Horizon: Zero Dawn | Review

Στο νέο τίτλο της Guerrilla Games, Horizon: Zero Dawn, η ανθρωπότητα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν

Platform
 

Ακόμα και στο θέμα του ήχου θα δείτε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, όπου στις μάχες οι μεταλλικοί θόρυβοι και οι συγκρούσεις αποδίδονται άριστα. Ακόμα και η μουσική, ενώ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, καταφέρνει να δέσει ομοιόμορφα, τις περισσότερες φορές, με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που αξίζει περισσότερο, είναι το voice acting. Πριν περάσουμε όμως στους κεντρικούς χαρακτήρες, σίγουρα θα προσέξετε στις πόλεις τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται. Άνθρωποι μιλούν για τα γεγονότα που πραγματοποιούνται στο παιχνίδι, ενώ κάποιοι πιο αδιάκριτοι θα μιλούν για εσάς όσο περνάτε από δίπλα τους. Το μόνο σίγουρο, είναι πως η Ashly Burch, γνωστή για τη δουλειά της ως Chloe από το Life is Strange, κατάφερε για ακόμα μια φορά να κάνει τρομερή δουλειά ως Alloy.

Ο συνδυασμός της δουλειάς της Ashly με τα facial expressions του παιχνιδιού, δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά το αρνητικό της Alloy βρίσκεται αλλού. Το θέμα είναι στη σκηνοθεσία, όπου ώρες ώρες θα νιώσετε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές Alloy. Η μία είναι αυτή που ψάχνει τις απαντήσεις της και δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει, ενώ η άλλη προσπαθεί να βοηθήσει όλο τον κόσμο, έχοντας τεράστια αυτοεκτίμηση και αισιοδοξία, παρότι έρχονται δύσκολες μάχες. Μπορεί σαν χαρακτηριστικά να μην αναιρούν το ένα το άλλο, αλλά όταν μεταβείτε από ένα κεντρικό mission σε ένα side, σίγουρα θα προσέξετε κι εσείς την αλλαγή.

Η ιστορία γενικά χρειάζεται το χρόνο της για να φτάσει εκεί που θέλει, αλλά όταν έρθει η ώρα να πάρετε τις απαντήσεις σας, τότε σίγουρα θα μείνετε ικανοποιημένοι. Το καλύτερο είναι στη συνοχή που υπάρχει ανάμεσα στα Main και τα Side Missions. Χωρίς να υπάρχει πάντα κάποια άμεση αλλαγή στον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία, ένα side mission μπορεί να επηρεάσει αρκετά τους διαλόγους, δείχνοντας πως όσα κάνετε δεν είναι μόνο για να πάρετε xp και εξοπλισμό, αλλά και για να προχωρήσει ο κόσμος του Horizon.

Αυτό που κάνει το Horizon σωστά είναι να συνδυάζει αρκετά πράγματα, που έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια. Το item gathering του Far Cry Primal, ο παραγεμισμένος χάρτης σε στυλ Assassin’s Creed, ακόμα και ο ανοιχτός κόσμος που θυμίζει Witcher. Αυτό το μπλέξιμο ακούγεται σαν μια πολύ κακή ιδέα, αλλά η τελική υλοποίηση, κάθε άλλο παρά άσχημη ήταν. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι καταφέρνει να κρατήσει τη δική του ταυτότητα, σαν ένας post apocalyptic τίτλος που πήγε την ανθρωπότητα πίσω στο μηδέν.

Στις μάχες που θα συμμετάσχετε δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο ρομποτικά ζώα, αλλά και ανθρώπους. Κάθε κατηγορία έχει τον δικό της τρόπο αντιμετώπισης, με μια μεγάλη κλίση στο stealth και το στήσιμο παγίδων. Το οπλοστάσιό σας περιλαμβάνει κυρίως τόξα διαφόρων ειδών και εκεί είναι που εισάγεται περισσότερο το RPG στοιχείο. Γρήγορα όμως θα καταλάβετε πως το παιχνίδι δεν είναι τόσο skill based, όσο είναι strategy based, αφού και σε χαμηλές δυσκολίες, η ζωή της Alloy κατεβαίνει πολύ γρήγορα.

Στα εργαλεία σας πέρα από τα τρία διαφορετικά τόξα, θα βρείτε και μερικά πιο «θορυβώδη» όπλα, αλλά και μηχανισμούς που τοποθετούν παγίδες. Στα δυνατά όπλα υπάρχουν σφεντόνες που πετάνε διαφόρων ειδών βόμβες, αλλά και ένα είδος καραμπίνας, ικανό να καταστρέψει την πανοπλία ενός ρομπότ. Οι παγίδες από την άλλη, χρειάζονται και λίγη φαντασία στην τοποθέτηση, αφού θα πρέπει να τη βάλετε στο δρόμο κάποιου ή να τον οδηγήσετε πάνω τους. Βέβαια, θα πρέπει να ξέρετε και τι αδυναμία έχει ο κάθε αντίπαλος.

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το αντίστοιχο smart vision του παιχνιδιού, με όνομα focus. Το focus έχει να κάνει περισσότερο με την ανάλυση των εχθρών και όχι τόσο με το περιβάλλον. Με λίγα λόγια δεν θα σας βοηθήσει τόσο με τα collectibles, όσο με τις μάχες. Αυτό που κάνει είναι να δείχνει τα αδύνατα σημεία του κάθε εχθρού, μαζί με το αντίστοιχο στοιχείο που χρειάζεστε και επίσης μπορείτε να μαρκάρετε όσους είναι στο περιβάλλον, αλλά και να δείτε το μονοπάτι που ακολουθούν. Έτσι μπορείτε να οργανώσετε μια stealth προσέγγιση, που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια μάχη.

Ξεκινώντας μια μάχη με stealth, θα έχετε συνήθως το πάνω χέρι για την υπόλοιπη διάρκειά της. Όμως, κάποιες μάχες είναι αδύνατον να τις τελειώσετε στα κρυφά, ειδικά αν υπάρχουν μεγάλοι και πολλοί εχθροί μαζεμένοι σε ένα σημείο. Ακόμα και έτσι, μπορείτε να κρυφτείτε και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα μια διαφορετική προσέγγιση. Εδώ αυτό που θα σας βοηθήσει είναι οι κόκκινοι θάμνοι, που η Guerilla φαίνεται να συνδύασε με το χρώμα των μαλλιών της Alloy. Μέσα σε αυτούς είστε τελείως αόρατοι για τους ανθρώπους, ενώ τα ρομπότ χρειάζεται να προσέξουν λίγο παραπάνω για να σας δουν.

Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Horizon: Zero Dawn

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.