Οι γυναίκες στο χώρο του gaming…
Φτάνοντας στο 2015 και κοιτώντας το παρελθόν, παρατηρούμε ότι με την πάροδο του χρόνου, το γυναικείο “είδωλο” έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο κόσμο του gaming. Με τον όρο όμως γυναικείο “είδωλο”, εννοούμε πολλά περισσότερα από την “απλή γέννηση του θυληκού gamer”. Για παράδειγμα, πέρα από τις γυναίκες “gamers”, τρανταχτή και έκδηλη είναι η παρουσία των γυναικείων χαρακτήρων, ως κυρίως πρωταγωνιστές σε ένα παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, ο γυναικείος πληθυσμός –σε γενικό πλαίσιο-, μένει στάσιμος ή τουλάχιστον αυξάνεται με ρυθμούς παρόμοιους με αυτού ενός “γυμνοσάλιαγκα”. Με λίγα λόγια, μέχρι σήμερα οι γυναίκες gamers, ίσως κατέχουν ένα 30-35%, σε γενικά πλαίσια.
Καταρχήν ως γυναίκα gamer, δεν θα ορίσω αυτήν που παίζει My Talking Tom ή περιποιείται περιττώματα (αναφορά στο Pou). Αντιθέτως γυναίκες gamers θεωρώ αυτές που θα παίξουν ένα ποιοτικό παιχνίδι, ασχέτως την επίδοσή τους επάνω σε αυτό! Επίσης, ορίζω ως gamer (σε ευρύτερο πλαίσιο), άτομα τα οποία, αν και δεν έχουν παίξει κάποιους τίτλους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζουν σε διεξοδικό επίπεδο τα νέα στη gaming βιομηχανία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ανέκαθεν ο ανδρικός πληθυσμός κυριαρχούσε ποσοτικά στον κόσμο των games. Παρ’ όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία του, προσφέροντάς μας ποιοτικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, από το παρελθόν, ορισμένοι developers και publishers φρόντισαν να δώσουν στο gaming community, το γυναικείο φύλο, και κυρίως τους γυναικείους χαρακτήρες (οι οποίοι μέχρι σήμερα αποτελούν το secret weapon, ορισμένων developer). Συγκεκριμένα, ένας γυναικείος χαρακτήρας-πρότυπο αποτελεί η Lara Croft (Tomb Raider).
Η Lara Croft την οποία πρωτοείδαμε το 1996, κατάφερε να γίνει τρομερή επιτυχία, αλλά και το sex symbol των ανδρών gamers. Παρ’ όλα αυτά, η Lara δεν έμεινε μόνο γνωστή από το ανδρικό φύλο. Γρήγορα φρόντισε να γίνει πρότυπο και των γυναικών. Πολλές γυναίκες άρχισαν να την μιμούνται μέσω cosplay, μέχρι που έφτασε σε σημείο να παρουσιάζεται μέσω μοντέλων και ταινιών. Η Nathalie Cook, θεωρήται το πρώτο μοντέλο για την αναπαράσταση της Lara Croft, το 1997. Σε μικρό χρονικό διάστημα ο γυναικείος χαρακτήρας οδηγήθηκε στις μεγάλες οθόνες, από τον Simon West, στη ταινία Lara Croft: Tomb Taider (2001 από την Angelina Jolie). Τέλος, το 2008 κατάφερε να μπει στο Guinness World Records, ως ο πιο ρεαλιστικός χαρακτήρας!
Πριν την Lara Croft όμως είχαμε δει και άλλους γυναικείους χαρακτήρες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του gaming. Το 1981, δημιουργήθηκε ο πρώτος female character, στο παιχνίδι Lady Bug. Το Lady Bug, ήταν ένα arcade παιχνίδι, εμπνευσμένο από το Pac-Man, το οποίο δεν έκανε μεγάλη επιτυχία, παρά την πρωτοτυπία. Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο έτος ήρθε η Ms. Pac-Man, η οπόια έκανε πάταγο. Ανήκοντας ήδη σε ένα δημοφιλές video game σαν το Pac-Man, δεν άργησε να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος “γνώστος” female χαρακτήρας.
Σύντομα όμως, οι developers άρχισαν να “ξεφτιλίζουν” το γυναικείο είδωλο σε video games. Σε πολλά παιχνίδια, οι εταιρίες παραγωγής φρόντισαν να προσθέσουν γυναικείους χαρακτήρες στα video games, μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή με τα ωραία προσόντα τους. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, πολλοί γυναικείοι χαρακτήρες δημιουργούνται με σκοπό την ευχαρίστηση του ανδρικού πληθυσμού. Οι developers φροντίζουν να τονίζουν τα χαρακτηριστικά των γυναικών, όπως το στήθος και τους γλουτούς τους, μόνο και μόνο για την ικανοποίηση των ανδρών gamers. Σε άλλα βιντεοπαιχνίδια, όπως το γνωστό GTA, φρόντισαν να υποβαθμίσουν σε αρκετά μεγάλο επίπεδο τον ρόλο της γυναίκας, μέσα από την ένταξή της σε οίκους ανοχής, και σε άλλες εξευτελιστικές καταστάσεις. Επίσης, έντονο είναι το στοχείο της βίας –σε οποιαδήποτε μορφή-, προς τους γυναικείους χαρακτήρες. Αυτά τα χαρακτηριστικά, αν και ρεαλιστικά στην κοινωνίας μας, καταφέρνουν και θίγουν σε ορισμένα σημεία τις ίδιες της γυναίκες, αποθώντας τες από το χώρο.
Συνοπτικά, από τη μία πλευρά έχουμε τις γυναίκες οι οποίες έχουν φροντίσει να ενταχθούν στο χώρο του gaming, είτε παίρνοντας θέση ως developers, είτε ως gamers, είτε ως cosplayers, ενώ από την άλλη έχουμε τις γυναίκες όπου δεν επιθυμούν –ή δεν τους τραβάει ο τομέας αυτός, λόγω της φύσης τους ή λόγω των εξευτελιστικών συνθηκών- να ασχοληθούν με το gaming. Παρ’ όλα αυτά, το γυναικείο «είδωλο», έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο αυτόν, όπως επίσης μας έχει δώσει τόνους ποιότητας στον τομέα! Αν και σε μικρά ποσοστά, εμείς σαν άνδρες, έχει τύχει να “βγάλουμε το καπέλο” σε ορισμένες γυναίκες gamers.
Με λίγα λόγια, η ποσότητα δεν καθορίζει πάντα την ποιότητα…
Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με το γυναικείο είδωλο στα βιντεοπαιχνίδια; Γνωρίζετε γυναίκες gamers; Πιστεύετε ότι κάποια video games εξευτελίζουν το γυναικείο φύλο; Έχετε κάνει κάποιο cosplay;
Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς:
Video Games και Γυμνό, εδω
Video Games και Τέχνη, εδώ
Video Games και Θρύλοι (part 1), εδώ
Video Games και Θρησκείες, εδώ
Video Games και «Ναρκωτικά», εδώ
Video Games και ¨Ειδήσεις των 8¨, εδώ
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers