Case Study: Υπολογιστής για το Grand Theft Auto V

Εξ’ ορισμού, ένας Gaming υπολογιστής οφείλει να αποδίδει άψογα στα δημοφιλέστερα παιχνίδια της αγοράς

Genres
,  
Publisher
 
Developer
 

Η Polytope μας εξηγεί πώς το σύστημά μας θα «σηκώσει» το GTA V

new-cs-blog-header

Εξ’ ορισμού, ένας Gaming υπολογιστής οφείλει να αποδίδει άψογα στα δημοφιλέστερα παιχνίδια της αγοράς. Με μια συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία παιχνιδιών και με ολοένα και πιο απαιτητικούς τίτλους παιχνιδιών να κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Ένας σύγχρονος Gaming υπολογιστής θα πρέπει να είναι καλά «διαβασμένος», έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει επάξια στις προσδοκίες του χρήστη του, και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά στην Polytope Systems. Μέσα από καθημερινή έρευνα και εξαντλητικούς ελέγχους, έχουμε συγκεντρώσει μια μεγάλη «βιβλιοθήκη» πληροφοριών, για τους κλάδους της εξειδίκευσής μας (Gaming, Audio, Video, Graphics και Academic), την οποία θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, μέσα από την σειρά άρθρων “Case Study”.

Στο σημερινό Case Study θα εξετάσουμε έναν από τους δημοφιλέστερους τίτλους παιχνιδιών PC της αγοράς για το 2015, με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις από τον υπολογιστή που το τρέχει. Όπως καταλάβατε και από τον τίτλο, μιλάμε για το Grand Theft Auto V!

1125-3840

Είναι γεγονός ότι η Rockstar έχει πάρει το μάθημά της από τα λάθη του παρελθόντος (θυμάστε το GTA IV;) και αυτήν τη φορά δε βιάστηκε καθόλου να βγάλει την έκδοση του GTA V για PC. Αντίθετα με την τακτική που ακολουθούν πολλές εταιρείες του χώρου, οι οποίες προσφέρουν μετριότατα console ports για το PC, η Rockstar έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο optimization της έκδοσης του παιχνιδιού για υπολογιστή, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εκπληκτικό! Ναι, φυσικά και υπήρξαν bugs και glitches, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι, κατά γενική ομολογία, ανώτερο των προσδοκιών του.

Το GTA V για PC υποστηρίζει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης (όπως MSAA, FXAA), καθώς και την δυνατότητα παιξίματος σε αναλύσεις μέχρι και 4Κ. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια από άποψη γραφικών (αλλά και game-play), των τελευταίων ετών. Τι χρειάζεται, όμως, να προσέξουμε, για να αποφύγουμε τους συμβιβασμούς στις ρυθμίσεις γραφικών και στα FPS; Πως μπορούμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές ρυθμίσεις γραφικών και frame rates κοντά στα 60 FPS;

1124-3840

Για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα απεικόνισης, στις δοκιμές που κάναμε είχαμε όλα τα settings στο maximum. Ο στόχος μας είναι να βρούμε τις καλύτερες επιλογές εξαρτημάτων ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θέλουμε να ορίσουμε. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ανεβάζουν επικίνδυνα τις απαιτήσεις από το σύστημα, όπως το Texture Quality και η μέθοδος Anti-Aliasing, τις οποίες θα δούμε παρακάτω, θα αποφύγουμε όμως την αναλυτική επεξήγηση όλων των ρυθμίσεων, μιας και το παρών άρθρο εξετάζει τον κατάλληλο υπολογιστή για το GTAV και όχι την ανάλυση του ίδιου του παιχνιδιού.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τις απαιτήσεις του Grand Theft Auto V, για κάθε ένα εξάρτημα του υπολογιστή ξεχωριστά.

Επεξεργαστής:
Παρόλο που το GTAV έχει υψηλό utilization σε επεξεργαστές με 8 threads ή 8 cores (κοντά στο 60-70%), στην πράξη, η αξιοποίηση αυτή των πολλών threads δεν μεταφράζεται σε καλύτερες επιδόσεις. Σε υλοποιήσεις με επεξεργαστές της Intel, ο Intel Core i5 6600K τεσσάρων πυρήνων έχει μόλις 1 frame διαφορά σε σχέση με τον Intel Core i7 5960X των οκτώ πυρήνων. Σε ότι αφορά την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, μόλις ξεπεράσουμε το όριο των 3.5GHz δεν βλέπουμε διαφορές στην απόδοση.

