Vampyr | Review

Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία με το Life is Strange, η Dontnod Entertainment κυκλοφόρησε ένα αρκετά διαφορετικού είδους παιχνίδι, το Vampyr

Platforms
 

Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία με το Life is Strange, η Dontnod Entertainment κυκλοφόρησε ένα αρκετά διαφορετικού είδους παιχνίδι, το Vampyr, το οποίο διατηρεί βέβαια τα στοιχεία RPG.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο Λονδίνο αμέσως μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Λονδίνο εκείνη την περίοδο, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία προερχόμενη από την Ισπανία, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Κύριος χαρακτήρας του Vampyr είναι ο Jonathan Reid. Είναι ένας γιατρός με ειδικότητα στις ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα. Το παράλογο, αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι ένας γιατρός που έχει ορκιστεί να προστατέψει τους ανθρώπους, αναγεννιέται ως vampire, που διψάει για το αίμα τους διότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιβιώσει. Φυσικά, οι ερωτήσεις του Dr. Reid είναι αμέτρητες και επιδιώκει με κάθε δυνατό τρόπο να βρει απαντήσεις σε αυτές.

Όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι και το πιο εύκολο παιχνίδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά συχνά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με εχθρούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο επίπεδο από σένα. Βέβαια, για τον λόγο αυτό, υπάρχουν special abilities που μπορείς να χρησιμοποίησεις προς όφελος σου. Όπως και σε κάθε άλλο RPG παιχνίδι, έτσι και εδώ μέσω των experience points, υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται upgrades στα λεγόμενα stats του χαρακτήρα, όπως π.χ health και stamina. Επιπλέον, μπορείς να καταναλώσεις το αίμα κάθε πολίτη, ακόμη και αυτών που σου παρέχουν quests και shop items. Αυτό προσφέρει μια σημαντική ώθηση στα experience points, ανάλογα με το πόσο ποιοτικό είναι το αίμα τους, αλλά και η φήμη τους. Ωστόσο, το τελευταίο έχει συχνά βαρύτατες συνέπειες καθώς μπορεί να προκαλέσει σε κάποια περιοχή (district) χάος και φόβο ανάμεσα στους πολίτες.

Ο χάρτης του παιχνιδιού χωρίζεται σε 4 περιοχές: The Docks, Pembroke Hospital, Whitechapel και West End. Στην κάθε μία από αυτές, είναι απαραίτητο να υπάρχει φροντίδα έτσι ώστε να μην εξαπλώνονται οι διάφορες αρρώστιες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του crafting, δηλαδή τη δημιουργία φαρμάκων για την καταπολέμηση των ασθενειών και κατά συνέπεια τη διατήρηση καθαρού status για την περιοχή. Πέρα από φάρμακα, υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τα υλικά που μαζεύονται, να αναβαθμίζονται τα όπλα του παίκτη, καθώς και να φτιάχνονται blood, stamina και regeneration serums.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο κάθε πολίτης στο game υπηρετεί κάποιον σκοπό. Μιλώντας με τον καθένα ξεχωριστά, αποκομίζεις χρήσιμες πληροφορίες για εκείνους, όπως για το όνομα τους, την οικογένειά τους αλλά και τα ποικίλα μυστικά που τυχόν κρύβουν. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να φανούν χρήσιμες για μελλοντικές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Φυσικά, κάθε απόφαση που λαμβάνεται έχει επιπτώσεις για την συνέχεια του παιχνιδιού, καθώς καθορίζει αν θα είσαι «καλός» ή «κακός». Το λεγόμενο «reputation» επηρεάζεται και από το αν θα επιλέξεις να είσαι πιστός στο λειτούργημα του γιατρού ή θα υποκύψεις και θα καταναλώνεις το αίμα των πολιτών για experience points.

Τα visuals είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Τα σκηνικά είναι ακριβώς έτσι όπως πρέπει να είναι, αποδίδοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταλαιπωρημένο Λονδίνο εκείνης της περιόδου. Ο ελαφρύς φωτισμός στους δρόμους, η ομίχλη, οι λεπτομέρειες στα σπίτια και τα απόμερα σοκάκια σε εντάσσουν για τα καλά στο κλίμα του Λονδίνου του 1918.

Όσον αφορά το combat system του παιχνιδιού, είναι αρκετά απλοϊκό. Πιο συγκεκριμένα, κάνεις lock τον εχθρό σου και περιμένεις την κίνησή του για να πράξεις αναλόγως. Μάλιστα, υπάρχει stamina μπάρα, η οποία μειώνεται κάθε φορά που ο χαρακτήρας κάνει attack ή dodge, ενώ το blood meter χρησιμοποίειται για τα διάφορα abilities και spells, τα οποία διευκολύνουν τα fights. Βέβαια, στο skill tree, πέρα από τα συνηθισμένα upgrades που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα stats του κύριου χαρακτήρα, υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη ποικιλία abilities, από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Τα side quests, χωρίς αμφιβολία, είναι ενδιαφέροντα. Ειδικότερα, μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με «dungeons», καθώς σε οδηγούν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και υπονόμους, που είναι γεμάτοι από εχθρούς και στις περισσότερες φορές διαθέτουν ακόμα και boss. Στο τέλος των συγκεκριμένων quests, ως αμοιβή προσφέρονται πολύτιμα items. Ωστόσο, τα side quests σε όλο το παιχνίδι διατηρούν παρόμοιο στυλ με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται και μονότονα.

Παρόλο που το Vampyr δεν είναι αυτό που περίμεναν πολλοί έπειτα από την επιτυχία του Life is Strange, το game σε γενικές γραμμές έχει πρωτότυπο concept. Επομένως, η κύρια ιδέα του παιχνιδιού σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα ιστορία, το μέτριο combat system και τα εντυπωσιακά visuals, το καθιστούν σίγουρα ένα ευχάριστο game, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει.

Περισσότερα νέα για το Vampyr