Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition – Review

Ίσως από τα μεγαλύτερα hit-and-miss των τελευταίων χρόνων

Ίσως από τα μεγαλύτερα hit-and-miss των τελευταίων χρόνων

To Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition, είναι μια συλλογή που περιλαμβάνει τρεις κλασικούς action-adventure GTA τίτλους σε ένα πακέτο. Αναπτύχθηκε από τη Grove Street Games και εκδόθηκε από τη Rockstar Games για PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, Android, iOS και PC. H συλλογή περιλαμβάνει τα GTA III, GTA: Vice City και GTA: San Andreas σε remastered εκδόσεις, με αναβαθμισμένο οπτικό τομέα και βελτιώσεις στο gameplay.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα remasters είναι μια ‘ιδιαίτερα’ δύσκολη περίπτωση, ειδικά στην εκδοχή του GTA: Trilogy, που περιλαμβάνει τρεις από τους πιο εικονικούς GTA τίτλους. Tο Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες τριλογίες όλων των εποχών. Η Rockstar Games κατάφερε να προκαλέσει νοσταλγία σε εκατομμύρια οπαδούς της σειράς με την ανακοίνωση της remastered τριλογίας, κάτι που αυτομάτως ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Εκτός των παραπάνω, ο CEO της Take-Two, Strauss Zelnick, είχε δηλώσει πως η εταιρεία δεν κάνει ‘απλά port τους τίτλους της’. Πιο συγκεκριμένα, είχε δηλώσει πως ‘παίρνουμε  το χρόνο και κάνουμε την καλύτερη πιθανή δουλειά που μπορούμε, για να κάνουμε τον τίτλο διαφορετικό για την κυκλοφορία του και για την νέα τεχνολογία στην όποια το κάνουμε launch’. Βέβαια, πριν το ντεμπούτο της τριλογίας υπήρχαν κάποιες ύποπτες ενδείξεις, όπως το γεγονός πως το μόνο gameplay βίντεο που είχε δημοσιευτεί ήταν διάρκειας 59 δευτερολέπτων(με επιλεγμένα cutscenes).

Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε όμως τα ‘αρνητικά’ στοιχεία του GTA: The Trilogy – The Definitive edition, ας εστιάσουμε στις θετικές προσθήκες και αλλαγές. Αν είχατε παίξει τους τρεις αυτούς τίτλους, τότε θα νιώσετε οικεία άμεσα με τον χειρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα εκτιμήσετε τις quality-of-life αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί. Υπάρχει auto-saving του progress σας, η δυνατότητα να κάνετε restart κάποια αποστολή, τα weapon/radio wheels και gps map tracker που σας δείχνει την διαδρομή για το επόμενο destination σας. Όλες οι παραπάνω αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες και φέρνουν τους τρεις αυτούς κλασικούς τίτλους, όσο πιο ‘κοντά’ γίνεται στο 2021.

H επιστροφή σας σε αυτούς τους τίτλους, θα σας θυμίσει τους λόγους που θεωρούνται instant classics και ήταν μπροστά για την εποχή τους. Το συναίσθημα αυτό δεν διαρκεί όμως για πολύ, καθώς υπάρχουν στοιχεία που ‘προδίδουν’ πως είναι παλιοί τίτλοι, όπως οτι το shooting στα GTA III και GTA: Vice City σας κάνει να είστε δυσκίνητος και το να κολυμπάτε στο GTA: San Andreas φαίνεται κάπως αφύσικο. Αναμφίβολα, οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο gameplay απέχουν πολύ, από το χειρισμό style GTA V που είχε υποσχεθεί η εταιρεία.

Πριν προχωρήσουμε στο βασικότερο κομμάτι, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι οπτικοακουστικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί(εκτός των gameplay tweaks), αξίζει να αναφερθεί πως οι τρεις τίτλοι πρωτοκυκλοφόρησαν το 2001,2002 και 2004 αντίστοιχα. Το 2021, τρέχουν σε Unreal Engine 4 και αδυνατούν να κρατήσουν σταθερά frame rates. Πριν εστιάσουμε σε αυτό, προσωπικά, συμφωνώ με την άποψη ότι το να υπάρχει η επιλογή των performance ή quality modes σε ένα τέτοιου επιπέδου remaster, είναι ανησυχητικό. Ειδικά, όταν σε συγκεκριμένες στιγμές που αρχίζει να επικρατεί το χάος και γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα στην οθόνη, πέφτουν αισθητά τα frames.

