Escape Dead Island – Review

Και τα ζόμπι έχουν καρδιά…

Platforms
 

Και τα ζόμπι έχουν καρδιά…

Κι εκεί που πιστεύαμε ότι η Deep Silver δεν θα επανεκδώσει τίτλο σαν το Ride To Hell: Retribution (όπου ο χαρακτήρας σας πέταγε το μηχανόβιο κάτω από τη μηχανή και πέρα από τα 5 κιλά αίματος, η μηχανή συνέχιζε ένα χιλιόμετρο μόνη της), δυστυχώς διαψευστήκαμε. Χωρίς να θέλω να προσβάλω την Fatshark, μιας και στο παρελθόν μας έχει δώσει αξιόλογους τίτλους, όπως το War of the Roses, αυτή την φορά μου φάνηκε ότι έκανε μία πρόχειρη δουλειά στο spin-off παιχνίδι της σειράς Dead Island. Παρ’ όλα αυτά, το Escape Dead Island έχει και κάποια θετικά στοιχεία τα οποία βελτιώνουν το περιεχόμενο, και γενικότερα όλη την κατάσταση. Για έναν λάτρη της σειράς Dead Island, το παιχνίδι θα είναι ικανοποιητικό για ένα χρονικό διάστημα και ίσως τον «ζεστάνει» λίγο, μέχρι την κυκλοφορία του Dead Island 2 το 2015.

edi1

Cliff Calo

Στο Escape Dead Island, πρωταγωνιστής είναι ο Cliff Calo, ο οποίος φτάνει στο νησί Naparela για να ερμηνεύσει τα ανεξήγητα γεγονότα που συμβαίνουν. Προτού όμως χειριστείτε τον Cliff Calo, ξεκινάτε το παιχνίδι με τον πράκτορα «Kilo Two», ο οποίος συνεργάζεται με την Xian Mei (χαρακτήρας του Dead Island 1). Η βασική του αποστολή είναι να εισέλθει στις εγκαταστάσεις της Geopharm και να κλέψει κάποια δεδομένα που του είναι απαραίτητα. Παρότι καταφέρνει να αποκτήσει τα δεδομένα, δυστυχώς δεν τα καταφέρνει με τα ζόμπι που συναντά στο γυρισμό. Αμέσως μετά τον πράκτορα Kilo Two, θα γνωρίσετε τον Cliff Calo, ένα νεαρό δημοσιογράφο, όπου μαζί με την παρέα του θέλει να βρει πληροφορίες σχετικά με τον εξαπλωμένο ιό. Στο τέλος όμως, αν και κατάφερε να λύσει το μυστήριο, καταλήγει να είναι ο μόνος επιζώντας, παθαίνοντας κάποιες «κρίσεις», που τον οδηγούν σε έναν παράλληλο κόσμο και τον τρελαίνουν.

Αν και η Fatshark προσπάθησε να δημιουργήσει ένα καλό σενάριο, δυστυχώς δεν το καταφέρνει. Ενώ δίνει βάση στο πως πρέπει να εξελιχθεί η ιστορία, κάτι που λείπει σε πολλά παιχνίδια με ζόμπι, καταλήγει στο να δημιουργήσει μία ιστορία όπου ο ιός ξεκίνησε από διάφορα  πειράματα σε εργαστήριο. Εξηγώντας και του διάφορους τρόπους με τους οποίους εξαπλώθηκε. Κάτι το οποίο δεν μας εντυπωσίασε και τόσο πολύ. Το μόνο ίσως πρωτότυπο στοιχείο είναι τα ταξίδια του ήρωα σε έναν «παράλληλο κόσμο», τα οποία όμως καταντούν βαρετά στην πορεία και χωρίς νόημα.

