Tales of Berseria | Review

Η κλασσική χαρούμενη συνταγή των παιχνιδιών της σειράς Tales φαίνεται να κάνει ένα μικρό διάλειμμα, με το Tales of Berseria να παίρνει μια πιο «σκοτεινή» πορεία

Platforms
 
Genre
 

Η κίνηση στη μάχη είναι πολύ πιο κοντά σε αυτή του Zestiria. Έχετε πλήρη ελευθερία κίνησης, ενώ  μπορείτε να διαχειριστείτε και την κάμερα. Η άμυνα περιλαμβάνει απλά guarding και dodging, με τα οποία μπορείτε να εξοικειωθείτε πολύ γρήγορα αν χρειαστεί και αν παίζετε σε ψηλότερες δυσκολίες. Αυτό που έχει υιοθετηθεί από όλα τα υπόλοιπα Tales είναι το σύστημα ελέγχου, που χωρίζεται σε auto, semi-auto και manual. Το auto είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του, ενώ τα άλλα δύο έχουν να κάνουν με το αν εσείς θα θέλετε να κινήστε πάνω στους εχθρούς για να πραγματοποιήσετε μια επίθεση ή όχι.

Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του συμπεριφορά στο πεδίο της μάχης και έτσι όταν αποφασίσετε να αφήσετε για λίγο τη Velvet στην άκρη, θα πρέπει να μάθετε το νέο χαρακτήρα από την αρχή. Αυτό που έχει ο καθένας είναι μια ειδική κίνηση με το όνομα Break Soul, που για κάποιους είναι υπερβολικά cheap. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Velvet, που αν πετύχει το Break Soul της, μπαίνει σε ένα state, που δεν επιτρέπει το HP της να πέσει κάτω από 1. Άλλο παράδειγμα είναι το magic absorb ενός χαρακτήρα, που απορροφάει οποιοδήποτε είδος μαγείας πραγματοποιεί ένας εχθρός.

Το customization είναι ακόμα ένα στοιχείο που έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το κουραστικό σύστημα με τα περιορισμένα AP έχει αντικατασταθεί και στη θέση του βλέπουμε τα passive abilities να στεγάζονται μέσα στον εξοπλισμό. Για να τα αποκτήσετε μόνιμα, θα πρέπει να μαζέψετε grade, δηλαδή βαθμολογία μέσα από τις μάχες, που στα υπόλοιπα παιχνίδια είχε να κάνει κυρίως με το New Game+. Έτσι θα χρειαστεί να περάσουν όλα τα πράγματα από κάθε χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να αναβαθμίσετε τα στατιστικά αυτών που κρίνετε ότι αξίζουν.

Ακόμα και τα titles του κάθε χαρακτήρα χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση, αφού δίνουν πολύ καλά στατιστικά και για να ξεκλειδωθούν χρειάζονται ειδικές διαδικασίες. Πολλά από αυτά είναι ίδια σε κάθε χαρακτήρα, όπως πολλές εξοντώσεις εχθρών, αποφυγή επιθέσεων και πραγματοποίηση ειδικών κινήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν για τον καθένα κάποια ιδιαίτερα, που καλούν εσάς να κάνετε πράγματα εκτός μάχης, όπως να πουλάτε ακριβά αντικείμενα, να παίζετε αρκετή ώρα, αλλά και να αναβαθμίσετε περισσότερο εξοπλισμό.

Γενικά από δραστηριότητες το παιχνίδι έχει να προσφέρει πάρα πολλά, όπως μεγάλο αριθμό mini-games και φυσικά πολλά side quests. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται διαθέσιμα προς το τέλος του παιχνιδιού, αλλά είναι ένας καλός τρόπος να γίνετε πιο δυνατοί πριν την τελική μάχη και να δείτε κομμάτια της ιστορίας που αλλιώς μένουν κρυφά. Βέβαια, και μετά το πέρας των credits, αλλά πριν μπείτε σε New Game+, θα δείτε πως το παιχνίδι έχει πολλές ακόμα προκλήσεις για εσάς.

Αυτό που κάνει το Tales of Berseria είναι να πάρει τον κόσμο του Zestiria, να πάει πολλά χρόνια πίσω και να διορθώσει τα λάθη που έκανε αυτός ο τίτλος. Το καινούργιο σύστημα μάχης και η «μαυρισμένη» ιστορία, είναι δυο πράγματα που καταφέρνουν να ανανεώσουν τη σειρά, που χρησιμοποιούσε την ίδια συνταγή για χρόνια. Το μόνο του θέμα βρίσκεται στη δυσκολία, που ωθεί τους παίκτες στο button mashing, αλλά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ο καθένας μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Για έναν οπαδό των JRPGs προτείνεται ανεπιφύλακτα, αφού μιλάμε για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς.

