Assassin’s Creed Odyssey | Review

Η Ubisoft μετά από πολλά χρόνια επιτυχίας, αλλά και διάφορων μη τόσο επιτυχημένων κυκλοφοριών με το franchise του Assassin’s Creed

Platforms
 
Genres
, ,  
Publisher
 
Developer
 

Η Ubisoft μετά από πολλά χρόνια επιτυχίας, αλλά και διάφορων μη τόσο επιτυχημένων κυκλοφοριών με το franchise του Assassin’s Creed, για άλλη μια χρονιά δεν μας απογοητεύει με ένα παιχνίδι μάλιστα που διαδραματίζεται στη χώρα μας. Το γεγονός ότι εξελίσσεται στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ενώ η ίδια η Ubisoft έκανε προσεγμένη δουλειά στο AC Odyssey, προσπερνώντας σε ποιότητα τα τελευταία παιχνίδια της πολυαγαπημένης σειράς. Φυσικά, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα πρώτα Assassin’s Creed, τα οποία χάραξαν τα παιδικά μας χρόνια, αλλά περισσότερο μοιάζει με το πιο πρόσφατο παιχνίδι της σειράς, δηλαδή το Origins, καθώς διαθέτει χαρακτήρα RPG.

Το παιχνίδι ξεκινά και δίνει από την πρώτη στιγμή τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες, την Κασσάνδρα ή τον Αλέξιο, κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξαναδεί στη σειρά. Αυτοί είναι αδέρφια και μπορείς να παίξεις μόνο με ένα από τους δύο καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ακόμα και σε αυτό, μάλιστα, φαίνεται η δυνατότητα της επιλογής που υπάρχει πλέον στο game. Ειδικότερα, κάθε επιλογή σου μέσα στο παιχνίδι, είτε αυτή είναι μέσα σε διαλόγους είτε σε κάποια πράξη που αποφασίζεις να κάνεις, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη της ιστορίας. Μάλιστα, στην αρχή δίνεται η επιλογή αν θες να παίξεις σε «Explorer Mode», το οποίο κρύβει τα waypoints και τα quest objectives. και ανάλογα με τις οδηγίες που δίνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει ο ίδιος ο παίκτης να βρίσκει το που πρέπει να πηγαίνει.

Το Assassin’s Creed Odyssey καλύπτει την εποχή της αρχαίας ιστορίας της Ελλάδας από το 431 μέχρι το 404 π.Χ. Φυσικά, εκείνη την περίοδο λαμβάνει χώρα ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, που χωρίζει τη χώρα σε δύο στρατόπεδα, την Αθήνα και την Σπάρτη. Οι δύο πρωταγωνιστές πολεμούν για τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι κινούνται εναντίον των templars. Σε γενικές γραμμές, η πλοκή του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διαθέτοντας ακόμα και ανατροπές, ενώ οι περισσότεροι διάλογοι δεν σε κάνουν να βαρεθείς.

Χωρίς αμφιβολία, σε αυτό το Assassin’s Creed, η Ubisoft κατάφερε να απεικονίσει με τον πιο πιστό και προσεγμένο τρόπο την Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Είναι γεγονός ότι μέσα στο game υπάρχουν έντονα στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, τα συμπόσια, το κυνήγι, η τέχνη, η δουλεία, η θρησκεία καθώς και η σκληρή ζωή των Σπαρτιατών. Πέρα από αυτό, τα μνημεία και τα αξιοθέατα της χώρας έχουν αποδοθεί με τεράστια λεπτομέρεια. Όλα αυτά, βέβαια, σε τοποθετούν για τα καλά στο κλίμα της αρχαιότητας.

Το Odyssey διαθέτει πραγματικά φοβερά visuals, καθιστώντας το ίσως το ομορφότερο παιχνίδι της σειράς. Η θέα στα ψηλά κτίρια και μνημεία απλά είναι φανταστική, «κόβωντάς πολλές φορές την ανάσα». Από την άλλη, οι λεπτομέρειες τόσο στα μικρά χωριά και τις πόλεις, όσο και στη φύση γενικότερα, είναι πολύ προσεγμένες. Ο φωτισμός επίσης δίνει ζωντάνια στο game.

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι, αναμφίβολα, τεράστιος και διαθέτει σχεδόν όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα, την Σπάρτη μέχρι και την Κρήτη. Σε αυτόν, μάλιστα, υπάρχει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, τα side quests είναι πολυάριθμα και το καθένα έχει δικό του χαρακτήρα και στυλ, κρατώντας το ενδιαφέρον του παίκτη. Τα τελευταία ως αμοιβή δίνουν experience points, αλλά και gear. Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά μέρη στον χάρτη που μπορείς να εξερευνήσεις αλλά και να «κυριαρχήσεις». Βέβαια, όπως και σε κάθε άλλο AC παιχνίδι, έτσι και σε αυτό, μπορείς να κάνεις synchronize περιοχές ψηλά, ανακαλύπτοντας έτσι τα σημαντικά τους σημεία.

Επιπρόσθετα, όπως και σε κάθε άλλο RPG, στο Odyssey δίνεται η δυνατότητα να ανεβαίνει επίπεδο ο χαρακτήρας σου μέσω των quests και όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων στον open-world χάρτη. Φυσικά, με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πορεία των αποστολών που αφόρουν το κύριο story mode. Ανεβαίνοντας επίπεδο, ξεκλειδώνεις abilities για την μάχη. Το abilities tree χωρίζεται σε τρία μέρη: Hunter, Assassin και Warrior. Το καθένα από αυτά περιέχει και διαφορετικά perks και abilities. Πέρα από τα abilities, έχεις τη δυνατότητα να εξοπλίζεσαι με όποια weapons και gear επιθυμείς ανάλογα με τις ανάγκες σου. Τα τελευταία είτε τα προμηθεύεσαι από τους in-game πωλητές, είτε τα κερδίζεις από quests. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχει μια «λίστα» με mercenaries, οι οποίοι σε καταδιώκουν συνεχώς ανάλογα με το πόσο κακή φήμη έχεις σε κάποια περιοχή. Ο μηχανισμός αυτός θυμίζει αρκετά, θα λέγαμε, άλλους τίτλους παιχνιδιών.

Όσον αφορά το combat system, αυτό πιθανότατα αποτελεί το πιο καλοφτιαγμένο σε Assassin’s Creed παιχνίδι εώς τώρα. Πιο συγκεκριμένα, το lock system λειτουργεί σχεδόν άριστα ενώ οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι πολύ smooth. Επίσης, τα abilities έχουν αρκετό ενδιαφέρον, καθώς το καθένα είναι ξεχωριστό και έτσι υπάρχει ποικιλία κατά τη διάρκεια της μάχης. Σίγουρα, οι μάχες πλέον, θα λέγαμε ότι δεν είναι τόσο βαρετές όσο στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Παρόλο που το Assassin’s Creed Odyssey δεν ακολουθεί τόσο το στυλ της σειράς, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο επιτυχημένα AC παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει. Πραγματικά, αξίζει κανείς να το δοκιμάσει καθώς η λεπτομερειακή Αρχαία Ελλάδα που κατάφερε να «δημιουργήσει» η Ubisoft το καθιστά από τις ομορφότερες gaming εμπειρίες.

Περισσότερα νέα για το Assassin’s Creed Odyssey