Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan – Review

Τύφλα να’ χει ο Vader

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Τύφλα να ‘χει ο Vader

A long time ago in a galaxy far, far away… η Bioware και οι «Jedi Knights» της, μας έδωσαν ένα «αριστούργημα»  που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα δούμε. Μετά το 2005, που έκανε την grand άφιξή του το Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, το οποίο «σάρωσε», δεν περιμέναμε να βλέπαμε ισάξιο τίτλο. Ικανοποιητικά ήταν βέβαια και τα Battlefronts, Force Unleashed, Republic Commando, Empire at War. Επίσης αξέχαστοι θα μείνουν και οι χαρακτήρες Darth Vader, Yoda και Obi-Wan και πολλοί άλλοι. Παρ’ όλα αυτά, όταν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο «χρυσό και το ασήμι», εννοείται ότι θα διαλέξετε το χρυσό. Με απλά λόγια, εκεί που η «Rebelion era» αγγίζει το top, η «Old Republic era» αγγίζει το ίδιο της το Μεγαλείο, με χαρακτήρες όπως οι Darth Malak, «Darth» Revan, Darth Nihilus, Darth Bane (δημιουργός του Rule of the Two), και πολλοί άλλοι.

revan

Πλοκή

Το Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan παίρνει μέρος τουλάχιστον 3500 χρόνια πριν την άνοδο της αυτοκρατορίας και 10 περίπου γενιές μετά τον «θάνατο» του Revan. Η ιστορία πάει ως εξής… Ενώ τα πράγματα και οι καταστάσεις κυλούσαν ομαλά και όλα ήταν ειρηνικά στον Γαλαξία, ξαφνικά η αυτοκρατορία των Σιθ επιτίθεται στο Τάγμα των Τζεντάι Ιπποτών (ο πόλεμος κορυφώθηκε με το θάνατο του Ven Zallow στο Ναό των Tζεντάι). Πριν 300 περίπου χρόνια, ο Revan αναζητώντας μία μεγάλη απειλή που θα προερχόταν από τον αυτοκράτορα Σιθ  (Sith Vitiate) έφυγε για ένα μακρινό ταξίδι στο Γαλαξία. Ο Revan όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Για να κατανοήσετε όμως καλύτερα την πλοκή, χρειάζονται κάποιες αναφορές στο παρελθόν του Revan.

Ο Revan, έμεινε στην ιστορία ως «σωτήρας, κατακτητής, ήρωας και villain». Από Τζεντάι, Σιθ και από Σιθ, Τζεντάι. Ο Revan, μετά τον θάνατο του Malak (καλύτερού του φίλου, ο οποίος πέρασε στη Σκοτεινή Πλευρά). Μετά τη γέννηση του παιδιού του με την Bastila Shan και έχοντας προκύψει άσχημες καταστάσεις, αποφασίζει να εξοντώσει τον Αυτοκράτορα των Σιθ (όπως και στο παρελθόν). Παρ’ όλα αυτά αποτυγχάνει ξανά και μένει φυλακισμένος για ένα χρονικό διάστημα. Όταν πλέον ελευθερώνεται, ο  δεν χάνει καθόλου χρόνο, επιστρέφοντας για ακόμη μία φορά στο στόχο του. Κατευθύνεται στο διαστημικό σταθμό Foundry, όπου θα γίνει το «λημέρι» του, μια και ο Αυτοκράτορας δεν γνωρίζει την τοποθεσία του. Εκεί θα ετοιμάσει τον στρατό του που θα οδηγηθεί προς την Αυτοκρατορία. Τα σχέδιά του όμως ματαιώνονται μια και ο Αυτοκράτορας ανακαλύπτει την κρυψώνα του. Απροετοίμαστος θα δώσει την «τελική» του μάχη, στην οποία θα «πεθάνει». Παρ’ όλα αυτά, όταν ο Revan βρεθεί στα πρόθυρα του να χάσει την ζωή του, ένα μέρος του γίνεται ένα με τη Δύναμη, ενώ το άλλο (αυτό που βρισκόταν στο Σκοτάδι) παραμένει στο σώμα του, έχοντας πλέον το πλήρη έλεγχο. Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Revan δεν ξαναεμφανίζεται, έχοντας φτιάξει πλέον τον δικό του θρύλο, δικό του Τάγμα (The Order of Revan, με τους Revanites), το οποίο και έμεινε αιώνες. Κι ενώ ο χρόνος κυλούσε….. ο Revan επέστρεψε!

