Το Lara Croft and the Temple of the Osiris, είναι το νέο παιχνίδι περιπέτειας και δράσης, με platform στοιχεία (όχι ο τεχνικός όρος), της Crystal Dynamics (developer), αλλά και το sequel του Lara Croft and the Guardian of Light.
Από τους Αζτέκους, στους Αιγύπτιους…
Μένοντας ευσταθής στο μακρινό ταξίδι της στην gaming βιομηχανία, η αγαπημένη μας Lara Croft (Tomb Raider) η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 1996, κατάφερε επιτυχώς να κλείσει τα 19 χρόνια ζωής, έχοντας αφήσει άριστες εντυπώσεις στο κοινό και τους κριτικούς, αλλά και 14 εξαιρετικούς τίτλους. Η Crystal Dynamics (developer), με την βοήθεια της Square Enix (Publisher), κατόρθωσε να κάνει τους δεκατέσσερις τίτλους, δεκαπέντε, δίνοντάς μας το νέo Lara Croft and the Temple of the Osiris. Η Crystal Dynamics, έχοντας δώσει «ζωή» ήδη σε έναν τίτλο (το prequel, Lara Croft and the Guardian of Light), και έχοντας παράγει τη δική της φόρμουλα παιχνιδιών, μας ταξιδεύει από τους Αζτέκους στους Αιγύπτιους, και επομένως σε νέες περιπέτειες της Lara.
Αδελφική Αγάπη…
Αρχικά, το παιχνίδι ξεκινάει με μία γρήγορη αφήγηση στην Αιγυπτιακή μυθολογία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μαθαίνουμε ότι η ζηλοφθονία του Σέθ (Αιγύπτιος θεός του χάους) απέναντι στον αδελφό του, τον Όσιρις (ο Αιγύπτιος θεός των νεκρών) τον οδήγησε στην αποτρόπαια πράξη, της θανάτωσης του αδελφού του. Παρόλα αυτά, η θεά Ίσις κατόρθωσε να τον φέρει πίσω στην ζωή χρησιμοποιώντας το σκήπτρο του, για να δώσουν γέννηση στον θεό Ώρο, πριν ο Σεθ τους ξαναφυλακίσει στην αιωνιότητα. Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, ο Όσιρις μπόρεσε να καταραστεί τον αδελφό του, και να τον φυλακίσει μαζί τους.
Τελειώνοντας με το Αιγυπτιακό μάθημα ιστορίας, η αφήγηση έρχεται στο σημερινό έτος όπου η Lara, μαζί με τον Carter Bell, βρίσκουν τρόπο να εισέλθουν στο ναό του Όσιρις και να εντοπίσουν το σκήπτρο που έψαχναν. Αφού λοιπόν έρθουν σε επαφή με το σκήπτρο, ενεργοποιούν την κατάρα, όπου φέρνει πίσω τους θεούς. Έχοντας φέρει τον πανικό στη σύγχρονη εποχή, η Lara έχει πλέον κάποια «προσωπικά» ζητήματα για να λύσει με τον Σεθ.
Στο «Lara Croft and the Temple of the Osiris« θα βιώσετε μία από τις πιο γρήγορες εξιστορήσεις που έγινε σε video game. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, η Crystal Dynamics φρόντισε μέσα από ένα cutscene των 2,5 λεπτών να μας παρουσιάσει ότι συνέβει «στα παρασκήνια». Στόχος μας λοιπόν, είναι να στείλουμε τον Σεθ στα «Τάρταρα», και να βοηθήσουμε τον Όσιρις και την οικογένειά του.
«Μυρίζει φρεσκάδα» στη φόρμουλα κατασκευής….
Όσον αφορά το gameplay, το «Lara Croft and the Temple of the Osiris», ακολουθεί πιστά τα χνάρια του «Lara Croft and the Guardian of Light». Όπως προαναφέραμε, είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας και δράσης, με platform στοιχεία. Εντούτοις, οι μηχανισμοί του, μας δίνουν την αίσθηση ότι τονίζεται αρκετά το hack-n-slash στοιχείο (όπου θα αναλύσουμε διεξοδικά παρακάτω). Την επιστροφή της, κάνει και η ισομετρική κάμερα, η οποία συνοπτικά… ήρθε κι έδεσε με το hack-n-slash! Έχοντας λοιπόν περάσει καιρός από την τελευταία φορά που είδαμε αυτόν τον συνδυασμό (συγκεκριμένα, από το 2010 με τους Αζτέκους), δημιουργείται μία αίσθηση «φρεσκάδας» στο Franchise της σειράς Lara Croft.
