Nioh | Review

Φολκλορική ιστορία και κυνήγι δαιμόνων στο νέο παιχνίδι της Team Ninja, Nioh

Platform
 
Publisher
 
Developer
 

Υπάρχουν περιπτώσεις που σε πολύωρη μάχη μπορεί να χάσετε με ένα μόνο χτύπημα, επειδή απλά δεν προλάβατε να ξεφύγετε ή ο χαρακτήρας πάγωσε, λόγω έλλειψης Ki. Σε αυτή την περίπτωση, όσοι έχετε παίξει Dark Souls θα συναντήσετε κάτι πολύ γνώριμο. Επιστρέφοντας στο σημείο που πεθάνατε τελευταία φορά, μπορείτε να ανακτήσετε τα χαμένα amrita(xp) που είχατε συλλέξει. Με παρόμοιο τρόπο, μπορείτε να βρείτε σημεία που «έπεσαν» άλλοι παίκτες και να αλληλεπιδράσετε με αυτά. Στη σειρά Souls μπορούσατε να δείτε τις τελευταίες στιγμές τους, ενώ στο Nioh δίνετε μια μάχη μαζί τους. Αν τα καταφέρετε, η ανταμοιβή σας θα είναι πλουσιοπάροχη.

Τα όπλα που θα βρείτε στο παιχνίδι είναι πάρα πολλά. Ανάμεσά τους βρίσκονται τόξα, τουφέκια, σπαθιά, τσεκούρια, σφυριά και δόρατα. Έχετε την επιλογή να διαλέξετε πως θέλετε εσείς να πολεμάτε, αλλάζοντας stances με διάφορους συνδυασμούς πλήκτρων. Σε Low stance ο χαρακτήρας χτυπάει με πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ σε High stance μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, κάτι που έχει αρνητική επίδραση στο Ki. Είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί πολλές φορές να κάνετε εναλλαγές μέσα στο παιχνίδι.

Το loot από την άλλη είναι ακατάπαυστο και χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες, με διαφορετικά χρώματα. Αν θέλετε μία ακόμα πρόκληση, μπορείτε να κάνετε ένα άτυπο New Game +. Λέγοντας άτυπο, εννοούμε ότι μπορείτε απλά να κάνετε τις αποστολές σε μεγαλύτερη δυσκολία. Με αυτόν τον τρόπο, θα συλλέξετε και τα πράσινα όπλα, τα οποία είναι και τα ανώτερα σε σπανιότητα. Τα όπλα λοιπών χωρίζονται σε Common, Uncommon, Rare, One of a Kind και Divine items.

Το Nioh δεν είναι ένα Open World παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι που σε οδηγεί αυτό εκεί που θέλει, περνώντας τις δοκιμασίες που βάζει. Όσοι έχουν παίξει κάποιο από τα Souls, καταλαβαίνουν ακριβώς τι εννοούμε. Αν κάποιος περιμένει πως θα πάρει τον William και θα τον πάει από την ανατολή στη δύση, κάνει μεγάλο λάθος. Όλες οι περιοχές στο τέλος τους κρύβουν ένα Boss, αλλά πάντα πριν από αυτό, θα υπάρχει και ένα Shrine το οποίο λειτουργεί σαν checkpoint. Φυσικά, για να μπορέσετε να συνεχίσετε από εκεί και να μην χρειαστεί να κάνετε όλη τη διαδρομή ξανά, θα πρέπει να βρείτε διάφορες παρακάμψεις.

Τα sub missions είναι και αυτά από τη μεριά τους μοναδικά και κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως καλύπτουν το 75% του παιχνιδιού. Από την άλλη, υπάρχουν και τα Twilight missions, τα οποία θέλουν πολύ μεγάλη υπομονή, αφού το επίπεδο ανεβαίνει αισθητά. Για να τα κάνετε όλα αυτά, θα πρέπει να δαπανήσετε στο παιχνίδι το λιγότερο 100 ώρες.

Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το touch pad, θα νιώσετε πως είναι κάτι που έχετε δουλέψει ξανά. Οι επιλογές που έχετε να κάνετε είναι άπειρες. Το leveling χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη βρίσκεται στο μενού του χαρακτήρα και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το build που θα χρησιμοποιήσετε. Στα shrines μπορείτε να ξοδέψετε τα amrita που αναφέραμε και πριν, ανεβάζοντας το επίπεδό σας ή αγοράζοντας αντικείμενα, κάτι που μπορεί να γίνει και με χρήματα. Τέλος, μέσω του χάρτη μπορείτε να μιλήσετε με την blacksmith και να δημιουργήσετε πολλά πράγματα.

Το Nioh αναμφίβολα είναι ένας μεγάλος υποψήφιος τίτλος για το παιχνίδι της χρονιάς. Τα Dark Souls και  Bloodborne έχουν επηρεάσει πολύ τη βιομηχανία και το Nioh καταφέρνει να βαδίσει στα χνάρια τους, ανεβάζοντας τον πήχη. Σίγουρα υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση και οι νέοι μηχανισμοί θα δείξουν την ποιότητά τους με τον καιρό. Είναι ένα υπέροχο παιχνίδι και η σκέψη πώς μπορούν να διορθωθούν τα λάθη του και να γίνει ακόμα καλύτερο, είναι αυτό που μας κάνει να ελπίζουμε για μεγάλες στιγμές στο μέλλον.

Φολκλορική ιστορία και κυνήγι δαιμόνων στο νέο παιχνίδι της Team Ninja, Nioh Πέρασαν 16 χρόνια από το πρώτο Onimusha, το οποίο μας είχε βυθίσει για τα καλά στον κόσμο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας. Τότε ήταν που πιάσαμε το σπαθί μας και μπήκαμε για τα καλά στη σφαγή δαιμόνων. Ίσως από τότε να έχουν αλλάξει πολλά, αλλά πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουν μείνει όλα ως έχουν. Βρισκόμαστε στην Ιαπωνία του 1600, όπου ένας πόλεμος μαίνεται μεταξύ των φατριών. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας σαμουράι ερχόμενος από τη δύση με το όνομα William Adams. Αυτός είναι ο κόσμος του Nioh, με μια ιστορία που μιλάει για τη βεντέτα του πρωταγωνιστή, με τον άσπονδο εχθρό ή καλύτερα δαίμονά του, Kelley. Μιλάμε για μια εποχή εχθροπραξιών και αίματος, η οποία έχει γίνει πρόσφορη για τους δαίμονες, που άρπαξαν την ευκαιρία να εισβάλουν στον κόσμο των θνητών. Ο William μαζί με τη βοήθεια των συμμάχων του, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την επίγεια αυτή απειλή. Παρότι το σενάριο είναι καθαρά προϊόν φαντασίας, θα συναντήσετε αρκετές ιστορικές μορφές της φεουδαρχικής Ιαπωνίας, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι φίλοι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το Nioh έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από το Bloodborne και από την πρώτη επαφή με τον χειρισμό, θα βρείτε τις ομοιότητες στο dodge και άλλους μηχανισμούς. Ο κόσμος και τα όπλα από την άλλη, σε πολλά σημεία θα σας θυμίσουν το Onimusha, αλλά και το Ninja Gaiden, ενώ το loot system είναι βγαλμένο από το Diablo. Όλα αυτά μαζί με ένα ήρωα που θυμίζει Geralt από το The Witcher, θα συνθέσουν όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, ένα εξαιρετικό σύνολο. Στο οπτικοακουστικό μέρος υπάρχουν επιλογές για 60 ή 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάτι που αντιστοιχεί στα action και movie mode. Παιχνίδια τέτοιου στυλ, είναι φτιαγμένα για να παίζουν σε μεγαλύτερα frame rates, οπότε η κριτική μας θα είναι βασισμένη κυρίως στο action mode. Πέρα από τα καρέ, η διαφορά των δύο αυτών επιλογών βρίσκεται στην ανάλυση και στην ουσία το κάθε mode θυσιάζει κάτι, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση σε άλλο τομέα. Δυστυχώς, ακόμα και στο PS4 Pro, θα δείτε πως οι διαφορές υπάρχουν ακόμα, ρίχνοντας την ανάλυση, κάτι που δεν χαλάει όμως την τελική εμπειρία. Από την άλλη, ο ήχος αν και δεν είναι το δυνατό του σημείο, δεν προβληματίζει. Η μουσική είναι καλή χωρίς να έχει παύσεις, ενώ οι διάλογοι είναι απλοί και λιτοί με τα Ιαπωνικά να κυριαρχούν. Προχωρώντας στο gameplay, το Nioh είναι ένα καθαρό, αυθεντικό hack & slash rpg. Μπορεί να μην υπάρχουν ασπίδες, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τον παίκτη να κρατήσει την άμυνά του. Ένα στοιχείο που βρήκαμε άκρως ενοχλητικό, είναι με την μπάρα Ki, δηλαδή το stamina. Με ένα σωστό timing μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα Pulse Ki, ένα μηχανισμό που επαναφέρει το χαμένο Ki. Ωστόσο, αν αποτύχετε και η μπάρα τελειώσει, με μια λάθος κίνηση ο χαρακτήρας μπαίνει σε ένα stun lock, το οποίο θα σας στοιχίσει πολλούς θανάτους. Όπως λοιπόν καταλάβατε, ενώ βρίσκεστε μέσα σε μια μάχη, είτε αυτή είναι boss, είτε μια απλή με…

9

Εξαιρετικό

Nioh

Ένα παιχνίδι που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή και σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία από όλους

Score
9
Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Nioh
Tags
, ,