Gamespace θέμα: Γυναίκες και eSports

Γυναίκες και eSports: Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα κεφάλια από την άμμο;

Γυναίκες και eSports: Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα κεφάλια από την άμμο;
league_of_legends_world_championships_staples_crowd
Ακούω και διαβάζω διάφορα κωμικοτραγικά τις τελευταίες εβδομάδες (ίσως και περισσότερο) με αφορμή τις προσπάθειες που γίνονται από γυναίκες να μπουν στην επαγγελματική σκηνή των eSports. Διάφοροι «γνώστες» δηλώνουν πως οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άντρες στα ηλεκτρονικά αθλήματα και αν τους ρωτήσεις «που στηρίζεις την άποψη σου;» σου λένε «ε δες την competitive scene». Αν χρησιμοποιήσουμε λίγο τον εγκέφαλο μας (ρίξουμε και μια ματιά σε μερικά σοβαρά άρθρα και συνεντεύξεις) καταλαβαίνουμε πως κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αστείο και πως οι λόγοι που δεν βλέπουμε το ωραίο φύλο τόσο συχνά σε τουρνουά είναι εντελώς διαφορετικοί. Ο βασικότερος όλων είναι το marketing.

«Μα είναι χειρότερες»

Στον πλανήτη γη δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη-σοβαρή έρευνα που να αναφέρει πως οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες στα eSports. Το να λες πως οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι εξίσου καλές με τους άντρες στον συγκεκριμένο τομέα εκτός από σεξιστή και μισογύνη σε καθιστά και ανόητο καθώς δεν μπήκες ποτέ στην διαδικασία να διαβάσεις προτού μιλήσεις (και προσβάλλεις).

MLG_Fan

Παιχνίδια στρατηγικής

Καλώς ή κακώς όσοι επενδύουν σε ένα παιχνίδι θέλουν να βγάλουν χρήματα όχι να ζημιωθούν. Αυτό προϋποθέτει σωστή έρευνα πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση. Το target group λοιπόν όλων εκείνων που «ποντάρουν» στα ηλεκτρονικά αθλήματα είναι οι άντρες από 21 έως 34 ετών. Τα μέλη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι εκείνα που θα πάνε πιο εύκολα να παρακολουθήσουν ένα event, να λάβουν μέρος σε ένα τουρνουά, να αγοράσουν προϊόντα κτλ.

Σύμφωνα με το Superdataresearch.com, μέχρι πριν από λίγο καιρό μόλις το 15% του κοινού των eSports ήταν γένους θηλυκού. Άρα τι έχουμε; Το αντρικό φύλλο να αποτελεί το 85% του κοινού και αυτόματα ο αγαπημένος σου πελάτης. Φτιάχνεις μια δυνατή ομάδα με παίκτες τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί και να χρησιμοποιήσει ως πρότυπα και γνωρίζεις πως δεν θα χάσεις τις γυναίκες που σε παρακολουθούν, γιατί τους ενδιαφέρει περισσότερο το άθλημα και όχι ποιοι παίζουν.

Έρχεται η αλλαγή

Ωστόσο είχαμε μια σημαντική εξέλιξη με το 15% να γίνεται 30% και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την «φασαρία» που γίνεται το τελευταίο διάστημα. Όταν το ποσοστό του γυναικείου κοινού διπλασιάζεται σε περίπου ένα χρόνο, τότε η «αγορά» οφείλει να προσαρμοστεί γιατί πλέον έχει να κάνει με μια σημαντική ομάδα «πελατών». Τι σημαίνει αυτό; Πως οι ομάδες θα στραφούν πλέον και στην αναζήτηση παικτριών για τα ρόστερ τους, σπάζοντας επιτέλους την ανδροκρατία στο χώρο.

Άλλωστε σε λίγους μήνες θα δούμε τη Maria «Remilia» Creveling να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο του League of Legends στην Βόρεια Αμερική (το NA LCS). Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το επίπεδο των παικτριών αλλά το γεγονός πως ελάχιστοι θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν ταλέντα στο γυναικείο φύλλο. Δεν μπορείς να βρεις κάτι το οποίο δεν αναζητάς.

Το συγκεκριμένο άρθρο γνωρίζω εκ των προτέρων πως θα ενοχλήσει αρκετούς, ωστόσο έχω τη συνείδηση μου καθαρή καθώς τα συγκεκριμένα άτομα δεν είναι μέρος του κοινού στο οποίο θέλω να απευθυνθώ. Κρατάμε τα μυαλά και τα μάτια μας ανοιχτά. Till next time!

Δημήτρης «DM Punk» Mιχαλακάκος