Watch Dogs: Legion – Review

Το Watch Dogs: Legion είναι ένας action/adventure τίτλος, που αναπτύχθηκε από Ubisoft Toronto και εκδόθηκε από Ubisoft. Κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου παγκοσμίως για PS4, Xbox One, PC και Google Stadia

Το Watch Dogs: Legion είναι ένας action/adventure τίτλος, που αναπτύχθηκε από Ubisoft Toronto και εκδόθηκε από Ubisoft. Κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου παγκοσμίως για PS4, Xbox One, PC και Google Stadia

Το Watch Dogs: Legion είναι ένας action/adventure τίτλος, που αναπτύχθηκε από Ubisoft Toronto και εκδόθηκε από Ubisoft. Κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου παγκοσμίως για PS4, Xbox One, PC και Google Stadia. Οι PS5 και Xbox Series X/S εκδόσεις του παιχνιδιού, αναμένεται να είναι διαθέσιμες στις 12 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Τα γεγονότα του Watch Dogs: Legion λαμβάνουν χώρα σε μια φανταστική αναπαράσταση του Λονδίνου, γύρω στο 2020 με 2030. Χρόνια μετά τα γεγονότα του Watch Dogs 2, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία λόγω της αυτοματοποίησης και του AI (Artificial Intelligence). Εξαιτίας της ανάπτυξης αυτής, πολλοί πολίτες έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ η βρετανική λύρα έχει χάσει την αξία της και αντικατασταθεί cryptocurrencies. H ζωή στους δρόμους του Λονδίνου έχει επηρεαστεί επίσης, καθώς πλέον υπάρχουν κάμερες παντού στους δρόμους, συστήματα ασφαλείας, μέχρι και drones που κάνουν περιπολίες. Η κύρια πλοκή, έχει να κάνει με το hacking group Dedsec. Η Dedsec είναι μια μεγάλη οργάνωση με hackers που έχει ‘παραρτήματα’ σε όλο τον κόσμο και μάχεται ενάντια στο σύστημα που έχει εφαρμοστεί στο Λονδίνο και τις εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ης βάρος αθώων πολιτών. Εσείς παίρνετε το ρόλο ενός(και πολλών) agents της οργάνωσης, με σκοπό να ξεσκεπάσετε τις εγκληματικές οργανώσεις που ‘πνίγουν’ το Λονδίνο και να ‘διορθώσετε’ το λανθασμένο σύστημα που υπάρχει. 

Ένα απ’ τα μοναδικά στοιχεία του Watch Dogs: Legion που το καθιστούν ανώτερο των προκατόχων του και ένα ιδιαίτερο τίτλο γενικότερα, είναι το γεγονός πως δεν παρακολουθείτε την ιστορία κάποιου συγκεκριμένου χαρακτήρα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στα περισσότερα παιχνίδια που είναι story-driven, υπάρχει ένας ή παραπάνω πρωταγωνιστές και playable χαρακτήρες, Αντίστοιχα, στους τίτλους που υπάρχει character creation μπορείτε να ορίσετε εσείς ποιος/ποια θα είστε και διάφορα traits του χαρακτήρα σας. Στο Watch Dogs: Legion όμως, ελέγχεται πολλαπλούς χαρακτήρες που μπορείτε να κάνετε recruit και ορίζετε εσείς τον πρωταγωνιστή. Στην αρχή του παιχνιδιού αφού ολοκληρώσετε το intro της ιστορίας, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε έναν Operative. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες χαρακτήρες, όπου ο καθένας έχει μοναδικό profile, δυνατότητες, abilities και traits. Όσο αφορά τους Operatives που ελέγχεται και κάνετε recruit, υπάρχει ένας μηχανισμός γνωστός σε όλους τους gamers: permadeath. 

Το permadeath που προαναφέραμε, στην περίπτωση του Watch Dogs: Legion, σημαίνει πως αν κάποιος Operative κάνει faint/πεθάνει κατά τη διάρκεια του playthrough, τον ‘χάνεται’ για πάντα καθώς πεθαίνει και παύει να είναι playable. Φυσικά για όσους δεν επιθυμούν να παίξουν με αυτόν τον μηχανισμό in effect, μπορούν να το απενεργοποιήσουν πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι (και στα settings φυσικά). Η συνέπεια του να πεθάνει μόνιμα κάποιος χαρακτήρας που ελέγχεται, δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο παιχνίδι και δίνει sense of accomplishment στον χρήστη όταν καταφέρνει να κρατήσει ζωντανούς τους χαρακτήρες που θέλει. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ελάττωμα που προκύπτει από τον μηχανισμό. Αν συναντήσετε κάποιο NPC που έχετε κάνει recruit στο δρόμο ή κατά τη διάρκεια κάποιου encounter με εχθρούς, o NPC δεν συμπεριφέρεται ως ally. Εκτός αυτού, όσο αφορά τους Operatives, αναφέραμε πως ο κάθε χαρακτήρας έχει μοναδικά skills και traits. Ενώ σας δίνεται η δυνατότητα ο χαρακτήρας σας να έχει τα abilities και skills που εσείς επιθυμείτε, ταυτόχρονα θα αναγκαστείτε σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού να κάνετε recruit και ελέγχετε χαρακτήρες που έχουν hacking skills καθώς είναι απαραίτητα για το playthrough. 

Εκτός των δυνατοτήτων που έχει ο κάθε χαρακτήρας, έχετε στην κατοχή σας gadgets και abilities που μπορούν να γίνουν acquire και χρησιμοποιηθούν απ όλους. Από hacking σε κάμερες ασφαλείας και drones, μέχρι παρκούρ στις ταράτσες, το Watch Dogs: Legion προσφέρει όλα αυτά που έκαναν ιδιαίτερους τους προηγούμενους τίτλους και πολλά παραπάνω. Η εξερεύνηση στους δρόμους του Λονδίνου είναι πολύ ευχάριστη και το sandbox εμπνέει τον παίκτη να το εξερευνήσει. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως ‘GTA στο Λονδίνο’ και δίχως να υπάρχει κάποια σύγκριση φυσικά, η αναλογία είναι πολύ έγκυρη. Ένα μεγάλο sandbox semi-open world που ο παίκτης μπορεί να εξερευνήσει, ενώ παράλληλα του δίνεται η ελευθερία να κάνει ο,τι θέλει. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως ενώ ο κόσμος δείχνει ζωντανός και είναι όμορφα σχεδιασμένος, αν παρατηρήσετε δεν υπάρχουν σκοπίμως πολλά οχήματα ή NPC’s στους δρόμους, για να αποφευχθούν τεχνικά θέματα στον οπτικό τομέα. 

Ο χειρισμός σε γενικά πλαίσια είναι user-friendly και εύχρηστος, δίνοντας στον παίκτη την ευκαιρία να γίνει γρήγορα γνώριμος με τις δυνατότητες που έχει. Το gunplay είναι πλήρως βελτιωμένο και ανανεωμένο, κάνοντας τα encounters πιο έντονα και την δράση πιο ρεαλιστική. Ταυτόχρονα όμως, όσο βελτιωμένο και αν είναι το gameplay του τίτλου, υπάρχουν κάποια μικρά ελαττώματα. Πιο συγκεκριμένα, ο χειρισμός κατά την διάρκεια της οδήγησης είναι άβολος και ‘clanky’, ενώ τα takedowns μοιάζουν πλήρως ‘αφύσικα’. Στα βιντεοπαιχνίδια δεν μας ενδιαφέρει ο ρεαλισμός κατά κύριο λόγο (με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα είδη ) και θα ήταν άδικο να κρίνουμε το Watch Dogs: Legion με τέτοια standards. Η παραπάνω παρατήρηση για τα takedowns, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την φυσική κίνηση των σωμάτων/αντικειμένων και την λογική τους ‘κατάληξη’ υπό διάφορες συνθήκες. Με εξαίρεση τα αδύναμα αυτά σημεία, το gameplay είναι άκρως ικανοποιητικό και δημιουργικό, βάση των συνδυασμών και δυνατοτήτων που υπάρχουν. 

