Metro Redux Review

2 σε 1… νοικοκυρεμένα!  Η ιστορία της σειράς Τα Metro 2033 και Metro: Last Light, κατάφεραν να μαγέψουν εκατομμύρια Gamers ανά το κόσμο, με το μοναδικό Concept τους αλλά και την αριστουργηματική ιστορία τους, εμπνευσμένη από το Ρώσο συγγραφέα, Dmitry Glukhovsky. Η αρχή έγινε στις 19 Μαρτίου του 2010, με την κυκλοφορία του Metro 2033 για PC και Xbox 360 και η συνέχεια ήρθε στις 17 Μαΐου του 2013, με τη κυκλοφορία του Metro: Last Light για PC, Xbox 360 και PlayStation 3. Οι 2 τίτλοι της 4A Games, γνώρισαν τεράστια επιτυχία, καθιερώνοντας τη σειρά Metro, ως μία από τις κορυφαίες […]

Platforms
 

2 σε 1… νοικοκυρεμένα! 

gs-Metro-Redux-cover

Η ιστορία της σειράς

Τα Metro 2033 και Metro: Last Light, κατάφεραν να μαγέψουν εκατομμύρια Gamers ανά το κόσμο, με το μοναδικό Concept τους αλλά και την αριστουργηματική ιστορία τους, εμπνευσμένη από το Ρώσο συγγραφέα, Dmitry Glukhovsky. Η αρχή έγινε στις 19 Μαρτίου του 2010, με την κυκλοφορία του Metro 2033 για PC και Xbox 360 και η συνέχεια ήρθε στις 17 Μαΐου του 2013, με τη κυκλοφορία του Metro: Last Light για PC, Xbox 360 και PlayStation 3.

Οι 2 τίτλοι της 4A Games, γνώρισαν τεράστια επιτυχία, καθιερώνοντας τη σειρά Metro, ως μία από τις κορυφαίες μετα-αποκαλυπτικές Gaming εμπειρίες. Με τον ερχομό των Next-Gen κονσολών, το oυκρανικό στούντιο αποφάσισε πως θα δημιουργήσει το απόλυτο πακέτο Metro, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους 2 τίτλους της σειράς, πλήρως ανανεωμένους και προσαρμοσμένους στα τωρινά δεδομένα. Έτσι λοιπόν, στις 29 Αυγούστου, κυκλοφόρησε τη συλλογή Metro: Redux, η οποία υπόσχεται τεράστιες αλλαγές και στους 2 τίτλους της σειράς. Οι αλλαγές που εισάγει η συλλογή Redux είναι αντάξιες των περιστάσεων όμως; 

Επειδή το Review πρέπει να καλύψει και τα 2 παιχνίδια, αποφασίσαμε να το χωρίσουμε στα εξής κομμάτια: Metro Redux, Metro 2033 και Metro Last Light. Το πρώτο κομμάτι αναλύει όλες τις καινούργιες προσθήκες που έγιναν και στα 2 παιχνίδια, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια αναλύουν τις διαφορές σε κάθε τίτλο ξεχωριστά.

Σενάριο

gs-Metro-Redux-1

Τα γεγονότα του Metro, λαμβάνουν χώρα στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα του 2033. Μετά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι επιζήσαντες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα υπόγεια των Metro. Η ραδιενέργεια στον έξω κόσμο, είναι απαγορευτική για το ανθρώπινο είδος, ενώ πλέον έχουν εμφανιστεί νέες μορφές ζωής, άκρως εχθρικές προς τους ανθρώπους. Όπως είναι αναμενόμενο, μετά από μία τόσο μεγάλη κρίση για την κοινωνία, οι ανθρωπότητα έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες.

‘ Μετά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι επιζήσαντες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα υπόγεια των Metro ‘

Στο δίκτυο των Metro, έχουν ιδρυθεί διάφορες κοινότητες, με την κάθε μία να έχει ως βάση της κάποιον σταθμό. Σαν να μην έφτανε το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι άνθρωποι αποφάσισαν να βάλουν κι’άλλους μπελάδες στο κεφάλι τους, που ακούν στο όνομα των Κομμάτων. Απ’όσο φαίνεται, η ανθρωπότητα αποφάσισε πως χρειάζεται… πολιτικά ιδεώδη και χωρίστηκε σε στρατόπεδα. Στα Metro, συναντάμε Κομμουνιστές, Ναζί αλλά και Επαναστάτες, με τη κάθε παράταξη να μάχεται για την εξουσία στα τούνελ της Μόσχας. Το ταξίδι μας, ξεκινάει σε έναν από αυτούς τους σταθμούς, όπου ο Artyom (ο πρωταγωνιστής) πρόκειται να ακολουθήσει ένα μονοπάτι γεμάτο αντιξοότητες, δυσκολίες και εχθρούς πάσης φύσεως… Είστε άραγε έτοιμοι γι’αυτό το μοναδικό ταξίδι; 

