Lego Batman 3: Beyond Gotham – Review

Lego-Mania…

Lego-Mania…

Τι τρέχει με τα Lego; Με την πάροδο των χρόνων, η «Lego-κουλτούρα» εξαπλώνεται σαν ένας μικροοργανισμός – όχι παθογόνος- ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα μας έχει κάνει «ξενιστή» του. Κατά συνέπεια, αυτό μας οδηγεί, ή καλύτερα μας βυθίζει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνωρίζουμε και καταλήγουμε να είμαστε «ασθενείς» (με την καλή έννοια), σε αυτό που θα βαφτίσω «Lego-Mania». Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως, γιατί τα Lego; Γιατί όχι τα Playmobil; Δεν θα απαντήσουμε όμως σε αυτή την ερώτηση, διότι η «αιώνια» διαμάχη ανάμεσα στα Playmobil και τα Lego, έχει φτάσει σε τέτοιο φιλοσοφικό και στοχαστικό επίπεδο, που δεν επιτρέπεται να αναλυθεί στο άρθρο μας. Παρ’ όλα αυτά, έχοντας στο επίκεντρο τα Lego, και συγκεκριμένα τα «Lego Video Games», μπορούμε να πούμε ότι το βασικό συστατικό που υπάρχει στην «φόρμουλα» κατασκευής τους που τα κάνει τόσο επιτυχημένα, είναι το έξυπνο χιούμορ και αυτές οι κομψές σεναριακές ιδέες (κάτι που συναντάμε στο Lego Batman 3: Beyond Gotham).

legobatman1

Yes…You are the Batman… You are the Dark Knight

Πλοκή

Το Lego Batman 3: Beyond Gotham, συνεχίζει τις περιπέτειες του «Σκοτεινού Ιππότη», από το τέλος του δεύτερου επεισοδίου της σειράς, όπου έγινε teasing πριν πέσουν τα Credits (η σκηνή του Brainiac). Για εσάς που δεν έχετε παίξει τον προηγούμενο τίτλο, θα σας βοηθήσουμε κάνοντας ένα γρήγορο «comeback» στα γεγονότα του DC Heroes. Αρχικά, όλα ξεκίνησαν με την απονομή του βραβείου «Man of the Year» – φανταστείτε κάτι σε «Mr Gotham»- όπου οι διαγωνιζόμενοι ήταν ο Bruce Wayne και ο Lex Luthor. Νικητής ανακηρύχθηκε ο Bruce Wayne. Όλα καλά, μέχρι που ο Joker κάνει, μία από τις γνωστές του «grand εμφανίσεις» και σπέρνει παντού το χάος. Ο Bruce, γνωρίζοντας την δουλειά του, βάζει ταχύτατα τη στολή του και ετοιμάζεται να ανατρέψει τα σχέδια του Joker. Αργά ή γρήγορα όμως, καταλαβαίνει πως δεν είναι ο μόνος του εχθρός, κι ότι θα χρειαστεί ενισχύσεις (Αναφέρομαι στα φιλαράκια του, από την Λεγεώνα). Και κάπως έτσι θα εξελιχθεί η πλοκή του 2ου Lego Batman.

Φτάνοντας στον τρίτο τίτλο, το παιχνίδι ξεκινάει με τον Brainiac, ο οποίος προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τους προστάτες Lanters -πράγμα που κατάφερε-, θέλοντας να χρησιμοποιήσει την δύναμη των δαχτυλιδιών τους για να κυριεύσει τη Γη. Ο Batman, προτού συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που αποτελεί ο Brainiac, έχει να αντιμετωπίσει (μαζί με την υπόλοιπη Λεγεώνα) τον Joker, τον Lex Luthor, αλλά κι άλλους πολλούς villains, οι οποίοι προκαλούν «ταραχές». Παρ’ όλα αυτά, σύντομα heroes και villains, συνεργάζονται για να αποτρέψουν τα δόλια σχέδια του Brainiac (τα οποία ως γνωστόν, είναι να συρρικνώσει πλανήτες και πόλεις).