Προχωρώντας στον οπτικοακουστικό τομέα, στο περιβάλλον και τον κόσμο του παιχνιδιού γενικότερα υπάρχει μεγάλη λεπτομέρεια και η Ubisoft σίγουρα μια όμορφη φανταστική εκδοχή του Λονδίνου. Όμως, μικρολεπτομέρειες όπως τα μοντέλα των χαρακτήρων, οι αφύσικες εκφράσεις που παίρνουν και διάφορα μικρο κολλήματα ανα στιγμές (σίγουρα με patches θα διορθωθεί στο 100%), δείχνουν πως η Ubisoft πρέπει να δουλέψει λίγο παραπάνω πάνω στο σχεδιασμό και να παραδίδει ένα πλήρως polished τίτλο στην ημερομηνία κυκλοφορίας του. Υπήρχαν πολλοί χρήστες επίσης, που ανέφεραν πως έχασαν το progress τους ή τους έκλεινε η κονσόλα ενώ έτρεχαν το παιχνίδι. Όλα αυτά θα διορθωθούν στην πορεία μέσω updates που θα κυκλοφορήσουν. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως οι πρώτες μέρες κυκλοφορίας του τίτλου που είναι πολύ σημαντικές για την πορεία του, δεν επηρεάζουν τη γνώμη που έχουμε για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό, θα αναφέρουμε άλλο ένα στοιχείο στο οποίο η Ubisoft δείχνει για ακόμη μια φορά που έχει αδυναμία και αυτό το storytelling. Δίχως αυτό να σημαίνει πως το storyline από μόνο του μπορεί να μην έχει ενδιαφέρον, αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο γεγονός πως οι χαρακτήρες μοιάζουν αδιάφοροι και οι παίκτες δεν δένονται με τους πρωταγωνιστές. Το character development είναι πολύ βασικό για να κάνει τον χρήστη να ενδιαφερθεί για τον πρωταγωνιστή ή οποιοδήποτε χαρακτήρα. Όσο ενδιαφέρον και αν είναι, αν δεν ‘χτιστεί’ σε σωστά, σταδιακά και μεθοδικά, παύει να είναι appealing στον παίκτη. Σε αυτο, δεν συμβάλλει δυστυχώς καθόλου και το voice acting των ηθοποιών, καθώς έχουν σχεδόν όλοι τις ίδια προφορά, αντιδράσεις και μοιάζουν τελείως ‘αψυχοι’ ανεξάρτητα τον χαρακτήρα.  

Εν κατακλείδι, το Watch Dogs: Legion είναι ένας άξιος 3ος τίτλος στο franchise, που είναι πλήρως αναβαθμισμένο και προσφέρει στους οπαδούς του την καλύτερη εμπειρία που είχαν ως σήμερα σε Watch Dogs τίτλο. Παρόλα αυτά, για τον ίδιο λόγο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε οπαδούς του franchise και τα ελαττώματα που έχει είτε είναι τεχνικά, gameplay related ή οπτικοακουστικά, δεν το καθιστούν κατάλληλο για όλους. 

