Middle-earth: Shadow of Mordor – Review

One Game To Rule Them… All? Τα σέβη μας στον J.R.R. Tolkien Το μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, θα μπορούσαμε να πούμε, πως άνοιξε τη πόρτα σε έναν ολόκληρο κόσμο. Λέξεις όπως το ‘ξωτικό’, ‘νάνος’ και ‘γκόμπλιν’, απέκτησαν μορφή στη φαντασία μας, μέσω των μυθιστορημάτων φαντασίας, του Άγγλου συγγραφέα. Αν και το The Hobbit, ήταν στην ουσία ο ‘πατέρας’ του Lord of the Rings, ο ‘Άρχοντας κατάφερε, να στιγματίσει πολλές γενιές. Έπειτα από τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη από τον Peter Jackson, μέσω της τριλογίας ‘Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’, επικράτησε ένα μικρό πανδαιμόνιο. Φιγούρες, επιτραπέζια, κάρτες και […]

One Game To Rule Them… All?

gs-middle-earth

Τα σέβη μας στον J.R.R. Tolkien

Το μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, θα μπορούσαμε να πούμε, πως άνοιξε τη πόρτα σε έναν ολόκληρο κόσμο. Λέξεις όπως το ‘ξωτικό’, ‘νάνος’ και ‘γκόμπλιν’, απέκτησαν μορφή στη φαντασία μας, μέσω των μυθιστορημάτων φαντασίας, του Άγγλου συγγραφέα. Αν και το The Hobbit, ήταν στην ουσία ο ‘πατέρας’ του Lord of the Rings, ο ‘Άρχοντας κατάφερε, να στιγματίσει πολλές γενιές.

Έπειτα από τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη από τον Peter Jackson, μέσω της τριλογίας ‘Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’, επικράτησε ένα μικρό πανδαιμόνιο. Φιγούρες, επιτραπέζια, κάρτες και φυσικά τι άλλο… Video Games! Ο κόσμος της Μέσης Γης, έχει προσφέρει ήδη πάρα πολλά και μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει, για πολλά χρόνια ακόμα. Το ερέθισμα που ακούει στο όνομα Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, κίνησε το ενδιαφέρον και της Monolith. 

Με τίτλους όπως οι Matrix Online, F.E.A.R και Condemned στο βιογραφικό της, η Monolith αποφάσισε μαζί με τη Warner Bros, να δημιουργήσουν ένα AAA – Lord of the Rings παιχνίδι. Με την επίσημη ανακοίνωση του παιχνιδιού, στις 12 Νοεμβρίου του 2013, υπήρξαν πολλοί οπαδοί του Άρχοντα, οι οποίοι δε το είδαν με… καλό μάτι. Πόσο μάλλον, όταν προηγούμενες προσπάθειες από διάφορες εταιρείες στο παρελθόν, είχαν αποτύχει. Πλησιάζοντας στη κυκλοφορία ημερομηνίας όμως, ο τίτλος είχε αρχίσει να δείχνει πολύ ενθαρρυντικά δείγματα. Το Shadow of Mordor, είναι τελικά το παιχνίδι που θα… κυριαρχήσει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια Lord of the Rings;

In the Land of Mordor…

Χρονικά, τα γεγονότα του παιχνιδιού, λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε αυτά του The Hobbit και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Πρωταγωνιστής, είναι ένας Ranger της Gondor, με το όνομα Talion. Ο Talion λοιπόν, φρουρεί τα σύνορα της Mordor και συγκεκριμένα τη Μαύρη Πύλη, μαζί με την υπόλοιπη φρουρά της Gondor. Η ζωή ήταν εύκολη και ήρεμη, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές ομάδες Orc, που εμφανίζονταν ανά διαστήματα. Τίποτα όμως, που θα αποτελούσε απειλή… Έτσι νόμιζαν τουλάχιστον. Ξαφνικά μία μέρα, το σκοτάδι ‘ξύπνησε’ από τη λήθη του και επιτέθηκε στη Μαύρη Πύλη. Η δύναμη των δυνάμεων των Orcs, ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’όσο πίστευαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη μάχη. Θύματα της μάχης, ήταν η γυναίκα και το παιδί του Talion, αλλά και… ο ίδιος!

‘ Χρονικά, τα γεγονότα του παιχνιδιού, λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε αυτά του The Hobbit και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ‘

Ένας από τους ακόλουθους του Sauron, χρησιμοποίησε ένα αρχαίο, σκοτεινό τελετουργικό, για να φέρει στη ζωή ένα νεκρό ξωτικό, με θυσία τον Talion. Βέβαια, τα πράγματα κάπου πήγαν λίγο λάθος, με αποτέλεσμα το Wraith, να εισχωρήσει στον Talion και να τον επαναφέρει στη ζωή. Το Wraith και ο Talion, ξεκινούν ένα ταξίδι, με ένα κοινό σκοπό. Να βρουν τον ‘άνθρωπο’ που τους καταράστηκε και να σπάσουν την κατάρα. Αν και αυτό, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά όμως, έχει δύο εκδοχές (είπαμε να βάλουμε λίγο… Inception), με την κάθε εκδοχή, να αντιστοιχεί στον προσωπικό στόχο τους καθενός. Ο Talion θέλει να εκδικηθεί την οικογένεια του, ενώ το Wraith θέλει να ανακτήσει τις μνήμες του. Μνήμες όμως, που κρύβουν πολλά περισσότερα απ’ότι φαντάζεστε…

Gameplay

gs-shadow-of-mordor-1

Το Shadow of Mordor, έχει καταφέρει κάτι εκπληκτικό. Έχει καταφέρει να ‘αντιγράψει’ ή αν θέλετε επηρεαστεί, σε μεγάλο βαθμό, από άλλα παιχνίδια. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο όμως, είναι πως έχει καταφέρει να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία, και να τα προσαρμόσει τόσο καλά πάνω του, που να τα κάνει να φαίνονται ότι είναι φτιαγμένα γι’αυτό! Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε, πως το Shadow of Mordor, είναι μία μίξη του συστήματος μάχης του Batman και του Free Roaming και Stealth του Assassin’s Creed. Όπως θα δείτε και παρακάτω όμως, η προσαρμογή αυτών των στοιχείων, έχει γίνει με τέτοια μαεστρία, που δε μπορεί, παρά να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

gs-shadow-of-mordor-2

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στο Shadow of Mordor, είναι το σύστημα μάχης. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, πρόκειται για ‘αντιγραφή’ του συστήματος μάχης του Batman. Βέβαια, ένα σύμπαν τόσο σκοτεινό όσο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, δε θα μπορούσε να μην είχε… σφαγή. Αν και η βασική μάχη, γίνεται με μία σειρά κτυπημάτων και σωστά υπολογισμένων αντεπιθέσεων (είπαμε… Batman), τα Executions και τα Finishing Moves, έρχονται να δώσουν ‘ζωή’ (τι ζωή… κεφάλια παίρνουμε) στις μάχες. Με μία τεράστια ποικιλία, οι τελειωτικές κινήσεις θα σας προσφέρουν ατελείωτες στιγμές ενθουσιασμού, καθώς θα… ‘παίρνετε’ τα κεφάλια των εχθρών σας. Τα στοιχεία της ωμής βίας και του μπόλικου αίματος είναι έντονα, ακριβώς ότι θα έπρεπε για ένα παιχνίδι, πιστό στο σύμπαν του Lord of the Rings.

shadow-of-mordor-bow

Ο Talion, έχει στη διάθεση του 3 όπλα (σπαθί, τόξο και Dagger), τα οποία έχουν μία τεράστια γκάμα επιλογών σε κινήσεις, εμπλουτίζοντας σημαντικά την εμπειρία σας. Φυσικά, το κάθε ένα, έχει τη δική του χρησιμότητα. Το τόξο, ενεργοποιεί ένα Slow-Motion Mode, το οποίο σας επιτρέπει να σημαδέψετε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Βέβαια, η αργή κίνηση δεν είναι ατελείωτη, καθώς χρησιμοποιεί Focus, το οποίο μπορείτε να ‘γεμίσετε’ με διάφορους τρόπους. Επίσης, τα βέλη είναι αναλώσιμα και μπορείτε να τα μαζέψετε είτε από διάφορα σημεία στο χάρτη, είτε κάνοντας Drain τους εχθρούς σας.

gs-shadow-of-mordor-stealth-1

Το Dagger, είναι ένα από τα πιο βασικά σας όπλα, κυρίως λόγο της έμφασης που δίνεται στο Stealth. Προσεγγίζοντας τους εχθρούς σας από τις ‘σκιές’, μπορείτε να τους εξουδετερώσετε έναν-έναν, γλυτώνοντας τον εαυτό σας από μία μάχη με δεκάδες εχθρούς. Όπως και στο Assassin’s Creed, μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε κτήρια, να κρεμαστείτε από τις άκρες των οροφών κτλπ. Φυσικά, μπορείτε να τραβήξετε τη προσοχή των εχθρών σας, κάνοντας κάποιον θόρυβο, ώστε να τους φέρετε κοντά σας και να τους σκοτώσετε, χωρίς κανένας να καταλάβει το παραμικρό. Μπορείτε να τους πετάξετε από τις άκρες των οροφών, στις οποίες κρέμεστε, να τους σκοτώσετε μέσα σε θάμνους και φυσικά, να πηδήξετε πάνω τους από κάποιο ψηλό σημείο, φέρνοντας τον θάνατο από… ψηλά. Η επιρροή του Assassin’s Creed όμως, δε μπορούσε παρά να φέρει και τα ίδια, πολλές φορές, αστεία αποτελέσματα…

gs-shadow-of-mordor-stealth-2

Πολλές φορές λοιπόν, όπως και στο Assassin’s, οι εχθροί σας είναι υπερβολικά… χαζοί. Συνήθως, όταν προχωράτε προς το μέρος τους και σας κοιτάνε, δε θα σας καταλάβουν μέχρι να είναι… πολύ αργά και έχουν ήδη πεθάνει. Το Parkour από την άλλη, πολλές φορές ‘τρώει’… σκαλώματα, δημιουργώντας πολλές στιγμές εκνευρισμού και κάποιων αστείων περιστάσεων, στις οποίες έχετε κολλήσει πάνω σε έναν τοίχο και δε μπορείτε να κατεβείτε. Σίγουρα λοιπόν, ενώ το Stealth είναι αρκετά διασκεδαστικό, πολλές φορές θα σας εκνευρίσει, κυρίως λόγο των διάφορων προβλημάτων που ‘κληρονόμησε’, από την πηγή έμπνευσης του.

Desktop 6-10-2014 1-29-28 πμ-364

Το οπλοστάσιο του Talion, προσφέρει ατελείωτες επιλογές και συνδυασμούς ανάμεσα στα όπλα του, δίνοντας τεράστιο βάθος στο πως μπορείτε να προσεγγίσετε μία μάχη. Καθώς προχωράτε το παιχνίδι, οι επιλογές σας αυξάνονται συνέχεια και γίνεστε όλο και πιο δυνατοί. Αυτό το βάθος του βασικού κορμού του Gameplay, είναι ΑΚΡΩΣ εθιστικό. Το συναίσθημα του να έρχεστε αντιμέτωποι με δεκάδες εχθρούς ταυτόχρονα και να τους εξοντώνετε με τόσους διαφορετικούς τρόπους, είναι ανεπανάληπτο. Φυσικά, η ‘ομορφιά’ της μάχης, οφείλεται στα εκπληκτικά Animations, που κάνουν την ροή της μάχης ομαλή. Τα μάτια των Orcs, βλέπουν τον θάνατο να χορεύει ανάμεσα στις τάξεις του και με κάθε κούνημα του ξίφους σας, να μετράνε και απώλειες. Το πραγματικά εθιστικό όμως, είναι πως αυτή η σκηνή που μόλις σας περιγράψαμε, παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο παιχνίδι! Οι εχθροί σας όμως, δεν είναι απλά εκεί ως κάτι άψυχο, που εσείς απλά σκοτώνετε. Έχουν βάθος ως χαρακτήρες και εξελίσσονται και αυτοί με το πέρασμα του χρόνου.

