Oddworld: New ‘n’ Tasty! – Review

Το Oddworld: New ‘n’ Tasty! (γνωστό και ως Oddworld: Abe’s Oddysee – New ‘n’ Tasty!)

Abe, Stranger and Munch in action

maxresdefault

Το Oddworld: New ‘n’ Tasty! (γνωστό και ως Oddworld: Abe’s Oddysee – New ‘n’ Tasty!) είναι ένα Cinematic Platformer παιχνίδι της Just Add Water, και remake του Oddworld: Abe’s Oddysee που πρωτοκυκλοφόρησε το 1997, από την Oddworld Inhabitants.

Εισαγωγή

Για όσους δεν είναι οικείοι με τους τίτλους της σειράς Oddworld, θα προβούμε σε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Ο πρώτος τίτλος της σειράς κυκλοφόρησε το 1997. Μέχρι το 2005 είχαν κυκλοφορήσει άλλα 5 βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στο universe της σειράς.

Η λέξη “Oddworld” παραπέμπει στην ονομασία του πλανήτη, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα και οι περιπέτειες, των ηρώων μας. Οι ήρωες της σειράς είναι οι Abe, Stranger και Munch. Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο τίτλο, ο Abe είναι ο κυρίως πρωταγωνιστής! Στο New ‘n’ Tasty! ο Abe πρέπει να επιβιώσει από το χώρο εργασίας του, καθώς μαθαίνει τα σατανικά σχέδια του αφεντικού του, γι’ αυτόν και τη φυλή του.

Η περιπέτεια ξεκινάει και διαδραματίζεται στο εργοστάσιο, όπου ο Abe και η φυλή του υπηρετούν ως σκλάβοι τον Molluck the Glukkon. Κι ενώ οι καταστάσεις ήταν αρκετά τραγικές, θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο για τον Abe, καθώς τυχαία μαθαίνει ότι το αφεντικό του ετοιμάζει μία νέα φόρμουλα -με βασικό συστατικό την φυλή του-, ώστε ν’ αυξήσει τα κέρδη. Από αυτό το σημείο και μετά, στόχος του Abe είναι να ελευθερώσει τον λαό του, αλλά και να δραπετεύσει επιτυχώς… από τα χέρια του Molluck!

Το σενάριο στο New ‘n’ Tasty, σε γενικά πλαίσια δεν αποτελεί κάτι το πρωτοποριακό και δημιουργικό. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η πλοκή γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε έναν άλλον πλανήτη, χωρίς γήινα όντα στον τίτλο, μας μαγνητίζει με τρόπο μαγευτικό. Αν και εξωγήινα όντα, ο Abe και η φυλή του είναι αρκετά παρόμοιοι με τη δική μας φυλή, έχοντας ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο και διάφορα συναισθήματα. Το ότι συναντάμε λοιπόν στην ιστορία του παιχνιδιού διάφορα εξωγήινα είδη, τα οποία ταυτίζονται σε αρκετά επίπεδα με αυτό του ανθρώπου, είναι κάτι το εξαιρετικό, πρωτοποριακό, αλλά και έξυπνο από την ομάδα ανάπτυξης.

e3-2013-new-n-tasty-screen002

Τέλος στον τίτλο, οι κορυφώσεις όπως και οι διάφορες εντάσεις αλλά και ανατροπές, έρχονται να ζωντανέψουν την περιπέτεια, κρατώντας σας προσηλωμένους!

