Horizon: Zero Dawn | Review

Στο νέο τίτλο της Guerrilla Games, Horizon: Zero Dawn, η ανθρωπότητα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν

Platform
 

Στο νέο τίτλο της Guerrilla Games, Horizon: Zero Dawn, η ανθρωπότητα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν

horizo

Η Guerrilla Games τα τελευταία 13 χρόνια μας είχε βομβαρδίσει με παιχνίδια Killzone, που παρότι όντας καλοί τίτλοι, μετά από τόσα χρόνια είχαν χάσει την αίγλη τους. Καιρός ήταν λοιπόν να περάσει σε ένα εντελώς καινούργιο IP, φεύγοντας μάλιστα και από το genre των first person shooter. Ο λόγος για το Horizon: Zero Dawn, ένα open-world action παιχνίδι με έναν πελώριο κόσμο και μηχανισμούς που θυμίζουν πολύ άλλους τίτλους. Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να αναφέρουμε ότι δοκιμάσαμε το παιχνίδι σε απλό Playstation 4 και όχι σε Pro, οπότε όλα τα screenshots και οι αναλύσεις για τον τεχνικό τομέα προέρχονται από εκεί.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε έναν post-apocalyptic κόσμο, με τα απομεινάρια μιας σύγχρονης εποχής να έχουν γίνει μέρος της φύσης. Την πανίδα, πέρα από μερικά ήμερα ζώα, συμπληρώνουν ρομποτικά θηρία, που αποτελούν και το λόγο που ο πλανήτης έφτασε σε αυτό το στάδιο. Όσο για την ανθρωπότητα, φαίνεται να έχει επιστρέψει στην εποχή του λίθου, κυνηγώντας τα ρομπότ για πρώτες ύλες, ενώ η τεχνολογία της έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιο εκσυγχρονισμένες φυλές και φυσικά πόλεμοι μεταξύ τους.

Η ιστορία ακολουθεί την Alloy η οποία μεγάλωσε ορφανή, χωρίς βιολογικούς γονείς. Μαζί με τον θετό της πατέρα Rost, ζούσαν σαν παρείσακτοι από την κεντρική φυλή και δεν τους επιτρεπόταν καν να μιλάνε με αυτούς. Τα χρόνια περνούσαν και η Alloy δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με αυτό, αποκτώντας όλο και περισσότερες απορίες για τη γέννησή της και τους βιολογικούς της γονείς. Για να πάρει τις απαντήσεις που ήθελε, έπρεπε να λάβει μέρος και να περάσει κάποιες δοκιμασίες, κάτι που θα της έδινε και τη δυνατότητα να ενταχθεί και πάλι στη φυλή. Αυτό όμως χρειαζόταν χρόνια προετοιμασίας και χάρη στη βοήθεια του Rost, η Alloy ήταν έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο ή έτσι νόμιζε.

Παρότι το setting του παιχνιδιού αφορά έναν post apocalyptic κόσμο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωντανό. Οι καταστροφές που έγιναν πριν πολλά χρόνια βέβαια, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, καθώς υπάρχουν ερείπια και σπηλιές, με τεχνολογίες μιας άλλης εποχής. Μέσα σε αυτά τα σημεία η χλωρίδα έχει εισχωρήσει, δίνοντας μια πινελιά από το «σύγχρονο» κόσμο. Πέρα από αυτά, υπάρχουν στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα open world fantasy rpg. Από τη μία έχουμε τα δάση, τα βουνά και τα ποτάμια, που κάνουν τον κόσμο πιο ζωντανό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κατοικημένες περιοχές, όπου υπάρχουν μικρά χωριά με ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν και μεγάλες πόλεις με πιο πλούσια χαρακτηριστικά.

Όλα τα παραπάνω τονίζονται από τα έξοχα γραφικά που διαθέτει ο τίτλος, με καταπληκτικά textures και λεπτομέρειες, οι οποίες φαίνονται ακόμα και σε απλό Playstation 4. Ο ίδιος ο κόσμος διαθέτει τα δικά του animation, όπως την κίνηση των φυτών από τον αέρα και τη ροή του νερού στα ποτάμια. Πολλά σημεία μάλιστα θα τα δείτε να καταστρέφονται με εντυπωσιακό τρόπο κατά τη διάρκεια των μαχών. Μπορείτε ακόμα να δείτε και διάφορα ζωύφια να κυκλοφορούν, όπως λιβελούλες κοντά σε νερά και πυγολαμπίδες τη νύχτα.

Μιλώντας για τη νύχτα στο παιχνίδι, είναι το σημείο που αναδεικνύεται ο φωτισμός του και παράλληλα αποτελεί ένα από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού. Το φως του φεγγαριού δημιουργεί απίστευτα σκηνικά, με σκιές και λεπτομέρειες που θα ζήλευαν πολλά open world παιχνίδια. Η εναλλαγή μέρας και νύχτας δεν είναι τόσο απότομη και θα δείτε πως είναι κάτι που πραγματοποιείται φυσιολογικά. Ακόμα και τα καιρικά φαινόμενα έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις, με βροχές, ανεμοθύελλες και χιονοθύελλες ανάλογα το μέρος. Το σίγουρο είναι πως όταν συμβεί κάτι τέτοιο, η ορατότητα πέφτει δραματικά και θα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί με το περιβάλλον.

Ο μόνος λόγος που πρέπει να είστε προσεκτικοί, είναι διότι αν σας δει οποιοσδήποτε εχθρός, θα διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο. Τα ρομποτικά αυτά ζώα, κάθε άλλο παρά φιλικά είναι και οι μορφές τους είναι αρκετά επιβλητικές. Ανακύκλωση στα μοντέλα υπάρχει, αλλά είναι σε ήπια επίπεδα και μόνο για αναβαθμισμένους εχθρούς. Ο τρόπος που κινούνται είναι τελείως φυσιολογικός, ειδικά όταν χάνουν την ισορροπία τους και σκάνε στο έδαφος. Ακόμα και οι λεπτομέρειες που έχουν πάνω τους, όπως μεταλλικές πλάκες, μπορούν να σπάσουν και να παραμείνουν στο περιβάλλον για όση ώρα βρίσκεστε κοντά.

Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Horizon: Zero Dawn

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.