gs-shadow-of-mordor-nemesis

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του παιχνιδιού, είναι το σύστημα Nemesis. Στο ταξίδι σας, προς την εύρεση του υπαίτιου για το θάνατο της οικογένειας σας, θα έρθετε αντιμέτωποι με εκατοντάδες Orcs. Τα Orcs, έχουν τις δικές τους προσωπικότητες και χαρακτηριστικά, τα οποία εξελίσσονται, ανάλογα με τα γεγονότα. Ο στρατός τους λοιπόν, έχει αξιώματα τα οποία αλλάζουν χέρια, ανάλογα με το τι συμβαίνει. Κάθε υψηλόβαθμο μέλος του στρατεύματος, έχει τους δικούς του ακολούθους και τη δική του προσωπικότητα. Άλλοι διψάνε για εξουσία και θα κοιτάξουν να αναρριχηθούν στο υψηλότερο αξίωμα, ενώ άλλοι  θα παραμείνουν πιστοί στους ανωτέρους τους. Οι διαφορές στη προσωπικότητα, οδηγούν σε εσωτερικές διαμάχες στις τάξεις τους. Μονομαχίες μέχρι θανάτου, δολοφονίες, ενέδρες και προδοσίες, μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αλλαγές στα κλιμάκια της εξουσίας του στρατού. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε αυτά τα γεγονότα, παίζουν και οι πράξεις σας.

‘ Τα Orcs, έχουν τις δικές τους προσωπικότητες και χαρακτηριστικά, τα οποία εξελίσσονται, ανάλογα με τα γεγονότα ‘

Σκοτώσατε κάποιον σωματοφύλακα ενός Warchief; Θα τον αντικαταστήσει ο αμέσως πιο δυνατός. Σκοτώσατε έναν Warchief; Πάλι το ίδιο. Σας σκότωσε κάποιος από αυτούς; Θα πάρει προαγωγή και θα ανέβει η δύναμη του! Αυτό που κάνει ιδιαίτερο όλο αυτό το σύστημα, είναι πως οι εχθροί σας είναι τελείως Random. Τυχαία χαρακτηριστικά, τυχαία εμφάνιση. Κάθε εχθρός είναι ξεχωριστός και δεν είναι μία αντιγραφή του προηγούμενου. Ήρθατε αντιμέτωποι με κάποιον αλλά δε τον σκοτώσατε; Θα σας θυμάται και με το παραπάνω! Αν δε τον αποκεφαλίσετε κατά τη διάρκεια της μάχης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τη γλυτώσει και να τον ξανασυναντήσετε! Θα θυμάται το τι του κάνατε και συνήθως θα του έχετε αφήσει κάποιο σημάδι, το οποίο θα φαίνεται.

gs-shadow-of-mordor-traits

Όπως είπαμε, όλοι οι εχθροί σας έχουν χαρακτηριστικά. Μέσα σε αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι οι αδυναμίες αλλά και τα δυνατά σημεία τους. Άλλοι εχθροί θα είναι άτρωτοι από επιθέσεις με τόξο, ενώ άλλοι θα είναι ευάλωτοι στα Combat Executions. Άλλοι θα φοβούνται τη φωτιά και τα Caragors, ενώ άλλοι θα τα μισούν και θα εξαγριώνονται, με αποτέλεσμα να δυναμώσουν προσωρινά! Η καλύτερη τακτική, είναι να μπείτε στο μυαλό κάποιων Orcs και να κλέψετε πληροφορίες. Όπως καταλαβαίνεται, το στοιχείο του Role-Playing είναι πολύ έντονο στους εχθρούς σας και στο Nemesis συγκεκριμένα. Στη πορεία όμως, το Role-Playing εμπλουτίζετε και με στοιχεία Strategy.

