Space Hulk: Deathwing – Enhanced Edition | Review

Μία πιο «γεμάτη» έκδοση του παιχνιδιού

Μία πιο «γεμάτη» έκδοση του παιχνιδιού

Το Space Hulk: Deathwing – Enhanced Edition είναι ένα first person shooter/dungeon crawler παιχνίδι το οποίο αναπτύχθηκε από την Streum On Studio και κυκλοφόρησε από τη Focus Home Interactive για PS4, XBOX One και PC στις 22 Μαΐου του 2018.

Στο Deathwing καλούμαστε να εξερευνήσουμε ένα εγκαταλελειμμένο διαστημόπλοιο στο πρώτο πρόσωπο. Αξιοποιώντας πολύ καλά το τεράστιο σύμπαν του Warhammer 40K, ο τίτλος είναι γεμάτος ματιές και νεύματα σε όλους τους σκοτεινούς και τρομακτικούς διαδρόμους. Βλέπετε πλωτά servo-skulls, νεκρούς tech-priests και βρίσκετε ισχυρά κειμήλια καθώς εξερευνάτε ένα αρχαίο Space Hulk. Το γιγάντιο εγκαταλειμμένο πλοίο επέστρεψε αφού χάθηκε στο Warp Space από την εποχή της Μεγάλης Σταυροφορίας, 10000 χρόνια νωρίτερα στο χρονοδιάγραμμα του Warhammer. Το πλοίο είναι γεμάτο από μεταφυσικούς δαίμονες που μοιάζουν να βγήκαν από το μυαλό του Lovecraft και παραμονεύουν ύπουλα και σε κάθε γωνιά του πλοίου. Το σύμπαν του Warhammer 40k πάντα δημιουργούσε την αίσθηση ότι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την προσαρμογή του στα βιντεοπαιχνίδια. Υπάρχουν τόσα πολλά που ταιριάζουν απόλυτα με τη μορφή των βιντεοπαιχνιδιών με τα chainswords να είναι το αποκορύφωμα, αλλά και τον ζόμπι Ιησού του διαστήματος (τον αυτοκράτορα), τον βρετανικό διαστημικό φασίστα (βασικά ολόκληρη την αυτοκρατορία) και ακόμα και τα πράσινα Orcs. Είναι ένα πλήθος επιρροών και αναφορών. Όλο αυτό έχει χτιστεί και επεκταθεί εδώ και δεκαετίες. Λαμβάνει τον εαυτό του εντελώς σοβαρά και καταφέρνει να σε βάλει σε μία απίστευτα σκοτεινή και χαοτική ατμόσφαιρα.

Το Deathwing κάνει σπουδαία δουλειά, διατηρώντας αρκετά την κληρονομιά του, ενώ ταυτόχρονα την εκσυγχρονίζει για να καταστεί δυνατή η αναπαραγωγή του για το σημερινό ακροατήριο. Καθώς οι διαστημικοί πεζοναύτες σας εξερευνούν το πλοίο, ακούτε σωλήνες και μεταλλικούς πεζόδρομους να τρίζουν, το πλοίο αρχίζει να τρέμει πολλές φορές και ακούγονται διάφοροι ήχοι από μακριά. Αναμφίβολα, το να παίξει κανείς αυτό το παιχνίδι με ακουστικά και να περιπλανηθεί στους κλειστοφοβικούς διαδρόμους του, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό κατά περιόδους. Ενώ το παιχνίδι δεν φέρει μεγάλη δυσκολία, σε γενικές γραμμές μοιάζει με το Left 4 Dead, αν και με περισσότερους στόχους σε κάθε χάρτη. Στο single player mode, αναλαμβάνετε τη διοίκηση ενός βιβλιοθηκάριου εξολοθρευτή, ο οποίος στην ουσία είναι ένα είδος battlemage με πρόσβαση σε ισχυρές ψυχικές ικανότητες. Μαζί με δύο άλλους συναδέλφους, έναν apothecary (θεραπευτή) και έναν assault terminator, κάνεις μια αρκετά τρομερή ομάδα. Ή θα ήταν, αν το AI του παιχνιδιού ήταν καλό. Οι σύντροφοι σας μπορούν μερικές φορές να κάνουν μια αξιοπρεπή δουλειά με τη δολοφονία εχθρών, αλλά συνήθως αντιδρούν πολύ αργά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να απαιτεί από εσάς να επιστρατεύσετε τις ικανότητές σας στο babysitting. Για παράδειγμα, ο Terminator Assault μπορεί να αποκτήσει ένα βαρύ κανόνι πλάσματος, το οποίο είναι ένα πραγματικά ισχυρό όπλο. Ένας παίκτης θα το χρησιμοποιούσε για να βομβαρδίσει τους εχθρούς γύρω από τις γωνίες ή να εξαπολύσει τον καυτό θάνατό του στις πόρτες μπροστά του. Δυστυχώς, αυτό είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες του AI, το οποίο πρέπει να δει κάθε εχθρό πριν αντιδράσει και αυτό από μόνο του καθιστά ένα πραγματικά ισχυρό όπλο, σε μεγάλο βαθμό άχρηστο. Έχετε τη δυνατότητα να δώσετε εντολές στην ομάδα σας και να την τοποθετήσετε σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά δυστυχώς το gameplay είναι τόσο γρήγορο και ταραχώδες κατά περιόδους που μια τέτοια προετοιμασία είναι τελείως αδύνατη. Όπως και το Left 4 Dead, το Deathwing θα δημιουργεί συνεχώς κύματα εχθρών, ώστε να μην είστε ποτέ ασφαλείς. Η έλλειψη ενός AI που μπορεί να ενεργήσει τακτικά είναι μια πραγματική ντροπή, ειδικά αφού απέκλεισε την ικανότητα του να μπορείς να πάρεις τον άμεσο έλεγχο των άλλων μελών της ομάδας σου.