Gameplay

Το New ‘n’ Tasty είναι κυρίως ένα platformer παιχνίδι. Το στοιχείο, λοιπόν, αυτό κυριαρχεί όπως καταλαβαίνετε… Ο τίτλος και το gameplay βασίζονται σε ένα 2D σύστημα, χωρίς τις ανέσεις του 3D. Παρ’ όλα αυτά, τα platforming χαρακτιριστικά είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα, καθώς οι παγίδες είναι απαιτητικές, έξυπνες και απαιτούν μεγάλη παρατηρητικότητα αλλά και ικανότητα από μέρου σας. Με λίγα λόγια, καθώς θα έρθετε σε πρώτη επαφή με τον τίτλο, μην περιμένετε να συναντήσετε ένα gameplay βασισμένο μόνο σε βελάκια ή μοχλούς. Αντιθέτως, στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετές λειτουργίες και αρκετές ικανότητες για το χειρισμό του Abe.

Πριν όμως αναλύσουμε περισσότερο αυτές τις ικανότητες, τις παγίδες, τα παζλ και τα σχετικά, πρέπει να εντάξουμε στα αρνητικά του παιχνιδιού, την κακή σχεδίαση των διαφόρων εντολών. Για να το πούμε πιο κατανοητά, απευθυνόμαστε στην ποικιλία από ικανότητες του Abe, η οποία είναι αρκετά περίπλοκη, χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, ο Abe έχει αρκετές ικανότητες, οι οποίες όμως βρίσκονται σε “λάθος” ή ακόμη καλύτερα σε “άκυρα” πλήκτρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει μία σύγχυση, διότι τα πλήκτρα δεν είναι οικεία ή παρόμοια με αυτά ενός ίδιου είδους παιχνιδιού –τουλάχιστον στη PC έκδοση.

Περνώντας στα βασικά τώρα, το gameplay στο New ‘n’ Tasty είναι σε γενικές γραμμές αρκετά προσεγμένο και διασκεδαστικό. Ο Abe διαφέρει από αρκετούς ήρωες βιντεοπαιχνιδιών, όπως και οι ικανότητές του. Στο τίτλο δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο «ντούκι», επομένως τα μέσα επιβίωσης δεν θα είναι μπουνιές, κλωτσιές και πιστολίδι… όπως σε πολλά άλλα βιντεοπαιχνίδια. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το όπλο σας είναι το μυαλό σας… το δικό σας, αλλά και του Abe! Από την πρώτη σας επαφή με τον τίτλο θα καταλάβετε ότι απαιτείται εκ μέρους σας στρατηγική, υπομονή και παρατηρητικότητα. Οι παγίδες και τα παζλ είναι αμέτρητα, απαιτητικά και αρκετές φορές δεν συγχωρούν. Τα λάθη δεν είναι επιτρεπτά στο New ‘n’ Tasty! Για παράδειγμα, πολλές θα είναι οι φορές που ο “χάρος” θα πάρει μαζί με τον εχθρό, έναν δικό σας –και θα ευθύνεστε εσείς γι’ αυτό. Επομένως… υπομονή για να πετύχετε το στόχο σας!

e3-2013-new-n-tasty-screen009

Όπως προαναφέραμε πριν, ο Abe έχει ως βασικό όπλο το μυαλό σας, αλλά και το δικό του. Πέρα από το να ενεργοποιεί παγίδες, έχει ικανότητες “mind trick”, παρόμοιες με αυτές ενός Jedi. Με αυτές τις ικανότητες, ο Abe μπορεί να καταλάβει το μυαλό των εχθρών, να τους ελέγξει και τέλος να τους οδηγήσει… στα κυπαρίσσια!

Στο παιχνίδι επίσης υπάρχει και ένας μεγάλος πίνακας, του οποίου ο ρόλος είναι, να κρατά τον αριθμό των εξωγήινων όντων που έχετε σώσει. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι γίνεται περισσότερο εθιστικό, βάζοντάς σας σε εγρήγορση και κάνοντας σας να νιώθετε ανασφάλεια μη τυχόν σκοτώσετε άθελά σας, κάποιον δικό σας.