Metro Redux

gs-Metro-Redux-2

Η μεγαλύτερη αλλαγή και για τα 2 Metro, αποτελεί το HD Remake που έχει γίνει για τις κονσόλες. Πλέον, μπορείτε να απολαύσετε τα Metro σε 1080p και 60 FPS, κάτι που λόγω των περιορισμών του Hardware των κονσολών προηγούμενης γενιάς, ήταν αδύνατο. Τα Metro είναι πιο ‘όμορφα’ από ποτέ, με τη κάθε λεπτομέρεια των σκοτεινών τούνελ τους, να δίνει άλλον ‘αέρα’ στην ατμόσφαιρα. Οι σκοτεινοί διάδρομοι και ο μετα-αποκαλυπτικός κόσμος έχουν ‘ζωντανέψει’ (τι να ζωντανέψει… όλα διαλυμένα είναι), με αποτέλεσμα να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην εμπειρία.

Για πρώτη φορά, στη συλλογή Redux, εισάγονται δύο νέα Modes, τα οποία σας επιτρέπουν να επιλέξετε το τι είδους Gameplay εμπειρία θα βιώσετε. Αν θέλετε μία πραγματική Survival-Horror εμπειρία, όπου θα πρέπει να προσέξετε και τη παραμικρή σας κίνηση και θα μετράτε μία-μία τις σφαίρες, υπάρχει το ‘Survival’ Mode, ενώ για όσους προτιμούν μία εμπειρία γεμάτη δράση, υπάρχει το ‘Spartan’ Mode. Τα καινούργια Play Styles, αποτελούν μία πολύ ευχάριστη προσθήκη, με το κάθε ένα ξεχωριστά να είναι μία μοναδική εμπειρία.

Φυσικά, όπως είναι λογικό, ο τίτλος με τις μεγαλύτερες αλλαγές και τις περισσότερες προσθήκες είναι το Metro 2033. Συγκεκριμένα, το Metro 2033, χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών του Last Light και όπως θα δούμε και παρακάτω, έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες, σε σημείο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία τελείως καινούργια κυκλοφορία.

Metro 2033

gs-Metro-Redux-3

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Metro 2033 έχει δεχθεί τρομερές βελτιώσεις στον οπτικό τομέα, καθώς πλέον χρησιμοποιεί τη μηχανή γραφικών του Last Light. Οι αλλαγές είναι ευδιάκριτες από τα πρώτα σας λεπτά μέσα στο παιχνίδι. Αν και στο PC συναντάμε αρκετές διαφορές, εκεί που υπάρχει τρομερή βελτίωση, είναι στις κονσόλες. Συγκρίνοντας την έκδοση του Xbox 360 με την αντίστοιχη του PlayStation 4, είναι εύκολα κατανοητό πως δε πρόκειται για ένα απλό HD Remake. Βέβαια, ο οπτικός τομέας δεν είναι η μόνη σημαντική βελτίωση στο Metro 2033.

Όλες οι αλλαγές του Gameplay που είδαμε στο Last Light, έχουν μεταφερθεί πλέον και στο Metro 2033. Για παράδειγμα, πλέον η μπορείτε να καθαρίσετε την μάσκα σας, ενώ με το πέρασμα του χρόνου και με τις μάχες, θα δεχθεί φθορές, όπως και στο Last Light. Το Gunplay έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις, ενώ η A.I. βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, έχοντας υποστεί κάποιες αναβαθμίσεις. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως στο Metro 2033, κάποια σημεία του Campaign έχουν επανασχεδιαστεί, επιτρέποντα σας να εξερευνήσετε νέες τοποθεσίες, που στο παρελθόν δεν είχατε πρόσβαση.