Φυσικά, όπως θα ήταν αναμενόμενο υπάρχουν πολλά bugs και glitches στο GTA: The Trilogy – The Definitive Edition, σε σημείο που δεν γίνεται να τα ονομάσουμε όλα και αναλύσουμε. Γι αυτό το λόγο, θα εστιάσουμε σε βασικές και αισθητές αλλαγές που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάνουν τους original τίτλους να έχουν καλύτερη απόδοση από τις remastered εκδόσεις τους. O απώτερος σκοπός της κυκλοφορίας αυτής, ήταν οι τρεις αυτοί κλασικοί τίτλοι να έχουν την καλύτερη πιθανή μεταχείριση και να ‘μεταμορφωθούν’ στις definitive εκδόσεις τους.

Στην πράξη αυτό  δυστυχώς δεν υφίσταται και βάση του γεγονότος πως στον κόσμο αυτό υπάρχει από την ίδια εταιρεία το Mafia: The Definitive Edition, το GTA: The Trilogy – The Definitive Edition είναι ένα μη αποδεκτό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται σαν τα παιχνίδια να περάστηκαν από κάποιο AI Upscaling δίχως κάποια επίβλεψη στο πως θα είναι το αποτέλεσμα και έγιναν port σε όλες τις πλατφόρμες. Τα μοντέλα μοιάζουν αφύσικα και τα textures είναι αμετάβλητα, ενώ κάποια NPC’s έχουν καταλήξει να φαίνονται κωμικά.

Επίσης, πολλές αλλαγές όπως το ότι οι φράχτες είναι πλέον στερεά αντικείμενα, έχουν κάνει πολλά shortcuts που υπήρχαν  μη προσβάσιμα πλέον. Στο GTA: San Andreas, όταν πέφτατε από μεγάλο ύψος στο νερό, βουλιάζατε και μετά ανεβαίνατε προς την επιφάνεια. Στην definitive edition του παιχνιδιού όμως προσγειώνεστε στην επιφάνεια, κάτι που συμβαίνει και στην mobile έκδοση. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως βρέθηκαν τα stick control patterns που χρησιμοποιούνται ως joystick motion στα κινητά στις PC/console εκδόσεις, κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η Grove Street Studios έκανε remaster τις mobile εκδόσεις και έγιναν launch.

Μια από τις ‘περίεργες’ αλλαγές όσον αφορά το draw distance που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι η αφαίρεση του distance fog, με αποτέλεσμα να μπορείτε να δείτε όλο το χάρτη από μεγάλη απόσταση. Αυτό αρχικά σας κάνει να νιώθετε πως ο χάρτης των παιχνιδιών φαίνεται πιο open-world, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιείτε πως αυτό είναι μια ‘ψευδαίσθηση’. Παρόλο που βλέπετε όλο τον χάρτη και ο κόσμος φαίνεται πιο μεγάλος, δεν έχετε πρόσβαση σε τίποτα από αυτά, κάτι που σας κάνει να νιώθετε πως κάνετε explore  ένα battle royal χάρτη. Το distance fog βοηθούσε επίσης να ‘κρύψει’ μικρές ατέλειες, που υπήρχαν οπτικά και στα textures. 

Η τελευταία σημαντική και αισθητή αλλαγή, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η βροχή(όσο περίεργο και αν ακούγεται). Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως βρέχει σε σημεία που παλιά δεν έβρεχε (όπως μέσα σε γκαράζ, κάτω από οροφές, κλπ), όταν βρέχει είναι σχεδόν unplayable. Οι σταγόνες που πέφτουν φαίνονται τεράστιες, σε σημείο που δημιουργούσαν μέχρι και ημικρανίες σε πολλούς χρήστες. Όσο αφορά τον ακουστικό τομέα, μια αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση για τους περισσότερους, ήταν η απόφαση του να αφαιρεθούν αρκετά tracks από τα radio stations. Σίγουρα, όταν μιλάμε για licenses και πνευματικά δικαιώματα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ΄όσο μπορεί να δείχνουν, αλλά μιλάμε για την Rockstar Games που είναι εταιρεία δισεκατομμυρίων και είχε την οικονομική δυνατότητα να τα ανανεώσει. 

