Diablo III: Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition Review

Η Next-Gen ενσάρκωση του ‘Θανάτου’ Η ιστορία της σειράς Diablo Η σειρά Diablo της Blizzard αποτελεί μία κυκλοφορία σταθμό στην ιστορία του Gaming. Η αρχή έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 1996 (μα καλά… τη τελευταία μέρα του χρόνου το έβγαλαν;), με τη κυκλοφορία του Diablo για PC. Η τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος της Blizzard North, είχε ως αποτέλεσμα τη κυκλοφορία του πρώτου expansion με την ονομασία Diablo: Hellfire το 1997. Το 1998, η σειρά Diablo έκανε την εμφάνιση της στο PlayStation και γενικότερα στις κονσόλες, για πρώτη – και μέχρι πρόσφατα – τελευταία φορά. Τα Diablo II και Diablo II: […]

Publisher
 
Developer
 

Η Next-Gen ενσάρκωση του ‘Θανάτου’

gs-reaperofsouls

Η ιστορία της σειράς Diablo

Η σειρά Diablo της Blizzard αποτελεί μία κυκλοφορία σταθμό στην ιστορία του Gaming. Η αρχή έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 1996 (μα καλά… τη τελευταία μέρα του χρόνου το έβγαλαν;), με τη κυκλοφορία του Diablo για PC. Η τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος της Blizzard North, είχε ως αποτέλεσμα τη κυκλοφορία του πρώτου expansion με την ονομασία Diablo: Hellfire το 1997.

Το 1998, η σειρά Diablo έκανε την εμφάνιση της στο PlayStation και γενικότερα στις κονσόλες, για πρώτη – και μέχρι πρόσφατα – τελευταία φορά. Τα Diablo II και Diablo II: Lord of Destruction, που κυκλοφόρησαν το 2000 και 2001 αντίστοιχα, γνώρισαν τεράστια επιτυχία αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις κονσόλες.

Η συνέχεια της σειράς θα έρθει 11 ολόκληρα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου του 2012, με τη κυκλοφορία του Diablo III. Φυσικά, η κυκλοφορία ενός expansion δε θα μπορούσε να λείψει, με την Blizzard να κυκλοφορεί το Reaper of Souls στις 25 Μαρτίου του 2014.

Η Blizzard αποφάσισε να επαναφέρει τη σειρά Diablo στις κονσόλες και έκανε την αρχή με την κυκλοφορία του Diablo III στις 3 Σεπτεμβρίου του 2013 για Xbox 360 και PS3. Στις 19 Αυγούστου, κυκλοφόρησε η Ultimate Evil Edition, η οποία περιλαμβάνει τα Diablo III και Diablo III: Reaper of Souls, για PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 και Xbox One.

Η Ultimate Evil Edition, φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην Next-Gen έκδοση, ανανεώνοντας πλήρως το Diablo III. Το Gameplay έχει προσαρμοστεί 100% για τις κονσόλες, η ανάλυση έχει οριστεί στα 1080p με το frame-rate να είναι σταθερά στα 60 fps και υπόσχεται αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις. Κατά πόσο όμως η Ultimate Evil Edition αξίζει τη προσοχή μας και τις ‘εργατοώρες’ μας; 

‘ No one can stop Death. ‘

gs-reaperofsouls1

Τα γεγονότα του Reaper of Souls λαμβάνουν χώρα λίγους μόλις μήνες μετά από αυτά του Diablo III. Ο Tyrael, ο Αρχάγγελος της Δικαιοσύνης, κυριαρχεί πλέον στον Παράδεισο, έπειτα από την ήττα του Imperius από τον Diablo. Μία ήττα, που παραλίγο να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου (μαντέψτε ποιος έσωσε την κατάσταση…).

Φυσικά, χάρη σε εσάς και στην δύναμη σας, ο κόσμος είναι ασφαλής και ο Diablo φυλακίστηκε στην Black Soulstone γι’άλλη μία φορά. Βέβαια, δεν υπήρχε περίπτωση να μην χαλάσει κάπου η συνταγή…

‘ Μία ήττα, που παραλίγο να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου ‘

Έπειτα από απόφαση του Tyrael, η Black Soulstone έπρεπε να κρυφτεί για πάντα και απ’όλους, ακόμα και από τους ίδιους τους Αγγέλους. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της όμως, παρουσιάστηκε ο πρώην Αρχάγγελος της Σοφίας και πλέον Άγγελος του Θανάτου, Malthael.

Ο Malthael, τυφλωμένος από την απελπισία που του προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ δαιμόνων και Αγγέλων, αποφάσισε να κλέψει την Soulstone και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να υλοποιήσει το σχέδιο του, που δεν είναι άλλο από την πλήρη εξόντωση δαιμόνων και ανθρώπων.