…το Metro 2033 έχει δεχθεί τρομερές βελτιώσεις στον οπτικό τομέα, καθώς πλέον χρησιμοποιεί τη μηχανή γραφικών του Last Light

Το Metro 2033, μαζί με όλες τις προσθήκες και βελτιώσεις, αποτελεί μία εντελώς καινούργια εμπειρία. Νέα μηχανή γραφικών, βελτιωμένο Gameplay σε όλους τους τομείς, επανασχεδιασμένα σημεία του Campaign που συνοδεύονται από την εξαιρετική ιστορία που όλοι γνωρίζουμε. Βέβαια, δε μπορούμε να πούμε πως ισχύει το ίδιο και για το Last Light…

Metro: Last Light

gs-Metro-Redux-4

Μπορεί το Metro 2033, να αποτελεί μία φρέσκια εμπειρία, μετά το Remake, αλλά σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο και για το Last Light. Όπως είναι λογικό, το Last Light, έχοντας κυκλοφορήσει 1 χρόνο πριν, δεν μπορεί να δεχθεί ιδιαίτερες βελτιώσεις και αλλαγές. Με λίγα λόγια, απλά έρχεται ως συνοδευτικό του 2033, ώστε να προσθέσει μεγαλύτερη αξία στη συλλογή Redux. 

Η έκδοση για τα PC, είναι σχεδόν ίδια, με την έκδοση των κονσολών να αποτελεί τη μόνη σημαντική βελτίωση, λόγω της ανάλυσης 1080p και του Framerate. Η έκδοση του PC, έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις στο σύστημα φωτισμού, ενώ έχουν προστεθεί και κάποιες επιλογές στα γραφικά για τους High-End χρήστες, οι οποίες υποστηρίζουν υψηλότερες αναλύσεις (4Κ). Βέβαια, αξίζει να πούμε πως στη συλλογή Redux και συγκεκριμένα στο Last Light, έχει προστεθεί 10 ώρες έξτρα υλικού, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν σε DLC.

‘ Η έκδοση για τα PC, είναι σχεδόν ίδια, με την έκδοση των κονσολών να αποτελεί τη μόνη σημαντική βελτίωση, λόγω της ανάλυσης 1080p και του Framerate ‘

Μέσα στο έξτρα υλικό, περιλαμβάνεται και το μοναδικό Ranger Mode, το οποίο αποτελεί την απόλυτη Metro εμπειρία και το πιο δύσκολο επίπεδο δυσκολίας. Αν θέλετε να βιώσετε στο 110% τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο της Μόσχας, το Ranger Mode αποτελεί την ιδανική εμπειρία. Εμείς πάντως σας προειδοποιούμε… Πρόκειται για μία αληθινή μάχη επιβίωσης!

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως και αν έχει μικρές βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, το Last Light, μπορεί να προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης. Ειδικά για όσους δεν το έχουν παίξει, η Redux έκδοση αποτελεί μονόδρομο. 10 ώρες επιπλέον υλικού, διάφορες βελτιώσεις στο Gameplay, βελτιωμένο σύστημα φωτισμού και 2 νέα Play Styles (Survival, Spartan). Βέβαια, όπως και σε κάθε HD Remaster, η σημαντική βελτίωση, έρχεται στον οπτικό τομέα.

Γραφικά/ Ήχος

gs-Metro-Redux-5

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τη σειρά Metro, αυτό είναι ο ασυναγώνιστος οπτικός τομέας. Εκπληκτικά τοπία (ρε συ, όλα έχουν καταστραφεί και είναι ερημωμένα… τι λες;) αντάξια ενός μετα-αποκαλυπτικού κόσμου, σκοτεινά τούνελ, σταθμοί Metro οι οποίοι είναι γεμάτοι ‘ζωή’. Ο κόσμος του Metro, έχει μία άγρια και αφιλόξενη ομορφιά, η οποία μπορεί, πολύ εύκολα, να σας απορροφήσει μέσα στα αποπνιχτικά τούνελ του Metro.

Η ατμόσφαιρα θα σας μαγέψει από το πρώτο λεπτό. Το πυρηνικό ολοκαύτωμα έχει αφήσει τα σημάδια του σε όλους, είτε μιλάμε για την ίδια την πόλη, είτε για τους επιζήσαντες που έχουν καταφύγει στα Metro. Κάθε χαρακτήρας μέσα στο παιχνίδι, φαίνεται ότι έχει τη δική του ιστορία, τα δικά του βιώματα, κρυμμένα πίσω από τα Pixel και την ψηφιακή μορφή των προσώπων που βλέπουμε στις οθόνες μας. Φυσικά, για να περάσουν όλα αυτά τα συναισθήματα από την οθόνη του υπολογιστή μας σε μας, έχουν συνεισφέρει πάρα πολύ, τα εξαιρετικά Voice-over και το μελαγχολικό Soundtrack, που ταιριάζει άψογα στην στενάχωρη και καταθλιπτική ατμόσφαιρα του Metro.

