Oι αγχωτικοί Κινέζοι, οι διαγαλαξιακοί Κορεάτες και η αμερικανική κατάρα
Με την ολοκλήρωση του Group D, συμπληρώθηκαν ακόμα δύο κομμάτια – με ανατολίτικο «άρωμα» – στο παζλ των προημιτελικών. Οι Samsung Galaxy «πάτησαν το πόδι τους» στη σκηνή της Week 2 των Group Stages, για να αποδομήσουν όλες τις θεωρίες που τους ήθελαν εκτός της επόμενης φάσης. Με καταπληκτικές εμφανίσεις, έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δίχως να αφήσουν στιγμή περιθώρια σε κάποιον εκ των διεκδικητών να αντιδράσει. Οι «πρωτάρηδες» Splyce κατάφεραν – εν τέλει – να γευτούν το «νέκταρ» της νίκης, αποχαιρετώντας με ψηλά το κεφάλι τη διοργάνωση.
Team SoloMid & Royal Never Give Up προβλημάτισαν με τις αποδόσεις τους και κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στο τελευταίο παιχνίδι με φόντο την πρόκριση και τον αποκλεισμό, με τους Κινέζους να βγαίνουν νικητές και τους Αμερικανούς να ετοιμάζονται για το… analyst desk.
Congratulations! Your Xiaohu evolved into Xiaohuhi! #Worlds
— Max Anderson (@RiotAtlus) October 9, 2016
Samsung Galaxy | The Speedster
Οι SSG έτρεχαν με την ταχύτητα του φωτός, αδυνατώντας να βρουν αντίπαλο στα μέτρα τους. Επιβλητικοί και – σχεδόν – αλάνθαστοι, έκαναν το απόλυτο (3-0) και κάθισαν στην πρώτη θέση του ομίλου δικαιωματικά.
Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της βραδιάς, οι SSG έδειξαν πως τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για οποιονδήποτε θα προσπαθούσε να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι τους, στο Summoners Rift.
Στο πρώτο παιχνίδι τους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους TSM. Οι Αμερικανοί Πρωταθλητές μπήκαν «μουδιασμένοι» και επέτρεψαν, με λάθη που δεν συγχωρούνται σε αυτό το επίπεδο, στους Κορεάτες να πάρουν το προβάδισμα. Όχι όμως για πολύ. Ένα fight στο bot lane ήταν αρκετό για να επιστρέψουν οι TSM δυναμικά στο παιχνίδι, με διαφορά 1,2k gold.
Βαδίζοντας προς το late game, το παιχνίδι είχε πολλά skirmishes 2v2 και 3v3, με την κατάσταση να ευνοεί περισσότερο τους SSG. Τα λάθη αυτοπεποίθησης των Olaf & Zilean, προσέφεραν την ευκαιρία και οι Κορεάτες δεν την άφησαν ανεκμετάλλευτη. Το baron buff που εξασφάλισαν στο 23ο λεπτό ισοφάρισε τη διαφορά και τους επέτρεψε να ελέγξουν το late game.
Επιλέγοντας τα σωστά fights αλλά και κάνοντας ιδανικό focus, λειτούργησαν σαν μια μονάδα, κέρδισαν όλα τα – buff – objectives και τελείωσαν με άνεση το πρώτο παιχνίδι.
Απέναντι στους ασταθείς RNG, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, στο δεύτερο game της βραδιάς για τους SSG. Με έξυπνα picks, βρίσκονται από πολύ νωρίς, μόλις στο 12ο λεπτό, 5k gold μπροστά, τιμωρώντας το overstep των Κινέζων.
Στη συνέχεια, κάνοντας άριστη χρήση του macro αλλά και του map control, «χτυπούν» σε τρία μέτωπα ταυτόχρονα, mid top & bottom lane. Οι SSG πυροβολούν, με τους RNG να αδυνατούν να αποφύγουν τις σφαίρες. Έχουν φέρει το game στο σημείο, όπου κάθε μικρό βήμα backfires.
Στο 15ο λεπτό, έχουν κατορθώσει να έχουν την μεγαλύτερη διαφορά που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στο τουρνουά σε gold. Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να πάρουν το πιο γρήγορο baron και να καταστρέψουν – με στυλ – την αντίπαλη βάση, ορίζοντας το ρεκόρ του πιο γρήγορου παιχνιδιού στο World Championship 2016, στα 24 λεπτά!
Τεράστια συνεισφορά στην τροπή που πήρε το παιχνίδι φέρει ο Ambition. Ο jungler των SSG, κέρδισε κατά κράτος τον προσωπικό του αντίπαλο, βρέθηκε 2 lvl παραπάνω στο early game, κάνοντας εξαιρετικά calls αλλά και το πιο σημαντικό: προσφέροντας σημαντικό deep vision στην ζούγκλα των RNG.
Το τελευταίο match απέναντι στους Splyce απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι Κορεάτες διέλυσαν τους Ευρωπαίους σε όλα τα μέτωπα, μην επιτρέποντας τους ούτε να αξίζουν τους πύργους τους. Το ερώτημα μετατράπηκε από το ποιος θα είναι νικητής, στο εάν οι Samsung Galaxy θα καταφέρουν στα σπάσουν το όριο των 23+ λεπτών που είχαν θέσει λίγο νωρίτερα. Και το κατάφεραν!