Επίσης, πέρα από τον προαναφερόμενο συνδυασμό, τα hack-n-slash χαρακτηριστικά ενισχύονται στο πεδίο μάχης. Το παιχνίδι, θυμίζει λειτουργικά μάχης που συναντήσαμε στα Dead Nation και Diablo III. Αν και η Crystal Dynamics πήρε το ρίσκο του hack-n-slash, από το οποίο κινδύνευε να δημιουργήσει ένα video game με επαναλαμβανόμενους μηχανισμούς μάχης, φρόντισε να δώσει ιδιαίτερη βάση επάνω στο ζήτημα. Η ποικιλία των αποστολών, αλλά και των όπλων, σε συνδυασμό με τα αρκετά είδη αντιπάλων (οι οποίοι χρειάζονται ξεχωριστές τακτικές, για να ηττηθούν), δίνουν ζωηρότητα και «παντρεύουν» το στοιχείο δράσης με το hack-n-slash, με ασυναγώνιστα όμορφο τρόπο. Με αυτήν την τακτική, οι developers κατάφεραν με επιτυχία, να μη δώσουν μονότονα στοιχεία στο gameplay, αλλά και να παρουσιάσει το hack-n-slash στοχείο, στις δόξες που του αρμόζει.
Who let the dogs out?
Tomb «Raider» είπαμε;
Συνεχίζοντας στον τομέα του gameplay, η Crystal Dynamics, βάζει σε πρώτη μοίρα το περιπετειώδες κομμάτι (γρίφοι) κι έπειτα τα platform χαρακτηριστικά (από την στιγμή που τα 3/4 του παιχνιδιού απαρτίζονται από αυτό). Με αυτόν τον τρόπο, ο τίτλος επιβεβαιώνει την ονομασία του (Tomb Raider). Παρ’ όλα αυτά, τα platform χαρακτηριστικά , πάσχουν από τεχνικές δυσλειτουργίες. Αυτές οι δυσλειτουργίες, σε συνδυασμό με την ισομετρική κάμερα, δυσκολεύουν αρκετά την κατάσταση. Για παράδειγμα, σε ορισμένα σημεία που απαιτείται να κάνετε κάποια άλματα, λόγω κάποιων bugs, μπορεί να μη βρεθείτε στο έδαφος της απέναντι πλατφόρμας, αλλά αντιθέτως στο κενό. Παρ’ όλα αυτά, οι γρίφοι καταφέρνουν να σώσουν -σε γενικό πλαίσιο- στην προκειμένη περίπτωση. Οι γρίφοι που θα συναντήσετε στο «Lara Croft and the Temple of the Osiris» θα είναι πολλοί και αρκετά διασκεδαστικοί, μια και θα σπάνε τη μονοτονία, από το hack-n-slash στοιχείο, βάζοντάς σας να ακονίσετε και λίγο το μυαλό σας (όχι σε μεγάλο επίπεδο)! Είτε «σολάρετε» το παιχνίδι, είτε παίζετε co-op, το παιχνίδι θα σας προσφέρει μία ιδιαίτερη τέρψη. Παρ’ όλα αυτά, το επίπεδο δυσκολίας του, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Σε γενικά πλαίσια, όλος ο τίτλος, δεν έχει να προσφέρει ένα «αξιοπρεπές» επίπεδο δυσκολίας. Λίγες θα υπάρξουν φορές όπου θα τα βρείτε σκούρα, όπως λίγες θα είναι οι φορές, όπου θα χρειαστεί να φτιάξετε ορισμένες στρατηγικές για να επιβιώσετε.
Το «μυστικό όπλο» όμως του Lara Croft and the Temple of the Osiris είναι το co-op σύστημα. Οι Developers φρόντισαν να δημιουργήσoυν στην ουσία έναν τίτλο, που θα προσφέρει μία πολύ καλή co-op εμπειρία, δίνοντας ένα σύστημα μέχρι 4 παικτών. Το συνολικό επίπεδο του παιχνιδιού, διαφέρει σημαντικά με το προηγούμενο co-op σύστημα του Lara Croft and the Guardian of the Light. Η Crystal Dynamics το βελτίωσε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τέσσερις παίκτες να έχουν την δυνατότητα να πολεμήσουν και να αναχαιτίσουν τους εχθρούς του παιχνιδιού. Επιπλέον, πλεονέκτημα του co-op είναι ότι δίνει περισσότερη ζωντάνια μέσα από την πληθώρα όπλων, γρίφων και εχθρών στον συγκεκριμένο τίτλο, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής το πολύ 6 ώρες. Φροντίζει επίσης να μας δώσει ένα πιο γερό «challenge», κάνοντας πιο απαιτητικούς τους γρίφους και τις παγίδες οι οποίες, αλλάζουν ανάλογα των αριθμό παικτών.
