DOOM Eternal – Review

DOOM ETERNAL – VIOLENCE ON A WHOLE NEW LEVEL

DOOM ETERNAL – VIOLENCE ON A WHOLE NEW LEVEL

Το 2016 το Doom που είχε βγει, εξέπληξε τα πλήθη καθώς στους παλιούς θύμισε επιτυχώς το τι σημαίνει DOOM και στους νέους έδωσε μια νέα- εν μέρει – FPS εμπειρία.

Συγκεντρώνοντας πολύ θετικά σχόλια από gamers καθώς και κριτικούς το franchise δεν έμεινε μόνο εκεί. Στην E3 2018 πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακολουθεί στο franchise – μιλώντας πάντα για το DOOM ETERNAL – και οι υποψίες μας τελικά δεν έπεσαν έξω.

«Μερικά λόγια για το Doom eternal»

Το DOOM ETERNAL ήρθε να ταράξει τα νερά των single player FPS παιχνιδιών δείχνοντας τους ακριβώς πως γίνεται. Στο single player campaign το οποίο διαρκεί περίπου 15 ώρες για την ολοκλήρωση του βρίσκουμε περισσότερα cutscenes από ότι έχει το προηγούμενο DOOM χωρίς βέβαια να είναι το είδος των cutscenes που βρίσκονται στην οθόνη σας περισσότερο από όσο πρέπει. Φέτος το DOOM ETERNAL προσφέρει μεγάλο replayability value με όλα τα features που έχει προσθέσει κάτι που θα αναλύσουμε περισσότερο μετά. Σαφώς υπάρχει και το multiplayer section του παιχνιδιού που δεν είναι βέβαια ο βασικός πυλώνας, αλλά προσθέτει μια ωραία εμπειρία στον gamer που θα επιλέξει να αφιερώσει χρόνο σε αυτό.

ΓΡΑΦΙΚΆ

Το DOOM ETERNAL έρχεται πιο ανανεωμένο από το προηγούμενο installation κάτι που στην αρχή θεωρούσαμε δύσκολο καθώς το DOOM 2016 ήταν ήδη ένα πολύ όμορφο παιχνίδι.

Πλέον οι χώροι είναι πολύ πιο λεπτομερής, καθώς υπάρχει και ποικιλία μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, που όμως η λεπτομέρεια υπάρχει ακόμα και μέχρι τα σημεία τα οποία ο παίχτης δεν μπορεί να φτάσει. Tα textures είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο installation και δύσκολα θα βρεί κάποιος recycled textures από το προηγούμενο.

Οι χαρακτήρες – πολλοί εκ των οποίων – επιστρέφουν στο DOOM ETERNAL όπως Revenant, Pain elemental, arachnotron κλπ, κρατάνε την βασική τους δομή αλλά πλέον είναι πολύ πιο λεπτομερείς με έμφαση σε νέα armor και πολύ πιο detailed χαρακτηριστικά στο σώμα τους.

Τα lighting effects είδαν επίσης βελτίωση με πιο αληθινές στο μάτι σκιές και καλύτερο light reflection επάνω στους χαρακτήρες καθώς και στον χώρο.

Μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν την διαφορά έχουν επίσης προστεθεί με πολύ βασικό παράδειγμα το gore system. Πλέον η ζημία που κάνουν τα όπλα επάνω στους αντιπάλους είναι εμφανής με κάθε λεπτομέρεια -ίσως κάποιος να έλεγε, υπερβολική λεπτομέρεια-.

Για παράδειγμα creatures που χρειάζεται 2-3 χτυπήματα από shotgun για να πεθάνουν σε κάθε έναν πυροβολισμό βλέπετε κομμάτια του σώματος να αποκαλούνται, κάτι που ξεκάθαρα δείχνει το depth που έχουν δώσει οι developers. 8/10

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τι θα ήταν το DOOM χωρίς την κατάλληλη μουσική…

Για άλλη μια χρονία ο Mick Gordon έρχεται να δώσει την δική του πινελιά στο κομμάτι του ήχου.