Gameplay

Μπαίνοντας στο «κυρίως κεφάλαιο» της κριτικής, σε πρώτη φάση θα αναλύσουμε τα open-world στοιχεία που υπάρχουν στο gameplay. Εδώ, συναντάμε ένα διαφορετικό σκεπτικό των creators. Το Lego Batman 3 διαφέρει από τα prequel του, αλλά και από αρκετούς άλλους Lego τίτλους. Στο συγκεκριμένο τίτλο, δόθηκε βάση στην διάρκεια των missions. ‘Ετσι η Traveller’s Tales φρόντισε να περιορίσει το free play στοιχείο -το οποίο συναντήσαμε σε άλλους τίτλους, όπως το Lego Marvel Super Heroes-, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον παίχτη να εισέλθει σε «free play κατάσταση» αφού τερματίσει το game. Όπως προαναφέραμε, οι Developers φρόντισαν να αυξήσoυν την διάρκεια αλλά και το περιεχόμενο των missions. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή αυτή δεν ήταν απολύτως επιτυχημένη, διότι από ένα σημείο και μετά το παιχνίδι γίνεται επαναλαμβανόμενο σε όλους τους τομείς. Έχοντας συγκεκριμένους χαρακτήρες για πολλή ώρα στην κατοχή σας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με παρόμοιους combat μηχανισμούς τους αντιπάλους, προκαλείται ένα αίσθημα μονοτονίας. Επίσης, το να «μαστορεύετε» σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού (σε solo το παιχνίδι), κάτι που απαιτεί συνεργασία (co-op), σας κάνει να νιώθετε λιγότερο αποτελεσματικοί απ΄τον  «Μπομπ τον Μάστορα» λόγο της χαμηλής τεχνικής νοημοσύνης που διατίθεται.

joker

Why so serious?

Η Traveller’s Tales όμως, βάζοντας σε πρώτη μοίρα τα main missions, φρόντισε να κάνει ένα ικανοποιητικό design στο συγκεκριμένο τομέα. Σε κάθε επίπεδο, θα παρατηρήσετε τα ατελείωτα collectibles που πρέπει να συλλέξετε, αλλά και τους γρίφους που πρέπει να λύσετε. Επίσης, σας διαβεβαιώνουμε ότι χάρις σε αυτήν την επιλογή των Developers, θα πρέπει να παίξετε κάθε επίπεδο παραπάνω από 2 φορές (με αυτόν τον τρόπο η συνολική διάρκεια του τίτλους φτάνει στις 16 ώρες), σε περίπτωση που θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα, αλλά και να ολοκληρώσετε όλα τα achievements (γιατί σε ποιον δεν αρέσει να εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης ένα trophy;). Σχετικά με το roster των χαρακτήρων, δεν υπάρχει κάποιο παράπονο. Αντιθέτως, οι πληθώρα χαρακτήρων, δίνει στο game μία ζωντάνια και περιορίζει σημαντικά το επαναλαμβανόμενο combat σύστημα (στο οποίο κάναμε αναφορά προηγουμένως), το οποίο έχει ενσωματωθεί στην «φόρμουλα» των Lego παιχνιδιών.

Ένα θετικό στοιχείο που θα ενταχθεί στο gameplay του Lego Batman 3: Beyond Gotham, είναι η δημιουργικότητα που σας προσφέρει ο τίτλος. Το συγκεκριμένο «achievement», το πετυχαίνει με την επίλυση των γρίφων, αλλά και με τις «τουβλοκατασκευές», που απαιτούν από εσάς να βάλετε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Με λίγα λόγια, με τις συνεχείς προκλήσεις που θα βρεθείτε αντιμέτωποι, το Lego Batman 3: Beyond Gotham, θα σας βάλει να ακονίσετε το μυαλό σας, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διανοητικές και δημιουργηκές σας ικανότητες. Όσο αυξάνονται τα lego video games, τόσο βελτιώνεται το επίπεδο δημιουργικότητας των παιχνιδιών. Φτάνοντας, λοιπόν, σε έναν τίτλο όπως το Lego Batman 3, όπου οι προκλήσεις είναι πιο απαιτητικές, οι developers δίνουν τη δυνατότητα, σε όλες τις ηλικίες πλέον, να «γευτούν» την διαφορετικότητα και τις δυνατότητες που έχει ένας Lego τίτλος. Συνοπτικά, η Traveller’s Tales, επιχειρεί να καλλιεργήσει το διανοητικό επίπεδο, μικρών και μεγάλων, με το Lego Batman 3.