Η Crystal Dynamics φρόντισε να δώσει μία πολύ καλή co-op εμπειρία
Οπτικοακουστικός τομέας
Σχετικά με τον οπτικοακουστικό τομέα: δεν είδαμε κάτι που να μας συναρπάσει στο Lara Croft and the Temple of the Osiris. Τα γραφικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, για έναν new-generation τίτλο. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί την «Crystal engine», την οποία συναντήσαμε και στο Tomb Raider: Underwolrd του 2008…. Επομένως, δεν εντυπωσιάζει συγκριτικά με άλλους ανταγωνιστές της κατηγορίας. Παρά το HD χαρακτηριστικό και την ικανοποιητική ανάλυση (1080p), βρίσκουμε αρκετά texture bugs. Κατά τ’ άλλα, τα animations, όπως και τα cinematics ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα και δίνουν περισσότερη ζωντάνια στο παιχνίδι. Μια αξιοσημείωτη αναφορά, θα γίνει επάνω στα cutscenes, τα οποία είναι σχεδιασμένα σε comic style (όπως είδαμε και στο Escape Dead Island).
Στον ηχητικό τομέα από την άλλη, η Crystal Dynamics φρόντισε να κάνει πολύ καλή δουλειά. Το voice acting ήταν πολύ ικανοποιητικό, δίνοντας αρκετά καλές ερμηνείες. Στο voicecast της Lara, είχαμε κλασσικά την Keeley Hawes, την οποία συναντάμε και σε πολλούς άλλους τίτλους του «Tomb Raider». Σχετικά με τα soundtracks, δεν τίθεται κάποιο θέμα, μια και ταιριάζουν με την επικρατούσα ατμόσφαιρα. Παρ’ όλα αυτά, οι «ήχοι» που παίζουν επάνω στο combat, ίσως να σας απροσανατολίσουν λίγο, σε συνδυασμό με τα animations και την ένταση που επικρατεί.
Ένα ταξίδι στις Πυραμίδες…
Το Lara Croft and the Temple of the Osiris ακολουθεί πιστά τα χνάρια του Lara Croft and the Guardian of Light. Παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρνει να κάνει το «μπαμ», που κάποιοι θέλαμε. Το gameplay, αν και δανείζεται από πολλά είδη (δράσης, περιπέτειας, platform χαρακτηριστικά), παραμένει ρηχό. Το platform αντιμετωπίζει κάποιες τεχνικές δυσλειτουργίες, όπως και οι γρίφοι που δεν αποτελούν μία ιδιαίτερη πρόκληση (ασχέτως το επίπεδο). Τέλος, ο γραφικός τομέας, δεν είναι αυτό που περιμέναμε για new-gen τίτλος. Παρ’ όλα τ΄αρνητικά, το παιχνίδι καταφέρνει να προσφέρει μία εξαιρετική co-op εμπειρία (κάτι που δεν συναντήσαμε σε άλλους τίτλους της σειράς Tomb Raider).
Θετικά
- Εξαιρετικός συνδυασμός του hack-n-slash στοιχείου με το action κομμάτι
- Εξαιρετική co-op εμπειρία
- Ένα μάθημα στην Αιγυπτιακή Μυθολογία
Αρνητικά
- Τεχνικές δυσλειτουργίες
- Κακοσχεδιασμένο επίπεδο δυσκολίας
- Χλιαρός γραφικός τομέας
- Μικρή διάρκεια
7
Καλό
Εμπρός... πίσω, στη "φόρμουλα" των Tomb Raider
Το νέο video game της Crystal Dynamics, δεν καταφέρνει να κάνει το "μπαμ", αλλά σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο, από το gaming community...
Gameplay
7.5
Διάρκεια
6.5
Γραφικά
6.5
Ήχος
7.3