Το Watch Dogs: Legion είναι ένας action/adventure τίτλος, που αναπτύχθηκε από Ubisoft Toronto και εκδόθηκε από Ubisoft. Κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου παγκοσμίως για PS4, Xbox One, PC και Google Stadia Το Watch Dogs: Legion είναι ένας action/adventure τίτλος, που αναπτύχθηκε από Ubisoft Toronto και εκδόθηκε από Ubisoft. Κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου παγκοσμίως για PS4, Xbox One, PC και Google Stadia. Οι PS5 και Xbox Series X/S εκδόσεις του παιχνιδιού, αναμένεται να είναι διαθέσιμες στις 12 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Τα γεγονότα του Watch Dogs: Legion λαμβάνουν χώρα σε μια φανταστική αναπαράσταση του Λονδίνου, γύρω στο 2020 με 2030. Χρόνια μετά τα γεγονότα του Watch Dogs 2, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία λόγω της αυτοματοποίησης και του AI (Artificial Intelligence). Εξαιτίας της ανάπτυξης αυτής, πολλοί πολίτες έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ η βρετανική λύρα έχει χάσει την αξία της και αντικατασταθεί cryptocurrencies. H ζωή στους δρόμους του Λονδίνου έχει επηρεαστεί επίσης, καθώς πλέον υπάρχουν κάμερες παντού στους δρόμους, συστήματα ασφαλείας, μέχρι και drones που κάνουν περιπολίες. Η κύρια πλοκή, έχει να κάνει με το hacking group Dedsec. Η Dedsec είναι μια μεγάλη οργάνωση με hackers που έχει ‘παραρτήματα’ σε όλο τον κόσμο και μάχεται ενάντια στο σύστημα που έχει εφαρμοστεί στο Λονδίνο και τις εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ης βάρος αθώων πολιτών. Εσείς παίρνετε το ρόλο ενός(και πολλών) agents της οργάνωσης, με σκοπό να ξεσκεπάσετε τις εγκληματικές οργανώσεις που ‘πνίγουν’ το Λονδίνο και να ‘διορθώσετε’ το λανθασμένο σύστημα που υπάρχει.  Ένα απ’ τα μοναδικά στοιχεία του Watch Dogs: Legion που το καθιστούν ανώτερο των προκατόχων του και ένα ιδιαίτερο τίτλο γενικότερα, είναι το γεγονός πως δεν παρακολουθείτε την ιστορία κάποιου συγκεκριμένου χαρακτήρα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στα περισσότερα παιχνίδια που είναι story-driven, υπάρχει ένας ή παραπάνω πρωταγωνιστές και playable χαρακτήρες, Αντίστοιχα, στους τίτλους που υπάρχει character creation μπορείτε να ορίσετε εσείς ποιος/ποια θα είστε και διάφορα traits του χαρακτήρα σας. Στο Watch Dogs: Legion όμως, ελέγχεται πολλαπλούς χαρακτήρες που μπορείτε να κάνετε recruit και ορίζετε εσείς τον πρωταγωνιστή. Στην αρχή του παιχνιδιού αφού ολοκληρώσετε το intro της ιστορίας, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε έναν Operative. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες χαρακτήρες, όπου ο καθένας έχει μοναδικό profile, δυνατότητες, abilities και traits. Όσο αφορά τους Operatives που ελέγχεται και κάνετε recruit, υπάρχει ένας μηχανισμός γνωστός σε όλους τους gamers: permadeath.  Το permadeath που προαναφέραμε, στην περίπτωση του Watch Dogs: Legion, σημαίνει πως αν κάποιος Operative κάνει faint/πεθάνει κατά τη διάρκεια του playthrough, τον ‘χάνεται’ για πάντα καθώς πεθαίνει και παύει να είναι playable. Φυσικά για όσους δεν επιθυμούν να παίξουν με αυτόν τον μηχανισμό in effect, μπορούν να το απενεργοποιήσουν πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι (και στα settings φυσικά). Η συνέπεια του να πεθάνει μόνιμα κάποιος χαρακτήρας που ελέγχεται, δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο παιχνίδι και δίνει sense of accomplishment στον χρήστη όταν καταφέρνει να κρατήσει ζωντανούς τους χαρακτήρες που θέλει. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ελάττωμα που προκύπτει από τον μηχανισμό. Αν συναντήσετε κάποιο NPC που έχετε κάνει recruit στο δρόμο ή κατά τη διάρκεια κάποιου…

8

Καλό!

Watch Dogs: Legion

Το Watch Dogs: Legion είναι ένας άξιος 3ος τίτλος στο franchise, που είναι πλήρως αναβαθμισμένο και προσφέρει στους οπαδούς του την καλύτερη εμπειρία που είχαν ως σήμερα σε Watch Dogs τίτλο. Παρόλα αυτά, για τον ίδιο λόγο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε οπαδούς του franchise και τα ελαττώματα που έχει είτε είναι τεχνικά, gameplay related ή οπτικοακουστικά, δεν το καθιστούν κατάλληλο για όλους.

Score

8

8

Περισσότερα νέα για το Watch Dogs: Legion