Assassin’s Creed: Valhalla – Review

Tο Assassin’s Creed: Valhalla είναι αυτό που χρειαζόμασταν μέσα στην καραντίνα και δεν το ξέραμε

Tο Assassin’s Creed: Valhalla είναι αυτό που χρειαζόμασταν μέσα στην καραντίνα και δεν το ξέραμε

To Assassin’s Creed: Valhalla είναι ένας action-RPG τίτλος, που αναπτύχθηκε από την Ubisoft Montreal και εκδόθηκε από την Ubisoft. Αποτελεί τον 12ο κύριο τίτλο του Assassin’s Creed franchise και τον 22ο στο σύνολο. Είναι ‘διάδοχος’ του Assassin’s Creed: Odyssey και κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου παγκοσμίως για PS4, PC, Stadia, Xbox One και Xbox Series X/S, ενώ η PS5 έκδοση κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου.

Το καινούργιο AC ξεκινάει την ιστορία του στη Νορβηγία του 9ου αιώνα και από την αρχή μπαίνουμε στο κλίμα της εποχής με μια φιέστα να καταλήγει σε μακελειό και τον Eivor να προσπαθεί να σωθεί από το στόμα του λύκου, στην κυριολεξία. Fast forward, αρκετά χρόνια μετά, ο Εivor με τον “αδερφό” του τον Sigurd, αποφασίζουν ότι η Νορβηγία δεν τους χωράει πια κι έτσι παίρνουν το longboat τους και σαλπάρουν για Αγγλία. Στόχος τους είναι να συναντήσουν τους γιους του Ragnar, να δημιουργήσουν συμμαχίες και να επεκταθούν στην αγγλική επικράτεια. Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Assassins (με την ονομασία Hidden Ones) έχουν ενταχθεί στην ιστορία από νωρίς, είναι ήδη σύμμαχοι των Νορβηγών και συνταξιδεύουν μαζί τους στην Αγγλετέρα.   

Μετά την εισαγωγή με τον νεαρό Eivor, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε το φύλο του χαρακτήρα σας. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε male και female ή να δοκιμάσετε την τύχη σας και να αφήσετε το Animus να επιλέξει για εσάς. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει  η επιλογή αυτή, μπορείτε να την τροποποιήσετε άνα πάσα στιγμή χωρίς να δεσμευτεί καθόλου η κεντρική ιστορία. 

Σε γενικά πλαίσια το combat έχει τους ίδιους μηχανισμούς με το Origins και το Odyssey (dodge, light/heavy attacks, parry). Παρόλο όμως, που το combat system και η λογικη του Valhalla παραμένει η ίδια, το gameplay είναι φαινομενικά αναβαθμισμένο, καθώς η Ubisoft επαναφέρει νοσταλγικά το blending και το social stealth των προηγούμενων τίτλων από το πρώτο Assassin’s Creed μέχρι και το Syndicate. Πλέον, δίνεται ξανά η δυνατότητα, ο Eivor να γίνει anonymous και να ενσωματωθεί στο πλήθος ή να δωροδοκήσει μεθυσμένους περαστικούς για να κάνουν αντιπερισπασμό. Επιπλέον, επιστρέφουν και τα παραδοσιακά assassinations, για παράδειγμα, τα αγαπημένα σε όλους, air, haystack και blended in assassinations.

Συνεχίζοντας με το gameplay, όταν φτάσετε στην Αγγλία, εκτός από το main story, πρέπει να δημιουργήσετε και να αναβαθμίσετε σταδιακά το settlement του Eivor, και αυτό απαιτεί από μόνο του αρκετό grinding για resources. Εστιάζοντας σε αυτό, μαζί με τα upgrades στο settlement, ξεκλειδώνετε και quest lines. Tα activities χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Wealth, Mysteries, Artifacts (δηλαδή τα collectibles του παιχνιδιού). To Wealth αντιπροσωπεύει το loot και τα materials που χρειάζεται να μαζέψει ο χαρακτήρας σας για τα upgrades και μπορείτε να τα βρείτε είτε σε αντίπαλα camps, είτε μέσω των πατροπαράδοτων Viking Raids. Τα raids είναι τόσο “γιούρια” όσο φαντάζεστε. Ο Eivor με τους συμπατριώτες του εισβάλλουν και λεηλατούν χωριά και περιοχές, με καθόλου stealth τρόπο, καθώς ορμούν προς τους εχθρούς τους φυσώντας το Viking Horn. Στο Wealth συμπεριλαμβάνονται και τα Books of Knowledge και αποκτώντας τα, ο Eivor ξεκλειδώνει skills και εντυπωσιακά abilities. Στην περίπτωση που αποκτήσετε το ίδιο Book δύο φορές, το ability που ήδη έχετε αναβαθμίζεται.  

Ευχάριστο νέο αποτελεί το ότι πλέον δεν υπάρχουν βαρετά side/fetch quests, μόνο και μόνο για να γεμίσουν το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Απεναντίας, τα side quests που όντως υπάρχουν είναι μεν λιγότερα, αλλά ενσωματώνονται καλύτερα στην γενικότερη ατμόσφαιρα, είναι πιο συγκεκριμένα, πιο ουσιαστικά και μερικά είναι και αρκετα διασκεδαστικά. Στο AC Valhalla, τα side quests ονομάζονται World Events, ανήκουν στην κατηγορία των Mysteries, και σε αντίθεση με το Odyssey, δεν επαναλαμβάνονται, έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερο ενδιαφέρον. Θα συναντήσετε από μάχες,  puzzles που ο χαρακτήρας θα πρέπει να τα λύσει υπό την επήρεια παραισθησιογόνων μανιταριών, μέχρι και viking rap battles, το λεγόμενο flyting. To flyting αναβαθμίζει το charisma του Eivor και στη συνέχεια δίνει περισσότερες επιλογές στους διαλόγους. Ακόμα ένα διασκεδαστικό side quest είναι το drinking game, στο οποίο συναγωνίζεται με άλλους Vikings για το ποιος θα πιει πιο γρήγορα..   

Είτε επιλέξετε να αφιερώσετε χρόνο μόνο στο main story, είτε επιλέξετε να φαρμάρετε με τα side quests, το καλό με το Valhalla είναι ότι δίνει πολύ γενναιόδωρα τα skill points. Τα skill points αυξάνουν το Power του ήρωα και είναι το αντίστοιχο leveling up του Odyssey. Στον καινούριο τίτλο της Ubisoft, τα skill trees χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: το bear για τα melee abilities, το raven για τα stealth και το wolf για τα ranged. Τα skill trees επικεντρώνονται περισσότερο στα passive skills και όποια abilities ξεκλειδώνονται εκεί δεν χρησιμοποιούν καθόλου αδρεναλίνη, σε αντίθεση με τα abilities που θα αποκτήσετε από τα books of  knowledge. H μπάρα του adrenaline ανεβαίνει με κάθε επιτυχημένο parry, light και  heavy attack, ενώ η μπάρα του stamina ανανεώνεται αυτόματα όσο δεν υπάρχει δράση ή πάλι με επιτυχημένα light attacks.

Προχωρώντας στον οπτικοακουστικό τομέα, δεν παρουσιάζεται κάποια πρωτοπορία στα γραφικά ή στο motion capturing και σε γενικές γραμμές είναι αναλογικά παρόμοια με του Odyssey. Παρόλα αυτά, τα τοπία είναι πιο εντυπωσιακά και τα χρώματα πιο ζωντανά. Το soundtrack και τα themes του παιχνιδιού είναι αρκετά καλογραμμένα και δένουν αρμονικά είτε κατά τη διάρκεια της μάχης, των cutscenes ή του exploration. Υποκριτικά, το voice acting παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά  με εξαίρεση τους κεντρικούς χαρακτήρες δεν έχει δοθεί η ίδια προσοχή στα NPCs. Επιπλέον, ο κεντρικός χαρακτήρας είτε στη θηλυκή είτε στην αρσενική εκδοχή του, είναι εξίσου ρεαλιστικός και υποκριτικά άρτιος. 

Συνολικά, ο καινούργιος τίτλος της Ubisoft παρουσιάζει και κάποια μελανά σημεία. Για παράδειγμα, ναι μεν το gameplay έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά ουσιαστικά παραμένει ίδιο. Οι κινήσεις των χαρακτήρων γενικότερα κάποιες φορές φαίνονται μη φυσικές, με  αποτέλεσμα κάποιες κινήσεις ή abilities να φαίνονται ‘ψεύτικα’. Το story είναι σίγουρα το καλύτερο της νέας τριλογίας (Origins, Odyssey, Valhalla), αλλά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο παρόν δεν έχουν πλέον συνοχή και ροή. H αλλαγή του skill tree είναι μια ευχάριστη προσθήκη, ωστόσο είναι χαοτικά εκτενές και μη ικανοποιητικό γιατί εστιάζει στα passive στατιστικά, αντί να δίνει έμφαση σε καινούριες τεχνικές, combat moves και abilities. Σίγουρα η ανάπτυξη παιχνιδιών στην εποχή του Covid-19 είναι δύσκολη και αυτό, δυστυχώς, φαίνεται στο Valhalla. Tα bugs, o κακός συγχρονισμός και η κακή μετάβαση ανάμεσα σε gameplay και cutscenes, αποδεικνύουν τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το team της Ubisoft. Τέλος, παρουσιάζονται προβλήματα και στο A.I, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο και το pattern του έχει κενά. 

Ωστόσο, παρά τα αρνητικά του, το Assassin’s Creed: Valhalla είναι αυτό που χρειαζόμασταν μέσα στην καραντίνα και δεν το ξέραμε.  Αποτελεί έναν αξιόλογο Assassin’s Creed τίτλο, με αρκετά δεμένη πλοκή και με τον Eivor να αποτελεί έναν απ’ τους πιο ενδιαφέροντες και καλογραμμένους χαρακτήρες. Οι πολεμοχαρείς Vikings παίρνουν τα τσεκούρια τους και με σύμμαχο τον Odin, μας μεταφέρουν στην πιο ένδοξη χρονική περίοδο της Σκανδιναβικής ιστορίας. 

