Roccat Suora | Review | The Frameless Keyboard

Το Roccat Suora είναι η νέα προσπάθεια της εταιρείας να ρίξει την τιμή

Το πληκτρολόγιο που είδαμε φέτος στη Computex έφτασε στα χέρια μας. Το Roccat Suora είναι η νέα προσπάθεια της εταιρείας να ρίξει την τιμή στα μηχανικά πληκτρολόγια, διατηρώντας όμως την εξαιρετική ποιότητα και τις top-notch επιδόσεις

_mg_2825

Design | Frameless

Εμφανισιακά το Suora διαφέρει αρκετά από το τυπικό Roccat πληκτρολόγιο, όπως για παράδειγμα τα Isku και Ryos. Είναι αρκετά πιο minimal και ίσως το πιο compact keyboard με numpad της κατηγορίας του. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι το Xiaomi Mi Mix σε πληκτρολόγιο και ως meeting point, προφανώς συγκρίνουμε την bezel-less οθόνη του Mi Mix με το Frameless σώμα του Suora. Όπως είπαμε είναι αρκετά minimal εμφανισιακά χωρίς κάποιο extra πλήκτρο, ενώ υπάρχουν σαφώς συντομεύσεις στα κλασσικά πλήκτρα όπως για παράδειγμα τα Function Buttons.

Χρωματικά το πληκτρολόγιο είναι μαύρο με διαφανή γράμματα και σύμβολα, ώστε η διαπερατότητα του φωτός να είναι στο μέγιστο δυνατό. Το χρώμα του φωτός είναι μόνο μπλε, πράγμα που ίσως ενοχλήσει κάποιους, κυρίως τους πιο geeks, αλλά έχει 10 επίπεδα φωτεινότητας και Breathing Mode.

Αν τώρα κάποιος αναρωτιέται αν υπάρχει και «chroma» έκδοση, τότε θα μείνει ευχαριστημένος καθώς το Suora FX θα είναι διαθέσιμο στις 6 του Δεκέμβρη. Όσον αφορά την κατασκευή, θα λέγαμε πως το αλουμίνιο στο μπροστά μέρος συμβάλει στην αίσθηση του «στιβαρού», αλλά η αλήθεια είναι πως έχουμε χρησιμοποιήσει και πιο στιβαρά πληκτρολόγια. Το μικρό του μέγεθος το κάνει ιδανικό για μεταφορές και σίγουρα θα βολέψει παίκτες που σε κάθε LAN τουρνουά παίρνουν και το gear τους μαζί.

Στο πίσω μέρος θετική εντύπωση μας έκαναν τα 6 αντιολισθητικά pads, τα οποία ακόμα και όταν ανασηκώσαμε το πληκτρολόγιο μέσω τον clips, εκείνο παρέμεινε σταθερό στην θέση του. Το καλώδιο σύνδεσης είναι το κλασσικό πλεκτό USB, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσθήκη στο θέμα αντοχής, αν και φαίνεται να αντέχει αρκετά καλά. Όπως επίσης έχουμε συνηθίσει μέσα στο κουτί δεν θα βρούμε κάποιο extra πέραν από το ίδιο το πληκτρολόγιο.

_mg_2817

Πλήκτρα και Χαρακτηριστικά | TTC Brown

Οι περισσότεροι κατασκευαστές τείνουν να απομακρύνονται από τα Cherry MX και είτε να δημιουργούν δικές τους εναλλακτικές ή να επιλέγουν κάποιες από αυτές του εμπορίου. Η Roccat μάλιστα πέραν του Sova MK μας είχε συνηθίσει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά Cherry MX πλήκτρα. Στην περίπτωση του Suora όμως η εταιρεία επέλεξε τα καφέ TTC πλήκτρα, τα οποία έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 50 εκατομμύρια click, ενώ μάλιστα μιμούνται την συμπεριφορά των γνωστών Cherry MX Brown (tactile αίσθηση χωρίς τον clicky θόρυβο).

Τα TTC Brown είναι σαφώς καλύτερα από τα Kalih (μία ακόμα εναλλακτική), λόγω της πιο καθαρής κίνησης και απόκρισης άλλα και του μεγαλύτερου bump, που μάλιστα κάποιοι προτιμούν. Μετά από δοκιμές παρατηρήσαμε πως τα συγκεκριμένα switches αν πατηθούν πολύ αργά, μπορούμε να έχουμε επανάληψη του input χωρίς να αισθανθούμε το bump, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ στα Cherry MX. Βέβαια η περίπτωση αυτή παρατηρήθηκε πολύ σπάνια, κυρίως όταν το επιδιώξαμε. Αν και εσείς χρησιμοποιείτε την κλασσική δύναμη, ίσως και λιγότερη, δεν θα παρατηρήσετε το προαναφερθέν συμβάν κατά την διάρκεια που πληκτρολογείτε ένα κείμενο ή παίζετε κάποιο game. Κάτι ακόμα για τους πιο geeks, λόγω ότι η TTC χρησιμοποιεί την ίδια cross shaped βάση, μπορείτε αν θέλετε να αλλάξετε τα keycaps με οποιαδήποτε Cherry MX keycaps θέλετε.

Ωστόσο αυτά που «φοράει» το Suora είναι ελαφρώς ανάγλυφα δίνοντας έτσι εξαιρετική αίσθηση και πετυχαίνοντας την ισορροπία ανάμεσα σε smoothness και grip. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε το εξαιρετικό antighosting λογισμικό καθώς και το polling rate των 1000Hz σε συνδυασμό με την ταχύτητα απόκρισης του 1ms.

Σελίδες:

Με ανυπομονησία για το full virtual reality η ζωή συνεχίζεται. Loves: Animes and Manga