Gameplay

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με το Character Creation. Εδώ έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην  Αυτοκρατορία του Σιθ και στην Γαλαξιακή Δημοκρατία. Η Γαλαξιακή Δημοκρατία, αποτελείται από τον Trooper, στρατιώτης, range τύπου, με ειδίκευση στα range όπλα. Έπειτα, ακολουθεί ο Τζεντάι Ιππότης, γνωστός σε όλους μας με το φωτόσπαθό του, ο Jedi Consular, ο οποίος έχει μαγικές ικανότητες, και τέλος ο Smuggler, με ειδίκευση στα stealth kills. Από την πλευρά της Αυτοκρατορίας, έχουμε τους Bounty Hunters (σε style Boba Fett, με ειδίκευση σε ότι καλό και σπάνιο πυρομαχικό υπάρξει, οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους ένα Jawa), τους Sith Inguisitor, μάγους της Αυτοκρατορίας, τους Imperial Agents, κατασκόπους με ειδίκευση στα stealth kills, και τέλος τους Σιθ Πολεμιστές, με το θανατηφόρο lightsaber τους. Ανάμεσα στην Αυτοκρατορία και την Δημοκρατία, υπάρχουν διαφορετικές είδους αποστολές (η Αυτοκρατορία, έχει ίσως περισσότερη «δράση» μια και είστε περισσότερο αδίστακτοι, και δεν σας νοιάζει ιδιαίτερα να «κόβετε κεφάλια»), όπως επίσης ανάμεσα σε κάθε κατηγορία χαρακτήρα, υπάρχει λίγο διαφορετικό «story». Πριν προχωρήσουμε στο «ζουμί», αξιοσημείωτη είναι η αναφορά ότι η ιστορία εξελίσσεται μέσω κάποιων cutscenes και έχει ηχογραφημένους διαλόγους (κάτι που δείχνει πόση μεγάλη προσπάθεια έχει υπάρξει για την σωστή υλοποίηση του τίτλου).

revan12

Για όσους είναι ήδη στο φαντασμαγορικό κόσμο του The Old Republic, θα γνωρίζουν ότι το παιχνίδι είναι κατά βάση ένα hotkey MMO. Αν στο παρελθόν, είχατε επαφή με κάποιο παρόμοιο τίτλο, τότε δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα μια και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες καινοτομίες από ότι ήδη γνωρίζετε. Με το συγκεκριμένο expansion υπήρξαν κάποιες προσθήκες, όπως, η αύξηση του level cap στα 60 level, νέα Flashpoints και Operations. Για όσους δεν γνωρίζουν, στα flashpoints συνήθως προηγείται μία αφήγηση, κι ανάλογα το πως θα εξελιχθεί η «συζήτηση», μπορεί να προκύψει μία μάχη ή όχι. Με λίγα λόγια, ένας πολύ έξυπνος, αλλά κι ελκυστικός τρόπος από την Bioware, ώστε να μας προσηλώσει στο παιχνίδι κι από πλευράς πλοκής αλλά και combat μηχανισμών. Από την άλλη τα Operations, αν και δεν αλλάζουν τρομερά σε περιεχόμενο από τα Flashpoints, είναι συνήθως κάτι σαν «side-missions» όπου ανεξάρτητα αν είστε με την Αυτοκρατορία ή τη Γαλαξιακή Δημοκρατία, μπορείτε να επιλέξετε με ποιανού το μέρος θα πάτε για την συγκεκριμένη αποστολή. Κάνοντας την επιλογή σας, οργανώνεται το group σας και ετοιμάζεστε για battle. Στο Shadow of Revan, θα δείτε νέα Operations και Flashpoints, όπου θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Η επιλογή που σας δίνεται, σχεδόν για τα πάντα κάνει το παιχνίδι ακόμη πιο «πορωτικό».

Όσον αφορά τα στοιχεία του combat στο παιχνίδι, είναι πολύ ικανοποιητικά, όπως και οι αντίπαλοι σας στο Shadow of Revan. Αν δεν οργανώσετε καλά το group σας, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να σας εξολοθρεύσουν. Το ότι οργανώνετε επίσης το δικό σας army είναι κάτι που δίνει στο παιχνίδι ακόμα μία «λάμψη». Το combat όπως προαναφέραμε, πολύ ικανοποιητικό, όπως θα το περιμέναμε από ένα hotkey MMO, με ωραία και εντυπωσιακά γραφικά κατά την διάρκεια των χτυπημάτων, αλλά πάνω από όλα, ισορροπημένο (αναφορά στο PvP). Δηλαδή δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι δυνατότερος ένας Τζεντάι από ένα Bounty Hunter, μόνο και μόνο επειδή είναι Τζεντάι. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και ικανότητας. Ο καλύτερος, και ο πιο οργανωμένος θα επιβιώσει. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο combat είναι ότι κάποιοι μηχανισμοί έχουν σχεδιαστεί για single-player παιχνίδι κι όχι MMO, κάτι που κουράζει κάποιες φορές.

