Call of Duty: Advanced Warfare – Review

Power changes… Everything?

Publisher
 
Developer
 

Power changes… Everything?

gs-cod-aw

 Η σειρά Call of Duty, έχει χτίσει τη δική της  αυτοκρατορία στην Gaming βιομηχανία, εδώ και μερικά χρόνια. Με 3 στούντιο να δουλεύουν σε ξεχωριστές σειρές Call of Duty ταυτόχρονα, η Activision έχει δαπανήσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και όχι άδικα είναι η αλήθεια. Κάθε χρόνο, το Call of Duty αποτελεί μία από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες στο Gaming με πολλά εκατομμύρια οπαδών να απαντούν πιστά, στο κάλεσμα του καθήκοντος. Βέβαια, αυτή η τεράστια επιτυχία της σειράς, έχει και τα αρνητικά της. Εδώ και κάποια χρόνια, υπάρχουν έντονα παράπονα και αμφιβολίες για τα Call of Duty, τα οποία πηγάζουν από την στασιμότητα της σειράς. Βασισμένη σε μία πετυχημένη αλλά ταυτόχρονα τετριμμένη συνταγή, η Activision έχει βρει την χρυσή αγελάδα της, την οποία έχει αρμέξει και με το παραπάνω.

 Οι χαμηλές κριτικές και πωλήσεις του Ghosts όμως σε σύγκριση με προηγούμενους τίτλους), φαίνεται πως την ταρακούνησαν για τα καλά, καθώς το Advanced Warfare, όπως υποδεικνύει και ο τίτλος, έρχεται να αλλάξει τη γνωστή προσέγγιση της σειράς, κυρίως στο Multiplayer. Η Sledgehammer, σαφώς επηρεασμένη από την μεγάλη επιτυχία του Titanfall, αποφάσισε να δώσει ένα νέο αέρα στο Call of Duty, με την μεταφορά του παιχνιδιού αρκετά χρόνια στο μέλλον. Η τέχνη του πολέμου, έχει αλλάξει αρκετά, με τους εξωσκελετούς να αποτελούν κομμάτι των στρατιωτών πλέον, αλλά και μία ευχάριστη διέξοδο από την κλασική συνταγή του Call of Duty. Έχουν αλλάξει όμως τα… πάντα;

Kevin Spacey is a badass

2014-11-05_00011

 Τα γεγονότα του παιχνιδιού, διαδραματίζονται στο όχι και τόσο μακρινό, 2054. Εμείς έχουμε τον ρόλο του στρατιώτη Jack Mitchell, ο οποίος παίρνει μέρος στον πόλεμο της Κορέας, όπου η Βόρειος Κορέα έχει εισβάλει στη Νότια. Η ατυχής εξέλιξη των γεγονότων, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του καλού του φίλου Will Irons αλλά και τον διαμελισμό του χεριού του. Στον γυρισμό σας στην Αμερική και στην κηδεία του Will, συναντάτε τον πατέρα του και CEO της Atlas Corporations, Jonathan Irons (Kevin Spacey). Η Atlas, αποτελεί το νούμερο ένα ιδιωτικό στρατιωτικό οργανισμό, ο οποίος ειδικεύεται στα όπλα προηγμένης τεχνολογίας. Ο Irons σας προσφέρει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σας, καθώς σας χαρίζει ένα προσθετικό χέρι με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες σας. Όπως θα δείτε και στην πορεία όμως, ο Kevin Spacey έχει άγριες διαθέσεις… Το Campaign του Advanced Warfare, αποτελεί μία πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Ενδιαφέρον σενάριο που θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος, η ερμηνεία του Kevin Spacey δίνει μεγάλο κύρος, ενώ και μία μεγάλη ποικιλία από αποστολές, θα σας χαρίσουν 8-9 πολύ ευχάριστες ώρες.