Τα ατμοσφαιρικά κομμάτια που παίζουν κατά την διάρκεια του exploration είναι αρκετά όμορφα, άλλα εκεί που το DOOM και ο Mick συνδυαστικά λάμπουν είναι κατά την διάρκεια κάθε μάχης, με δυνατά metal με στοιχεία dubstep (λιγότερο από DOOM 2016) να τσιτώνουν τον παίχτη και να τον βάζουν στο κλίμα της φράσεις που τόσο το DOOM πρεσβεύει «Rip & Tear». 8.5/10

Ο ΚΌΣΜΟΣ

Στο νέο DOOM έμφαση δίνεται στον κόσμο επί της γης με μεγάλο μέρος του gameplay να λαμβάνει μέρος επάνω στην γη σε πιο open ended περιβάλλοντα που επιβραβεύουν και ωθούν τον παίχτη στην εξερεύνηση. Σε όλες τις περιοχές που θα επισκεφτεί ο παίχτης πάντα θα υπάρχουν ανοιχτοί χώροι καθώς και κλειστοί, μερικές φορές ασφυκτικά κλειστοί, που ναι σωστά το μαντέψατε, θα αναγκαστείτε να πολεμήσετε και στα 3 ήδη. 7/10

GUNPLAY & GAMEPLAY

Το DOOM ETERNAL αλλά και γενικά το franchise κάνει πολλά πράγματα σωστά ένα εξ αυτών είναι η αίσθηση που σου δίνει κάθε φορά που πυροβολείς, ο παίχτης νιώθει ότι το όπλο που κρατάει κάνει πραγματική ζημία στον στόχο με έναν πολύ απολαυστικό τρόπο. Το arsenal φέρνει πίσω όλα τα γνωστά όπλα από το γνωστό και απόλυτα απολαυστικό στην χρήση Super shotgun που πλέον έχει μίας μορφής εξάρτημα επάνω το meat hook (περισσότερα γι αυτό σε λίγο) μέχρι και το BFG 1000 ικανό να εξαφανίσει με ένα κλικ τους περισσότερους αντιπάλους.

To gameplay παραμένει το κλασικό fast paced gameplay πού όλοι αγαπάμε από αυτό το franchise με μερικά additions που το αλλάζουν αρκετά χωρίς όμως να ξεφεύγει από αυτό που όλοι ξέρουμε σαν Doom.

Πλέον το gameplay έγινε πιο πολύ platforming με σημεία που ο χαρακτήρας μπορεί να γραπώσει και να σκαρφαλώσει και το movement άλλαξε αρκετά με την προθήκη αντικειμένων που επιβραβεύουν την

χρήση τους όπως αιωρούμενα platforms, money bars κλπ απαραίτητα καθώς ο παίχτης πρέπει να είναι συνέχεια εν κινήσει. Με την χρήση του double jump, double fash, και του meat hook ένα εξάρτημα που είναι attached επάνω στο super shotgun που πατώντας το δεξί κλικ καρφώνεται σε αντίπαλο τραβώντας τον χαρακτήρα κοντά στον αντίπαλο (πρώτη φορά στην ιστορία του doom) καθώς βέβαια αν το κάνεις attach σε ιπτάμενο χαρακτήρα όπως το Pain elemental μπορεί να σε πάει από την μία μεριά του χάρτη στην απέναντι.

Επίσης η προσθήκη κάποιων εξαρτημάτων δίνουν μια άλλη ροή στο gameplay όπως grenade, ice grenade, το chainsaw και τέλος το ιδιαίτερο σπαθί που παίρνει στην κατοχή του ο παίχτης ικανό να τελειώσει τους αντιπάλους με ένα click.

Τέλος στο παιχνίδι βρίσκουμε κάτι που συμβαίνει επίσης για πρώτη φορά το Fortress του slayer. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο fortress που πιο πολύ φέρει την ιδιότητα του hub όπου ο παίχτης μπορεί να ξεκλειδώσει διάφορα outfits έχει χώρο για να κάνεις practise, καθώς και να δεις όλα τα collectibles που έχεις μαζέψει, και διάφορα άλλα.

