έξτρα και Ρύθμιση OSD. Παρόλα αυτά, δεν είναι αρκετά σαφές γιατί ορισμένες ρυθμίσεις βρίσκονται σε μία περιοχή και άλλες ρυθμίσεις σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, υπάρχουν έξι λειτουργίες παιχνιδιού στο Game Setting για FPS, RTS, Racing και τρεις προσαρμόσιμες λειτουργίες. Στη συνέχεια, θα βρείτε επίσης πρόσθετες λειτουργίες στο Eco Mode, στο μενού Luminance για κείμενο, Internet, παιχνίδια, ταινίες, αθλητικά και ανάγνωση.

Επίσης, το OSD σάς αναγκάζει να επιλέξετε ανάμεσα στη χρήση της ρύθμισης μείωσης θόλωσης κίνησης (με την ένδειξη MBR στο OSD) και του AdaptiveSync. Η μείωση της κίνησης θαμπώνει τον οπίσθιο φωτισμό για να εισαγάγει μια μαύρη εικόνα μεταξύ κάθε καρέ  στο βίντεο και για να μειώσει το χρόνο εμφάνισης κάθε καρέ. Το συνολικό εφέ είναι ότι η εικόνα στην οθόνη είναι σημαντικά πιο χαμηλή. Έχετε συνολικά 20 επίπεδα μείωσης θόλωσης κίνησης με το AGON AG493UCX. Με το ρυθμό ανανέωσης των 120Hz και το χρόνο απόκρισης 1ms MPRT, δεν αντιμετωπίσαμε πολλά θολά άκρα στα παιχνίδια. Με το FreeSync 2 ενεργοποιημένο χειροκίνητα για τον υπολογιστή μας που βασίζεται στην Nvidia, δεν παρατηρήσαμε κανένα tearing.

 

Το AGON AG493UCX χρησιμοποιεί ένα πάνελ VA με καμπυλότητα 1800R που έχει βαθμολογία για λόγο αντίθεσης 3.000: 1 και μέγιστη φωτεινότητα 550-nit. Είναι πιστοποιημένο από τη VESA για HDR400, παρόλο που η μέγιστη φωτεινότητά του πρέπει να πληρει τις προϋποθέσεις για HDR500. Αυτό που πιθανότατα την αποτρέπει από την υψηλότερη βαθμολογία HDR είναι η έλλειψη τοπικής εξασθένισης, η οποία δεν απαιτείται για πιστοποίηση HDR400. Επίσης, δεν βρήκαμε καθόλου κολλημένα ή νεκρά εικονοστοιχεία στη μονάδα αξιολόγησης και η AOC υποστηρίζει την οθόνη με μια τετραετή εγγύηση που συνοδεύεται από εγγύηση Zero Dead Pixels.

Απόδοση και τυχερά παιχνίδια

Πριν μιλήσουμε για gaming, βρήκαμε ένα πλεονέκτημα του AGON AG493UC. Είμασταν σε θέση να χωρέσουμε τρία παράθυρα πλάι-πλάι στην επιφάνεια εργασίας. Μας πήρε μερικές ώρες, για να συνηθίσουμε την καμπυλότητα της οθόνης. Μερικά παράθυρα φαίνονταν παραμορφωμένα στην αρχή όταν τεντώνονταν στο καμπυλωτό πάνελ, αλλά αφού περάσετε αρκετό χρόνο μπροστά απ’ την οθόνη, θα καταλάβετε πως δεν κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πρέπει απλά να το συνηθίσετε. Η μετάβαση από ένα 1080p ultrawide στην εικόνα 1440p του AG493UCX, ήταν μια σαφής βελτίωση. Το κείμενο και οι εικόνες φαίνονταν τόσο πιο ευκρινείς με κανένα από τα εφέ pixelated στην οθόνη-πόρτα που ήταν εμφανές με ανάλυση 1080p σε μια οθόνη αυτού του μεγέθους.

Χρησιμοποιήσαμε τις δοκιμαστικές σελίδες της οθόνης LCD Lagom για τη μέτρηση της απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων gamma, ασπρόμαυρων επίπεδων, διαβάθμισης χρώματος και χρόνου απόκρισης. Το AGON AG493UCX διακρίθηκε σε όλα. Στο τεστ μαύρου επιπέδου, 20 γκρίζα τετράγωνα είναι ορατά στο μαύρο φόντο και καταφέραμε να δόυμε τα 19, ένα θετικό αποτέλεσμα. Στη δοκιμή κορεσμού λευκού, μπορέσαμε να δούμε 11 από τα 12 μοτίβα σκακιέρας ανοιχτού γκρι σε λευκό φόντο, ένα άλλο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι καλές στιγμές συνεχίστηκαν στη δοκιμή διαβάθμισης. Δεν είδαμε καμία λωρίδα, καθώς το μοτίβο κλίσης άλλαζε ομαλά από μαύρο σε λευκό και αντίστροφα. Στη δοκιμή χρόνου απόκρισης, έδειξε ελαφρύ τρεμόπαιγμα σε 3 από τα 8 μοτίβα δοκιμών, όταν εκτελούσε ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Ελπίζαμε να μειώσουμε το τρεμόπαιγμα ενεργοποιώντας τη ρύθμιση overdrive της οθόνης, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το αποτέλεσμα της δοκιμής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στη δοκιμή Blur Busters UFO, τα μοτίβα δοκιμή δεν έδειξαν το παραμικρό θόλωμα στο μοτίβο δοκιμής 120fps, ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μετά τις δοκιμές Lagon, παίξαμε CS:GO, Fortnite και Overwatch. Τα παιχνίδια έτρεχαν άψογα, με ομαλή κίνηση, λίγο ghosting και χωρίς  tearing, με ενεργοποιημένο το FreeSync. Το CS: GO και Fortnite υποστηρίζουν την εξαιρετικά ευρεία αναλογία διαστάσεων 32: 9 της οθόνης, αλλά το Overwatch κάνει cap στα 21: 9. Ακόμα και στα 21: 9, το Overwatch τεντώθηκε στο περιφερειακό όραμά μας και νιώθαμε συναρπαστικά. Δεδομένης της χαοτικής φύσης του Overwatch, είχαμε αρκετές λεπτομέρειες για να παρακολουθήσουμε και δεν μου έλειπε το επιπλέον πλάτος. Ωστόσο, τόσο το CS: GO όσο και το Fortnite. μπορούν να αναπαραχθούν με την πλήρη αναλογία διαστάσεων 32: 9 της οθόνης και φαίνονται υπέροχα.  Το CS: GO είναι μια καλή δοκιμή αντίθεσης και μπορούσαμε να δoύμε λεπτομέρειες σε σκοτεινές σκηνές, χωρίς να ‘εκραγούν’ οι φωτεινές περιοχές. Με τη φωτεινή παλέτα χρωμάτων, το Fortnite είναι μια καλή δοκιμή για την ακρίβεια και τη ζωντάνια του χρώματος. Το AGON AG493UCX υπερισχύει και στις δύο μετρήσεις, παρουσιάζοντας έντονο χρώμα χωρίς να φαίνεται υπερβολικό.

Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την εμπειρία του παιχνιδιού στο 32: 9, είναι ότι μοιάζει με παιχνίδι VR, αλλά χωρίς την ασθένεια κίνησης. Το παιχνίδι γεμίζει ολόκληρο το οπτικό πεδίο σας, χωρίς να χάνετε την ελευθερία του να μπορείτε να μετακινήσετε το κεφάλι σας πάνω-κάτω, όπως μπορείτε με ένα VR Headset και να παραμείνετε εντελώς βυθισμένοι στο παιχνίδι. 

Συμπέρασμα

Το AOC AGON AG493UCX  βγάζει μεγάλο value, δεδομένου της τιμής, ανάλυσης και μέγεθος του. Είναι ιδανικό για gamers που θέλουν να αναβαθμίσουν το setup τους και την συνολική gaming εμπειρία τους.

Θετικά

  • Τεράστια Ultrawide οθόνη
  • Γενναιόδωρη εγγύηση
  • Συμπεριλαμβάνεται χειριστήριο για την πλοήγηση στο OSB
  • Καλό για photo editing
  • Προσφέρει μια απολαυστική και διαδραστική gaming εμπειρία

Αρνητικά

  • Η προσβασιμότητα στα ports είναι δύσκολη
  • Χρειάζεται αξιόλογη GPU
  • Δεν αρμόζει για όλους τους gaming τίτλους
  • Δυσκολία στο στήσιμο

Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την εμπειρία του παιχνιδιού στο AGON AG493UCX Μonitor Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το ταιραστίων πρακτικά διαστάσεων Gaming Monitor της AOC, διάστασης 49 ιντσών. Τα πολλά λόγια θα λέγαμε πως είναι περιττά, καθώς τόσο οι επιιδόσεις και οι φωτογραφίες καλύπτουν πλήρως οποιαδήποτε απορία. Οπότε, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το αναλυτικό μας Review.  Εισαγωγή Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα gaming monitor 49 ιντσών, διαστάσεων 32:9, τότε πιθανότατα  να αντιμετωπίσατε δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι το γραφείο σας να μπορεί να φιλοξενήσει μια την ‘καμπύλη’  και την παράλογα ευρεία οθόνη. Το δεύτερο είναι να έχετε το budget για μια μια τέτοια αγορά. Για το θέμα του γραφείου δεν μπορούμε να απαντήσουμε για εσάς, αλλά όσο αφορά το budget, η AOC έχει μια ελκυστική πρόταση: το ultrawide gaming monitor AGON AG493UCX 49 ιντσών. Παρέχει ανάλυση 5K για λιγότερο από 1.200€.    Σχεδιασμός και χαρακτηριστικά Η πρώτη ‘φουρνιά’ των ultrawide οθονών 49 ιντσών έδινε ανάλυση 4K - 3840 x 1080. Το AGON AG493UCX αυξάνει τον αριθμό των pixel έως 5K στα 5120 x 1440 και η διαφορά στην ανάλυση είναι αισθητή. Η πρώτη επανάληψη αυτού του τύπου οθόνης είναι σαν να έχετε ένα ζευγάρι 27 ιντσών, 1920 x 1080 οθόνες δίπλα-δίπλα. Το AGON AG493UCX μοιάζει με δύο οθόνες 27 ιντσών, κάθε μία με ανάλυση 2560 x 1440. Με την καμπυλότητα 1800R, το να κάθεστε μπροστά απ’ την οθόνη είναι υπερβολικά immersive., Το πλάτος και η καμπύλη του monitor  γεμίζουν το οπτικό σας πεδίο, μέχρι την περιφέρεια. Ένα σοβαρό ‘ζήτημα’ με μια τόσο μεγάλη οθόνη, είναι να βρείτε ένα γραφείο αρκετά μεγάλο που να μπορεί να την ‘υποστηρίξει’. Με το κατάλληλο γραφείο και το σωστό στήσιμο της οθόνης από θέμα απόστασης, θα μπορέσετε να διακρίνετε περισσότερα και να εκτιμήσετε παραπάνω την οθόνη. Όταν κάθεστε σε μια λογική απόσταση από το ultrawide monitor 49 ιντσών με ανάλυση 3840 x 1080, μπορείτε να διακρίνετε τα μεμονωμένα pixels. Λιγότερο στα παιχνίδια και πολύ περισσότερο κατά την κανονική χρήση των Windows. Τέτοια pixelations είναι  λιγότερο εμφανής στα 5120 x 1440.   Το AGON AG493UCX είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγές, παρά το τεράστιο μέγεθος του. Οι επάνω και οι πλευρικές στεφάνες είναι λεπτές και το κάτω πλαίσιο έχει πλάτος μόλις 0,75 ίντσες. Η επωνυμία φαίνεται ελάχιστα, με ένα μικρό σήμα “AGON” στο κέντρο της κάτω στεφάνης. Σε τελική ανάλυση, η εξαιρετικά ευρεία αναλογία διαστάσεων 32: 9 είναι χρήσιμη για πολλαπλές εργασίες εκτός από τη δημιουργία μιας συναρπαστικής εμπειρίας gaming. Η οθόνη ‘κάθεται’ πάνω σε μια ανθεκτική, μεταλλική βάση. Η τρίποδη βάση έχει δύο μακριά μπροστινά πόδια και ένα κοντό πίσω πόδι και δημιουργεί μια εντυπωσιακά αποτελεσματική ‘άγκυρα’ για το βαρύ, αδέξιο ευρύ περίβλημα της οθόνης. Η οθόνη παραμένει στη θέση της ακόμα και αν την κάνετε stretch. Mε τη ρύθμιση ύψους, περιστροφής και κλίσης, η οθόνη είναι επίσης εντυπωσιακά ευέλικτη.   Ωστόσο, τα ports είναι δύσκολα προσβάσιμα, καθώς όλα βρίσκονται στο πίσω μέρος. Οι πίσω θύρες, οι θύρες που βλέπουν προς τα κάτω. είναι δύσκολα…

8.5

Πολύ Καλό!

AGON AG493UCX Μonitor - Review

Το AGON AG493UCX Monitor προσφέρει μια αξιόλογη gaming εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ένα καλό all around Monitor με σχετικά χαμηλή τιμή για την αξία του

Score

8.5

9