Εν κατακλείδι, το Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition περιλαμβάνει remastered εκδόσεις, τριών all-time classic GTA τίτλων. Δυστυχώς όμως, εκτός από τα πολλαπλά τεχνικά θέματα, φαίνεται πως η τριλογία δεν πήρε σε καμία περίπτωση την μεταχείριση που της άξιζε. Αντί για remastered, μοιάζουν σαν up-scaled εκδόσεις των original τίτλων, που έγιναν port χωρίς καμία επεξεργασία σε κονσόλες και PC. Ελπίζουμε στο μέλλον μέσα από πολλά updates, το Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Ίσως από τα μεγαλύτερα hit-and-miss των τελευταίων χρόνων To Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition, είναι μια συλλογή που περιλαμβάνει τρεις κλασικούς action-adventure GTA τίτλους σε ένα πακέτο. Αναπτύχθηκε από τη Grove Street Games και εκδόθηκε από τη Rockstar Games για PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, Android, iOS και PC. H συλλογή περιλαμβάνει τα GTA III, GTA: Vice City και GTA: San Andreas σε remastered εκδόσεις, με αναβαθμισμένο οπτικό τομέα και βελτιώσεις στο gameplay. Όλοι γνωρίζουμε πως τα remasters είναι μια ‘ιδιαίτερα’ δύσκολη περίπτωση, ειδικά στην εκδοχή του GTA: Trilogy, που περιλαμβάνει τρεις από τους πιο εικονικούς GTA τίτλους. Tο Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες τριλογίες όλων των εποχών. Η Rockstar Games κατάφερε να προκαλέσει νοσταλγία σε εκατομμύρια οπαδούς της σειράς με την ανακοίνωση της remastered τριλογίας, κάτι που αυτομάτως ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Εκτός των παραπάνω, ο CEO της Take-Two, Strauss Zelnick, είχε δηλώσει πως η εταιρεία δεν κάνει ‘απλά port τους τίτλους της’. Πιο συγκεκριμένα, είχε δηλώσει πως ‘παίρνουμε  το χρόνο και κάνουμε την καλύτερη πιθανή δουλειά που μπορούμε, για να κάνουμε τον τίτλο διαφορετικό για την κυκλοφορία του και για την νέα τεχνολογία στην όποια το κάνουμε launch’. Βέβαια, πριν το ντεμπούτο της τριλογίας υπήρχαν κάποιες ύποπτες ενδείξεις, όπως το γεγονός πως το μόνο gameplay βίντεο που είχε δημοσιευτεί ήταν διάρκειας 59 δευτερολέπτων(με επιλεγμένα cutscenes). Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε όμως τα ‘αρνητικά’ στοιχεία του GTA: The Trilogy - The Definitive edition, ας εστιάσουμε στις θετικές προσθήκες και αλλαγές. Αν είχατε παίξει τους τρεις αυτούς τίτλους, τότε θα νιώσετε οικεία άμεσα με τον χειρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα εκτιμήσετε τις quality-of-life αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί. Υπάρχει auto-saving του progress σας, η δυνατότητα να κάνετε restart κάποια αποστολή, τα weapon/radio wheels και gps map tracker που σας δείχνει την διαδρομή για το επόμενο destination σας. Όλες οι παραπάνω αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες και φέρνουν τους τρεις αυτούς κλασικούς τίτλους, όσο πιο ‘κοντά’ γίνεται στο 2021. H επιστροφή σας σε αυτούς τους τίτλους, θα σας θυμίσει τους λόγους που θεωρούνται instant classics και ήταν μπροστά για την εποχή τους. Το συναίσθημα αυτό δεν διαρκεί όμως για πολύ, καθώς υπάρχουν στοιχεία που ‘προδίδουν’ πως είναι παλιοί τίτλοι, όπως οτι το shooting στα GTA III και GTA: Vice City σας κάνει να είστε δυσκίνητος και το να κολυμπάτε στο GTA: San Andreas φαίνεται κάπως αφύσικο. Αναμφίβολα, οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο gameplay απέχουν πολύ, από το χειρισμό style GTA V που είχε υποσχεθεί η εταιρεία. Πριν προχωρήσουμε στο βασικότερο κομμάτι, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι οπτικοακουστικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί(εκτός των gameplay tweaks), αξίζει να αναφερθεί πως οι τρεις τίτλοι πρωτοκυκλοφόρησαν το 2001,2002 και 2004 αντίστοιχα. Το 2021, τρέχουν σε Unreal Engine 4 και αδυνατούν να κρατήσουν σταθερά frame rates. Πριν εστιάσουμε σε αυτό, προσωπικά, συμφωνώ με την άποψη ότι το να υπάρχει η επιλογή των performance ή quality modes σε ένα τέτοιου επιπέδου remaster, είναι ανησυχητικό. Ειδικά, όταν σε συγκεκριμένες στιγμές που αρχίζει…

6.5

Μέτριο!

Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition

Το Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να χτυπήσει η Rockstar Games στη νοσταλγία και να εκ μοντερνίσει τρεις από τους πιο κλασσικούς GTA τίτλους, αλλά δεν καταφέρνει μα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Score

6.5

7

 

 

Περισσότερα νέα για το Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition