Far Cry 5 | Review

Είναι τελικά μία από τις καλύτερες προσθήκες της σειράς;

Είναι τελικά μία από τις καλύτερες προσθήκες της σειράς;

To Far Cry 5 είναι ένα shooter παιχνίδι με οπτική πρώτου προσώπου το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Ubisoft Montreal και κυκλοφόρησε από την Ubisoft στις 27 Μαρτίου του 2018 για Playstation 4, Xbox One και PC (η PC version του παιχνιδιού είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά με μορφή PCDD). Αποτελεί την ενδέκατη προσθήκη στο σύνολο και τη πέμπτη στο κυρίως παιχνίδι της σειράς Far Cry.

Το παιχνίδι εξελίσσεται στη φανταστική Hope County της γνωστής Μοντάνα, της Αμερικής. Εκεί καλείστε να αναλάβετε τον ρόλο του βοηθού του σερίφη, ο οποίος θέλει να συλλάβει τον “Πατέρα” Joseph Seed, τον αρχηγό μίας αίρεσης ονόματι Eden’s Gate, η οποία πιστεύει στο τέλος του κόσμου και κατηγορείται για διάφορες απαγωγές και δολοφονίες που έχουν συμβεί στη Hope County. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως τα είχε στο μυαλό του ο σερίφης και κάπου εκεί απλά βρίσκεστε να παλεύετε για την επιβίωσή σας.

To Far Cry 5, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι ένα παιχνίδι που σας βάζει σε έναν ανοιχτό κόσμο, γεμάτο δραστηριότητες και εξερεύνηση. Ο χάρτης αποτελείται από 3 μεγάλα κομμάτια τα οποία αντίστοιχα ελέγχονται από τρεις διαφορετικές ηγετικές φιγούρες της αίρεσης και στο κέντρο του χάρτη υπάρχει ένα μικρότερο κομμάτι γης το οποίο αποτελεί και την έναρξη της περιπέτειας του πρωταγωνιστή. Βγάζοντας από τη μέση αποστολές, βοηθώντας πολίτες και ολοκληρώνοντας δραστηριότητες, μία μπάρα με xp γεμίζει και όταν αυτή φτάσει στο τέλος της, σας δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσετε ένα από τα μεγάλα κεφάλια της αίρεσης και να απελευθερώσετε την αντίστοιχη περιοχή του χάρτη. Μία μεγάλη καινοτομία του Far Cry 5, σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, είναι ότι αυτή τη φορά η Ubisoft σας δίνει την ευκαιρία να διαλέξετε το φύλο, το χρώμα καθώς και όλη την εμφάνιση του χαρακτήρα σας από την αρχή του παιχνιδιού. Γενικά το customization που προσφέρει ο τίτλος είναι στα υψηλότερα επίπεδα που έχουμε δει ποτέ από τη σειρά.

Οι NPCs του παιχνιδιού είναι αρκετοί και πολλοί από αυτούς είναι διαθέσιμοι για ένταξη στην ομάδα σας (Gun For Hire), η οποία με τα ανάλογα perks, αργότερα στο παιχνίδι μπορεί να μεγαλώσει. Επιπλέον, σχεδόν κάθε φορά που συναντάται κάποιον νέο NPC, σας δίνει και μία νέα αποστολή. Αυτή μπορεί να είναι είτε μία side mission, είτε ένα prepper stash, το οποίο συνήθως είναι κάποιο καταφύγιο ή κάποιος άλλος κλειδωμένος/αποκλεισμένος χώρος που πρέπει να βρείτε τρόπο για να μπείτε και να πάρετε το loot που είναι κρυμμένο εκεί. Επίσης σε κάθε μία από τις τρείς μεγάλες περιοχές μπορείτε να ξεκλειδώσετε από τρείς ξεχωριστούς NPCs αντίστοιχα, αρκεί πρώτα να τους βρείτε και να ολοκληρώσετε μία αποστολή που σας δίνει ο καθένας. Υπάρχει ποικιλία σε αυτούς τους ξεχωριστούς NPCs, αφού αποτελούνται από 9 διαφορετικούς χαρακτήρες όπου ο καθένας έχει να προσφέρει και κάτι διαφορετικό στον τρόπο παιχνιδιού σας. Για παράδειγμα υπάρχει ο Boomer, ο σκύλος ιχνηλάτης που εντοπίζει και μαρκάρει τους εχθρούς για εσάς ή ακόμα καλύτερα, τους αφοπλίζει και σας φέρνει το όπλο τους! Υπάρχουν και πιο stealth χαρακτήρες όπως η hunter Jess Black και το cougar Peaches, αλλά υπάρχουν και χαρακτήρες έτοιμοι να καταστρέψουν τα πάντα όπως ο Hurk Drubman που τον έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενο παιχνίδι της σειράς ή η αρκούδα Cheeseburger.

Οι μάχες που προσφέρει το παιχνίδι είναι άκρως απολαυστικές, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η σειρά όλα αυτά τα χρόνια. Τα όπλα φαντάζουν πολύ ρεαλιστικά από τον τρόπο που τα κρατάτε μέχρι και το πως ανταποκρίνονται. Με αποκορύφωμα την χρήση του τόξου, το οποίο μοιάζει πιο ρεαλιστικό από κάθε άλλο παιχνίδι που έχετε παίξει οι περισσότεροι τουλάχιστον από εσάς! Τα animations των εχθρών φαίνονται να έχουν δουλευτεί περισσότερο απ’ ότι συνήθως και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια ανταπόκριση του σώματός τους σε αναλογία με το που έχουν χτυπηθεί, αν τρέχουν πανικόβλητοι και φωνάζοντας ενώ έχουν πάρει φωτιά ή αν πέφτουν από μεγάλο ύψος. Μέσω του crafting system και των διάφορων πόρων που βρίσκετε κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών σας, έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε διάφορα αντικείμενα όπως χειροβομβίδες, δυναμίτες, δολώματα, μαχαίρια ή χειροβομβίδες καπνού, τα οποία σε συνδυασμό με το μεγάλο σε ποικιλία οπλοστάσιο του παιχνιδιού, θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε την κάθε κατάσταση όπως εσείς επιθυμείτε. Επίσης να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως το loot που κάνετε αποκτώντας πρόσβαση σε διάφορα κρησφύγετα ή άλλες εγκαταστάσεις του παιχνιδιού, έχει δουλευτεί και αυτό περισσότερο απ’ ότι πρώτα, μιας που τα αντικείμενα που παίρνετε τα βλέπετε όντως με τα μάτια σας πριν τα πάρετε, δεν ανοίγετε απλά ένα κουτί που σας ανακοινώνει με μικρά γράμματα στη οθόνη σας τι προστέθηκε στο inventory σας. Όσοι έχουν παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, σίγουρα θα θυμούνται τους πλέον κλασσικούς ραδιοφωνικούς πύργους που υπήρχαν σκόρπιοι στο χάρτη και έπρεπε να σκαρφαλώσετε στη κορυφή τους και να τους απελευθερώσετε από τον εχθρό. Αυτό πλέον δεν υφίσταται στο παιχνίδι. Μάλλον η Ubisoft κατάλαβε πως αν χρησιμοποιούσε ξανά αυτά τα towers, πολλοί παίχτες απλά θα έχαναν μέρος της εξερεύνησης του παιχνιδιού λόγω αυτών. Στο θέμα των οχημάτων, το far cry 5 προσφέρει την μεγαλύτερη γκάμα από όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς αφού έχει διαθέσιμα για τον παίχτη απλά αυτοκίνητα, αγωνιστικά, jeep, γουρούνες, φορτηγά, νταλίκες, ελικόπτερα, αεροπλάνα, jet ski, βάρκες  και υδροπλάνα. Ένα παράπονο που σίγουρα θα έχουν πολλοί είναι ότι δεν μπορεί να μπει στο αυτοκίνητο μαζί σας ο σκύλος ή το cougar που αναφέραμε νωρίτερα. Αντ’ αυτού τα βλέπετε να τρέχουν στο δρόμο δίπλα από το όχημά σας.

Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί και το ότι σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε σε online co-op, μαζί με έναν φίλο σας, ολόκληρο το campaign του παιχνιδιού. Οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι και απολύτως λογικοί. Το μόνο πράγμα που χάνει ο παίχτης που προσκαλείται στο παιχνίδι ενός άλλου παίχτη είναι η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της ιστορίας, των αποστολών και της εμφάνισης του χάρτη. Με λίγα λόγια, ότι loot, collectibles, xp, perk points και challenges έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του co-op session, παραμένουν στην κατοχή του παίχτη όταν αυτός επιστρέφει στο δικό του παιχνίδι. Το co-op προσφέρει αρκετή διασκέδαση, μιας που ότι κάνετε στο  single player, μπορείτε να κάνετε ακριβώς τα ίδια και στο co-op με την παρέα του κολλητού σας φίλου και να απολαύσετε το παιχνίδι το ίδιο ή και ακόμα περισσότερο!

Το περιβόητο Arcade Mode του Far Cry 5 μπορούμε να πούμε πως είχε ανεβάσει αρκετά τις προσδοκίες μας όταν είχε ανακοινωθεί. Στην ουσία το Arcade Mode σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε δικές πίστες και να παίξετε είτε solo είτε co-op, διάφορες πίστες και μικρά σενάρια τα οποία έχουν φτιαχτεί από την κοινότητα του παιχνιδιού αλλά και από την ίδια την Ubisoft. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το multiplayer mode. Εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, μιας που υπάρχουν μόνο δύο είδη παιχνιδιού, τα Team Deathmatch και Deathmatch. Πέρα από αυτό όμως το ίδιο το multiplayer από άποψη gameplay δεν έχει πολλά να δώσει. Οι περισσότερες πίστες στις οποίες παίζετε είναι πίστες που έχει φτιάξει η κοινότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δεν είναι καλές για multiplayer. Τέλος, το Arcade Mode ολοκληρώνετε με το Arcade Hero. Σε αυτό το mode παίζετε τυχαίους χάρτες τις κοινότητας που δεν έχουν παιχτεί ακόμα χωρίς να ξέρετε τι σας περιμένει. Άλλες φορές μπορεί να καταλήξει διασκεδαστικό και άλλες πάλι όχι και τόσο. Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον το Arcade Mode θα βελτιωθεί.

Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, είναι υποχρέωσή μας να αναφέρουμε πως τα γραφικά του παιχνιδιού είναι τα καλύτερα που έχουν υπάρξει στη σειρά μέχρι στιγμής, γιατί πραγματικά αυτή είναι η αλήθεια. Το Far Cry 5 δείχνει πανέμορφο στο PS4 Pro, καθώς υποστηρίζει 4Κ στα 2160p και με 60 fps. Τα textures και οι φωτισμοί του παιχνιδιού βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι κάτοχοι του απλού PS4 δε θα αντικρίσουν κάτι εξίσου όμορφο. Ο ήχος του παιχνιδιού βρίσκετε και αυτός σε πολύ καλά επίπεδα με αρκετές λεπτομέρειες να έχουν δουλευτεί πολύ. Όπως για παράδειγμα η μεγάλη ποικιλία στους ήχους των ζώων, μιας που αυτά ποικίλουν σε είδη. Σίγουρα το voice acting είναι και αυτό καλοδουλεμένο, με αποκορύφωμα αυτό του κύριου αντιπάλου του παιχνιδιού, Joseph Seed, ο οποίος καταφέρνει ίσως να ξεπεράσει την μοναδικότητα του Vaas από το Far Cry 3! Το Far Cry 5 αποτελεί δικαιωματικά μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της σειράς και γι’ αυτό άλλωστε έχει σημειώσει και τις περισσότερες πωλήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο παιχνίδι της σειράς μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Περισσότερα νέα για το Far Cry 5