‘ Ο κόσμος του Metro, έχει μία άγρια και αφιλόξενη ομορφιά.. ‘

Όπως και να έχει, ο εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας του Metro, έχει θέσει τα δικά του στάνταρ στην κατηγορία των First Person Shooters και των μετα-αποκαλυπτικών παιχνιδιών στο σύνολο τους. Φυσικά, το HD Remaster έχει συμβάλει τα μέγιστα στην γενικότερη εμπειρία μας και ειδικά η έκδοση των Next-Gen κονσολών, που τρέχει σε 1080p και 60 FPS, αποτελεί τρομερή βελτίωση. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, το περιεχόμενο της συλλογής είναι εξαιρετικής ποιότητας!

Η απόλυτη εμπειρία Metro

Το Metro Redux, καταφέρνει αυτό που περιμέναμε όλοι οι φίλοι της σειράς (και όχι μόνο). Καταφέρνει, να μεταφέρει τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που δημιούργησε ο συγγραφέας Dmitry Glukhovsky, που όλοι αγαπήσαμε, στη νέα γενιά κονσολών και να μας μαγέψει και πάλι. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, η ατμόσφαιρα του Metro θα συνεχίσει να προσφέρει αυτή τη μοναδική εμπειρία, που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας. 

Το Metro 2033, αποτελεί μία φρέσκια εμπειρία, βελτιωμένη ριζικά, σε όλους τους τομείς. Από την άλλη, το Last Light, έχει μικρές βελτιώσεις και προσθήκες, αλλά έχει αρκετό έξτρα περιεχόμενο που μέχρι πρόσφατα ήταν DLC. Συγκεκριμένα, το Metro Redux δεν είναι κάτι το ιδιαιτέρως καινοτόμο για το PC, αλλά η αντίστοιχη Next-Gen έκδοση των κονσολών φέρει τρομακτικές βελτιώσεις στον οπτικοακουστικό τομέα. Πάντως είτε παίζετε στο PC, είτε στις κονσόλες, η συλλογή Redux αποτελεί μονόδρομο, καθώς η αναλογία περιεχομένου/τιμής (40 ευρώ) είναι ασυναγώνιστη. Ο Artyom μας περιμένει για ένα Next-Gen ταξίδι, στον μετα-αποκαλυπτικό και αφιλόξενο κόσμο του Metro.

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Πλήρως ανανεωμένο Metro 2033
  • Βελτιώσεις στο Gameplay
  • 1080p/60 FPS στις κονσόλες
  • Έξτρα περιεχόμενο
  • Survival/Spartan Modes
  • Αναλογία περιεχομένου/Τιμής

Αρνητικά:

  • Η έκδοση του PC δεν έχει μεγάλες διαφορές οπτικά 
  • Το Last Light είναι σχεδόν το ίδιο σε όλους τους τομείς