lego-batman-3_justiceleague_01

Τα σκληρά αγόρια…και η Wonder Woman

Γραφικά/ Ήχος

Ο τομέας των γραφικών στο Lego Batman 3, είναι εξαιρετικός από πολλές πλευρές. Η 3D εμπειρία και ο συνδυασμός ρεαλιστικών και Lego blocks assets, ομορφαίνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Τα textures και τα animations είναι ικανοποιητικά, και φροντίζουν να δώσουν μία χροιά στο παιχνίδι που σε κάνει να ξεχαστείς ότι είσαι σε Lego video game. Επίσης, η απεικόνιση των επιπέδων και οι κατασκευές με τα τουβλάκια, είναι λετπομερώς δουλεμένα. Η ανάλυση είναι αξιοσημείωτη για έναν Lego τίτλο, όπως και τα cinematics. Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να δώσουμε στο τομέα των γραφικών είναι ότι υπάρχουν κάποια textures crashes ή ακόμη και bugs, επάνω στην φόρτωση ενός χαρακτήρα από το roster όπως, επίσης, κάποιες χαμηλές μετρήσεις σε frame rate.

Σχετικά με το ηχητικό κομμάτι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα. Τα soundtracks ταιριάζουν στη Λεγεώνα, και η μουσική αρμόζει απόλυτα στην ατμόσφαιρα. Οι ήχοι από τα movements σας ίσως μειώνουν λίγο το γενικό σύνολο του παιχνιδιού, δίνοντας ένα αίσθημα ότι έχει γίνει πρόχειρη δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, το voice acting έρχεται και σώζει την κατάσταση. Στην φωνή του Batman έχουμε τον Troy Baker (γνωστός και σε άλλους τίτλους, όπως το Bioshock Infinite, Shadow of Mordor), και πίσω από την φωνή του Green Arrow, κρύβεται ο Stephen Amell (ο οποίος πρωταγωνιστεί και στη σειρά). Βέβαια, βάση της προσωπικής μου άποψης, κάποιοι voice actors – όπως o Charlie Schlatter στην περίπτωση του Robin, κι όχι του Flash– δεν ήταν ικανοποιητικοί.

Ένας διαφορετικός «Σκοτεινός Ιππότης»

Το Lego Batman 3: Beyond Gotham, μας δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα. Έχοντας αλλάξει λιγάκι, την «lego φόρμουλα», από την μία τείνει να γίνει ένα μονότονο (από άποψης combat μηχανισμών) video game, αλλά από την άλλη, δίνει την δυνατότητα να αυξήσετε την δημιουργικότητά σας. Ίσως δεν είναι ο πιο ευχάριστος τίτλος των Lego παιχνιδιών, αλλά παρ’ όλα αυτά, έχει την δικιά του ξεχωριστή γοητεία. Επίσης, η Traveller’s Tales, φρόντισε ώστε ο τίτλος να προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης, βάζοντας όλες τις ηλικίες στην διαδικασία να ακονίσουν το μυαλό τους, λύνοντας γρίφους, και άλλα challenges. Τέλος, τα όμορφα χρώματα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό voice acting και το έξυπνο σενάριο, γεμάτο χιούμορ, δίνουν στον τίτλο μία ζωντάνια, και μία ιδιαίτερη γοητεία.

Θετικά

  • Μεγάλη διάρκεια
  • Μεγάλο roster από χαρακτήρες
  • Δίνει εκπαιδευτικό περιεχόμενο και αυξάνει την δημιουργικότητα
  • Ο ηχητικός και γραφικός τομέας είναι ικανοποιητικοί σε γενικά πλαίσια
  • Η συνεργασία heroes και villains είναι κάτι το οποίο θα ήθελε κάποιος να το δει
  • Έξυπνο χιούμορ

Αρνητικά

  • Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να βελτιωθεί
  • Το επαναλαμβανόμενο στοιχείο έχει μείνει στάσιμο στη συνταγή των Lego
  • Κάποια chrash στο γραφικό περιβάλλον

 