Gameplay

2014-11-05_00004

 Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το Advanced Warfare, πάει την σειρά αρκετά χρόνια στο μέλλον και όπως είναι φυσιολογικό, η τεχνολογία έχει εξελιχτεί πολύ. Μέρος αυτής της σημαντικής εξέλιξης είναι οι εξωσκελετοί. Οι εξωσκελετοί, έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελούν κομμάτι των στρατιωτών, βελτιώνοντας όλες τις φυσικές τους ικανότητες. Περισσότερη φυσική δύναμη, μεγαλύτερη αλτική ικανότητα, thrusters (jetpack αν προτιμάτε) τα οποία σας επιτρέπουν να αλλάξετε γρήγορα κατεύθυνση αλλά και να ‘πετάξετε’.  Θα μπορούσε να πούμε, πως αποτελούν ένα όπλο από μόνοι τους. Το Campaign, αποτελεί στην ουσία ένα Tutorial για την χρήση τους, καθώς σας μαθαίνει όλες τις χρησιμότητες τους. Στο Multiplayer όμως, ταβάνι είναι η έμπνευση σας και οι ικανότητες σας, καθώς έχετε μεγάλη ευελιξία κινήσεων.

 Περνώντας στο βασικό κομμάτι του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλο από το Gunplay και τον ρυθμό, το Advanced Warfare είναι αισθητά πιο γρήγορο από τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Σκηνές γεμάτης γρήγορης δράσης και μάχες που κρίνονται στο κλάσμα του δευτερολέπτου θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Η νέα προσέγγιση του Gameplay που έχει ασπαστεί η Sledgehammer, είναι πολύ ευχάριστη και ταιριάζει άψογα στην φιλοσοφία του Call of  Duty. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως αυτό που μας έκανε να αγαπήσουμε την σειρά, είναι η fast-paced μάχη σε μικρούς χάρτες, κάτι που το Advanced Warfare προσφέρει και με το παραπάνω. Τα Shooting Mechanics, παραμένουν στα ίδια υψηλά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει το CoD, χωρίς καμιά ιδιαίτερη αλλαγή.

2014-11-19_00001

Το οπλοστάσιο σας, όπως είναι φυσιολογικό, έχει δεχθεί μία High-Tech αναβάθμιση, αλλά όχι κάτι σημαντικό. Συναντάμε κυρίως κάποιες εκσυγχρονισμένες εκδόσεις όπλων (βλέπε AK), αλλά και περιφερειακών. Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη, είναι και οι νέου τύπου χειροβομβίδες. Πλέον, οι χειροβομβίδες δε κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος τους (Flash, Stun κτλπ), αλλά χωρίζονται σε Tactical και Lethal, με την κάθε κατηγορία, να έχει διαφορετική χρησιμότητα. Οι νέες ‘έξυπνες’ χειροβομβίδες, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ως ‘ 3 σε 1’, αφού μπορείτε να αλλάξετε από Smoke σε Flash με το πάτημα ενός κουμπιού. Βέβαια, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Call of Duty είναι το Multiplayer και η πληθώρα των επιλογών που προσφέρει.

Ξεκινώντας από τα βασικά, το Advanced Warfare, χρησιμοποιεί το μοντέλο παραμετροποίησης του Loadout, που συναντάμε και στο Black Ops II. Το ‘Pick 10’ έγινε ‘Pick 13’, δίνοντας σας ακόμη περισσότερες επιλογές στο πως θα ‘στήσετε’ το Loadout σας. Για παράδειγμα, αν δε θέλετε κάποιo μεγάλο Streak, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πόντο του, σε κάποιο άλλο Attachment του όπλου σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε 2 όπλα, 3 Perk, 4 Scorestreaks, 2 Exo Abilities και 3 Wildcards, δίνοντας σας απόλυτη ελευθερία επιλογών. Εκτός από τα Loadout, μπορείτε να κάνετε customize και τον χαρακτήρα σας, με μία μεγάλη γκάμα από επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε το φύλο του Operator σας, την στολή του και πολλά άλλα. Ακόμη περισσότερες επιλογές (ναι, έχετε ΠΟΛΛΕΣ), έρχονται μέσω της επιβράβευσης που παίρνετε από τα Level αλλά και τα Supply Drops. Τα Supply Drops, τα κερδίζετε στην ουσία απλά παίζοντας και ολοκληρώνοντας διάφορα Challenges. Στα Supply Drops, μπορείτε να βρείτε αναβαθμισμένες εκδόσεις όπλων, αντικείμενα αλλά και Boost για XP. 

