Esports Ταϊβάν: Πρωταθλητές από το «Silicon Island»

Το τροπικό νησί της Ταϊβάν βρίσκεται στη σκιά των γιγάντιων γειτόνων του στα δυτικά και στα βόρεια. Ωστόσο, παρά το μικρό της μέγεθος, η πατρίδα των Παγκόσμιων Πρωταθλητών της 2ης Σεζόν του League of Legends, το επονομαζόμενο και «Νησί της Σιλικόνης», είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στα βιντεοπαιχνίδια. Η κουλτούρα και η ιστορία του νησιού έχουν παίξει το ρόλο τους στην ανάδειξη πρωταθλητών σε πολλούς τίτλους και είδη παιχνιδιών, με το League of Legends να είναι μια από τις πιο πρόσφατες κατακτήσεις τους. Ψηφιακός χώρος διασκέδασης Η πρωτεύουσα του νησιού, Ταϊπέι, είχε το 2010 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, πάνω από το […]

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

tai_culture1920x1080
Το τροπικό νησί της Ταϊβάν βρίσκεται στη σκιά των γιγάντιων γειτόνων του στα δυτικά και στα βόρεια. Ωστόσο, παρά το μικρό της μέγεθος, η πατρίδα των Παγκόσμιων Πρωταθλητών της 2ης Σεζόν του League of Legends, το επονομαζόμενο και «Νησί της Σιλικόνης», είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στα βιντεοπαιχνίδια. Η κουλτούρα και η ιστορία του νησιού έχουν παίξει το ρόλο τους στην ανάδειξη πρωταθλητών σε πολλούς τίτλους και είδη παιχνιδιών, με το League of Legends να είναι μια από τις πιο πρόσφατες κατακτήσεις τους.

Ψηφιακός χώρος διασκέδασης

Η πρωτεύουσα του νησιού, Ταϊπέι, είχε το 2010 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, πάνω από το 1/10 του συνολικού πληθυσμού του νησιού, με αντίστοιχη επιρροή στην συνολική κουλτούρα του και με το 74% των κατοίκων να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στην πόλη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία μεγάλου αριθμού κατασκευαστών τυπωμένων κυκλωμάτων και φορητών υπολογιστών, η πρόσβαση σε ευρυζωνικό Wi-Fi είναι διαθέσιμη σχεδόν παντού και οι τοίχοι του κεντρικού σταθμού του μετρό της Ταϊπέι είναι γεμάτοι με διαφημίσεις για τις νέες τάσεις στα παιχνίδια για κινητά.

Το εύρος της αγοράς κινητών θυμίζει πολύ Σεούλ και Τόκυο, αλλά οι ομοιότητες με τους βόρειους γείτονες δεν σταματούν εκεί. Η επιρροή της Ιαπωνίας στο νησί είναι ισχυρή από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και παραμένει ζωντανή στη μαγειρική, την αρχιτεκτονική και τα μέσα. Ο κεντρικός σταθμός της Ταϊπέι βρίσκεται στο ίδιο υπόγειο συγκρότημα με το υπόγειο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται μια αλυσίδα φαστ φουντ που ειδικεύεται στο σούσι και πουλά δίσκους σούσι nigiri κατά τις προτιμήσεις του πελάτη στα πλήθη που περνούν από εκεί καθημερινά.

Taiwan_Arcade

Αν προχωρήσετε λίγο παραπέρα, θα νομίσετε ότι έχετε μεταφερθεί στη συνοικία Ακιχαμπάρα του Τόκυο. Στα μισά της διαδρομής, μετά τα καταστήματα με τα μπιχλιμπίδια και τα σουτιέν που πωλούνται μισοτιμής, οι οροφές καλύπτονται από διαφημιστικά για το Destiny ή το τελευταίο Dynasty Warriors και οι οθόνες από πλέξιγκλας προβάλουν φιγούρες από διάφορες σειρές anime και παιχνιδιών. Στη μέση, στα πιο κεντρικά σημεία, μπορείτε να δείτε γιγάντιες επίπεδες οθόνες με τα πιο πρόσφατα παιχνίδια κονσόλας και να ακούσετε τους ήχους δεκάδων παιχνιδιών arcade.

Η περίπλοκη, πολυπολιτισμική ιστορία της Ταϊβάν και η έκθεσή της τόσο σε Ανατολικές όσο και σε Δυτικές επιρροές είναι εμφανής σε κάθε επίπεδο και κυρίως στα βιντεοπαιχνίδια, που κατά τα άλλα θεωρούνται μέσο φυγής από τον κόσμο. Η κουλτούρα του Otaku εισάγεται κυρίως από την κοινότητα των παικτών: Οι τεράστιες αφίσες του Destiny και του Titanfall μοιάζουν πολύ με αυτές που θα έβλεπε κανείς στη βιτρίνα του GameStop, αλλά υπάρχουν εξίσου πολλές με το One For All της Idolmaster που είναι μια σειρά γνωστή μόνο σε μια πολύ μικρή κοινότητα στη Δύση.