revan111

Γραφικά/Ήχος

Όσον αφορά τα γραφίκα, η δουλεία που έχει γίνει από την Bioware είναι εκπληκτική για MMO. Οι πόλεις, οι πλανήτες, το περιβάλλον είναι σχεδιασμένα με λεπτομέρεια, αφήνοντας μία ικανοποιητική αισθητική με το όλο πακέτο. Τα γραφικά επάνω στο combat είναι φαντασμαγορικά μια και για κάθε διαφορετικό weapon ή γενικά gadegt υπάρχει και διαφορετικό ηχητικό αντίκρουσμα, αλλά και για κάθε explosive αντικείμενο, διαφορετικά χρώματα. Οι NPC (non player characters), ανάλογα με τον διάλογο, αλλάζει και το ύφος (από χαρούμενο σε λυπημένο για παράδειγμα), κάτι που μας δίνει μία αίσθηση του ρεαλισμού. Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στο πακέτο του Revan στην τελική μονομαχία, όπου ο γραφικός τομέας, το περιβάλλον και τα χρώματα, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα και την ένταση που επικρατεί, οδηγούν το παιχνίδι στην κορύφωση.

Σχετικά με τον ηχητικό τομέα, σημειώνουμε ότι έχει εξαιρετικούς ηχογραφημένους διαλόγους, οι οποίοι συνδυάζονται με την ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων. Δηλαδή ανάλογα την διάθεση που έχει ένας NPC, αλλάζει και λίγο η χροιά στη φωνή του. Συνεχίζοντας, τα soundtracks δεν απογοητεύουν καθόλου (εντάξει…δεν είναι και το Imperial March του Darth Vader, που άφησε εποχή). Συνοπτικά, τα soundtracks, ταιριάζουν απόλυτα στις καταστάσεις. Επίσης οι ήχοι από τα weapons, όπως τα lightsabers, grenades και άλλα, είναι αρκετά προσεγμένοι, με διαφορετικά ηχητικά εφέ. Τέλος, στο expansion ο ηχητικός τομέας κορυφώνεται με την φωνή του Αυτοκράτορα στην τελική μάχη.

«The savior, the conquer, the hero and the villain»

Έτσι έμεινε στην ιστορία ο Revan. Μετά τα KotOR, το The Old Republic, ήρθε και μας έδειξε τον υπέροχο κόσμο του, γεμάτο ο Τζεντάι, Σιθ, Κυνηγούς Κεφαλών, Μάγους, κατασκόπους και πολλών άλλων εξωγήινων όντων. Είναι ένα εξαιρετικό hotkey MMO, με ισορροπημένο combat, εξαιρετικά flashpoints και operations, προσεγμένα γραφικά και ηχητικά εφέ, με χιλιάδες παίχτες να τριγυρνούν στο Γαλαξία σαν και εσάς, και με χαρακτήρες του franchise που έχουν τον τίτλο «Darth», να αφήνουν ιστορία. Θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερα, σχετικά με το The Old Republic, επάνω στα side missions και στη δυνατότητα να έχετε δικό σας σκάφος, αλλά αν το κάναμε αυτό θα φεύγαμε από το κομμάτι της κριτικής του «Revan» και θα κάναμε κριτική στο main παιχνίδι.

Θετικά

  • Εξαιρετικό Gameplay
  • Ισχυρός οπτικοακουστικός τομέας
  • Ο «Revan» σε όλο του το μεγαλείο

Αρνητικά

  • Το MMO στοχείο σε ορισμένα σημεία προσπαθεί να μετατραπεί σε μία single player εμπειρία
  • Απαιτεί αρκετές γνώσεις από το franchise του Star Wars

 