2014-11-06_00001

Το Advanced Warfare, παραμένοντας πιστό στην παράδοση των προκατόχων του, προσφέρει πάρα πολλά Modes στο Multiplayer. Από τα κλασικά Team Deathmatch και Free-for-All, μέχρι το νέο Uplink, -spin-off του Capture the Flag-, δε θα βρεθείτε ποτέ χωρίς επιλογή για το τι να παίξετε. Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα στο Advanced Warfare, είναι οι χάρτες του Multiplayer. Μικροί χάρτες, με πολλαπλά επίπεδα και κλειστούς χώρους, σας προσφέρουν μία τεράστια δόση αδρεναλίνης, καθώς σε συνδυασμό με το γρήγορο Gameplay, το κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε αντίθεση με τους τεράστιους και κακοσχεδιασμένους χάρτες του Ghosts, οι χάρτες του Advanced Warfare, επιστρέφουν στις ρίζες της σειράς, με τα Exo Suits να προσφέρουν την απαιτούμενη φρεσκάδα στο Gameplay. Κάπου εδώ όμως, αρχίζουν και τα γνωστά προβλήματα του Multiplayer, τα οποία είναι απορίας άξιο το γιατί δεν έχουν αντιμετωπισθεί και πάλι.

‘ Από τα κλασικά Team Deathmatch και Free-for-All, μέχρι το νέο Uplink, -spin-off του Capture the Flag-, δε θα βρεθείτε ποτέ χωρίς επιλογή για το τι να παίξετε ‘

Εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό πως το Call of Duty, βασίζεται σε Peer-to-Peer σύνδεση, η οποία ομολογουμένως αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Multiplayer. Ο Host του παιχνιδιού, έχει σαφές προβάδισμα απέναντι σε όλους, κάτι που θα δοκιμάσει την υπομονή σας. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι Dedicated Servers, οι οποίοι χρησιμοποιούνται  μόνο για το Matchmaking!?!?  (σοβαρά ρε Activision;;;), φαίνεται να βρίσκουν συνέχεια τον λιγότερα κατάλληλο Host, με  αποτέλεσμα πάρα πολύ Lag που κάνει το παιχνίδι  μαρτύριο… Όσο και να το σκεφτεί κανείς, εν έτη 2014, η μη χρησιμοποίηση Dedicated Servers για το Multiplayer, αποτελεί μεγάλο φιάσκο και ίσως μαρτυράει και την πολιτική της Activision (όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος και περισσότερο κέρδος). Οι Dedicated Servers είναι μία πλήρως ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση, όπως έχουν αποδείξει περίτρανα τα Battlefield και Titanfall στο παρελθόν. Ακόμη περισσότερα ερωτήματα, δημιουργούν οι  δηλώσεις της Sledgehammer και της  Activision πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, στις οποίες έλεγαν με σιγουριά, πως το Advanced Warfare  θα χρησιμοποιεί Dedicated Servers και όχι Peer-to-Peer, κάτι που όπως αποδείχτηκε, μόνο αλήθεια δεν είναι… Αν και έχουν βγει  κάποια Patch,  τα οποία βελτίωσαν την μέχρι πρότινος τραγική κατάσταση, όσο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, τόσο θα ‘σπάμε’ τα νεύρα μας!

Εκτός από το Single Player και το Multiplayer, υπάρχει και το Exo Survival, το οποίο είναι ένα Co-op Mode τεσσάρων παικτών. Στο Exo Survival, εσείς και 3 φίλοι σας, θα έρθετε αντιμέτωποι με διάφορα κύματα εχθρών, τα οποία έχουν διαφορετικά objectives ώστε να τα ολοκληρώσετε. Σε κάθε κύμα, έρχεστε αντιμέτωποι με διαφορετικούς εχθρούς και αποστολές, ενώ μπορείτε με τους πόντους τους οποίους κερδίζετε, να αναβαθμίσετε τα όπλα σας και την στολή σας. Αν και τα αρχικά κύματα είναι σχετικά πολύ εύκολα, στη πορεία γίνονται σταδιακά όλο και πιο δύσκολα και θα πρέπει να δουλέψετε ως ομάδα για να περάσετε το κάθε κύμα.