Ίσως αυτό γίνει στο επόμενο DOOM o λόγος που το main menu θα αφαιρεθεί αφήνοντας τον χρήση στον δικό του χώρο με πλέον όλες τις επιλογές μαζεμένες σε ένα σημείο. (Καλό!)

8/10

Upgrade System

Όχι το DOOM ETERNAL δεν είναι RPG αλλά φέρει κάποια ελαφριά rpg elements, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει upgrade.

Τα όπλα τα περισσότερα έχουν δύο διαφορετικά variations κάθε ένα εξ αυτών μπορεί να γίνει upgrade προσφέροντας συνήθως κάποια permanent buffs όπως reduced reload speed κλπ η κάποιο side effect κάνοντας χρήση του όπου, τα οποία αναβαθμίζονται με tokens που είτε βρίσκει ο παίχτης με το exploration είτε ολοκληρώνοντας sections στο game.

Η στολή μπορεί επίσης να γίνει upgrade είτε με διάφορα crystals που βρίσκουμε εξερευνώντας τον χάρτη είτε με άλλα tokens που προσφέρουν upgrades στην grenade, ice bomb, χάρτες και environment.

Πέραν αυτών υπάρχουν διάφορα cosmetics για τα όπλα την στολή τα οποία είναι sharable μεταξύ single player και multi player συνήθως τα ξεκλειδώνει κανείς βγάζοντας σε πέρας διάφορα challenges η ξεκλειδώνοντας τα στο Fortress.

6.5/10

Multiplayer

Το DOOM ETERNAL έρχεται και με δυνατότητες multiplayer όπου βάζει τους παίχτες να μάχονται

μεταξύ τους σε δύο ομάδες, η μία είναι ένας slayer ενώ στην άλλη χειριζόμενοι άλλους χαρακτήρες δαίμονες. Το κάθε match κρίνεται από τους γύρους που έχει κερδίσει η κάθε πλευρά. Φιλοδοξούμε να δούμε επιπλέον modes στο μέλλον. 4/10

Replayability

Το DOOM ETERNAL δεν είναι από τα games που τα τερματίζεις και τα αφήνεις στην άκρη.

Ακόμα και χωρίς multiplayer (αν δεν είχε) υπάρχουν τόσα «secrets» να ανακαλύψετε σε κάθε μια πίστα, που θα σας κρατήσουν στο παιχνίδι για ώρες.

Πολύ βασικός πυλώνας όλου αυτού είναι και τα cheat codes, που πλέον τα ανακαλύπτεις εξερευνώντας τους χάρτες και μπορείς να τα ενεργοποιήσεις όποτε θες χωρίς να ακυρώνουν το progression. Ακυρώνουν βέβαια κάποια challenges τα οποία συναντάμε σε κάθε πίστα.

Μπορούμε να ξεκλειδώσουμε και πολλά τραγούδια από παλαιότερα DOOM, καθώς και από το quake και wolfenstein, να τα βρούμε στο fortress μας και να τα ακούσουμε.

6/10

Final thoughts

Το DOOM ETERNAL κάνει check όσες κατηγορίες θέλανε οι developers να πιάσει, με χαοτικές και γρήγορες μάχες που μας είχανε on edge, εξαιρετικά soundtracks, γραφικά που κόβουν την ανάσα, και πάντα με έναν παραπάνω λόγο να γυρίσουμε πίσω στο παιχνίδι με το replayability που προσφέρει.

Το multiplayer θέλει δουλεία, αν ψάχνετε για μια μοναδική εμπειρία multiplayer ,δεν θα την βρείτε εδώ – ακόμα -. Τα θετικά του χαρακτηριστικά υπερνικάνε τα occasional bugs που είχαμε κατά την διάρκεια του gameplay .

Περισσότερα νέα για το Doom Eternal