gs-shadow-of-mordor-dominate 

Καθώς θα έχετε προχωρήσει στο παιχνίδι, θα μπορείτε να κυριεύετε το μυαλό των εχθρών σας και να δημιουργήσετε τις δικές σας ‘μαριονέτες’. Κάνοντας Dominate τους αντιπάλους, θα μπορείτε να ‘φυτέψετε’ τους δικούς σας ακολούθους, οι οποίοι είναι ελεγχόμενοι από εσάς. Αφού τους ελέγχετε, μπορείτε να δημιουργήσετε εσωτερικές διαμάχες στην παράταξη τους. Διαλέξτε τους κατάλληλους χαρακτήρες και οδηγήστε τους στην θέση του Warchief, με αποτέλεσμα να ελέγχετε ολόκληρους στρατούς. Το σύστημα Nemesis, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις δικές σας ιστορίες. Εχθροί που επέστρεψαν για να σας εκδικηθούν (ή το αντίθετο), ‘μαριονέτες’ που θα οδηγήσετε στο υψηλότερο αξίωμα και τόσες αμέτρητες δυνατότητες. Το μόνο αρνητικό είναι το UI του συστήματος. Λόγω των τυχαίων γεγονότων και της απεικόνισης τους στο UI, πολλές φορές θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα, μέχρι να δείτε όλες τις αλλαγές στις τάξεις των Orc.

gs-shadow-of-mordor-map

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλος! Για την ακρίβεια, είναι 2 χάρτες, καθώς ξεκλειδώνετε και ένα δεύτερο, ο οποίος είναι ίσως και λίγο μεγαλύτερος. Αν και μεγάλοι, οι χάρτες είναι γεμάτοι ζωή. Στρατόπεδα των Orcs, φρούρια, ορυχεία, εργοτάξια και παρατηρητήρια είναι απλωμένα σε όλο τον χάρτη, ενώ Main Missions, Collectibles και Side Missions σας περιμένουν σε κάθε γωνιά. Κάθε χάρτης είναι χωρισμένος σε περιοχές. Κάθε περιοχή έχει το δικό της Forge Tower, το οποίο λειτουργεί ως Checkpoint και σημείο για Fast Travel. Για να το ενεργοποιήσετε θα πρέπει να φτάσετε στη κορυφή του και με την ενεργοποίηση του, σας αποκαλύπτονται όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι περιοχές είναι τόσο γεμάτες, που πιάσαμε τον εαυτό μας, πολλές φορές, να ξεχνιέται με τις διάφορες δραστηριότητες και να παραλείπουμε τα Main Missions. Βέβαια, δε το κάναμε τελείως άσκοπα…

Desktop 6-10-2014 1-26-50 πμ-785

Αν και το Shadow of Mordor, δεν ακολουθεί το κλασσικό σύστημα ανάπτυξης των RPG (Levels), είναι πιστό σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές τους. Όπως είναι λογικό λοιπόν, παίρνετε XP για οτιδήποτε κάνετε. Αφού μαζέψετε το απαιτούμενο XP, σας δίνετε ένα Ability Point, που μπορείτε να ξοδέψετε σε 1 από τα 2 διαθέσιμα Skill Trees (Ranger και Wraith). Τα Skill Trees, σας ξεκλειδώνουν κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες για τη μάχη. Νέες κινήσεις, πιο δυνατά κτυπήματα και διάφορα άλλα, που εξελίσσουν τον χαρακτήρα σας με το πέρασμα του χρόνου. Τα Skill Trees, χωρίζονται σε βαθμίδες δύναμης (Power), την οποία μαζεύετε εξολοθρεύοντας εχθρούς. Κάθε εχθρός στο Nemesis System, ανάλογα με το αξίωμα του, έχει και το ανάλογο Power, το οποίο είναι μία ένδειξη της ικανότητας του αλλά και της ανταμοιβής σας.

Desktop 6-10-2014 1-27-59 πμ-143

Εκτός από τα Skill Trees, υπάρχουν τα Attributes και τα Runes. Τα Attributes χωρίζονται σε 2 κατηγορίες (Resources και Weapons). Τα Resources είναι οι πόντοι ζωής του χαρακτήρα σας, η διάρκεια του Focus αλλά και η ποσότητα των βελών που έχετε στη διάθεση σας. Από την άλλη, στα Weapons, ξεκλειδώνετε θέσεις για Runes πάνω στα όπλα σας, με τον κάθε ρούνο να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τους ρούνους, τους μαζεύετε από κάθε υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού των Orcs, αφού τους σκοτώσετε και τους χρησιμοποιείται για να αναβαθμίσετε τα όπλα σας. Τα Attributes, τα αναβαθμίζεται χρησιμοποιώντας Mirian. Τα Mirian, είναι πόντοι που μαζεύετε, αφού ολοκληρώσετε διάφορες αποστολές ή βρείτε Artifacts. 

Desktop 6-10-2014 3-26-12 πμ-749

Τα Collectibles, δεν είναι διακοσμητικά στο Shadow of Mordor. Πρόκειται στην ουσία, για μικρά κομμάτια του κόσμου, που έχουν να πουν τη δική τους ιστορία. Τα Collectibles χωρίζονται σε Ithildin, Artifacts και Legends. Τα Ithildin, είναι αρχαία σύμβολα, τα οποία είναι χαραγμένα πάνω στα ερείπια της Mordor. Τα Artifacts, βρίσκονται διάσπαρτα πάνω στο χάρτη και το καθένα έχει μία ανάμνηση από τους προηγούμενους ‘ιδιοκτήτες’ του (δίνουν και Mirian). Τελευταία και πιο σημαντικά, είναι τα Legends. Κάθε όπλο σας, έχει 10 δοκιμασίες. Αφού τις ολοκληρώσετε, χαράζετε στην ουσία την ιστορία τους με αποτέλεσμα να αναβαθμίζονται, μόνο οπτικά όμως (πιστέψτε μας… θα θέλετε απελπισμένα να τα αναβαθμίσετε).

‘ …για μικρά κομμάτια του κόσμου, που έχουν να πουν τη δική τους ιστορία ‘

Οι αποστολές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και έχουν αρκετή ποικιλία. Βέβαια, θα υπάρξουν σημεία που θα επαναλαμβάνουν τους εαυτούς τους, αλλά ένα παιχνίδι με το μέγεθος του Shadow of Mordor, είναι καταδικασμένο να επαναλαμβάνεται σε κάποια σημεία. Σε καμία περίπτωση όμως, δε πρόκειται να κουραστείτε. Εθιστικότατο Combat system, βαθιά στοιχεία RPG τόσο στον χαρακτήρα σας, αλλά τόσο και στους εχθρούς σας, μεγάλες περιοχές γεμάτες αποστολές και συλλεκτικά αντικείμενα. Το μόνο που μας χαλάει τη συνταγή, είναι το Stealth και το Parkour, τα οποία ήθελαν περισσότερη δουλειά.

Γραφικά/Ήχος 

Desktop 6-10-2014 3-23-59 πμ-929

Οπτικά το Shadow of Mordor εντυπωσιάζει. Τα Animations και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι εκπληκτικά, ενώ οι φωτοσκιάσεις θα σας αφήσουν αρκετές φορές με το στόμα ανοικτό. Σε κάθε περίπτωση, θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς παίκτες. Ειδικά ο κόσμος του παιχνιδιού, είναι εξαιρετικά σχεδιασμένος και η απεικόνιση του είναι πιστή στο σύμπαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η Mordor, σε μία έκδοση διαφορετική από αυτή που τη συνηθίσαμε, γεμάτη πράσινο και ζωή, έχει τόσες ιστορίες κρυμμένες, οι οποίες περιμένουν να τις βρείτε. Εκεί που φαίνεται πραγματικά η ποιότητα του Shadow of Mordor όμως, είναι το εξαιρετικό Voice Acting.

Ζωή στο Role-Playing, έρχεται να δώσει το Voice Acting. Όλες οι φωνές που θα ακούσετε, είναι πιστές στους χαρακτήρες που συνοδεύουν, με αποτέλεσμα να σας ‘βυθίζουν’ στον κόσμο της Mordor. Όταν το παρατσούκλι ενός εχθρού, είναι The Drinker και ακούτε το… ποτό στη φωνή του, είναι εύκολα κατανοητή η προσοχή που η Monolith, έχει δώσει στη παραμικρή λεπτομέρεια. Ρεσιτάλ ερμηνείας όμως, δίνει ο Voice Actor του Wraith. Αν και ο πρωταγωνιστής χάνει κάποιους πόντους, σε διάφορα σημεία, το Wraith έρχεται να τα συμπληρώσει και με το παραπάνω! Αν προσθέσουμε και το εξαιρετικό Soundtrack στο πακέτο, μιλάμε για μία, σχεδόν, κινηματογραφική εμπειρία Lord of the Rings.

Επίλογος

Desktop 6-10-2014 8-22-30 πμ-938

Το Middle-earth: Shadow of Mordor, έπαιξε με τη φωτιά και… κέρδισε. Δε φοβήθηκε να επηρεαστεί, σε τεράστιο βαθμό, από άλλους τίτλους και κατάφερε να μετατρέψει όλα αυτά τα στοιχεία σε κάτι μοναδικό. Σε μία εμπειρία που ξεχειλίζει από ποιότητα σε όλες τις πτυχές της. Μοναδικά ‘αγκάθια’ του παιχνιδιού, αποτελούν το Parkour και το Stealth, που όπως είδαμε, είναι κατώτερα των περιστάσεων και πολλές φορές εκνευρίζουν. Σε καμία περίπτωση όμως, δε μπορούν να χαλάσουν την εμπειρία σας.

Το Shadow of Mordor, χαρακτηρίζεται από μία λέξη, που δεν είναι άλλη από την ποιότητα. Εθιστικό Gameplay, που δε θα σας αφήσει να το… κλείσετε, ενδιαφέρουσα ιστορία, εξαιρετικό Voice Acting και μπόλικο περιεχόμενο, που μπορεί να σας προσφέρει τουλάχιστον 20+ ώρες διασκέδασης. Η Monolith, κατάφερε να θέσει πολύ υψηλά στάνταρ για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι και ειδικά στον εαυτό της. Εμείς πάντως (ότι και αν αξίζει αυτό), θεωρούμε το Shadow of Mordor, ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς (αν όχι το καλύτερο) και αντάξιο των προσδοκιών, ενός κόσμου όπως του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. 

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Εθιστικό Gameplay
  • Εξαιρετικό Voice Acting/ Soundtrack
  • Nemesis System
  • Βαθιά Role-Playing στοιχεία
  • Ποιοτικό περιεχόμενο 
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής

Αρνητικά:

  • Parkour 
  • Stealth A.I. 