Σχετικά με το επίπεδο δυσκολίας του τίτλου δεν υπάρχει κάποιο παράπονο, καθώς είναι άκρως προσεγμένο στην εντέλεια, έχοντας έξυπνους γρίφους και απαιτώντας από εσάς να γίνεται περισσότερο εύστροφοι. Αν και η διάρκεια του τίτλου είναι μικρή, το παιχνίδι θα σας κρατήσει προσηλωμένους τις διπλάσιες ώρες απ’ ότι θα περιμένατε.

Γραφικά/ ‘Ηχος

Στο γραφικό τομέα του παιχνιδιού η Just Add Water “βάζει τα γυαλιά” σε αρκετές άλλες ομάδες ανάπτυξης, που επιχείρησαν κάποιο remake. Οι διαφορές με τον αρχικό τίτλο είναι τεραστίων διαστάσεων, έχοντας εξελιγμένα textures, πανέμορφες απεικονίσεις του χώρου, εξαιρετικά animations, συγκλονιστικά cinematics, όπως και ένα φαντασμαγορικό προϊόν σε γενικό σύνολο. Μεγάλη ώθηση έδωσε και η Unite engine σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα…

oddworld-new-n-tasty-3

Σχετικά με τον ηχό, δεν έχουμε κάτι το μεγαλειώδες όπως και στο γραφικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, οι διάφοροι ήχοι, το acting και η μουσική είναι αρκετά ικανοποιητικά και “διασκεδαστικά”. Οι παράξενες φωνές και τα ηχητικά μηνύματα είναι αρκετά διασκεδαστικά, ενώ αρμόζουν απόλυτα στα εξωγήινα πλασματάκια. Σε γενικές γραμμές, ο ήχος δεν θα προκαλέσει κάποιο ζήτημα.

Επίλογος

Το Oddworld: New ‘n’ Tasty! είναι ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι, προσεγμένο από πολλές οπτικές γωνίες. Ο γραφικός τομέας του τίτλου σαρώνει για ένα παιχνίδι της ηλικίας του, καθώς και ο Abe παραμένει ένας, μοναδικός και αξιαγάπητος μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια. Η ιστορία δεν μπορούμε να πούμε ότι θα σας στιγματίσει, αλλά σίγουρα θα σας εθίσει το gameplay. Το απαιτητικό επίπεδο δυσκολίας, οι γρίφοι, οι παγίδες και τα παζλ θα σας οδηγήσουν στα όριά σας, καθώς απαιτούν από εσάς παρατηρητικότητα στο μέγιστο…

Θετικά

  • Εκθαμβωτικός γραφικός τομέας
  • Απαιτητικό επίπεδο δυσκολίας
  • Εθιστικό σε πολλά σημεία

Αρνητικά

  • Κακός προγραμματισμός των εντολών

Το Oddworld: New ‘n’ Tasty!, μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Kinguin.net στην χαμηλότερη τιμή, κάνοντας click στην παρακάτω εικόνα.