Lego-Mania... Τι τρέχει με τα Lego; Με την πάροδο των χρόνων, η "Lego-κουλτούρα" εξαπλώνεται σαν ένας μικροοργανισμός - όχι παθογόνος- ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα μας έχει κάνει "ξενιστή" του. Κατά συνέπεια, αυτό μας οδηγεί, ή καλύτερα μας βυθίζει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνωρίζουμε και καταλήγουμε να είμαστε "ασθενείς" (με την καλή έννοια), σε αυτό που θα βαφτίσω "Lego-Mania". Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως, γιατί τα Lego; Γιατί όχι τα Playmobil; Δεν θα απαντήσουμε όμως σε αυτή την ερώτηση, διότι η "αιώνια" διαμάχη ανάμεσα στα Playmobil και τα Lego, έχει φτάσει σε τέτοιο φιλοσοφικό και στοχαστικό επίπεδο, που δεν επιτρέπεται να αναλυθεί στο άρθρο μας. Παρ' όλα αυτά, έχοντας στο επίκεντρο τα Lego, και συγκεκριμένα τα "Lego Video Games", μπορούμε να πούμε ότι το βασικό συστατικό που υπάρχει στην "φόρμουλα" κατασκευής τους που τα κάνει τόσο επιτυχημένα, είναι το έξυπνο χιούμορ και αυτές οι κομψές σεναριακές ιδέες (κάτι που συναντάμε στο Lego Batman 3: Beyond Gotham). Yes...You are the Batman... You are the Dark Knight Πλοκή Το Lego Batman 3: Beyond Gotham, συνεχίζει τις περιπέτειες του "Σκοτεινού Ιππότη", από το τέλος του δεύτερου επεισοδίου της σειράς, όπου έγινε teasing πριν πέσουν τα Credits (η σκηνή του Brainiac). Για εσάς που δεν έχετε παίξει τον προηγούμενο τίτλο, θα σας βοηθήσουμε κάνοντας ένα γρήγορο "comeback" στα γεγονότα του DC Heroes. Αρχικά, όλα ξεκίνησαν με την απονομή του βραβείου "Man of the Year" - φανταστείτε κάτι σε "Mr Gotham"- όπου οι διαγωνιζόμενοι ήταν ο Bruce Wayne και ο Lex Luthor. Νικητής ανακηρύχθηκε ο Bruce Wayne. Όλα καλά, μέχρι που ο Joker κάνει, μία από τις γνωστές του "grand εμφανίσεις" και σπέρνει παντού το χάος. Ο Bruce, γνωρίζοντας την δουλειά του, βάζει ταχύτατα τη στολή του και ετοιμάζεται να ανατρέψει τα σχέδια του Joker. Αργά ή γρήγορα όμως, καταλαβαίνει πως δεν είναι ο μόνος του εχθρός, κι ότι θα χρειαστεί ενισχύσεις (Αναφέρομαι στα φιλαράκια του, από την Λεγεώνα). Και κάπως έτσι θα εξελιχθεί η πλοκή του 2ου Lego Batman. Φτάνοντας στον τρίτο τίτλο, το παιχνίδι ξεκινάει με τον Brainiac, ο οποίος προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τους προστάτες Lanters -πράγμα που κατάφερε-, θέλοντας να χρησιμοποιήσει την δύναμη των δαχτυλιδιών τους για να κυριεύσει τη Γη. Ο Batman, προτού συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που αποτελεί ο Brainiac, έχει να αντιμετωπίσει (μαζί με την υπόλοιπη Λεγεώνα) τον Joker, τον Lex Luthor, αλλά κι άλλους πολλούς villains, οι οποίοι προκαλούν "ταραχές". Παρ' όλα αυτά, σύντομα heroes και villains, συνεργάζονται για να αποτρέψουν τα δόλια σχέδια του Brainiac (τα οποία ως γνωστόν, είναι να συρρικνώσει πλανήτες και πόλεις). Gameplay Μπαίνοντας στο "κυρίως κεφάλαιο" της κριτικής, σε πρώτη φάση θα αναλύσουμε τα open-world στοιχεία που υπάρχουν στο gameplay. Εδώ, συναντάμε ένα διαφορετικό σκεπτικό των creators. Το Lego Batman 3 διαφέρει από τα prequel του, αλλά και από αρκετούς άλλους Lego τίτλους. Στο συγκεκριμένο τίτλο, δόθηκε βάση στην διάρκεια των missions. 'Ετσι η Traveller's Tales φρόντισε να περιορίσει το free play στοιχείο -το οποίο συναντήσαμε σε άλλους τίτλους, όπως το Lego Marvel Super Heroes-, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον παίχτη να εισέλθει σε "free play κατάσταση"…

7.4

Καλό

Ο "Lego-Ιππότης"

Το Lego Batman 3: Beyond Gotham αλλάζει την "φόρμουλα" των Lego παιχνιδιών, έχοντας νέα χαρακτηριστικά προς εφαρμογή και δίνοντας την ευκαιρία, να γίνει αποδεκτό από όλες τις ηλικίες.

Gameplay

7.2

Διάρκεια

7.5

Γραφικά

7.5

Ήχος

7.5

User Rating : 2.59 ( 4 votes)
7
Περισσότερα νέα για το Lego Batman 3: Beyond Gotham