Περνώντας στο στρατόπεδο της AMD, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, καθώς ο FX-8350 οκτώ πυρήνων στα 4.0GHz αποδεικνύεται μόλις 7-8% ταχύτερος του μικρού Intel Core i3 και σχεδόν 10% πίσω από έναν Intel Core i5. Ακόμα και με Overclocking στα 4.6GHz, το κέρδος είναι σχεδόν μηδαμινό με μια διαφορά της τάξης του 1-2% σε σχέση με την εργοστασιακή συχνότητα των 4.0GHz.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Intel Core i5 6600, ή ο ξεκλείδωτος Intel Core i5 6600K για όσους ενδιαφέρονται για Overclocking, είναι οι ιδανικές επιλογές για το GTAV. Αν πάλι ψάχνετε για έναν επεξεργαστή με αυξημένες επιδόσεις σε μια μεγάλη γκάμα από προγράμματα και παιχνίδια, καθώς και με αυξημένες multi-tasking δυνατότητες σε παράλληλη χρήση του GTA V με άλλες εφαρμογές, τότε θα πρέπει να προτιμήσετε τον Intel Core i7 6700 ή τον Intel Core i7 6700K αντίστοιχα.

Κάρτα Γραφικών:

Όπως συμβαίνει σε όλα τα multi-platform παιχνίδια, έτσι και το Grand Theft Auto V «τρέχει» και φαίνεται καλύτερα σε PC. Η ποιότητα των Textures, οι σκιές, τα εφέ και όλα τα οπτικά στοιχεία είναι βελτιωμένα, πάντα όμως ανάλογα με τους πόρους που διαθέτει ο υπολογιστής και κυρίως η κάρτα γραφικών.

Μια ρύθμιση η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι το “Texture Quality”, το οποίο καθορίζει την ποιότητα, και κατά συνέπεια το μέγεθος των αρχείων, τα οποία απεικονίζουν κάθε εικόνα του παιχνιδιού, από αντικείμενα και φυσικά στοιχεία, μέχρι χαρακτήρες και τοπία. Επειδή τα αρχεία αυτά τοποθετούνται στην VRAM της κάρτας γραφικών,για κάρτες γραφικών που έχουν μέχρι 3GB VRAM προτείνουμε την επιλογή “Normal”,ενώ για κάρτες που έχουν περισσότερη από 3GB VRAM προτείνουμε την επιλογή “Very High”.

texture-quality

Η επόμενη ρύθμιση που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματος και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αφορά την μέθοδο “Anti-aliasing” που θα χρησιμοποιήσουμε. H μέθοδος FXAA είναι λιγότερο απαιτητική για το σύστημά μας, με κάποιους συμβιβασμούς στα αποτελέσματα, ενώ η μέθοδος 4xMSAA είναι πολύ απαιτητική (μέχρι και 40% λιγότερα Frames!), με καλύτερα όμως αποτελέσματα. Το τι θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται τόσο από την ανάλυση της οθόνης μας (όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσο λιγότερη ανάγκη υπάρχει για Anti-aliasing) αλλά και από την ισχύ του συστήματός μας. Το 4xMSAA χρησιμοποιεί πολλούς από τους πόρους του συστήματος και, συνήθως, είναι προτιμότερο να έχουμε 40% περισσότερα frames, παρά λίγο καλύτερη ποιότητα απεικόνισης, ειδικά αν το frame rate μας είναι ήδη αρκετά χαμηλό.

Άλλος ένας πολύ βασικός παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση του συστήματος είναι η ανάλυση της οθόνης που θα χρησιμοποιήσουμε. Ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών (ο οποίος προσδιορίζεται από το όνομα του κατασκευαστή του, πχ: NVIDIA GTX 980Ti) αναλαμβάνει το rendering των εκατομμυρίων pixels, τα οποία απεικονίζονται στις οθόνες σας. Μια οθόνη ανάλυσης 1920×1080 pixels (περίπου 2,07 Megapixels) και συχνότητας 60Hz (τα pixels αυτά ανανεώνονται 60 φορές το δευτερόλεπτο) απαιτεί πολλά renders το δευτερόλεπτο από την κάρτα γραφικών, ειδικά αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα 60FPS για να συμβαδίζουν με την συχνότητα της οθόνης. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μια οθόνη 4K (περίπου 8.3 Megapixels) απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από την κάρτα γραφικών. Αν προσθέσετε σε όλα αυτά και τους υπολογισμούς των εφέ, των φωτισμών και πολλών ακόμα λειτουργιών, θα καταλάβετε γιατί οι κάρτες γραφικών είναι τόσο σημαντικές για τα παιχνίδια.

