Dishonored 2 | Review

Το sequel της σειράς Dishonored είναι εδώ. Θα δείξετε έλεος ή θα κάψετε ολοσχερώς την Karnaca;

Platforms
 
Publisher
 
Developer
 

Το sequel της σειράς Dishonored είναι εδώ. Θα δείξετε έλεος ή θα κάψετε ολοσχερώς την Karnaca;

dishonored

Το 2012 η Arcane Studios κυκλοφόρησε ένα διαμάντι με τίτλο Dishonored. Το παιχνίδι με το ιδιαίτερο art και το ελεύθερο gameplay, απέσπασε άριστες κριτικές και θα ήταν έγκλημα να μην υπήρχε μια συνέχεια. Έτσι ακριβώς και έγινε, αφού στην E3 του 2015, η Bethesda έδειξε στην παρουσίασή της ένα μικρό teaser του sequel, ενώ αποκάλυψε και την ύπαρξη μιας definitive έκδοσης για το πρώτο. Είναι όμως αρκετά αυτά που έχει να προσφέρει το νέο παιχνίδι για να ξεπεράσει τον αρχικό τίτλο;

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τα γεγονότα του πρώτου Dishonored, δηλαδή την επαναφορά της Emily Kaldwin στο θρόνο του Dunwall, από τον πατέρα της, Corvo Attano, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της μητέρας της. Τα γεγονότα για ακόμη μια φορά δεν κυλούν όπως θα έπρεπε και ένας δολοφόνος με τίτλο “The Crown Killer” σκοτώνει όσους έχουν αντίθετη άποψη από την Emily, με τις φήμες να θέλουν τον Corvo να είναι υπεύθυνος. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια απρόσμενη επίσκεψη στο μνημόσυνο της πρώην αυτοκράτειρας, έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά.

O δούκας του Serkonos, Luca Abele, έρχεται με ένα απρόσμενο δώρο. Την αδερφή της πρώην αυτοκράτειρας και θεία της Emily, Delilah Kaldwin. Αμέσως ξεσπάει πραξικόπημα, όπου σκοτώνονται όλοι οι πιστοί στρατιώτες και έρχεται η ώρα τις πρώτης σημαντικής απόφασης που παίρνετε στο παιχνίδι. Ανάλογα με ποιον χαρακτήρα θα επιλέξετε, Corvo ή Emily, ο άλλος θα μείνει πετρωμένος στο θρόνο του Dunwall. Η κεντρική ιστορία δεν αλλάζει πολύ με αυτή την επιλογή, αλλά ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετική οπτική σε κάθε γεγονός, δίνοντας εύκολα κίνητρο για πολλαπλά playthroughs.

Πρώτος σας στόχος είναι να αποδράσετε από το Dunwall. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η Meagan Foster, η οποία ήρθε με το πλοίο της να προειδοποιήσει τη βασιλική οικογένεια για το πραξικόπημα, αν και αργοπορημένα. Χωρίς να υπάρχει κάτι στο Dunwall για εκείνους, ταξιδεύουν με προορισμό την Karnaca, ώστε να εξουδετερώσουν όλους τους συμμάχους του δούκα και της Delilah. Πρώτος στη λίστα είναι ο Crown Killer, που φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τη Delilah, αλλά ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίσετε, εξαρτάται από εσάς.

Η κατεύθυνση της αισθητικής του παιχνιδιού είναι αρκετά ιδιαίτερη. Παρότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως steampunk, φαίνεται να έχει πολλές επιρροές από αυτό. Παίρνοντας ως βάση ότι διαδραματίζεται σε ένα κόσμο, που ο ηλεκτρισμός είναι βασικό στοιχείο, ο καταλληλότερος όρος θα ήταν “Teslapunk”. Αυτό σε συνδυασμό με τη βικτωριανή αισθητική και τα γραφικά που μοιάζουν σαν να έχουν σχεδιαστεί με μπογιές νερού, δίνουν στο παιχνίδι ένα καταπληκτικό art direction. Σε scripted σκηνές μπορεί να δείτε μερικά frame drops, αλλά ευτυχώς περιορίζονται μόνο εκεί και σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η κάθε περιοχή του παιχνιδιού έχει τα δικά τις χαρακτηριστικά. Η μετάβαση από το Dunwall στην Karnaca δείχνει πόσο φτωχή και ταλαιπωρημένη είναι η δεύτερη. Συγκεκριμένα, κάθε μέρος της Karnaca έχει κάτι διαφορετικό να δείξει, τόσο σε λιμάνια, που οι ψαράδες κάνουν τη δουλειά τους και οι δρόμοι είναι ποτισμένοι με το αίμα των ψαριών, όσο και σε ορυχεία, που με το φύσημα του αέρα ο τόπος γεμίζει με σκόνη. Το εσωτερικό των σπιτιών είναι μια άλλη υπόθεση. Εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουν ζήσει αιματηρές διαμάχες, κρύβουν στοιχεία για αυτές και ο παραμικρός ήχος θα σας κάνει να νομίζετε πως δεν είστε μόνοι σας. Ειδικά οι ήχοι από αρουραίους και τα αηδιαστικά bloodflies, είναι ικανοί να σας παγώσουν το αίμα.

Οι περιοχές που βρίσκονται οι κεντρικοί στόχοι, αποτελούν πραγματικά κάτι το αξιοθαύμαστο. Ένα ερειπωμένο νοσοκομείο, ένα μουσείο με βαλσαμωμένα ζώα που είναι σαν να έχει βγει από Penny Dreadful  και το μαγευτικό clockwork mansion. Ειδικά το τελευταίο είναι μια ιδιοφυείς κατασκευή, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού αλλάζει layout. Η χαλαρή μουσική είναι αυτό που στοιχειώνει πιο πολύ αυτά τα μέρη και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να «χρωματίσει» το σκοτάδι που τα διαπερνά. Σε καμία περίπτωση οι περιοχές δεν επαναλαμβάνονται και αποτελούν ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του Dishonored 2.

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις διάφορες περιοχές, δίνουν και αυτοί με τη σειρά τους τη δική τους πινελιά και δεν είναι και η πιο χαρούμενη. Κρυφές συναντήσεις στους δρόμους του Dunwall και αντιδράσεις από τους απλούς πολίτες, θα σας κάνουν στην αρχή να νομίζετε πως εσείς είστε ο κακός της υπόθεσης. Στην Karnaca όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού ο κάθε πολίτης έχει τα δικά του σκοτεινά μυστικά και κοιτάει μόνο το συμφέρον του. Δολοφονίες σε σπίτια και δρόμους, δηλώνουν ότι δεν είναι μόνο η Karnaca σκοτεινή, αλλά και οι ίδιοι της οι άνθρωποι.

Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Dishonored 2

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.