Steep | Review

Η Ubisoft μπαίνει στο παιχνίδι των χειμερινών extreme sports, με το νέο της IP, Steep

Platforms
 
Publisher
 
Developer
 

Η Ubisoft μπαίνει στο παιχνίδι των χειμερινών extreme sports, με το νέο της IP, Steep

Πάει καιρός που έχουμε να δούμε νέο IP από τη Ubisoft, που να μην αφορά κάποιον action τίτλο. Το Steep έχει να κάνει με χειμερινά extreme sports στις παγωμένες βουνοκορφές των Άλπεων και το είδαμε πρώτη φορά στην Ε3 2016, όπου η εταιρία έκλεισε με αυτό την παρουσίασή της. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το τελευταίο παιχνίδι snowboarding, αν και το Steep δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Συγκεκριμένα, από το τελευταίο SSX που κυκλοφόρησε το 2012.

Το παιχνίδι συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά αθλήματα: snowboarding, skiing, paragliding και wingsuiting, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν έξι τομείς που θα πρέπει να διαπρέψετε. Για να πάρετε μέρος στις διάφορες δραστηριότητες, θα πρέπει να τις βρείτε, εξερευνώντας κάθε πλευρά των Άλπεων. Στην πορεία θα βιώσετε πάρα πολλές πτώσεις, που δεν θα μπορείτε παρά να γελάσετε με αυτές. Αυτό όμως στην πορεία παύει να είναι αστείο, ειδικά όταν προσπαθείτε να υπερισχύσετε εναντίων του περίεργου χειρισμού.

Το skiing και το snowboarding πραγματοποιούνται στο έδαφος και παρότι μοιάζουν πολύ σε θέμα χειρισμού, έχουν κάποιες μικρές διαφορές. Από τη μια μεριά, το ski είναι βαρύτερο, κάτι που το κάνει και πιο σταθερό. Από την άλλη, το snowboard είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πιάνει μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο στην προσγείωση. Και τα δύο βέβαια επηρεάζονται το ίδιο από τη g-force, δηλαδή τη δύναμη που ασκείται στον χαρακτήρα από την επιτάχυνση ή τη βαρύτητα. Αυτό αποτελεί το βασικό παράγοντα μιας πτώσης και παίζουν ρόλο οι επιφάνειες που περνάτε και οι τρόποι προσγείωσης.

Επίσης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε και κάποια κόλπα, αν και οι μηχανισμοί τους είναι αρκετά περίεργοι. Το άλμα καταρχάς γίνεται μέσω της σκανδάλης, ενώ τα κόλπα με τον αναλογικό μοχλό κίνησης. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέχετε. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ένα κόλπο, θα πρέπει το άλμα να γίνει τη σωστή στιγμή, ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να κάνετε κάτι εντυπωσιακό. Ευτυχώς, υπάρχει μια μικρή λειτουργία assist, που σας βοηθάει λίγο στην προσγείωση. Μένοντας στο κομμάτι του χειρισμού, θα δείτε επίσης ότι σε όλα τα αθλήματα δεν μπορείτε να μετακινήσετε καθόλου την κάμερα, αφού ο δεξιός αναλογικός λειτουργεί σαν «φρένο».

Τα υπόλοιπα δύο αθλήματα διαδραματίζονται στον αέρα και αφορούν το wingsuiting και το paragliding. Από τη μία στο πρώτο, χάρη στην ειδική στολή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αέρα, ώστε να πετάξετε, περνώντας από μερικά πολύ στενά σημεία σε μεγάλες ταχύτητες. Το paragliding από την άλλη, είναι κάτι πιο χαλαρό, αφού περιφέρεστε με αλεξίπτωτο και το πιο επικίνδυνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να κάνετε μανούβρες, ώστε να πάρετε ύψος. Τα δύο αυτά θα λέγαμε ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους, πέρα από τη χρήση αλεξιπτώτου για να προσγειωθείτε ομαλά με το wingsuit.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, υπάρχουν έξι τομείς να διαπρέψετε, όπου όλοι έχουν να κάνουν με πίστες και αγώνες, εκτός βέβαια μιας εξαίρεσης. Οι τρεις από αυτούς αφορούν αγώνες, που χωρίζονται σε ελεύθερους, όπου προσπαθείτε να φτάσετε στον προορισμό όπως επιθυμείτε, με checkpoints και συνδυασμούς των δύο προηγουμένων. Το τελευταίο είδος αγώνα είναι κάπως πιο ασυνήθιστο, αφού έχει να κάνει πιο πολύ με την πτώση, παρά με το ταλέντο πάνω στο χιόνι. Μετά, έχουμε τα freestyle events, που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το score και τέλος, αν και δεν αποτελεί κάποιο είδος αγώνα, υπάρχει και η εξερεύνηση.

Λίγο πιο αναλυτικά τώρα για τις πίστες του παιχνιδιού, το καλύτερό τους στοιχείο είναι το instant restart με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάθε μια από αυτές έχει δική της δυσκολία, ενώ κάποιες είναι κλειδωμένες μέχρι να φτάσετε στο αντίστοιχο επίπεδο. Επίσης, από τη στιγμή που τις έχετε ανακαλύψει στο χάρτη, μπορείτε να πάτε κατευθείαν πάνω τους. Όμως, δεν έχουν να κάνουν όλες οι πίστες με αγώνες και time trials. Τα mountain stories, αποτελούν ιστορίες για το κάθε βουνό, όπου πρέπει ή να ακολουθείτε κάποιον ή να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο. Από τη στιγμή κιόλας που το παιχνίδι δεν σας βοηθάει με τη διαδρομή, η καλύτερη λύση, αν και συνήθως βαρετή, είναι το paragliding.

Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Steep

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.