Γραφικά, το παιχνίδι κάνει καλή χρήση της Unreal Engine 4 μηχανής, αλλά γενικά δεν προσφέρει αρκετές συγκινήσεις. Δεδομένου ότι όλα γίνονται σε ένα πλοίο, η αισθητική του παιχνιδιού δεν αλλάζει και πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια του. Πού και πού συναντάται κάποιες πιτσιλιές χρώματος εδώ και εκεί καθώς βρίσκετε κάποιο παλιό μηχανοστάσιο ή θολωτό καθεδρικό ναό στο πλοίο, αλλά και πάλι δίχως κάτι το συνταρακτικό.
Ομοίως, ο ήχος στο παιχνίδι είναι καλός, αλλά μπορεί να είναι κάπως επίπεδος κατά περιόδους. Τα όπλα δεν ακούγονται όπως θα έπρεπε, για παράδειγμα. Υποτίθεται ότι εκτοξεύουν πυραύλους, αλλά ουσιαστικά ακούγονται και λειτουργούν σαν ένα απλό πολυβόλο. Εκτός από τους θορύβους του περιβάλλοντος, ο ήχος δεν είναι τόσο καθαρός. Πέρα από αυτά όμως, οι διάφοροι ήχοι που ακούγονται και ζωντανεύουν το πλοίο ενώ εξερευνάτε, καταφέρνουν να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να είστε πράγματι αυτοί ένας space marine που φοράτε power armor εξολοθρεύετε εξωγήινους και δαίμονες στο βαθύ διάστημα.

Ενώ το single player έχει τα προβλήματά του, το co-op είναι αυτό που κάνει το Deathwing πραγματικά να λάμπει. Παίζοντας με φίλους, μπορείτε ξαφνικά να σχεδιάσετε και να εκτελέσετε μερικές πιο πολύπλοκες στρατηγικές. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε hack σε ένα turret στο single player, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα σας καλύπτει σωστά .Σε αντίθεση, αυτό στο co-op μπορεί να είναι ένα φοβερό εργαλείο στη διάθεσή σας. Αποκτάτε επίσης πρόσβαση σε περισσότερα όπλα, classes και τρόπους για να προσαρμόσετε τον Space Marine σας όταν παίζετε σε co-op, πράγμα που είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Έτσι λοιπόν, ο πιο απολαυστικός τρόπος για να παίξετε αυτό το παιχνίδι είναι σίγουρα το να παίξετε co-op με φίλους ή άλλους τυχαίους παίχτες που θα βρείτε online. Επίσης το multiplayer είναι και αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού που έχει δει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε αυτή την έκδοση του Deathwing, αφού οι νέες τυχαίες αποστολές και οι επιλογές τροποποίησης του χαρακτήρα σας αποτελούν υλικό το οποίο δεν υπήρχε στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού όταν αυτό κυκλοφόρησε για pc μερικά χρόνια πριν. Το νέο class του chaplain είναι επίσης διαθέσιμο για όλες αυτές τις αποστολές.

Στο σύνολό του, το Space Hulk: Deathwing – Enhanced Edition είναι ένας πραγματικά διασκεδαστικός τίτλος που απολαμβάνει κανείς καλύτερα με φίλους. Σε αντίθεση με πολλά άλλα παρόμοια παιχνίδια, το single player, παρά τα ελαττώματά του, έχει κάτι να προσφέρει και στους λάτρεις του μοναχικού gaming και ειδικά αν αυτοί είναι επίσης λάτρεις του Warhammer 40Κ σύμπαντος.

Περισσότερα νέα για το Space Hulk: Deathwing