One Game To Rule Them... All? Τα σέβη μας στον J.R.R. Tolkien Το μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, θα μπορούσαμε να πούμε, πως άνοιξε τη πόρτα σε έναν ολόκληρο κόσμο. Λέξεις όπως το 'ξωτικό', 'νάνος' και 'γκόμπλιν', απέκτησαν μορφή στη φαντασία μας, μέσω των μυθιστορημάτων φαντασίας, του Άγγλου συγγραφέα. Αν και το The Hobbit, ήταν στην ουσία ο 'πατέρας' του Lord of the Rings, ο 'Άρχοντας κατάφερε, να στιγματίσει πολλές γενιές. Έπειτα από τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη από τον Peter Jackson, μέσω της τριλογίας 'Άρχοντας των Δαχτυλιδιών', επικράτησε ένα μικρό πανδαιμόνιο. Φιγούρες, επιτραπέζια, κάρτες και φυσικά τι άλλο... Video Games! Ο κόσμος της Μέσης Γης, έχει προσφέρει ήδη πάρα πολλά και μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει, για πολλά χρόνια ακόμα. Το ερέθισμα που ακούει στο όνομα Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, κίνησε το ενδιαφέρον και της Monolith.  Με τίτλους όπως οι Matrix Online, F.E.A.R και Condemned στο βιογραφικό της, η Monolith αποφάσισε μαζί με τη Warner Bros, να δημιουργήσουν ένα AAA - Lord of the Rings παιχνίδι. Με την επίσημη ανακοίνωση του παιχνιδιού, στις 12 Νοεμβρίου του 2013, υπήρξαν πολλοί οπαδοί του Άρχοντα, οι οποίοι δε το είδαν με... καλό μάτι. Πόσο μάλλον, όταν προηγούμενες προσπάθειες από διάφορες εταιρείες στο παρελθόν, είχαν αποτύχει. Πλησιάζοντας στη κυκλοφορία ημερομηνίας όμως, ο τίτλος είχε αρχίσει να δείχνει πολύ ενθαρρυντικά δείγματα. Το Shadow of Mordor, είναι τελικά το παιχνίδι που θα... κυριαρχήσει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια Lord of the Rings; In the Land of Mordor... Χρονικά, τα γεγονότα του παιχνιδιού, λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε αυτά του The Hobbit και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Πρωταγωνιστής, είναι ένας Ranger της Gondor, με το όνομα Talion. Ο Talion λοιπόν, φρουρεί τα σύνορα της Mordor και συγκεκριμένα τη Μαύρη Πύλη, μαζί με την υπόλοιπη φρουρά της Gondor. Η ζωή ήταν εύκολη και ήρεμη, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές ομάδες Orc, που εμφανίζονταν ανά διαστήματα. Τίποτα όμως, που θα αποτελούσε απειλή... Έτσι νόμιζαν τουλάχιστον. Ξαφνικά μία μέρα, το σκοτάδι 'ξύπνησε' από τη λήθη του και επιτέθηκε στη Μαύρη Πύλη. Η δύναμη των δυνάμεων των Orcs, ήταν πολύ μεγαλύτερη απ'όσο πίστευαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη μάχη. Θύματα της μάχης, ήταν η γυναίκα και το παιδί του Talion, αλλά και... ο ίδιος! ' Χρονικά, τα γεγονότα του παιχνιδιού, λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε αυτά του The Hobbit και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ' Ένας από τους ακόλουθους του Sauron, χρησιμοποίησε ένα αρχαίο, σκοτεινό τελετουργικό, για να φέρει στη ζωή ένα νεκρό ξωτικό, με θυσία τον Talion. Βέβαια, τα πράγματα κάπου πήγαν λίγο λάθος, με αποτέλεσμα το Wraith, να εισχωρήσει στον Talion και να τον επαναφέρει στη ζωή. Το Wraith και ο Talion, ξεκινούν ένα ταξίδι, με ένα κοινό σκοπό. Να βρουν τον 'άνθρωπο' που τους καταράστηκε και να σπάσουν την κατάρα. Αν και αυτό, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά όμως, έχει δύο εκδοχές (είπαμε να βάλουμε λίγο... Inception), με την κάθε εκδοχή, να αντιστοιχεί στον προσωπικό στόχο τους καθενός. Ο Talion θέλει να εκδικηθεί την οικογένεια του, ενώ το Wraith θέλει να ανακτήσει τις μνήμες…

9.5

Εξαιρετικό!

One Game To Rule Them... All?

Το Middle-earth: Shadow of Mordor, έπαιξε με τη φωτιά και... κέρδισε. Δε φοβήθηκε να επηρεαστεί, σε τεράστιο βαθμό, από άλλους τίτλους και κατάφερε να μετατρέψει όλα αυτά τα στοιχεία σε κάτι μοναδικό. Σε μία εμπειρία που ξεχειλίζει από ποιότητα σε όλες τις πτυχές της. Μοναδικά 'αγκάθια' του παιχνιδιού, αποτελούν το Parkour και το Stealth, που όπως είδαμε, είναι κατώτερα των περιστάσεων και πολλές φορές εκνευρίζουν. Σε καμία περίπτωση όμως, δε μπορούν να χαλάσουν την εμπειρία σας.

Gameplay

9.6

Γραφικά

9.2

Ήχος

9.5

Διάρκεια

9.6

User Rating : No Ratings Yet !
9

 

Περισσότερα νέα για το Middle-earth: Shadow of Mordor