Θα αναγνωριστούν άραγε οι esports παίκτες ως αθλητές;

Η πρώτη κρούση έγινε στις ΗΠΑ, καθώς το ζήτημα έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο

Η πρώτη κρούση έγινε στις ΗΠΑ, καθώς το ζήτημα έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο

league-of-front

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το ζήτημα της αναγνώρισης των esports παικτών ως αθλητές, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Νομικά «κολλήματα», ανά τον κόσμο, βάζουν φραγμούς στην περαιτέρω διεύρυνση της esports κοινότητας, που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Τα αυξανόμενα περιστατικά με επαγγελματίες παίκτες, στους οποίους εμφανίζονται εμπόδια, οδήγησαν παίκτες μεμονωμένα, αλλά και οργανισμούς να αναλάβουν δράση προκειμένου να αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση. Προσπάθειες και συζητήσεις, για την αναγνώριση των επαγγελματιών παικτών, έχουν γίνει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Γαλλία, η Αυστραλία και φυσικά οι ΗΠΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις που διενεργούνται έχουν θετικό πρόσημο. Αρχής γενομένης από την ήπειρο της Ωκεανίας. Εκεί, η Αυστραλία πρωτοπορώντας, αναγνώρισε έγκαιρα τους επαγγελματίες παίκτες ως αθλητές, πριν από λίγο καιρό. Η εξέλιξη αυτή συντελέστηκε κάτω και από την πίεση των γεγονότων στις Η.Π.Α.

league-of-crowd

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν, όταν ο Σουηδός Super Smash Bros. Melee σταρ William «Leffen» Hjelte, κλήθηκε να αγωνιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές για την έκδοση visa, που χορηγείται για είσοδο στη χώρα, έκριναν πως ο Σουηδός, δεν τηρούσε τα κριτήρια. Η αίτηση του απορρίφθηκε και χρειάστηκε να εμπλακούν στην υπόθεση οι χορηγοί του (Red Bull & Team SoloMid) προκειμένου να γίνει δεκτή μια δεύτερη ετεροχρονισμένη αίτηση.

Το προαναφερθέν περιστατικό θεωρήθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά από αυτό, ξεκίνησε μια ολόκληρη εκστρατεία , με κύριους χώρους έκφρασης τα social media αλλά και το reddit. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την κοινή γνώμη αλλά και να ευαισθητοποιήσει τις αρχές, προκειμένου να αναγνωριστούν οι επαγγελματίες παίκτες ως αθλητές και να δικαιούνται ειδικής μεταχείρισης για την είσοδο και την έξοδο από τις χώρες.

Η visa που παίρνει ένας αθλητής κατά την είσοδο ή εξερχόμενος από τη χώρα είναι ειδική (P-1A). Στην περίπτωση των esports παικτών, προκειμένου να εκδοθεί, κάθε περίπτωση ελέγχεται εξονυχιστικά και ξεχωριστά και εφόσον ο παίκτης τηρεί τα P-1A κριτήρια, τότε εκδίδεται. Η διαδικασία είναι σαφώς πιο απλουστευμένη για τους ήδη αναγνωρισμένους αθλητές που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα με σκοπό να συμμετέχουν σε διεθνής διαγωνισμούς.

Οι υπεύθυνοι πίσω από την εκστρατεία, εστίασαν την προσπάθεια τους στη συλλογή υπογραφών για την επίλυση του ζητήματος. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ένα αίτημα, υπογεγραμμένο από περισσότερους από 100.000 πολίτες, αναρτάται στο επίσημο site του Λευκού Οίκου.

white-house

Οι υπογραφές συλλέχθηκαν, η ανάρτηση πραγματοποιήθηκε και τώρα ο Λευκός Οίκος οφείλει μέσα σε διάστημα 60 ημερών να απαντήσει. Οι οιωνοί είναι θετικοί προς το παρόν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζει και την θετική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τη δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει γύρω του το ζήτημα σε ολόκληρο τον πλανήτη, τότε μια «έξυπνη» κίνηση θα ήταν τουλάχιστον να απασχολήσει δημόσια τις αρχές.

Εν κατακλείδι, η αναγνώριση των επαγγελματιών παικτών έχει ξεκινήσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Εν αναμονή εξελίξεων τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.