‘ …την πλήρη εξόντωση δαιμόνων και ανθρώπων. ‘

Κάπου εκεί ξεκινάει και το ταξίδι σας προς τον εντοπισμό και την ανάκτηση της Soulstone και φυσικά την εξόντωση του Θανάτου (τι λέγαμε; Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη…).

Gameplay

gs-diablo3-playmode

Ξεκινώντας το παιχνίδι, σας δίνετε η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας, εκ των οποίων κάποια ξεκλειδώνονται μετά την ολοκλήρωση προηγούμενων επίπεδων της ιστορίας. Το Reaper of Souls, εισάγει ένα νέο class, τον Crusader, που μαζί με τα αρχικά classes (Barbarian, Demon Hunter, Monk, Wizard, Witch Doctor),αυξάνουν τον αριθμό επιλογών στις 6, με το κάθε Class να έχει μοναδικό τρόπο παιχνιδιού, προσφέροντας τελείως διαφορετική εμπειρία σε κάθε playthrough που κάνετε.

Δυστυχώς, το Diablo III συνεχίζει να μην έχει το παραμικρό ίχνος παραμετροποίησης του χαρακτήρα σας και σας αναγκάζει να ζήσετε με τις pre-set επιλογές (μα ούτε το μαλλάκι να μην μπορούμε να πειράξουμε;), κάτι που είναι ενοχλητικό, αν και δεν επηρεάζει άμεσα την γενικότερη εμπειρία του παιχνιδιού.

Εκτός από το επίπεδο δυσκολίας και τη δημιουργία του χαρακτήρα σας, μπορείτε να διαλέξετε και το mode που θα παίξετε. Πλέον στις κονσόλες έχετε την δυνατότητα επιλογής του mode του Lobby σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε mode, τα οποία είναι τα εξής: Public, Friends Only, Invite Only, LAN και Offline. Με την επιλογή του LAN, σας δίνετε η δυνατότητα να παίξετε μέχρι και με 3 φίλους σας από την ίδια κονσόλα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι επιπλέον χειριστήρια και είστε έτοιμοι, κάτι που σας γλυτώνει από τη δημιουργία άλλων account και τυχόν προβλημάτων της σύνδεσης σας.

‘ Με την επιλογή του LAN, σας δίνετε η δυνατότητα να παίξετε μέχρι και με 3 φίλους σας από την ίδια κονσόλα ‘

Στο Reaper of Souls, μπορείτε να παίξετε ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς προόδου του Campaign. Το Adventure Mode, είναι μία νέα επιλογή που επιτρέπει στους παίκτες να αποφύγουν τα Quests, τα Cutscenes και την γραμμική πρόοδο του Campaign. Πλέον, μπορείτε ελεύθερα να εξερευνήσετε όλες τις περιοχές του χάρτη, να σκοτώσετε όποιους και όσους εχθρούς θέλετε, όσες φορές θέλετε. Το Adventure Mode αποτελεί την τέλεια end game επιλογή, κάνοντας το Grinding των Level αλλά και των αντικειμένων πολύ πιο ευχάριστο. 

Μέσα στο Adventure Mode έχετε διάφορες επιλογές για το τι θα κάνετε. Μία από αυτές είναι τα Bounties, τα οποία είναι στην ουσία side quests, που αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε σας ανταμείβουν για τον κόπο σας, προσφέροντας XP αλλά και σπάνια αντικείμενα. Εκτός από τα Bounties, υπάρχουν και τα Nephalem Rifts, που στην ουσία αποτελούν τα Dungeon του παιχνιδιού.

‘ Το Adventure Mode, είναι μία νέα επιλογή που επιτρέπει στους παίκτες να αποφύγουν τα Quests, τα Cutscenes και την γραμμική πρόοδο του Campaign ‘

Τα Rifts αλλάζουν συνέχεια μορφή και ποικίλουν ανάμεσα σε 1 έως 10 επίπεδα. Αφού σκοτώσετε όλους τους εχθρούς, εμφανίζετε το Rift Guardian (Boss), το οποίο και πρέπει να εξοντώσετε ώστε να πάρετε την αμοιβή σας. Τα Nephalem Rifts, αλλά και το περιεχόμενο τους, είναι Randomly-generated κάθε φορά, που σημαίνει ότι κάθε Rift είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάρκεια ζωής του παιχνιδιού.

