Η WB Games κάνει Claim τα βίντεο των YouTubers!

Τα YouTube Videos του Shadow of Mordor, έχουν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν DMCA Claims από τη WB Games! Σύμφωνα, λοιπόν, με μια πληθώρα διαδικτυακών πηγών – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μερικές εξέχουσες φυσιογνωμίες από τις τάξεις των επαγγελματιών YouTubers, όπως ο TotalBiscuit και ο Jim Sterling – , η Warner Brothers Interactive Entertainment κλείνει και αποκλείει όλα τα monetized βίντεο που εμπεριέχουν gameplay του καινούριου τους τίτλου, Middle Earth: Shadow of Mordor, κι αυτό λόγω DMCA claims! Για όποιον τυχαίνει να μην γνωρίζει σε τι συνίσταται η έννοια Digital Milennium Copyright Act, σας παραθέτουμε μία αναλυτικότερη περιγραφή της εδώ, (ευγενική χορηγία […]

Τα YouTube Videos του Shadow of Mordor, έχουν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν DMCA Claims από τη WB Games!

gs-shadow-of-mordor

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια πληθώρα διαδικτυακών πηγών – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μερικές εξέχουσες φυσιογνωμίες από τις τάξεις των επαγγελματιών YouTubers, όπως ο TotalBiscuit και ο Jim Sterling – , η Warner Brothers Interactive Entertainment κλείνει και αποκλείει όλα τα monetized βίντεο που εμπεριέχουν gameplay του καινούριου τους τίτλου, Middle Earth: Shadow of Mordor, κι αυτό λόγω DMCA claims!

Για όποιον τυχαίνει να μην γνωρίζει σε τι συνίσταται η έννοια Digital Milennium Copyright Act, σας παραθέτουμε μία αναλυτικότερη περιγραφή της εδώ, (ευγενική χορηγία του whatls.com) :

‘ The Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is a controversial United States digital rights management (DRM) law enacted October 28, 1998 by then-President Bill Clinton. The intent behind DMCA was to create an updated version of copyright laws to deal with the special challenges of regulating digital material. Broadly, the aim of DMCA is to protect the rights of both copyright owners and consumers. ‘

Στην ουσία, και εν ολίγοις, πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση περί διαχείρισης δικαιωμάτων ψηφιακού περιεχομένου, της οποίας η αρχική πρόθεση σύστασης, ήταν να δημιουργηθεί μία καλύτερα ενημερωμένη έκδοση των ήδη γνωστών μας νόμων περί ‘Copyright’ , παραμετροποιημένη, όμως, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ειδικότερες προκλήσεις που προκύπτουν στη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν οποιουδήποτε είδους ψηφιακό περιεχόμενο.

Ευρύτερα, στόχος του DMCA είναι να προστατεύει τόσο τα δικαιώματα των κατόχων των εν λόγω δικαιωμάτων, όσο και των ίδιων των καταναλωτών.

Κλείνοντας αυτήν την λίγο υπερτροφική επεξηγηματική παρένθεση , πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο φιάσκο χαίρει προσοχής και ενδιαφέροντος, εν μέρει επειδή ακολουθεί και τη συζήτηση που αφορά κάποιες φίρμες δημοσίων σχέσεων, που έδιναν αντίτυπα του παιχνιδιού μόνο σε YouTubers που είχαν αποδεχτεί κάποιο brand deal…

Πιθανότατα, τα DMCA claims της Warner Bros, βασίστηκαν στην υπόθεση ότι η εταιρεία έχει καταχωρήσει τα in-game cutscenes του παιχνιδιού με Content-ID, οπότε με τη σειρά του, το αντίστοιχο σύστημα του YouTube ταυτοποιεί τα όποια in-game στιγμιότυπα gameplay, που σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν και cutscenes, ως παράβαση των όρων περί πνευματικής ιδιοκτησίας..

Ακολουθώντας τα λόγια και του ίδιου του TotalBiscuit πάνω στο θέμα:

‘…είναι απορίας άξιο, το γιατί η Warner Bros έκανε τέτοιες κινήσεις κατά της ευρύτερης προβολής του περιεχομένου του τίτλου της, με μόνο ελαφρυντικό στη συνείδηση του μέσου gamer, να αποτελεί το ενδεχόμενο αυτόματων claims να συνέβησαν, λόγω καταχώρησης των cutscenes μέσα στη βάση δεδομένων με Content-ID – άρα να απετέλεσε λάθος της WB, παρά μια σκόπιμη ενέργειά της ώστε να λογοκρίνει, ή να κατευθύνει ως ένα βαθμό, την κοινή γνώμη και τα πορίσματά της για τον τίτλο…

Ας ελπίσουμε να αναγνωριστεί το λάθος αυτό το συντομότερο δυνατόν, αν όντως τελικά αποτελεί λάθος τους, όχι μόνο για να μην μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά των κύκλων των Reviewers, αλλά και γιατί δεν χρειάζεται – κατά γενική ομολογία, πρόκειται για ένα αξιοπρεπέστατο, αρτιότατο προϊόν .. ‘

Περισσότερα νέα για το Middle-earth: Shadow of Mordor