278x90-Oddworld

Abe, Stranger and Munch in action Το Oddworld: New 'n' Tasty! (γνωστό και ως Oddworld: Abe's Oddysee – New 'n' Tasty!) είναι ένα Cinematic Platformer παιχνίδι της Just Add Water, και remake του Oddworld: Abe's Oddysee που πρωτοκυκλοφόρησε το 1997, από την Oddworld Inhabitants. Εισαγωγή Για όσους δεν είναι οικείοι με τους τίτλους της σειράς Oddworld, θα προβούμε σε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Ο πρώτος τίτλος της σειράς κυκλοφόρησε το 1997. Μέχρι το 2005 είχαν κυκλοφορήσει άλλα 5 βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στο universe της σειράς. Η λέξη “Oddworld” παραπέμπει στην ονομασία του πλανήτη, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα και οι περιπέτειες, των ηρώων μας. Οι ήρωες της σειράς είναι οι Abe, Stranger και Munch. Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο τίτλο, ο Abe είναι ο κυρίως πρωταγωνιστής! Στο New ‘n’ Tasty! ο Abe πρέπει να επιβιώσει από το χώρο εργασίας του, καθώς μαθαίνει τα σατανικά σχέδια του αφεντικού του, γι’ αυτόν και τη φυλή του. Η περιπέτεια ξεκινάει και διαδραματίζεται στο εργοστάσιο, όπου ο Abe και η φυλή του υπηρετούν ως σκλάβοι τον Molluck the Glukkon. Κι ενώ οι καταστάσεις ήταν αρκετά τραγικές, θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο για τον Abe, καθώς τυχαία μαθαίνει ότι το αφεντικό του ετοιμάζει μία νέα φόρμουλα -με βασικό συστατικό την φυλή του-, ώστε ν’ αυξήσει τα κέρδη. Από αυτό το σημείο και μετά, στόχος του Abe είναι να ελευθερώσει τον λαό του, αλλά και να δραπετεύσει επιτυχώς... από τα χέρια του Molluck! Το σενάριο στο New ‘n’ Tasty, σε γενικά πλαίσια δεν αποτελεί κάτι το πρωτοποριακό και δημιουργικό. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η πλοκή γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε έναν άλλον πλανήτη, χωρίς γήινα όντα στον τίτλο, μας μαγνητίζει με τρόπο μαγευτικό. Αν και εξωγήινα όντα, ο Abe και η φυλή του είναι αρκετά παρόμοιοι με τη δική μας φυλή, έχοντας ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο και διάφορα συναισθήματα. Το ότι συναντάμε λοιπόν στην ιστορία του παιχνιδιού διάφορα εξωγήινα είδη, τα οποία ταυτίζονται σε αρκετά επίπεδα με αυτό του ανθρώπου, είναι κάτι το εξαιρετικό, πρωτοποριακό, αλλά και έξυπνο από την ομάδα ανάπτυξης. Τέλος στον τίτλο, οι κορυφώσεις όπως και οι διάφορες εντάσεις αλλά και ανατροπές, έρχονται να ζωντανέψουν την περιπέτεια, κρατώντας σας προσηλωμένους! Gameplay Το New ‘n’ Tasty είναι κυρίως ένα platformer παιχνίδι. Το στοιχείο, λοιπόν, αυτό κυριαρχεί όπως καταλαβαίνετε... Ο τίτλος και το gameplay βασίζονται σε ένα 2D σύστημα, χωρίς τις ανέσεις του 3D. Παρ’ όλα αυτά, τα platforming χαρακτιριστικά είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα, καθώς οι παγίδες είναι απαιτητικές, έξυπνες και απαιτούν μεγάλη παρατηρητικότητα αλλά και ικανότητα από μέρου σας. Με λίγα λόγια, καθώς θα έρθετε σε πρώτη επαφή με τον τίτλο, μην περιμένετε να συναντήσετε ένα gameplay βασισμένο μόνο σε βελάκια ή μοχλούς. Αντιθέτως, στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετές λειτουργίες και αρκετές ικανότητες για το χειρισμό του Abe. Πριν όμως αναλύσουμε περισσότερο αυτές τις ικανότητες, τις παγίδες, τα παζλ και τα σχετικά, πρέπει να εντάξουμε στα αρνητικά του παιχνιδιού, την κακή σχεδίαση των διαφόρων εντολών. Για να το πούμε πιο κατανοητά, απευθυνόμαστε στην ποικιλία από ικανότητες του Abe, η οποία…

8

Πολύ Καλό!

Abe, Stranger and Munch in Action

Το Oddworld: New 'n' Tasty! είναι ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι, προσεγμένο από πολλές οπτικές γωνίες. Η ιστορία μπορεί να μην μας στιγματίζει, αλλά το gameplay είναι αρκετά εθιστικό.

Gameplay

8

Διάρκεια

8

Γραφικά

7.9

Ήχος

7.9

8

Περισσότερα νέα για το Oddworld New 'n' Tasty