Gameplay

Όσον αφορά το gameplay, το Escape Dead Island είναι περισσότερο ένα hack “n” slash παιχνίδι, παρά survival horror. Δεν θα συναντήσετε στο τίτλο κάποια «horror» στιγμή, αλλά ούτε το survival στοιχείο είναι ισχυρό. Σχετικά με το combat, τα attack movements σας είναι περιορισμένα, όπως και τα όπλα σας. Για να τα πάρουμε με την σειρά, αρχικά στο το hack “n” slash στοιχείο είναι αρκετά ορατό. Όταν βρεθείτε σώμα με σώμα με κάποια ζόμπι απλά πατήστε επαναλαμβανόμενα την εντολή του attack και ξεμπερδέψατε. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα skills στο Escape Dead Island. Όσον αφορά τα όπλα τώρα, είναι κι αυτά ελάχιστα όπως και οι επιλογές του combat σας. Πέρα από ένα τσεκούρι, ένα σπαθί, ένα πιστόλι και λίγα ακόμη, δεν υπάρχει δυνατότητα crafting. Έχοντας, λοιπόν, έως τώρα λίγες επιλογές από weapons αλλά και στο combat, το Escape Dead Island γίνεται ένα επαναλαμβανόμενο hack “n” slash παιχνίδι.

edi2

Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού κυριαρχεί το stealth στοιχείο. Εδώ το όπλο σας είναι ένα κατσαβίδι. Αφήνοντας ασχολίαστο το weapon σας, ας επικεντρωθούμε στο stealth κομμάτι. Τα ζόμπι ως γνωστόν, δεν είναι κομάντο. Αν το δείτε από άποψης λογικής, δεν ταιριάζει σε ένα παιχνίδι με χαμηλής νοημοσύνης ζόμπι, να υπάρχει εντολή για stealth kill. Ίσως, έβλεπα το stealth κομμάτι με καλύτερο μάτι από την στιγμή που θα υπήρχαν περισσότεροι τρόποι για να πραγματοποιήσεις ένα stealth kill. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, ενώ δώσανε τόσο βάση σε αυτόν τον τομέα, σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, ο ήρωας μπορεί να εξοντώσει τα ζόμπι μόνο με μία συγκεκριμένη εντολή stealth. Επομένως, εδώ σημειώνεται μία ακόμη πρόχειρη δουλεία σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικά με τα ζόμπι, υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες. Όταν βρεθείτε αντιμέτωπος με αρκετά ζόμπι υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα πεθάνετε ή τα ζόμπι δεν θα μπουν καν στον κόπο να σας κυνηγήσουν. Για παράδειγμα, πέρα από τα απλά, αργά ζόμπι τα οποία μέχρι να σας φτάσουν θα κάνουν αρκετή ώρα, υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες. Όπως για παράδειγμα ο «spitter». Στην περίπτωση του spitter, έχουμε ένα ζόμπι το οποίο στήνει ενέδρα από μακρινές αποστάσεις και σας «φτύνει» με το τοξικό υγρό του. Βάζοντας τον προσωπικό μου τόνο στο άρθρο, όταν τον πρωτοείδα, αρχικά μου θύμησε κάτι από Left 4 Dead και επομένως ενθουσιάστηκα. Παρ’ όλα αυτά ο «spitter» αποδείχτηκε μία σκέτη αποτυχία. Για παράδειγμα, σε μία αναμέτρηση που είχα μαζί του, ο «spitter» ξεκίνησε να «φτύνει» το υγρό του μέχρι που πήρα θέση πίσω από έναν τοίχο. Τότε αντί να με κυνηγήσει ή να αλλάξει position ώστε να με πετυχαίνει, προτίμησε να συνεχίσει να «φτύνει» αδιάκοπα τον τοίχο. Επομένως, οι δυσλειτουργίες και του spitter αλλά και των προηγούμενων ζόμπι, δίνουν ένα ακόμη αρνητικό βαθμό στο παιχνίδι.

dead3

Ήχος/Γραφικά

Όσον αφορά το οπτικοακουστικό τομέα, το Escape Dead Island, παίρνει ένα συν. Τα σχεδόν cel-shaded γραφικά του, δίνουν λίγο ζωντάνια στο παιχνίδι, όπως και δημιουργούν κάτι το πρωτοποριακό. Επίσης τα animations «πέφτουν» ωραία στο μάτι, αλλά και τα cut-scenes του παιχνιδιού είναι αρκετά ικανοποιητικά, μιας και δίνουν μία comic ατμόσφαιρα στον τίτλο. Επίσης, το παιχνίδι τρέχει σταθερά στα 60 fps, στα max settings, με ανάλυση 1360×768, χαρακτηριστικά που το κάνουν προσιτό σε οποιοδήποτε PC. Τέλος, ένα αρνητικό στα γραφικά είναι η υπερβολική ποσότητα αίματος που τινάζεται όταν πραγματοποιείς stealth kill, όπως επίσης και το σχεδίασμα της ζούγκλας, όπου η βλάστηση και γενικώς το φυσικό περιβάλλον είναι στάσιμο και ίδιο από πλευράς σχεδίου σε όλο το map σας.

Σχετικά με το voice acting, δεν έχουμε κάτι το φοβερό, αλλά ούτε κάτι το τραγικό. Είναι αρκετά ικανοποιητικό προς το καλό, όπως και στο Dead Island 1. Ο Voice Actor του Cliff, σε ορισμένα σημεία που επικρατεί ένταση, δίνει ρεσιτάλ. Η μουσική που παίζει στο background είναι αρκετά καλή και ταιριάζει με την επικρατούσα ατμοόσφαιρα. Δηλαδή τα soundtracks που ακούγονται όταν είστε εγκλωβισμένος από ζόμπι, θυμίζουν μία ατμόσφαιρα αποκάλυψης. Τέλος, οι ήχοι στο combat είναι αρκετά προσεγμένοι και δίνουν μία αίσθηση «badass» όταν ακούτε και βλέπετε ταυτοχρόνως τα ζόμπι να τεμαχίζονται από εσάς. Ακόμη και οι ήχοι που βγάζουν τα ζόμπι είναι αρκετά ικανοποιητικοί, μιάς και κατά την γνώμη ενισχύουν το horror στοιχείο, το οποίο λείπει από το game.

Τα ζόμπι μας πλήγωσαν

Το Escape Dead Island, έρχεται με σκοπό να δώσει στους fan της σειράς Dead Island μία εξαιρετική περιπέτεια με τον Cliff Calo, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Η πλοκή καταφέρνει να γίνει μονότονη και απλοϊκή, το gameplay γίνεται ανιαρό και το combat αποτελείται από 3-hits combo. Το stealth στοιχείο δεν ταιριάζει απόλυτα στο παιχνίδι, και υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργίες στο σχεδιασμό των ζόμπι, που δεν αρμόζουν σε παιχνίδι του 2014. Το Escape Dead Island, αν και προσπαθεί να πετύχει να γίνει ένας αξιόλογος τίτλος όπως το Dead Island, δυστυχώς αποτυγχάνει, έχοντας σοβαρές ελλείψεις, όπως η έλλειψη από side missions (τα οποία υπήρχαν σε μεγάλη ποικιλία στο Dead Island), από crafting, από επιλογές combat αλλά και από horror και survival στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά το Escape Dead Island έχει ένα όμορφο και γεμάτο χρώματα περιβάλλον, το οποίο βελτιώνει το όλο περιεχόμενο και δίνει το κουράγιο στον παίχτη να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον τίτλο.

Θετικά

  • Όμορφα χρώματα και γραφικά
  • Ο Cliff είναι ότι πρέπει για χαρακτήρας σε τέτοιου είδους παιχνίδια

Αρνητικά

  • Ανιαρή ιστορία
  • Μονότονο combat
  • Απαράδεκτο stealth κομμάτι
  • Κακός σχεδιασμός στις λειτουργίες των ζόμπι
Και τα ζόμπι έχουν καρδιά... Κι εκεί που πιστεύαμε ότι η Deep Silver δεν θα επανεκδώσει τίτλο σαν το Ride To Hell: Retribution (όπου ο χαρακτήρας σας πέταγε το μηχανόβιο κάτω από τη μηχανή και πέρα από τα 5 κιλά αίματος, η μηχανή συνέχιζε ένα χιλιόμετρο μόνη της), δυστυχώς διαψευστήκαμε. Χωρίς να θέλω να προσβάλω την Fatshark, μιας και στο παρελθόν μας έχει δώσει αξιόλογους τίτλους, όπως το War of the Roses, αυτή την φορά μου φάνηκε ότι έκανε μία πρόχειρη δουλειά στο spin-off παιχνίδι της σειράς Dead Island. Παρ’ όλα αυτά, το Escape Dead Island έχει και κάποια θετικά στοιχεία τα οποία βελτιώνουν το περιεχόμενο, και γενικότερα όλη την κατάσταση. Για έναν λάτρη της σειράς Dead Island, το παιχνίδι θα είναι ικανοποιητικό για ένα χρονικό διάστημα και ίσως τον «ζεστάνει» λίγο, μέχρι την κυκλοφορία του Dead Island 2 το 2015. Cliff Calo Στο Escape Dead Island, πρωταγωνιστής είναι ο Cliff Calo, ο οποίος φτάνει στο νησί Naparela για να ερμηνεύσει τα ανεξήγητα γεγονότα που συμβαίνουν. Προτού όμως χειριστείτε τον Cliff Calo, ξεκινάτε το παιχνίδι με τον πράκτορα «Kilo Two», ο οποίος συνεργάζεται με την Xian Mei (χαρακτήρας του Dead Island 1). Η βασική του αποστολή είναι να εισέλθει στις εγκαταστάσεις της Geopharm και να κλέψει κάποια δεδομένα που του είναι απαραίτητα. Παρότι καταφέρνει να αποκτήσει τα δεδομένα, δυστυχώς δεν τα καταφέρνει με τα ζόμπι που συναντά στο γυρισμό. Αμέσως μετά τον πράκτορα Kilo Two, θα γνωρίσετε τον Cliff Calo, ένα νεαρό δημοσιογράφο, όπου μαζί με την παρέα του θέλει να βρει πληροφορίες σχετικά με τον εξαπλωμένο ιό. Στο τέλος όμως, αν και κατάφερε να λύσει το μυστήριο, καταλήγει να είναι ο μόνος επιζώντας, παθαίνοντας κάποιες «κρίσεις», που τον οδηγούν σε έναν παράλληλο κόσμο και τον τρελαίνουν. Αν και η Fatshark προσπάθησε να δημιουργήσει ένα καλό σενάριο, δυστυχώς δεν το καταφέρνει. Ενώ δίνει βάση στο πως πρέπει να εξελιχθεί η ιστορία, κάτι που λείπει σε πολλά παιχνίδια με ζόμπι, καταλήγει στο να δημιουργήσει μία ιστορία όπου ο ιός ξεκίνησε από διάφορα  πειράματα σε εργαστήριο. Εξηγώντας και του διάφορους τρόπους με τους οποίους εξαπλώθηκε. Κάτι το οποίο δεν μας εντυπωσίασε και τόσο πολύ. Το μόνο ίσως πρωτότυπο στοιχείο είναι τα ταξίδια του ήρωα σε έναν «παράλληλο κόσμο», τα οποία όμως καταντούν βαρετά στην πορεία και χωρίς νόημα. Gameplay Όσον αφορά το gameplay, το Escape Dead Island είναι περισσότερο ένα hack “n” slash παιχνίδι, παρά survival horror. Δεν θα συναντήσετε στο τίτλο κάποια «horror» στιγμή, αλλά ούτε το survival στοιχείο είναι ισχυρό. Σχετικά με το combat, τα attack movements σας είναι περιορισμένα, όπως και τα όπλα σας. Για να τα πάρουμε με την σειρά, αρχικά στο το hack “n” slash στοιχείο είναι αρκετά ορατό. Όταν βρεθείτε σώμα με σώμα με κάποια ζόμπι απλά πατήστε επαναλαμβανόμενα την εντολή του attack και ξεμπερδέψατε. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα skills στο Escape Dead Island. Όσον αφορά τα όπλα τώρα, είναι κι αυτά ελάχιστα όπως και οι επιλογές του combat σας. Πέρα από ένα τσεκούρι, ένα σπαθί, ένα πιστόλι και λίγα ακόμη, δεν υπάρχει δυνατότητα crafting. Έχοντας, λοιπόν, έως τώρα λίγες…

6.3

Μέτριο

Ένας ανάξιος διάδοχος

Το Escape Dead Island δυστυχώς δεν καταφέρνει να συνεχίσει την δόξα του Dead Island 1. Αντιθέτως μένει στάσιμο με πολλές ελλείψεις

Gameplay

5.8

Διάρκεια

6.5

Ήχος

6

Γραφικά

6.8

User Rating : 4.53 ( 1 votes)
6
Περισσότερα νέα για το Escape Dead Island