Γραφικά/Ήχος

2014-11-05_00009

Ο οπτικοακουστικός τομέας του Advanced Warfare, είναι πάρα πολύ καλός. Ειδικά η έκδοση του PC, είναι εξαιρετική, με όλα τα έξτρα ‘καλούδια’ στις επιλογές των γραφικών να ανεβάζουν την ποιότητα κατακόρυφα. Μιλώντας με τεχνικούς όρους, το Advanced Warfare, αποτελεί τον πρώτο, πραγματικό, Next-Gen, τίτλο Call of Duty. Εντυπωσιακά εφέ σε εκρήξεις και φωτισμούς, λεπτομερέστατα Textures και όλα τα φίλτρα της NVIDIA, μαρτυρούν τη προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει, ειδικά στο Optimization. Οι αντίστοιχες εκδόσεις των Xbox One και PlayStation 4, είναι το ίδιο προσεγμένες με τις επιδόσεις τους να είναι το ίδιο σταθερές και προσεγμένες (αμήν). Ευχάριστη προσθήκη για τη σειρά, η οποία αφορά το Campaign, είναι τα ασύλληπτα Cutscenes. 

Τα Cutscenes, έχουν δημιουργηθεί με μία νέα τεχνολογία, η οποία αποτυπώνει με εξαιρετική λεπτομέρεια τα πρόσωπα των χαρακτήρων και τις εκφράσεις τους. Αν και CGI, πολλές φορές μπερδευτήκαμε, καθώς τα πρόσωπα ήταν τόσο αληθινά που νομίζαμε ότι παρακολουθούσαμε ταινία. Σημαντικό ρόλο στη ποιότητα των Cutscenes όμως, παίζουν οι εξαιρετικές ερμηνείες των Kevin Spacey (Jonathan Irons) και Troy Baker (Jack Mitchell). Ειδικά ο Kevin Spacey, αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας του Campaign, καθώς δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο του Irons.

Επίλογος

Η αλήθεια είναι πως το Multiplayer του Advanced Warfare, επιστρέφει στις ρίζες της σειράς και στα υψηλά στάνταρ της, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές σε Modes, χάρτες, όπλα αλλά και στο customization του χαρακτήρα σας.  Οι εξωσκελετοί και η ελευθερία κινήσεων που σας προσφέρουν, αλλάζουν αισθητά την προσέγγιση σας στις μάχες, ενώ το γρήγορο Gameplay θα δοκιμάσει τις ικανότητες σας και τα αντανακλαστικά σας. Για εμάς, highlight του Advanced Warfare αποτελεί το Campaign. Η μεγάλη ποικιλία από αποστολές, το ενδιαφέρον σενάριο και η χορταστική διάρκεια του, είναι αντάξια μίας Blockbuster ταινίας δράσης του Hollywood, στην οποία η αδρεναλίνη θα βαρέσει κόκκινο! Είμαστε σίγουροι, πως οι φίλοι της σειράς θα μείνουν ικανοποιημένοι, καθώς το Advanced Warfare προσφέρει ακριβώς ότι θα περίμεναν από ένα καλό, Call of Duty. Το μόνο παράπονο μας, είναι ότι όσο Kevin Spacey και να μας δείξουν, δε μπορούμε να χορτάσουμε… Kevin Spacey changes Everything!