Θετικά

  • Ανανεωμένο σύστημα μάχης, που ξετυλίγεται με αργούς ρυθμούς, ώστε να προσαρμοστείτε
  • Για παιχνίδι Tales η ιστορία του είναι αρκετά διαφορετική και σας κάνει να νομίζετε πως εσείς είστε οι κακοί

Αρνητικά

  • Αρκετά εύκολο και θα σας αναγκάσει να ανεβάσετε τη δυσκολία, μέχρι να φτάσετε στο Final Boss όπου θα βρείτε το δάσκαλό σας
  • Παρότι το αγγλικό voice acting δεν είναι τελείως κακό, το lip-syncing με αυτό έχει καταστροφικά για τα μάτια αποτελέσματα
Η κλασσική χαρούμενη συνταγή των παιχνιδιών της σειράς Tales φαίνεται να κάνει ένα μικρό διάλειμμα, με το Tales of Berseria να παίρνει μια πιο «σκοτεινή» πορεία Τα παιχνίδια της σειράς Tales ακολουθούσαν συνήθως μια συγκεκριμένη φόρμουλα, με έξι ή και καμιά φορά περισσότερους χαρακτήρες, να μπαίνουν στο ρόλο του ήρωα. Πάντα η ιστορία είχε να κάνει με μια μεγάλη περιπέτεια, που κατέληγε σε μια αποστολή διάσωσης του κόσμου. Τα Tales όμως είχαν μια μεγάλη κατάρα, την οποία βλέπαμε στα παιχνίδια που αποτελούσαν sequel. Τραγικό παράδειγμα είναι αυτό του Tales of Xillia 2, όπου είδαμε ένα πολύ καλό παιχνίδι να ανακυκλώνεται, έχοντας μερικές προσθήκες που δεν καταφέρνουν με τίποτα να το σώσουν. Το Tales of Berseria μπορεί να μην αποτελεί κάποιο sequel, αλλά διαδραματίζεται πολλά χρόνια πριν την ιστορία του Tales of Zestiria, κάνοντας πολλούς οπαδούς να φοβούνται για την ποιότητα του νέου παιχνιδιού, καθώς και τις ανακυκλωμένες περιοχές. Ωστόσο, όντας prequel το παιχνίδι δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για τέτοια θέματα, αφού η διαφορά της χρονικής περιόδου ήταν μεγάλη και όπως είναι λογικό, ο κόσμος είναι αρκετά διαφορετικός. Η μεγάλη καινοτομία όμως του Berseria δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά παίρνετε το ρόλο ενός αντί-ήρωα. Η Velvet Crowe ζει μαζί με το μικρό αδερφό της, Laphicet, και το σύζυγο της αποθανούσας αδερφής της Arthur. Οι τρεις τους ζουν μια ήσυχη ζωή, ως που μια μέρα όλα γκρεμίζονται για τη Velvet, κατά τη διάρκεια του scarlet night. Η Velvet βρίσκει τον Arthur να σκοτώνει τον Laphicet, για να πραγματοποιήσει ένα είδος τελετής και η ίδια γίνεται Deamon. Η οργή που νιώθει την κάνει να μην βλέπει μπροστά της και καταλήγει να σκοτώνει όλους της του συγχωριανούς, που έχουν μετατραπεί και αυτοί σε Deamons. Το μόνο που έχει μείνει για την Velvet πλέον, είναι η δίψα της για εκδίκηση, που θα καλυφτεί μόνο σκοτώνοντας τον Arthur. Μετά από αυτά τα γεγονότα, η Velvet καταλήγει σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου τρέφεται με άλλα τέρατα για τα επόμενα τρία χρόνια. Από εκεί θα την βοηθήσει να αποδράσει το Malak του Arthur, Seres, έχοντας δει πλέον πως αυτό που κάνει δε θα έχει καλό αποτέλεσμα. Τα Malak είναι ένα είδος πνεύματος, που οι εξορκιστές χρησιμοποιούν σαν εργαλεία. Έτσι η Velvet ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι, με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει τον Arthur, αλλά τα σχέδια που έχει αυτός, ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Από την αρχή της, η ιστορία δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει πόσο σκοτεινή είναι, κάτι που δεν έχουμε δει σε σχεδόν κανένα άλλο Tales. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, θα απορείτε αν ο κακός του παιχνιδιού είναι ο Arthur ή εσείς. Μπορεί η ιστορία του Zestiria να μην είναι κάτι που προκαλεί τεράστια έκπληξη, αλλά σε συνδυασμό με το Berseria φαίνεται η πραγματική της αξία. Η σειρά που θα τα παίξετε δεν έχει τεράστια σημασία και σε καθένα από αυτά θα δείτε μια ιστορία από διαφορετικά στρατόπεδα. Το ένα καταφέρει να συμπληρώσει το άλλο, αλλά μόνο το Berseria στην ουσία μπορεί να εκτιμηθεί τόσο πολύ μόνο του. Πάντα στα Tales τα…

8

Πολύ Καλό!

Tales of Berseria

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς, που καταφέρνει να τη βάλει ξανά στο χορό των JRPGs

Score!
8
Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Tales of Berseria

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.