Sound BlasterX Pro Gaming | Vanguard K08 | Review

Το Vanguard K08 είναι ένα Premium μηχανικό keyboard, κατασκευασμένο για όσους ζητούν το καλύτερο από το gear τους.

Η Creative πρόσφατα μπήκε με την σειρά της στον χώρο του gaming gear και ήδη κάνει την παρουσία της αισθητή. Το Vanguard K08 είναι ένα Premium μηχανικό keyboard, κατασκευασμένο για όσους ζητούν το καλύτερο από το gear τους.

Η Creative μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα σε High End συσκευές και το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και στην gaming σειρά της. Το Vanguard K08 είναι ένα keyboard υψηλής ποιότητας και ακολουθεί όλα τα standards που συναντάμε σε αντίστοιχα πληκτρολόγια. Εκλεπτυσμένο design, RGB φωτισμό, Multimedia Buttons, USB Passthrough, δικό του πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να διαμορφώσετέ κάποια από τα προαναφερθέντα και να δημιουργήσετε τα δικά σας profiles.

The Design | Χάρμα οφθαλμών

To Vanguard K08 έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις στην κατηγορία του και ο σχεδιασμός είναι μία από αυτές. Όταν εταιρείες όπως Razer, Logitech και Corsair ήδη έχουν δημιουργήσει την δική τους αισθητική είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι που να είναι ταυτόχρονα μοναδικό αλλά και αισθητικά αρεστό. Εν μέρει η εταιρεία τα κατάφερε, κράτησε επιτυχημένα στοιχεία στον σχεδιασμό αλλά πρόσθεσε και την δική της προσωπική πινελιά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το keyboard είναι κατασκευασμένο κυρίως από πλαστικό, ωστόσο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ιδιαίτερα τα keycaps και η ροδέλα ελέγχου του ήχου δίνουν μία απίστευτη στιβαρή αίσθηση. Μόλις από τα πρώτα λεπτά χρήσης καταλαβαίνεις πως έχεις στα χέρια σου ένα αξιόλογο προϊόν, στο οποίο έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Έχει μήκος 45 εκατοστά και ύψος, χωρίς το wrist rest, 15εκ. Το πάχος του είναι μόλις 3.8εκ, συνολικά γνώριμο μέγεθος. Θα λέγαμε πως είναι το τέλειο μέγεθος για ένα full size keyboard, το οποίο έχει και macro keys. Τα πλήκτρα έχουν αρκετά καλή απόσταση μεταξύ τους, ενώ τα extra multimedia keys, προσθέτουν στην premium εμπειρία. Στο μπροστά μέρος υπάρχει εκτός από το καλώδιο (μη αποσπώμενο) και ένα USB 2.0 Passthrough.

Το κάτω μέρος φέρει 8 αντιολισθητικά pads που κάνουν την δουλειά τους εξαιρετικά, ενώ έχει και τα γνωστά «ποδαράκια» αν θέλετε να το σηκώσετε λίγο πιο ψηλά. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως παρότι τα «ποδαράκια» είναι καλής ποιότητας δεν έχουν καθόλου αντιολισθητικό υλικό, οπότε και το πληκτρολόγιο γίνετε ελάχιστα πιο ασταθές. Λεπτομέρεια την οποία αμφιβάλουμε αν θα προσέξετε κατά την διάρκεια χρήσης εκτός και αν η επιφάνεια του γραφείου σας έιναι ιδιαίτερα ολισθηρή.

Όσον αφορά την αντοχή του σε «δύσκολες συνθήκες», σίγουρα δεν είναι αδιάβροχο, αλλά από τον σχεδιασμό του καταλαβαίνουμε πως λίγο νερό δεν θα του έκανε ζημιά. Επίσης τα πλήκτρα αφαιρούνται εύκολα για να μπορείτε να το καθαρίσετε.

RGB Lighting | Aurora System

O φωτισμός είναι RGB 16.8 εκατομμυρίων χρωμάτων. Το σύστημα Aurora Reactive, σας δίνει την δυνατότητα να διαμορφώσετε τόσο το χρώμα όσο και το εφέ του φωτισμού. Επίσης το κάθε πλήκτρο έχει το δικό του led το οποίο βρίσκεται στην μέση του πλήκτρου και το φωτίζει ομοιόμορφα.

The Mechanical Keys | Omron > Brown MX Cherry

Τα μηχανικά Omron πλήκτρα είναι αυτό που λέμε «Top Notch». Θυμίζουν τα καφέ Cherry ωστόσο θα λέγαμε πως είναι κάτι ανάμεσα στα μαύρα και στα καφέ. Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση ενεργοποίησης είναι 1.5mm, ο.5mm λιγότερο από τα συνηθισμένα mx cherry αλλά και Kailh πλήκτρα. Συνολικά τα πλήκτρα μετακινούνται κατά μέγιστο 3.5mm, ενώ χρειάζεται μόλις 45g πίεση για να τα ενεργοποιήσετε. Ο συνδυασμός του tactile bump (mx cherry brown) χωρίς clicky θόρυβο, με την μειωμένη απόσταση ενεργοποίησης, είναι αυτό που μας κάνει να τα τοποθετήσουμε ανάμεσα στα μαύρα και στα καφέ mx cherry, ωστόσο η αίσθηση είναι αρκετά μοναδική.

To μέγεθος των keycaps είναι low profile και αν θέλετε να τα αλλάξετε να είστε προσεκτικοί καθώς δεν είναι το γνωστό cross type. Η Omron εγγυάται διάρκεια ζωής έως και 70εκ. click, ένα αρκετά ικανοποιητικό νούμερο και κάθε πλήκτρο έχει 2 επαφές. Σε περίπτωση που η μία χαλάσει το πλήκτρο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η τεχνολογία Anti-Ghosting δεν θα μπορούσε να λείπει και συγκεκριμένα έχουμε 26-key rollover, πράγμα που μειώνει πιθανά lags.

The Conclusion | Προσωπική άποψη

Έχοντας χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά πληκτρολόγια μπορώ με σιγουριά να πω, πως το Vanguard K08 είναι ένα από τα καλύτερα. To design του είναι μου θύμισε λίγο από Razer (Black  Widow) και λίγο από Corsair (λόγω της ροδέλας), αλλά παρόλα αυτά ήταν ένα βήμα παραπάνω και από τα 2. Αρχικά λαμβάνω υπόψιν πως είναι η πρώτη προσπάθεια της Creative και ανεξαρτήτως αυτού, βρίσκω πολύ λίγους τομείς που να θέλουν, για μένα, βελτίωση. Συγκεκριμένα 4 πράγματα είναι αυτά που μου έρχονται στο μυαλό.

  1. Το πλαστικό είναι εξαιρετικής ποιότητας αλλά αν ήταν μέταλλο πραγματικά θα ήταν ακόμα καλύτερο
  2. Tο USB είναι 2.0, πιστεύω πως είναι πολύ εύκολα την επόμενη φορά να είναι 3.0
  3. Το Wrist Rest να έχει κάποιας μορφής μαξιλαράκι
  4. Rubber Pads και στα «ποδαράκια»

Τα παραπάνω σχόλια είναι λεπτομέρειες για βελτίωση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν την ποιότητα του keyboard. Έμεινα απίστευτα ικανοποιημένος καθ’ όλη την διάρκεια του testing. Προσωπικό Highlight είναι τα Omron Switches, τα οποία βρήκα εξαιρετικά και μακράν καλύτερα από τα καφέ MX Cherry. Πραγματικά, μου είναι πολύ δύσκολο να γυρίσω στο δικό μου πληκτρολόγιο (Roccat Suora). Επίσης, εξίσου εξαιρετικός ήταν ο RGB φωτισμός. Δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που θα ενθουσιαστεί με τα «φωτάκια», αλλά τα συγκεκριμένα έχουν κάτι το διαφορετικό και είναι αισθητικά ότι καλύτερο έχω συναντήσει μέχρι τώρα σε πληκτρολόγιο.

Με μία πρώτη εκτίμηση υπολόγιζα πως θα κοστίζει περίπου 180€, ωστόσο μετά από ένα γρήγορο search είδα ότι κοστίζει στο Πλαίσιο 169.90€! Αν κόστιζε 150€ θα ήταν μονόδρομος, όμως η τιμή είναι πέρα για πέρα ανταγωνιστική και σίγουρα αν ψάχνετε για High End Gaming Keyboard, θα πρέπει να δώσετε μια ευκαιρία στο Vanguard K08. Είμαι σίγουρος πως θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι.

Με ανυπομονησία για το full virtual reality η ζωή συνεχίζεται. Loves: Animes and Manga