Power changes... Everything?  Η σειρά Call of Duty, έχει χτίσει τη δική της  αυτοκρατορία στην Gaming βιομηχανία, εδώ και μερικά χρόνια. Με 3 στούντιο να δουλεύουν σε ξεχωριστές σειρές Call of Duty ταυτόχρονα, η Activision έχει δαπανήσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και όχι άδικα είναι η αλήθεια. Κάθε χρόνο, το Call of Duty αποτελεί μία από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες στο Gaming με πολλά εκατομμύρια οπαδών να απαντούν πιστά, στο κάλεσμα του καθήκοντος. Βέβαια, αυτή η τεράστια επιτυχία της σειράς, έχει και τα αρνητικά της. Εδώ και κάποια χρόνια, υπάρχουν έντονα παράπονα και αμφιβολίες για τα Call of Duty, τα οποία πηγάζουν από την στασιμότητα της σειράς. Βασισμένη σε μία πετυχημένη αλλά ταυτόχρονα τετριμμένη συνταγή, η Activision έχει βρει την χρυσή αγελάδα της, την οποία έχει αρμέξει και με το παραπάνω.  Οι χαμηλές κριτικές και πωλήσεις του Ghosts όμως σε σύγκριση με προηγούμενους τίτλους), φαίνεται πως την ταρακούνησαν για τα καλά, καθώς το Advanced Warfare, όπως υποδεικνύει και ο τίτλος, έρχεται να αλλάξει τη γνωστή προσέγγιση της σειράς, κυρίως στο Multiplayer. Η Sledgehammer, σαφώς επηρεασμένη από την μεγάλη επιτυχία του Titanfall, αποφάσισε να δώσει ένα νέο αέρα στο Call of Duty, με την μεταφορά του παιχνιδιού αρκετά χρόνια στο μέλλον. Η τέχνη του πολέμου, έχει αλλάξει αρκετά, με τους εξωσκελετούς να αποτελούν κομμάτι των στρατιωτών πλέον, αλλά και μία ευχάριστη διέξοδο από την κλασική συνταγή του Call of Duty. Έχουν αλλάξει όμως τα... πάντα; Kevin Spacey is a badass  Τα γεγονότα του παιχνιδιού, διαδραματίζονται στο όχι και τόσο μακρινό, 2054. Εμείς έχουμε τον ρόλο του στρατιώτη Jack Mitchell, ο οποίος παίρνει μέρος στον πόλεμο της Κορέας, όπου η Βόρειος Κορέα έχει εισβάλει στη Νότια. Η ατυχής εξέλιξη των γεγονότων, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του καλού του φίλου Will Irons αλλά και τον διαμελισμό του χεριού του. Στον γυρισμό σας στην Αμερική και στην κηδεία του Will, συναντάτε τον πατέρα του και CEO της Atlas Corporations, Jonathan Irons (Kevin Spacey). Η Atlas, αποτελεί το νούμερο ένα ιδιωτικό στρατιωτικό οργανισμό, ο οποίος ειδικεύεται στα όπλα προηγμένης τεχνολογίας. Ο Irons σας προσφέρει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σας, καθώς σας χαρίζει ένα προσθετικό χέρι με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες σας. Όπως θα δείτε και στην πορεία όμως, ο Kevin Spacey έχει άγριες διαθέσεις... Το Campaign του Advanced Warfare, αποτελεί μία πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Ενδιαφέρον σενάριο που θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος, η ερμηνεία του Kevin Spacey δίνει μεγάλο κύρος, ενώ και μία μεγάλη ποικιλία από αποστολές, θα σας χαρίσουν 8-9 πολύ ευχάριστες ώρες. Gameplay  Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το Advanced Warfare, πάει την σειρά αρκετά χρόνια στο μέλλον και όπως είναι φυσιολογικό, η τεχνολογία έχει εξελιχτεί πολύ. Μέρος αυτής της σημαντικής εξέλιξης είναι οι εξωσκελετοί. Οι εξωσκελετοί, έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελούν κομμάτι των στρατιωτών, βελτιώνοντας όλες τις φυσικές τους ικανότητες. Περισσότερη φυσική δύναμη, μεγαλύτερη αλτική ικανότητα, thrusters (jetpack αν προτιμάτε) τα οποία σας επιτρέπουν να αλλάξετε γρήγορα κατεύθυνση αλλά και να 'πετάξετε'.  Θα μπορούσε να πούμε, πως αποτελούν ένα όπλο από μόνοι τους. Το Campaign, αποτελεί στην ουσία ένα Tutorial για την…

8.3

Πολύ καλό!

Νέοι ορίζοντες για την σειρά Call of Duty

Το Call of Duty: Advanced Warfare, αποτελεί μία φρέσκια αλλαγή για την σειρά. Οι εξωσκελετοί και ο γρήγορος ρυθμός της μάχης, θα ικανοποιήσουν και τους πιο φανατικούς της σειράς. Το μόνο που μένει, είναι να δούμε το πως θα χτίσουν οι επόμενοι τίτλοι πάνω σε αυτό!

Gameplay

8.5

Γραφικά

8

Ήχος

8.5

Διάρκεια

8.3

User Rating : 3.83 ( 3 votes)
8

 

Περισσότερα νέα για το Call of Duty: Advanced Warfare