Final Fantasy XV | Review

Δέκα χρόνια αναμονής και αμέτρητες καθυστερήσεις μας κρατούσαν μακριά από το Final Fantasy XV, αλλά ήρθε ο καιρός να ταξιδέψουμε στον κόσμο του Eos

Platforms
 
Genres
,  
Publisher
 
Developer
 

Όπως είπαμε και νωρίτερα, το βασικό quest του παιχνιδιού είναι τα βρείτε τα royal arms και να πάρετε τη δύναμη των astrals. Τα royal arms στην ουσία είναι κανονικά, αλλά πολύ δυνατά όπλα, που έχουν όμως ένα τίμημα. Όσο τα χρησιμοποιείτε, η ζωή σας κατεβαίνει. Ωστόσο, δίνουν μερικά πολύ καλά στατιστικά και αξίζει να τα έχετε τουλάχιστον πάνω σας. Η άλλη τους λειτουργία, το Armiger, είναι ένα πανίσχυρο mode, όπου η ζωή του Noctis δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 1 και χρησιμοποιεί όλα τα Royal Arms που έχετε βρει. Η ζημιά που προκαλείτε είναι τεράστια, αλλά για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να γεμίσει πρώτα η ειδική μπάρα.

Από την άλλη, τα Astrals αποτελούν τα γνωστά summons, μόνο που η χρήση τους είναι κάπως πιο ιδιαίτερη. Δεν μπορείτε να καλέσετε κάποιο όποτε θέλετε εσείς, αλλά υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν τον ερχομό τους, όπως να βρεθούν όλοι οι παίκτες εκτός ή η μάχη να κρατήσει πολύ ώρα. Γενικά τα summons είναι πάρα πολύ εντυπωσιακά καλύπτοντας τεράστια έκταση. Η ζημιά που προκαλούν είναι υπέρ-αρκετή, ώστε να εξουδετερώσει ακόμα και κάποια bosses, με εξαίρεση να αποτελούν κάποια στο end-game. Στην ουσία αποτελούν ένα last resort για τις δύσκολες μάχες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι από τα έξι astrals μπορείτε να καλέσετε μόνο τα τέσσερα.

Σε θέμα customization, πέρα από τα όπλα, τα royal arms και τα μαγικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να δώσετε βάση και στον αμυντικό εξοπλισμό. Αξεσουάρ που δίνουν καλύτερα στατιστικά, ανοσία πάνω σε status ailments και διάφορα άλλα, αποτελούν και αυτά με τη σειρά τους μέρος του customization. Μπορεί να μην υπάρχουν armor, αλλά τα κοστούμια που φορούν οι χαρακτήρες παίζουν και αυτά τον ρόλο τους. Πιο ελαφριά ρούχα δίνουν καλύτερα attack stats, σε αντίθεση με τα βαρύτερα ρούχα που δίνουν καλύτερο HP και defense. Το μόνο κακό είναι πως τα outfits είναι μετρημένα στα δάκτυλα και τα περισσότερα τα έχετε από την αρχή.

Για να κάνετε level up δεν πρέπει απλά να μαζέψετε exp, αλλά να κοιμηθείτε. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία που δίνουν multipliers σε αυτά που έχετε μαζέψει ή να κάνετε camp έξω. Το θέμα με τον ύπνο είναι ότι ανεβαίνουν κατ τα επίπεδα των skills, τα οποία θα αναλύσουμε μετά, και βλέπετε τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν όλη αυτήν την ώρα. Η αποκλειστικότητα που υπάρχει στα camps, είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε φαγητά που δίνουν buffs για αρκετή ώρα, αλλά φυσικά χρειάζεστε τα κατάλληλα συστατικά για την κάθε συνταγή. Στην πορεία του παιχνιδιού θα βρίσκετε ακόμα περισσότερες συνταγές, που μπορούν να σας κάνουν overpowered.

Τα skills είναι στην ουσία οι δραστηριότητες των χαρακτήρων πέρα από τη μάχη. Μιλήσαμε ήδη για τη μαγειρική του Ignis και τις φωτογραφίες του Prompto, ενώ το Survival του Gladio του δίνει τη δυνατότητα να μαζεύει χρήσιμα αντικείμενα.  Η δραστηριότητα του Noctis όμως είναι αρκετά πιο ιδιαίτερη, αφού μιλάμε στην ουσία για ένα ολόκληρο mini-game. Μπορεί να ψαρέψει σε συγκεκριμένα σημεία, μια διαδικασία που έχει καλοδουλεμένους μηχανισμούς, αφού θα πρέπει να χειριστείτε το καλάμι επιδέξια, ώστε να μην σπάσει η πετονιά και το ψάρι φύγει με το δόλωμά σας σαν τρόπαιο. Από όλα τα μικρά παιχνιδάκια του τίτλου, σίγουρα το ψάρεμα αποτελεί το πιο εθιστικό και διαθέτει το μεγαλύτερο βάθος.

Πέρα από το leveling, θα χρειαστεί να αναπτύξετε τις ιδιότητές σας μέσα από το Ascension. Αυτό αποτελεί μια λειτουργία που θυμίζει κατά πολύ το Sphere Grid του Final Fantasy X και διαθέτει αναβαθμίσεις για στατιστικά, skills, magic, ακόμα και το wait mode. Τα nodes αυτά μπορείτε να τα ανοίξετε σταδιακά με χρήση AP που παίρνετε με διάφορους τρόπους. Αρχικά, με level up μπορείτε να πάρετε κάποια και στη συνέχεια να ξεκλειδώσετε ιδιότητες που σας δίνουν περισσότερα όταν κάνετε κάποιο skill, ταξιδεύετε ή νικώντας εχθρούς με συγκεκριμένους τρόπους. Η διαδικασία να γεμίσει κάποιος το Ascension δεν είναι μικρή υπόθεση, αλλά σίγουρα δεν απαιτεί το ατελείωτο grinding που χρειάζονται άλλα παιχνίδια της σειράς.

Έτσι φτάνουμε στο roadtrip κομμάτι, το οποίο χαρακτηρίζει την όλη περιπέτεια του FFXV. Υπάρχουν δύο τρόποι χειρισμού του αυτοκινήτου, όπου και οι δύο καταναλώνουν βενζίνη. Στην αυτόματη λειτουργία οδηγεί ο Ignis και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε προορισμό. Βέβαια, μπορείτε να χειριστείτε κι εσείς το αμάξι, χωρίς όμως μεγάλη ελευθερία, αφού στην ουσία γίνεται αυτόματα on-rails. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρακάρετε, κάτι που θα έχει και αντίστοιχο αντίκτυπο στην απόδοση του οχήματος. Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή fast travel για μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο γρήγορα.

Ωστόσο, δεν αποτελεί το αυτοκίνητο τον μόνο τρόπο περιήγησης στο Lucis. Μπορείτε να εξερευνήσετε ακόμα περισσότερες περιοχές με chocobos, τους φτερωτούς φίλους που αποτελούν πλέον μασκότ της σειράς. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα για μερικές μέρες και να περιηγηθείτε μαζί του, ανεβάζοντας το επίπεδό του, κάτι που του δίνει περισσότερη ταχύτητα και μερικές κινήσεις για να σας βοηθήσουν στη μάχη.  Αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να ψάξετε γρήγορα σε πιο κλειστά σημεία, ενώ μπορείτε να κάνετε και δραστηριότητες με αυτά όπως αγώνες.

Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Final fantasy XV

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.