Στην αγορά κυκλοφορούν οθόνες με πολλές διαφορετικές αναλύσεις. Εμείς θα εστιάσουμε στις 3 βασικές και πιο δημοφιλής επιλογές: τις οθόνες με ανάλυση FullHD (1920×1080/1200), τις οθόνες με ανάλυση WHQD και Ultra Wide (2560×1440/1080) και τις οθόνες με ανάλυση 4K (3840×2160). Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ας εξετάσουμε τις κάρτες γραφικών που θα θέλαμε να έχουμε, ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης μας, και για να είμαστε κοντά στα 60 fps (μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των οθονών λειτουργεί ακόμα στα 60Hz):

Για ανάλυση Full HD (1920×1080/1200):

Για ανάλυση WHQD και Ultra Wide (2560×1440/1080)

  • Very High Textures και FXAA
  • Very High Textures και 4x MSAA

Για ανάλυση 4K (3840×2160)

    • Very High Textures και FXAA
    • Very High Textures και 4x MSAA

gta-legions-banner

Μνήμη RAM:
Το GTA V, όπως και τα περισσότερα παιχνίδια υπολογιστών, χρησιμοποιούν τη μνήμη RAM για να φορτώσουν πολλά και ποικίλα assets. Η δέσμευση της μνήμης RAM γίνεται με δυναμικό τρόπο, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους τους συστήματος και τις υπόλοιπες εφαρμογές που τρέχουν. Παρόλο που η Rockstar ορίζει σαν minimum τα 4GB RAM, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το παιχνίδι με όσο το δυνατόν καλύτερες ρυθμίσεις γραφικών, θα πρέπει να θεωρήσουμε σαν minimum τα 8GB και σαν recommended τα 16GB. Η συχνότητα λειτουργίας της μνήμης (εφόσον μιλάμε για DDR3/DDR4) δεν παίζει σημαντικό ρόλο, οπότε δεν αξίζει να αγοράσουμε μνήμες υψηλής συχνότητας για το GTA V.

Δίσκος:
Ο σκληρός δίσκος επηρεάζει τον χρόνο φόρτωσης των δεδομένων του GTA V μέσω της ταχύτητας ανάγνωσης που διαθέτει. Ένας γρήγορος δίσκος, με υψηλή ταχύτητα ανάγνωσης, θα μειώσει αισθητά τα loading times του παιχνιδιού, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με μεγάλη χωρητικότητα μνήμης RAM, όπως είδαμε και παραπάνω. Αν και δεν θα δείτε διαφορές στα frames, κατά την λειτουργία του παιχνιδιού, ένας SSD με αρκετό χώρο (το παιχνίδι καταλαμβάνει περίπου 60GB) θα μειώσει αρκετά τα loading times του GTA V, τα οποία είναι κατά γενική ομολογία αρκετά μεγάλα.

1102-3840

Όπως καταλαβαίνετε, η κυκλοφορία του GTA V για PC έφερε πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα των κατασκευαστών καρτών γραφικών. Οι απαιτήσεις του παιχνιδιού, για να μπορέσει κανείς να το απολαύσει σωστά, είναι αρκετά αυξημένες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κάρτες γραφικών.

Με αυτόν τον οδηγό θα μπορέσετε να βρείτε όλες τις πληροφορίες αναβάθμισης που χρειάζεστε, έτσι ώστε να μπορέσετε να παίξετε το GTA V με τις ρυθμίσεις που σας ικανοποιούν. Αν, όμως, σκοπεύετε να αγοράσετε έναν νέο Gaming υπολογιστή, ικανό να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του GTA V, αλλά και άλλων μεγάλων τίτλων της αγοράς, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα δικά μας, εξειδικευμένα Epik συστήματα. Εξαιτίας των εντατικών ελέγχων και ερευνών γύρω από τις απαιτήσεις βέλτιστης λειτουργίας των μεγαλύτερων τίτλων παιχνιδιών της αγοράς, τα συστήματά μας αποτελούν ιδανικές επιλογές για Gamers. Επιπλέον, τα εξαρτήματα που κερδίζουν μια θέση στους υπολογιστές μας, έχουν υποβληθεί σε πολύ αυστηρούς ελέγχους, ενώ η συναρμολόγηση και η παραμετροποιημένη εγκατάσταση του λειτουργικού φέρει την σφραγίδα του εργαστηρίου μας.

Μέσα τα builders που θα βρείτε πατώντας το κουμπί «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ» στις παρουσιάσεις των μοντέλων μας, μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας σύνθεση online. Εμείς σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τα ακόλουθα μοντέλα, ανάλογα με την ανάλυση που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε:

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε οθόνη Full HD (1920×1080/1200), τότε το Epik Madness αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε οθόνη WHQD ή Ultra Wide (2560×1440/1080), τότε το Epik Legions αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε οθόνη 4K (3840×2160), τότε το Epik Legions ή το Epik Avatar με δυο κάρτες γραφικών σε SLI/Crossfire αποτελούν την ιδανική επιλογή.

Περισσότερα νέα για το GTA V