Royal Never Give Up | Almost traditional Chinese
Οι RNG λίγο έλειψε να επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά, την παράδοση που θέλει τις κινεζικές ομάδες να παρομοιάζονται με πυροτεχνήματα, που μετά την πρώτη εβδομάδα πέφτουν από τον ουρανό με μεγάλη ταχύτητα.
Το πρώτο «χαστούκι» ήρθε πολύ νωρίς – στα πλαίσια της βραδιάς – για τους RNG. Οι Splyce μπήκαν στο Summoners Rift, μυαλωμένοι, ψυχωμένοι και με διάθεση να κάνουν ένα θαύμα, με στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Η Κινεζική ομάδα έδειχνε από νωρίς να μην πατάει καλά και – επ΄ουδενί – να μην μοιάζει με εκείνη την ομάδα – φόβητρο της προηγούμενης εβδομάδας. Τα «φίδια» έλεγξαν το early game και εξασφάλισαν νωρίς πύργους, με έξυπνα plays, σε top & bottom lane. Η αντεπίθεση που ακολούθησε είχε λάθος προσανατολισμό. Οι Royal παίζουν – λανθασμένα – το «χαρτί» του fight, αδυνατώντας να προστατέψουν τα objectives.
Το mid push γυρίζει μπούμερανγκ για τους Κινέζους. Υποτιμώντας το diving potential των Ευρωπαίων, μπλέκουν σε ένα fight που θα καταλήξει σε ανταλλαγή 2 προς 0 και baron buff για τους Splyce, στέλνοντας τη διαφορά στα 10k gold στο 30ο λεπτό. Το βελτιωμένο communication αλλά και το commit – δίχως φόβο – στα calls, δεν αφήνει περιθώρια στους RNG, να αντιδράσουν. Η δεύτερη ήττα είναι γεγονός.
| The Uzi Show is live again |
Μετά την επιβλητική νίκη των SSG, οι Κινέζοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Στο δρόμο τους για την πρόκριση θα μπουν οι Team SoloMid. Για τους RNG είναι όλα ή τίποτα όπως και για τους TSM. Οι Αμερικανοί καλούνται να ξορκίσουν τους δαίμονες των διεθνών τουρνουά και να αποδείξουν πως όλος ο κόπος της χρονιάς δεν πήγε χαμένος. Ο Uzi όμως κρατάει όλα τα δυνατά «χαρτιά» στα χέρια του.
Για ένα μεγάλο μέρος του early game και οι δύο ομάδες νιώθουν την πίεση αναφορικά με το τι διακυβεύεται σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό διαμορφώνει μια πιο προσεκτική στρατηγική αντιμετώπιση των πρώτων λεπτών.
Η περίοδος όμως laning ανακωχής και απλών trades τελειώνει με εκρηκτικό τρόπο. Χρειάστηκε απλά ένα μικρό λάθος των TSM, κατά το vision contest, για να δώσει στους RNG την ευκαιρία που έψαχναν. Το fight τελειώνει με ιδανικό τρόπο για τους Κινέζους, με τον Uzi, το adc των Royal να φεύγει με 3 kills, ένα εκ των οποίων αποτελεί το – «ενισχυμένο οικονομικά» – First Blood.
Σε αυτό το σημείο η διαφορά από μηδενική, διαμορφώνεται στα 1,5k gold, με την προσθήκη του πρώτου Infernal drake του παιχνιδιού. Οι Αμερικανοί Πρωταθλητές περνούν σε damage control mode. Καταφέρνουν με μεθοδικές κινήσεις να μειώσουν τη διαφορά, αλλά κυρίως να κρατήσουν τα δύο solo lanes relative, σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Καθυστερούν την εξέλιξη του παιχνιδιού και επιβάλλουν ένα ρυθμό που έχει ως αποτέλεσμα στο 21ο λεπτό, το gold difference σχεδόν να μηδενιστεί.
Στα teamfights που ακολουθούν, ο Bjergsen, mid laner των TSM, κρατά ζωντανούς τους Πρωταθλητές. Το παιχνίδι αποκτά – από εκείνο το σημείο και έπειτα – άλλη ομορφιά.
Το baron rush των RNG – εκμεταλλευόμενοι τους 2 mountain drakes – αποδίδει, εφόσον βρίσκονται σε θέση να κάνουν secure το buff αλλά και να «αντλήσουν» 3 kills, στέλνοντας ξανά τη διαφορά στα 5k gold. Το πρώτο αμερικανικό inhibitor καταστρέφεται. Όμως οι TSM δεν έχουν καταθέσει τα όπλα ακόμα.
Τιμωρούν σκληρά το λάθος – αυτοπεποίθησης – των Royal, κερδίζοντας ένα 5-2 fight. Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί όμως, οι RNG έχουν απάντηση. Με ένα εξαιρετικό fight, πιάνουν εκτός θέσης τους TSM, εξασφαλίζουν το δεύτερο baron του παιχνιδιού αλλά και το pushing power, που τόσο χρειάζονταν για να στεφθούν νικητές και να στείλουν τους Team SoloMid για… πακετάρισμα.
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers