Ψεύτικα reviews στο Steam;

Ένα παιχνίδι βγήκε από το Steam, μετά από κατηγορίες για ψεύτικα reviews, και παρασκηνιακά deals. Η εταιρία δεν δέχεται να απαντήσει σχετικά, ενώ παιχνίδι από πρώην εργαζομένους της βρίσκεται να συνδέεται με τα ψεύτικα reviews.

Platforms
 

Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του πειρατικού RPG «Vendetta: Curse of Raven’s Cry» από το Steam!

vendetta-ravens-cry-2

Πριν μερικές εβδομάδες, το εν λόγω παιχνίδι εξαφανίστηκε από το Steam. Εκείνη την εποχή ήταν το επίκεντρο κατηγοριών για ψεύτικα reviews και περίεργα deals. Τώρα, έναν μήνα μετά, κανείς δεν ξέρει, ακόμα, τι έγινε.

Το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2015 με τον τίτλο «Raven’s Cry». Παρ’όλο που ήταν των Reality Pump Studios, developer της αξιόλογης σειράς «Two Worlds», το «Raven’s Cry» είχε κάκιστη κυκλοφορία. Κάποια στιγμή, η publisher TopWare Interactive το πήρε από το steam, εξηγώντας ότι το παιχνίδι είχε βιώσει κάθε αποτυχία που υπήρχε. Στα τέλη του έτους, το παιχνίδια επανακυκλοφόρησε, με τον τίτλο «Vendetta: Curse of Raven’s Cry», με την εταιρία να δηλώνει ότι η νέα έκδοση ήταν το παιχνίδι όπως θα έπρεπε να κυκλοφορήσει.

Δυστυχώς, αρκετοί παίχτες ακόμη δεν το έβρισκαν σε καλή κατάσταση, επισημαίνοντας πολλά τεχνικά προβλήματα και κακοφτιαγμένο combat system, μεταξύ άλλων. Υπήρχαν όμως και εκείνοι που έδιναν στο παιχνίδι μία ευκαιρία, ενώ αρκετοί το θεωρούσαν αξιόλογο. Τότε, πριν έναν περίπου μήνα, το παιχνίδι βρέθηκε στο επίκεντρο για όλους τους λάθος λόγους. Διάφορα forums κατηγορούσαν το Vendetta ότι χρησιμοποιούσε ψεύτικα reviews, φέρνοντας ένα γνώριμο συναίσθημα στους developers του. Οι συζητήσεις έφτασαν μέχρι τα forum του παιχνιδιού στο Steam, με τους developers να διαγράφουν και να κλειδώνουν συζητήσεις.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η TopWare πλήρωσε για θετικά reviews. Δεν υπάρχει παραδοχή από developer ή publisher, ούτε έχουν διαρρεύσει τυχόν έγγραφα. Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, το κάνει χωρίς τη δυνατότητα για απόδειξη. Είναι όμως δύσκολο να αγνοήσει κανείς τις έμμεσες αποδείξεις. Δεκάδες review του παιχνιδιού, λίγο μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, έχουν αρκετά κοινά στοιχεία:

  • είναι θετικά (συχνά σε σημείο να κατηγορούν όσους γράφουν αρνητικά)
  • έχουν ελάχιστο χρόνο ενασχόλησης με το παιχνίδι
  • συχνά προέρχονται από λογαριασμούς που συνδέονται με άλλα παιχνίδια της TopWare.

Αρκετοί λογαριασμοί συνδέονται με ένα MMO, με τον τίτλο «Otherland», το οποίο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ψεύτικα reviews, ενώ δημιουργήθηκε από πρώην εργαζομένους της TopWare. To Otherland βγήκε από το Steam την ίδια εποχή με το Vendetta, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Αν και κάποιοι υπέθεταν ότι η TopWare πτώχευσε, για αυτό το παιχνίδι εξαφανίστηκε από το Steam, το Two Worlds II συνεχίζει να κάνει maintenance και server optimization, οπότε κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει. Ένας από τους developers που συχνά απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το παιχνίδι στα forums, με το όνομα Raidor, συνεχίζει να απαντά για τεχνικά προβλήματα με παιχνίδια της TopWare, εκτός από το Vendetta.

Για περισσότερο από έναν μήνα, η εταιρία σιώπησε σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την τύχη του παιχνιδιού. Και όλη αυτή η σιωπή, από TopWare αλλά και Valve, κάνει κακό μόνο στην ίδια την εταιρία που κατηγορείται. Αν και η εταιρία επέμενε, αρχικά, ότι δεν τίθεται θέμα ψεύτικων reviews, η σιωπή μετά την εξαφάνιση του παιχνιδιού βοήθησε τους ψιθύρους συνωμοσίας να αποκτήσουν σιγά-σιγά λογική.

Γεννημένος το 1991, φανατικός gamer από τη στιγμή που έπεσε στα χέρια μου μία δισκέτα με το πρώτο Mortal Kombat για υπολογιστή! Έκτοτε έχω παίξει από puzzle games μέχρι τα νεώτερα ΜΜΟ, ώντας ταγμένο fanboy της Blizzard! Πλέον μένω στο Groningen της Ολλανδίας, όπου του χρόνου ξεκινάω το Bachelor για Media Studies.