Αρχές σχεδιασμού για την επιβολή ποινών

Πιστεύουμε ότι η επιβολή ποινών έχει αποτέλεσμα μόνο όταν στοχεύει στην αναμόρφωση

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

kayle_0_base_3

Με λίγα λόγια: Πιστεύουμε ότι η επιβολή ποινών έχει αποτέλεσμα μόνο όταν στοχεύει στην αναμόρφωση. Οι υπόλοιπες μέθοδοι στοχεύουν μόνο στα συμπτώματα, όχι στις βασικές αιτίες. Αν έχεις ένα δωμάτιο γεμάτο σκουπίδια, μπορείς να το κρύψεις για λίγο κλείνοντας την πόρτα, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για την μπόχα, ούτε γίνεται το σπίτι σου καθαρότερο.

Αυτό είναι το τελευταίο μέρος της σειράς dev blog για τη συμπεριφορά των παικτών. Έχουμε συζητήσει ήδη τα θέματα της αναμόρφωσης και της ανταμοιβής. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μιλήσουμε για την επιβολή ποινών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρόλο που η επιβολή ποινών είναι ο πιο προφανής τρόπος για να αντιμετωπιστεί η αρνητική συμπεριφορά των παικτών, τη χρησιμοποιούμε μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις. Επιβάλλουμε απευθείας ποινές στους παίκτες μόνο όταν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι έχουν διαπράξει κάποιο παράπτωμα που δικαιολογεί την ποινή (τα ποσοστά σφαλμάτων μας είναι κάτω από ένα τοις εκατό).

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι η ποινή πρέπει να διαρθρώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνει την αναμόρφωση. Ο Drevarius παρουσιάζει ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της νοοτροπίας στην πράξη με τους περιορισμούς συνομιλίας, αλλά πρώτα ο Lyte αναλύει ποιο είναι το βασικό πρόβλημα με την προσέγγιση της Απομόνωσης (δηλαδή τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ουράς αναμονής μόνο για αρνητικούς παίκτες) και γιατί οι περιορισμοί αγώνων κατάταξης αποφεύγουν αυτό το πρόβλημα.

Προτού ξεκινήσουμε, θέλουμε, όπως και σε κάθε άλλο blog της σειράς να επαναλάβουμε τη γενικότερη φιλοσοφία μας σχετικά με τη συμπεριφορά των παικτών στα online παιχνίδια: δεν υπάρχει κάποια πανάκεια που διορθώνει όλα τα προβλήματα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο μείγμα που περιλαμβάνει την επιβολή ποινών, την αναμόρφωση και τη θετική επιβράβευση.

Γιατί η Απομόνωση έχει σχεδόν πάντα αρνητικά αποτελέσματα για όλους

Η τακτική της Απομόνωσης, δηλαδή η αντιστοίχιση αρνητικών παικτών μεταξύ τους είναι μια θελκτική και προφανής λύση για την καταπολέμηση της κακής συμπεριφοράς των παικτών. Σε τελική ανάλυση, όμως, είναι μια υπερβολικά βολική λύση που ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την αρνητική συμπεριφορά. Οι παίκτες που εξακολουθούν να εκτίθενται σε αρνητική συμπεριφορά, είναι πιο πιθανό να πάψουν να παίζουν ένα οποιοδήποτε παιχνίδι. Για την ακρίβεια, η πιθανότητα αυξάνεται κατά 320%. Αυτό που λένε ότι, όταν κρατάς ένα σφυρί, έχεις την τάση να κοπανάς ό,τι βρίσκεις μπροστά σου ισχύει και εδώ. Οι ουρές χαμηλής προτεραιότητας μπορεί να λειτουργούν σωστά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς των παικτών.

Όταν οι παίκτες γνωρίζουν και κατανοούν ακριβώς ποια είναι η αιτία που τους οδήγησε στην ουρά χαμηλής προτεραιότητας, τότε γνωρίζουν και τον τρόπο για να επιστρέψουν στην εύρεση συμπαικτών χωρίς περιορισμούς.

Στο League of Legends εφαρμόζουμε τις ουρές χαμηλής προτεραιότητας συγκεκριμένα όσον αφορά το LeaverBuster, ένα σύστημα που αναγνωρίζει την απουσία του παίκτη από το πληκτρολόγιο, καθώς και τις αποχωρήσεις και τις εγκαταλείψεις παιχνιδιών εν βρασμώ ψυχής. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες είναι ξεκάθαρες σε γενικές γραμμές (οι παίκτες ξέρουν πολύ καλά αν έχει παρατήσει τους συμπαίκτες τους ή όχι), προσπαθούμε πρώτα να τους καθοδηγήσουμε προς την αναμόρφωση.

Αν, όμως, η συμπεριφορά αυτή παγιωθεί, τότε ο παίκτης τιμωρείται με ουρές χαμηλής προτεραιότητας και αναγκάζεται να περιμένει προτού ξεκινήσει η εύρεση συμπαικτών.

Τι συμβαίνει όμως με τους περιορισμούς κατάταξης; Ορισμένοι παίκτες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό ότι, αν μεταφέρουμε τους παίκτες που επιδεικνύουν αρνητική συμπεριφορά από την ουρά κατάταξης στην ουρά κανονικών παιχνιδιών, εφαρμόζουμε στην ουσία την τακτική της Απομόνωσης, παρά τα όσα ισχυριζόμαστε. Η ουσιώδης διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών στην ουρά κανονικών παιχνιδιών συμπεριφέρονται ουδέτερα ή θετικά. Αν προσθέσουμε σε αυτόν τον πληθυσμό μια πολύ μικρή μειοψηφία παικτών με αρνητική συμπεριφορά και επιβάλλουμε περιορισμούς στη συνομιλία τους, στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στους αγώνες κατάταξης, δεν πρόκειται να επηρεαστεί σοβαρά η εμπειρία των παικτών σε αυτήν την ουρά, ενώ παράλληλα τους προσφέρουμε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους.

Με τα συστήματα του LeaverBuster και των περιορισμών κατάταξης, η κοινωνική πίεση λειτουργεί ως μοχλός που ενθαρρύνει την αναμόρφωση. Έχουμε διαπιστώσει ότι η έκθεση των αρνητικών παικτών σε ένα περιβάλλον θετικής επίδρασης τείνει να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη γενική εμπειρία του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα επιτρέπουμε στην κοινότητα να απορρίψει από μόνη της την αρνητική συμπεριφορά. Στη συνέχεια, ο Drevarius κλείνει αυτήν τη σειρά blog αναλύοντας το ρόλο των περιορισμών συνομιλίας στη φιλοσοφία επιβολής ποινών μας.

Πώς η μετατροπή της συνομιλίας σε παιχνίδι διαχείρισης πόρων ενθαρρύνει την αναμόρφωση

Γεια σε όλους! Είμαι ο Drevarius, ένας από τους σχεδιαστές της ομάδας που δημιούργησε το σύστημα των περιορισμών συνομιλίας.

Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που θα αποθάρρυνε τη χρήση προσβλητικής γλώσσας και την κατάχρηση των μέσων επικοινωνίας του παιχνιδιού. Και σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούμε ότι οι ποινές πρέπει να ενθαρρύνουν την αναμόρφωση, επομένως δεν θέλουμε απλά να φιμώσουμε τους παίκτες που επικοινωνούν με χυδαίο τρόπο. Κάτι τέτοιο θα αντιμετώπιζε μόνο το σύμπτωμα και δεν θα βοηθούσε τους παίκτες να μάθουν να συμπεριφέρονται καλύτερα και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. Μετά από σειρά δοκιμών, καταλήξαμε στους περιορισμούς συνομιλίας, μια ποινή που επιβάλλει ένα αυστηρό όριο στα μηνύματα που μπορεί να στείλει κάποιος παίκτης σε όλη την ομάδα σε κάθε αγώνα.

Ο περιορισμός του αριθμού των μηνυμάτων μετατρέπει τη συνομιλία σε έναν περιορισμένο πόρο. Η χρήση των μηνυμάτων πρέπει να γίνεται λελογισμένα, σαν να πρόκειται για «πυρομαχικά» που έχει στη διάθεσή του ο παίκτης. Είναι προφανές ότι αυτά τα «πυρομαχικά» είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά όταν συμβάλλουν στο συντονισμό ενός επιτυχημένου αιφνιδιασμού, παρά όταν χρησιμοποιούνται για να προσβάλλουν έναν συμπαίκτη που δεν παίζει τόσο καλά. Οι περιορισμοί συνομιλίες θέτουν στους παίκτες ένα ζήτημα διαχείρισης πόρων, αλλά και ένα ηθικό δίλημμα.

Επειδή οι περισσότεροι παίκτες επιθυμούν τη νίκη πάνω από όλα, η ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ της χρήσιμης επικοινωνίας και της αρνητικότητας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρνητικής συμπεριφοράς στους περισσότερους παίκτες που τιμωρούνται με περιορισμό συνομιλίας. Πολλοί παίκτες με περιορισμό συνομιλίας συνειδητοποιούν ότι η θετική χρήση της συνομιλίας βελτιώνει σημαντικά την απόδοση της ομάδας. Υπήρχαν μάλιστα και περιπτώσεις παικτών που μας ζήτησαν να τους επιβάλλουμε μόνιμο περιορισμό συνομιλίας, επειδή έτσι έπαιζαν καλύτερα! Σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα που επέβαλε ποινές αποκλεισμού σε όλους τους αρνητικούς παίκτες, έχουμε διαπιστώσει ότι το νέο σύστημα με το συνδυασμό περιορισμών συνομιλίας και αποκλεισμών έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση 40% περισσότερων παικτών.

Γιατί πιστεύουμε ότι η εμπειρία του League θα συνεχίσει να βελτιώνεται

Αυτήν την περίοδο, το League έχει τον μικρότερο αριθμό εγκαταλείψεων όλων των εποχών, ενώ η κοινότητα κρατά αυστηρή στάση ενάντια στον ρατσισμό, στην ομοφοβία και στον σεξισμό. Συνολικά, μόλις το 2% των παιχνιδιών σε όλον τον κόσμο περιλαμβάνουν υπερβολική παρενόχληση και ρατσιστική, ομοφοβική ή σεξιστική γλώσσα.

Έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας και η αλήθεια είναι ότι το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα είναι σπάνια, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά και τρομακτικά για εμάς όταν παρουσιάζονται εντός του παιχνιδιού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αρνητικές εμπειρίες μάς επηρεάζουν πολύ περισσότερο από τις θετικές στιγμές.

Στο μέλλον, θέλουμε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τους παίκτες να συμπεριφέρονται θετικά. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολο για τους παίκτες να βρίσκουν τους φίλους τους και να παίζουν μαζί τους με τη βελτίωση των Προτεινόμενων παικτών και άλλες δυνατότητες, όπως είναι οι Ανταμοιβές ομάδας. Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη το έργο μας και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με την κοινότητα των παικτών για να κάνουμε το League ακόμη πιο φιλικό. Καλή τύχη σε όλους ελπίζουμε να σας δούμε στο πεδίο της μάχης!

[leagueoflegends.com]

Περισσότερα νέα για το League of Legends