Η σκηνή των arcade στην Ταϊβάν, από όπου προήλθαν παίκτες, όπως ο Bruce «Gamerbee» Hsiang, έχει σαφέστατα πιο Ανατολικό χαρακτήρα παρά Δυτικό και αποτελείται κυρίως από Ιαπωνικά μουσικά παιχνίδια. Όμως, τη σκηνή των PC τα τελευταία χρόνια την έχει ορίσει ένας καθ’ όλα Δυτικός τίτλος: Το League of Legends.

Φαϊ, ύπνος, διάβασμα, παιχνίδι

Guang_Hua_Digital_Plaza

Το Guang Hua Digital Plaza είναι δύο στάσεις από τον κεντρικό σταθμό της Ταϊπέι. Είναι ένα μονοκόμματο κτίριο που περιβάλλεται από μικρότερα μαγαζιά ηλεκτρονικών, κοντά σε πυλώνες που στηρίζουν ένα τμήμα της εθνικής οδού. Με δεδομένες τις μικρές απαιτήσεις του παιχνιδιού σε υλικό, προκαλεί μια κάποια έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν αφίσες για μητρικές και μνήμες RAM που υπόσχονται την ιδανική εμπειρία στο League of Legends, αλλά είναι και χαρακτηριστικό της επιρροής και του μεγέθους των πιστών φίλων των παιχνιδιών PC στο νησί. Και στην Ταϊβάν, το PC είναι ο βασιλιάς των ηλεκτρονικών.

«Γενικά, τα παιχνίδια που μπορείς να παίξεις σε ίντερνετ καφέ είναι πιο δημοφιλή από άλλες πλατφόρμες, λόγω της κουλτούρας του ίντερνετ καφέ», μας λέει ο αναλυτής των Machi E-Sports, Reazony. «Για να το κατανοήσουμε αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί τα ίντερνετ καφέ είναι τόσο δημοφιλή στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες της Ανατολής γενικότερα».

Η κομφουκιανή ηθική της μελέτης που είναι πανταχού παρούσα στην Ανατολή είναι το ίδιο διαδεδομένη και στην Ταϊβάν. Ο Reazony μας λέει: «Είναι σχεδόν υποχρεωτικό τα παιδιά να πηγαίνουν σε φροντιστήρια μετά το σχολείο. Ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου πηγαίνουν σήμερα». Ο όρος «PC» είναι, επίσης, κάπως παραπλανητικός, καθώς κάθε οικογένεια διαθέτει συνήθως μόνο έναν «προσωπικό υπολογιστή» που βρίσκεται στο σαλόνι, κάτι που συνιστά εμμέσως μια μέθοδο γονικού ελέγχου όσον αφορά στην πρόσβαση των νεαρών παικτών στον υπολογιστή.

Γι’ αυτόν το λόγο είναι τόσο κυρίαρχη η κουλτούρα των ίντερνετ καφέ: Αυτά δεν βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία των γονέων και η πρόσβαση σε τίτλους με χαμηλό κόστος επιτρέπει σε φίλους να παίζουν μαζί χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, η συχνά σκοτεινή σκηνή των ίντερνετ καφέ δίνει τη θέση της στο σπίτι. «Πιστεύω ότι είναι 7 προς 3», λέει ο παίκτης ζούγκλας των Taipei Snipers, Mountain. «70% του παιχνιδιού στο σπίτι».

Η κουλτούρα των ίντερνετ καφέ της Ανατολής θεωρείται συχνά ως η αιτία της κυριαρχίας της Νότιας Κορέας σε παρόμοιους τίτλους και θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την ανάδειξη του Sen της Ταϊβάν στο Starcraft 2. Ωστόσο, πρόσφατα, τα μεγάλα ονόματα της κοινότητας εξέφρασαν την ανησυχία ότι μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό πια, για να παραμείνει η περιοχή ανταγωνιστική.

Δύσκολη κοινότητα

PC cafe

«Τι είναι αυτό;», απάντησε ξερά ο GodJJ, όταν ρωτήθηκε για το WirForce, ένα πρόσφατο πάρτυ LAN με τον πρώην συμπαίκτη του στην υποστήριξη και αρχηγό του, MiSTakE. Η ιστορία και η ανάλυση της σκηνής των βιντεοπαιχνιδιών στην Ταϊβάν είναι χαρακτηριστικά απούσα. Ο παίκτης πάνω λωρίδας των Snipers, Zonda, πιστεύει εσφαλμένα ότι «Τα esports στην Ταϊβάν ξεκίνησαν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους TPA. Αν δεν το είχαν κάνει, πιστεύω ότι τα esports στην Ταϊβάν δεν θα υπήρχαν καν.»

«Η σκηνή δεν έχει δημοσιογραφικούς ιστότοπους, όπως οι OnGamers, Thinkpiece.gg, ggChronicle, Paravine και άλλοι, για να παρέχει καλή κάλυψη των esports και να ενημερώνει σωστά τους φίλους των παιχνιδιών», είπε με παράπονο ο Reazony. «Βασικά είναι κάμποσοι χρήστες του reddit που τσακώνονται στα φόρουμ». Μας εξήγησε ότι, παρά τις σημαντικές επιτυχίες της χώρας, σχετικά λίγοι παίκτες καταλήγουν να γίνουν οπαδοί των esports. Ο μέσος παίκτης δεν ασχολείται με το LCS και δεν πληρώνει για συνδρομή στο OGN. Επιπλέον, η αντιπαλότητα με την κουλτούρα της Κορέας επηρεάζει αρνητικά την άποψή τους και οποιαδήποτε συζήτηση περιλαμβάνει την Κίνα καταλήγει σύντομα σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στις ομάδες συνομιλιών. Και αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο ση σκηνή του League of Legends!

«Ο χώρος έχει σίγουρα λιγότερη ένταση εδώ και δύο χρόνια που οι ομάδες της Ταϊβάν έχουν υποστεί βαριές ήττες στη διεθνή σκηνή, αλλά η ίδια η κουλτούρα είναι πολύ μεγάλος παράγοντας», τόνισε. «Όποτε κάποιος από την Ταϊβάν κερδίζει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα οπουδήποτε, τα μέσα ενημέρωσης πάντα υπερτονίζουν το γεγονός και η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο νικητής «κάνει τους Ταϊβανέζους περήφανους». Ωστόσο, μετά από αυτό, η απουσία υποδομών καθιστά αδύνατη την ανάδειξη ταλέντων».

Η υποστήριξη από τη βάση υπάρχει, αλλά είναι πολύ αδύναμη. «Το LoL Nova League (LNL) είναι ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα που αποτελείται από οκτώ ομάδες και, όπως στο Garena Premier League (GPL), δίνονται χρηματικά έπαθλα για τη συντήρηση των ομάδων. Ωστόσο, στις χαμηλότερες από το LNL κατηγορίες, η κατάσταση είναι πολύ ασταθής».

TPA_Team_v1

Ο Reazony ανέφερε τα ESR και 4Gamers ως εναλλακτικά πρωταθλήματα τρίτων, αλλά σημείωσε ότι εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις δωρεές των χορηγών από ό,τι τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα που υποστηρίζονται από το Garena.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα στη χώρα και παρά την παρακμή της αγωνιστικής σκηνής, ο Reazony είναι αισιόδοξος για το μέλλον. «Γνωρίζω ότι η Garena σχεδιάζει κάτι μεγάλο. Δεν μπορώ να πω πολλά γι’ αυτό, αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την επόμενη χρονιά. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, η αγωνιστική σκηνή θα κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά».

Μπορεί η Ταϊβάν να επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παίκτες της είναι παγκόσμιας κλάσης και η σχετική απομόνωση του νησιού συχνά ωφελεί την ανάπτυξή τους. Το ντεμπούτο του Gamerbee στο Evo 2010 ήταν αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ένας θεωρητικά αδύναμος χαρακτήρας του Street Fighter και ο Sen που παίζει Starcraft 2 είναι για πολλούς ο εμπνευστής της καλύτερης στρατηγικής των Zerg στην αρχή του αγώνα. Οι Assassins, δικαιώνοντας το όνομά τους, νίκησαν τους καλύτερους του 2012. Οι παίκτες του νησιού συνηθίζουν να ξεπερνούν ακόμη και τις δικές τους προσδοκίες, καθιστώντας την Ταϊβάν μια από τις πιο άστατες και δυναμικές παρουσίες στα esports.

Για την ώρα, αποστολή τους έχουν να παραμείνουν σε αυτό το πνεύμα, μπροστά στον ολοένα αυξανόμενο και πιο επίσημο ανταγωνισμό.

[leagueoflegends.com]

Περισσότερα νέα για το League of Legends