2 σε 1... νοικοκυρεμένα!  Η ιστορία της σειράς Τα Metro 2033 και Metro: Last Light, κατάφεραν να μαγέψουν εκατομμύρια Gamers ανά το κόσμο, με το μοναδικό Concept τους αλλά και την αριστουργηματική ιστορία τους, εμπνευσμένη από το Ρώσο συγγραφέα, Dmitry Glukhovsky. Η αρχή έγινε στις 19 Μαρτίου του 2010, με την κυκλοφορία του Metro 2033 για PC και Xbox 360 και η συνέχεια ήρθε στις 17 Μαΐου του 2013, με τη κυκλοφορία του Metro: Last Light για PC, Xbox 360 και PlayStation 3. Οι 2 τίτλοι της 4A Games, γνώρισαν τεράστια επιτυχία, καθιερώνοντας τη σειρά Metro, ως μία από τις κορυφαίες μετα-αποκαλυπτικές Gaming εμπειρίες. Με τον ερχομό των Next-Gen κονσολών, το oυκρανικό στούντιο αποφάσισε πως θα δημιουργήσει το απόλυτο πακέτο Metro, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους 2 τίτλους της σειράς, πλήρως ανανεωμένους και προσαρμοσμένους στα τωρινά δεδομένα. Έτσι λοιπόν, στις 29 Αυγούστου, κυκλοφόρησε τη συλλογή Metro: Redux, η οποία υπόσχεται τεράστιες αλλαγές και στους 2 τίτλους της σειράς. Οι αλλαγές που εισάγει η συλλογή Redux είναι αντάξιες των περιστάσεων όμως;  Επειδή το Review πρέπει να καλύψει και τα 2 παιχνίδια, αποφασίσαμε να το χωρίσουμε στα εξής κομμάτια: Metro Redux, Metro 2033 και Metro Last Light. Το πρώτο κομμάτι αναλύει όλες τις καινούργιες προσθήκες που έγιναν και στα 2 παιχνίδια, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια αναλύουν τις διαφορές σε κάθε τίτλο ξεχωριστά. Σενάριο Τα γεγονότα του Metro, λαμβάνουν χώρα στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα του 2033. Μετά τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι επιζήσαντες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα υπόγεια των Metro. Η ραδιενέργεια στον έξω κόσμο, είναι απαγορευτική για το ανθρώπινο είδος, ενώ πλέον έχουν εμφανιστεί νέες μορφές ζωής, άκρως εχθρικές προς τους ανθρώπους. Όπως είναι αναμενόμενο, μετά από μία τόσο μεγάλη κρίση για την κοινωνία, οι ανθρωπότητα έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες. ' Μετά τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι επιζήσαντες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα υπόγεια των Metro ' Στο δίκτυο των Metro, έχουν ιδρυθεί διάφορες κοινότητες, με την κάθε μία να έχει ως βάση της κάποιον σταθμό. Σαν να μην έφτανε το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι άνθρωποι αποφάσισαν να βάλουν κι'άλλους μπελάδες στο κεφάλι τους, που ακούν στο όνομα των Κομμάτων. Απ'όσο φαίνεται, η ανθρωπότητα αποφάσισε πως χρειάζεται... πολιτικά ιδεώδη και χωρίστηκε σε στρατόπεδα. Στα Metro, συναντάμε Κομμουνιστές, Ναζί αλλά και Επαναστάτες, με τη κάθε παράταξη να μάχεται για την εξουσία στα τούνελ της Μόσχας. Το ταξίδι μας, ξεκινάει σε έναν από αυτούς τους σταθμούς, όπου ο Artyom (ο πρωταγωνιστής) πρόκειται να ακολουθήσει ένα μονοπάτι γεμάτο αντιξοότητες, δυσκολίες και εχθρούς πάσης φύσεως... Είστε άραγε έτοιμοι γι'αυτό το μοναδικό ταξίδι;  Metro Redux Η μεγαλύτερη αλλαγή και για τα 2 Metro, αποτελεί το HD Remake που έχει γίνει για τις κονσόλες. Πλέον, μπορείτε να απολαύσετε τα Metro σε 1080p και 60 FPS, κάτι που λόγω των περιορισμών του Hardware των κονσολών προηγούμενης γενιάς, ήταν αδύνατο. Τα Metro είναι πιο 'όμορφα' από ποτέ, με τη κάθε λεπτομέρεια των σκοτεινών τούνελ τους, να δίνει άλλον 'αέρα' στην ατμόσφαιρα. Οι σκοτεινοί διάδρομοι και ο μετα-αποκαλυπτικός κόσμος έχουν 'ζωντανέψει' (τι να…

9

Εξαιρετικό!

2 σε 1... νοικοκυρεμένα!

Το Metro Redux, καταφέρνει αυτό που περιμέναμε όλοι οι φίλοι της σειράς (και όχι μόνο). Καταφέρνει, να μεταφέρει τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που δημιούργησε ο συγγραφέας Dmitry Glukhovsky, που όλοι αγαπήσαμε, στη νέα γενιά κονσολών και να μας μαγέψει και πάλι. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, η ατμόσφαιρα του Metro θα συνεχίσει να προσφέρει αυτή τη μοναδική εμπειρία, που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

Gameplay

9

Γραφικά

9.5

Ήχος

9

Διάρκεια

8.5

User Rating : Be the first one !
9

Περισσότερα νέα για το Metro Redux