Tο Assassin’s Creed: Valhalla είναι αυτό που χρειαζόμασταν μέσα στην καραντίνα και δεν το ξέραμε To Assassin’s Creed: Valhalla είναι ένας action-RPG τίτλος, που αναπτύχθηκε από την Ubisoft Montreal και εκδόθηκε από την Ubisoft. Αποτελεί τον 12ο κύριο τίτλο του Assassin’s Creed franchise και τον 22ο στο σύνολο. Είναι ‘διάδοχος’ του Assassin’s Creed: Odyssey και κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου παγκοσμίως για PS4, PC, Stadia, Xbox One και Xbox Series X/S, ενώ η PS5 έκδοση κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου. Το καινούργιο AC ξεκινάει την ιστορία του στη Νορβηγία του 9ου αιώνα και από την αρχή μπαίνουμε στο κλίμα της εποχής με μια φιέστα να καταλήγει σε μακελειό και τον Eivor να προσπαθεί να σωθεί από το στόμα του λύκου, στην κυριολεξία. Fast forward, αρκετά χρόνια μετά, ο Εivor με τον “αδερφό” του τον Sigurd, αποφασίζουν ότι η Νορβηγία δεν τους χωράει πια κι έτσι παίρνουν το longboat τους και σαλπάρουν για Αγγλία. Στόχος τους είναι να συναντήσουν τους γιους του Ragnar, να δημιουργήσουν συμμαχίες και να επεκταθούν στην αγγλική επικράτεια. Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Assassins (με την ονομασία Hidden Ones) έχουν ενταχθεί στην ιστορία από νωρίς, είναι ήδη σύμμαχοι των Νορβηγών και συνταξιδεύουν μαζί τους στην Αγγλετέρα.    Μετά την εισαγωγή με τον νεαρό Eivor, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε το φύλο του χαρακτήρα σας. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε male και female ή να δοκιμάσετε την τύχη σας και να αφήσετε το Animus να επιλέξει για εσάς. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει  η επιλογή αυτή, μπορείτε να την τροποποιήσετε άνα πάσα στιγμή χωρίς να δεσμευτεί καθόλου η κεντρική ιστορία.  Σε γενικά πλαίσια το combat έχει τους ίδιους μηχανισμούς με το Origins και το Odyssey (dodge, light/heavy attacks, parry). Παρόλο όμως, που το combat system και η λογικη του Valhalla παραμένει η ίδια, το gameplay είναι φαινομενικά αναβαθμισμένο, καθώς η Ubisoft επαναφέρει νοσταλγικά το blending και το social stealth των προηγούμενων τίτλων από το πρώτο Assassin’s Creed μέχρι και το Syndicate. Πλέον, δίνεται ξανά η δυνατότητα, ο Eivor να γίνει anonymous και να ενσωματωθεί στο πλήθος ή να δωροδοκήσει μεθυσμένους περαστικούς για να κάνουν αντιπερισπασμό. Επιπλέον, επιστρέφουν και τα παραδοσιακά assassinations, για παράδειγμα, τα αγαπημένα σε όλους, air, haystack και blended in assassinations. Συνεχίζοντας με το gameplay, όταν φτάσετε στην Αγγλία, εκτός από το main story, πρέπει να δημιουργήσετε και να αναβαθμίσετε σταδιακά το settlement του Eivor, και αυτό απαιτεί από μόνο του αρκετό grinding για resources. Εστιάζοντας σε αυτό, μαζί με τα upgrades στο settlement, ξεκλειδώνετε και quest lines. Tα activities χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Wealth, Mysteries, Artifacts (δηλαδή τα collectibles του παιχνιδιού). To Wealth αντιπροσωπεύει το loot και τα materials που χρειάζεται να μαζέψει ο χαρακτήρας σας για τα upgrades και μπορείτε να τα βρείτε είτε σε αντίπαλα camps, είτε μέσω των πατροπαράδοτων Viking Raids. Τα raids είναι τόσο “γιούρια” όσο φαντάζεστε. Ο Eivor με τους συμπατριώτες του εισβάλλουν και λεηλατούν χωριά και περιοχές, με καθόλου stealth τρόπο, καθώς ορμούν προς τους εχθρούς τους φυσώντας το Viking Horn. Στο Wealth συμπεριλαμβάνονται και τα Books of Knowledge…

8.5

Kαλό!

Assassin's Creed: Valhalla

Tο Assassin’s Creed: Valhalla είναι αυτό που χρειαζόμασταν μέσα στην καραντίνα και δεν το ξέραμε

Score

8.5

9

 

Περισσότερα νέα για το Assassin's Creed: Valhalla