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεταφορές παιχνιδιών από PC σε κονσόλες και το αντίθετο, είναι ο χειρισμός. Η Blizzard έχει καταφέρει να δώσει στο gameplay μία πλήρως ανανεωμένη αίσθηση, που κάνει τον χειρισμό και το παιχνίδι ακόμη πιο ευχάριστο και προσιτό προς όλους. Συγκεκριμένα, όλα τα skills του χαρακτήρα σας, είναι κατηγοριοποιημένα στα κουμπιά του χειριστηρίου σας (στο σύνολο τους είναι 6) και μπορείτε ανά πάσα  στιγμή να τα προσαρμόσετε στα μέτρα σας.

gs-diablo3-controls

 Εκτός από την προσαρμογή των κουμπιών, πλέον σας δίνετε η δυνατότητα να κάνετε Evade τις επιθέσεις των εχθρών σας. Ανάλογα με την κίνηση που θα κάνετε στο δεξί μοχλό (R3), ο χαρακτήρας σας κάνει Roll προς την κατεύθυνση που του υποδείξατε. Έτσι κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη όταν θέλετε να αποφύγετε ένα μεγάλο γκρουπ εχθρών αλλά και επιθέσεις της τελευταίας στιγμής. Η εισαγωγή του Evade, αποτελεί μία πολύ ευχάριστη προσθήκη, που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο βάθος στο Gameplay και είναι απορίας άξιο το γιατί δεν είχε προστεθεί νωρίτερα.

Το Inventory του παιχνιδιού, έχει επανασχεδιαστεί με γνώμονα την ομαλή περιήγηση του, χρησιμοποιώντας τον μοχλό αλλά και το D-pad. Με το πάτημα του Touchpad, μπορείτε να περιηγηθείτε στο Inventory σας, το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα το παλιό ‘κακό’ σακίδιο του Diablo.

gs-diablo3-inventory

 Στο παρελθόν, όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν στο inventory σας έμπαιναν ‘χύμα’ σε ένα πλαίσιο, το οποίο είχε πολύ περιορισμένο χώρο, με αποτέλεσμα να επιστρέφετε συνέχεια στην πόλη για να πουλήσετε ή να αποθηκεύσετε στο σεντούκι σας, ότι δεν χρειαζόσασταν. Η Blizzard, αποφάσισε να βάλει μία τάξη στο inventory, χωρίζοντας το σε διάφορες κατηγορίες αντικειμένων, με την κάθε κατηγορία να έχει το δικό της όριο.

Η Blizzard έχει καταφέρει να  προσαρμόσει τέλεια το Diablo στις κονσόλες, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παιχνίδι κονσόλας και όχι του PC. Το Gameplay είναι ευχάριστο, ξεκούραστο και πραγματικά απολαυστικό και δε σας αφήνει να ξεκολλήσετε από το χειριστήριο. Βέβαια, όταν μιλάμε για Next-Gen έκδοση, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα γραφικά, τα οποία είναι πλήρως ανανεωμένα.

Γραφικά/Ήχος

gs-diablo3-graphics

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές της Ultimate Evil Edition, είναι ο πλήρως ανανεωμένος οπτικός τομέας. Το παιχνίδι τρέχει σε 1080p και 60 FPS σταθερά, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό και να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα την αντίστοιχη έκδοση του PC. Οι χαρακτήρες και το περιβάλλον έχουν τρομερή λεπτομέρεια, τονίζοντας ακόμη περισσότερο την αιματοχυσία της μάχης. 

Τα ηχητικά εφέ από την άλλη, έχουν βελτιωθεί σημαντικά, προσδίδοντας μεγαλύτερο βάθος στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Αν υπολογίσουμε και την εξαιρετική δουλειά στους διαλόγους και το Voice Acting που έχει γίνει από την Blizzard, είναι εύκολα αντιληπτό πως ο οπτικοακουστικός τομέας του παιχνιδιού, μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό παίκτη.

Επίλογος

Η Ultimate Evil Edition, αποτελεί την απόλυτη έκδοση, για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν το Diablo 3 μέχρι σήμερα. Το πακέτο των Diablo III και Reaper of Souls, μαζί με τις πολλές και ποιοτικές αλλαγές στο gameplay, έρχεται να προστεθεί στα ανανεωμένα γραφικά της Next-Gen έκδοσης και τον γενικό επανασχεδιασμό του Interface στα μέτρα των κονσολών, προσφέροντας μία πλήρης (από όλες τις πλευρές) εμπειρία.

Από την άλλη, όσοι το έχουν παίξει στο PC, θα βρουν τις αλλαγές αναζωογονητικές για τον τίτλο και σε συνδυασμό με όλο το έξτρα περιεχόμενο που υπάρχει, μπορούν να περάσουν πάρα πολλές ώρες ευχάριστα. Πλέον, η μοίρα της ανθρωπότητας βρίσκετε στα χέρια σας. Θα καταφέρετε να σταματήσετε το Θάνατο; 

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Ευχάριστο και ξεκούραστο Gameplay
  • Ανανεωμένα γραφικά
  • Αντοχή στον χρόνο 

Αρνητικά:

  • Απόλυτη έλλειψη customization

Βαθμός: 9  

Εξαιρετικό! Δε πρέπει να λείπει από την συλλογή σας! 

Περισσότερα νέα για το Diablo 3: Ultimate Evil Edition