Τύφλα να 'χει ο Vader A long time ago in a galaxy far, far away... η Bioware και οι "Jedi Knights" της, μας έδωσαν ένα "αριστούργημα"  που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα δούμε. Μετά το 2005, που έκανε την grand άφιξή του το Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, το οποίο "σάρωσε", δεν περιμέναμε να βλέπαμε ισάξιο τίτλο. Ικανοποιητικά ήταν βέβαια και τα Battlefronts, Force Unleashed, Republic Commando, Empire at War. Επίσης αξέχαστοι θα μείνουν και οι χαρακτήρες Darth Vader, Yoda και Obi-Wan και πολλοί άλλοι. Παρ' όλα αυτά, όταν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο "χρυσό και το ασήμι", εννοείται ότι θα διαλέξετε το χρυσό. Με απλά λόγια, εκεί που η "Rebelion era" αγγίζει το top, η "Old Republic era" αγγίζει το ίδιο της το Μεγαλείο, με χαρακτήρες όπως οι Darth Malak, "Darth" Revan, Darth Nihilus, Darth Bane (δημιουργός του Rule of the Two), και πολλοί άλλοι. Πλοκή Το Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan παίρνει μέρος τουλάχιστον 3500 χρόνια πριν την άνοδο της αυτοκρατορίας και 10 περίπου γενιές μετά τον "θάνατο" του Revan. Η ιστορία πάει ως εξής... Ενώ τα πράγματα και οι καταστάσεις κυλούσαν ομαλά και όλα ήταν ειρηνικά στον Γαλαξία, ξαφνικά η αυτοκρατορία των Σιθ επιτίθεται στο Τάγμα των Τζεντάι Ιπποτών (ο πόλεμος κορυφώθηκε με το θάνατο του Ven Zallow στο Ναό των Tζεντάι). Πριν 300 περίπου χρόνια, ο Revan αναζητώντας μία μεγάλη απειλή που θα προερχόταν από τον αυτοκράτορα Σιθ  (Sith Vitiate) έφυγε για ένα μακρινό ταξίδι στο Γαλαξία. Ο Revan όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Για να κατανοήσετε όμως καλύτερα την πλοκή, χρειάζονται κάποιες αναφορές στο παρελθόν του Revan. Ο Revan, έμεινε στην ιστορία ως "σωτήρας, κατακτητής, ήρωας και villain". Από Τζεντάι, Σιθ και από Σιθ, Τζεντάι. Ο Revan, μετά τον θάνατο του Malak (καλύτερού του φίλου, ο οποίος πέρασε στη Σκοτεινή Πλευρά). Μετά τη γέννηση του παιδιού του με την Bastila Shan και έχοντας προκύψει άσχημες καταστάσεις, αποφασίζει να εξοντώσει τον Αυτοκράτορα των Σιθ (όπως και στο παρελθόν). Παρ' όλα αυτά αποτυγχάνει ξανά και μένει φυλακισμένος για ένα χρονικό διάστημα. Όταν πλέον ελευθερώνεται, ο  δεν χάνει καθόλου χρόνο, επιστρέφοντας για ακόμη μία φορά στο στόχο του. Κατευθύνεται στο διαστημικό σταθμό Foundry, όπου θα γίνει το "λημέρι" του, μια και ο Αυτοκράτορας δεν γνωρίζει την τοποθεσία του. Εκεί θα ετοιμάσει τον στρατό του που θα οδηγηθεί προς την Αυτοκρατορία. Τα σχέδιά του όμως ματαιώνονται μια και ο Αυτοκράτορας ανακαλύπτει την κρυψώνα του. Απροετοίμαστος θα δώσει την "τελική" του μάχη, στην οποία θα "πεθάνει". Παρ' όλα αυτά, όταν ο Revan βρεθεί στα πρόθυρα του να χάσει την ζωή του, ένα μέρος του γίνεται ένα με τη Δύναμη, ενώ το άλλο (αυτό που βρισκόταν στο Σκοτάδι) παραμένει στο σώμα του, έχοντας πλέον το πλήρη έλεγχο. Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Revan δεν ξαναεμφανίζεται, έχοντας φτιάξει πλέον τον δικό του θρύλο, δικό του Τάγμα (The Order of Revan, με τους Revanites), το οποίο και έμεινε αιώνες. Κι ενώ ο χρόνος κυλούσε..... ο Revan επέστρεψε! Gameplay Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με το Character Creation. Εδώ έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην  Αυτοκρατορία του Σιθ και στην Γαλαξιακή Δημοκρατία.…

8.7

Πολύ Καλό

Ο "Darth" τίτλος σε όλο του το Μεγαλείο

Το Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan, είναι το παιχνίδι που περιμέναμε τόσο καιρό, μετά τα KotOR. Η αφήγηση της "Old Republic era" είναι κατάλληλη για έναν fan του franchise

Gameplay

8.7

Διάρκεια

8

Ήχος

9.2

Γραφικά

9

User Rating : 4.69 ( 2 votes)
9
Περισσότερα νέα για το Star Wars: The Old Republic: Revan