Dev Blog: Αρχές σχεδιασμού του LoL

Εδώ και καιρό πιστεύουμε ότι για να παραμείνει το παιχνίδι δημοφιλές για πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε μόνο σε έναν στόχο. Η δυνατότητα να τροποποιούμε συνεχώς το League of Legends σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εξελίσσουμε και (ελπίζουμε) να βελτιώνουμε το παιχνίδι συνολικά. Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, είναι επιθυμία μας να βελτιώσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας, δηλαδή να κάνουμε έναν πραγματικό, ουσιαστικό διάλογο με όλους εσάς, ώστε να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με την κοινότητα και παράλληλα, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για τις αλλαγές που πραγματοποιούμε. Πάνω σ’ αυτό, να αναφέρουμε ότι αυτό το ιστολόγιο προγραμματιστών […]

Εδώ και καιρό πιστεύουμε ότι για να παραμείνει το παιχνίδι δημοφιλές για πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε μόνο σε έναν στόχο.
devdiary_gdprinciples_articleheader

Η δυνατότητα να τροποποιούμε συνεχώς το League of Legends σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εξελίσσουμε και (ελπίζουμε) να βελτιώνουμε το παιχνίδι συνολικά. Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, είναι επιθυμία μας να βελτιώσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας, δηλαδή να κάνουμε έναν πραγματικό, ουσιαστικό διάλογο με όλους εσάς, ώστε να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με την κοινότητα και παράλληλα, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για τις αλλαγές που πραγματοποιούμε.

Πάνω σ’ αυτό, να αναφέρουμε ότι αυτό το ιστολόγιο προγραμματιστών αφορά την επικοινωνία. Αν το League of Legends συνεχίσει να εξελίσσεται, γιατί να μην εξελιχθεί και ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για το παιχνίδι; Συγκεκριμένα, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πραγματικό, ουσιαστικό διάλογο;

Αυτό το ερώτημα μας ώθησε να εξετάσουμε τη δημιουργία μιας βάσης για το διάλογο: τις αρχές μας. Στο επίκεντρο κάθε συζήτησης, οι κοινές αρχές (ή η γνώση των διαφορών μας) είναι απαραίτητες για να είναι ουσιαστικός ο διάλογος. Επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μπορούμε να κάνουμε διάλογο σχετικά με τους τομείς όπου έχουμε επιτυχία και τους τομείς όπου χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά. Καθώς κάνουμε γνωστές αυτές τις αρχές σε όλους, ελπίζουμε ότι αν δεν συμφωνείτε με κάποια αλλαγή, θα κατανοήσετε τουλάχιστον τους λόγους της.

Στην τελική, αν στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι με βάθος που θα διαρκέσει για δεκαετίες (κάτι που γίνεται ήδη!), τότε αυτές είναι οι αρχές χάρη στις οποίες θα τον πετύχουμε.

ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ

Αρχή του League of Legends είναι η αναζήτηση της τελειότητας και η αναζήτηση νέων προκλήσεων. Ένας παίκτης μπορεί να βελτιώσει την τεχνική του, τη συνεργασία στην ομάδα, τις ικανότητες λήψης αποφάσεων και την προσαρμοστικότητά του, αλλά ο δρόμος προς την κορυφή απαιτεί εξειδίκευση σε κάθε τομέα, όχι μόνο σε έναν. Θα βρίσκουμε πάντοτε νέους τρόπους να ανταμείβουμε και να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες βελτίωσης των παικτών στο παιχνίδι

.
Την τελειότητα την αναζητούν όλοι: όσοι επιθυμούν να έχουν αρχηγικό ρόλο στο παιχνίδι, όσοι θέλουν να γίνουν σκοπευτές με χαρισματική τεχνική κι όσοι θέλουν να καθιερώσουν νέες στρατηγικές. Οι ικανοί παίκτες μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι σε ορισμένους βασικούς τομείς, αλλά οι εξαιρετικοί παίκτες κατανοούν και χειρίζονται το ίδιο καλά όλους τους τομείς. Είτε ένας παίκτης έχει παίξει 10 αγώνες είτε 1000, πάντα θα πρέπει να υπάρχουν νέες, συναρπαστικές προκλήσεις γι’ αυτόν.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μια ουσιαστική επιλογή έχει θετικές κι αρνητικές συνέπειες. Αν γίνεται χωρίς σκέψη, τότε δεν έχει ενδιαφέρον. Αν κανείς δεν κατανοεί τις συνέπειες της απόφασής του, τότε αυτή δεν έχει νόημα. Αν υπάρχει μια καλύτερη επιλογή, αντί για μια διαφορετική επιλογή, οι παίκτες απλώς ακολουθούν, αντί να πρωτοτυπούν. Υποστηρίζουμε την εύρεση νέων στρατηγικών, εξασφαλίζοντας ότι οι θετικές κι αρνητικές συνέπειες μιας απόφασης αφορούν το παιχνίδι συνολικά.
Αντί να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή λύση, θέλουμε να προσφέρουμε διαφορετικές λύσεις που έχουν πραγματικές συνέπειες. Οι παίκτες θα πρέπει να βλέπουν αλλαγές που αντικατοπτρίζουν αυτήν τη φιλοσοφία, όταν περιλαμβάνουμε στρατηγικά αντισταθμίσματα για νέες στρατηγικές, όχι επειδή είναι καινούριες και μοναδικές, αλλά επειδή, συνήθως, είναι κυρίαρχες.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Οι πλούσιες, συναρπαστικές μάχες πρέπει να διεξάγονται και από τους δύο αντιπάλους, όχι να είναι μονόπλευρες. Για να κυριαρχήσετε επί του αντιπάλου σας, πρέπει να παίζετε συνεχώς καλύτερα από αυτόν κι όχι απλώς να καθαρίζετε με μια τέλεια εκτέλεση. Οι μάχες στο League of Legends δεν κερδίζονται στην οθόνη επιλογής ήρωα και καμία φάση του αγώνα δεν πρέπει να προκαθορίζεται πριν καν ξεκινήσει η μάχη. Διαρκής μας στόχος είναι να εξασφαλίζουμε, ότι οι αποφάσεις, οι ενέργειες και οι αντιδράσεις των παικτών έχουν σημασία.
Παρόλο που η δυνατότητα αντεπίθεσης είναι ένας τύπος ουσιαστικής επιλογής, είναι τόσο σημαντική για το League of Legends ως αγωνιστικό παιχνίδι πολλών παικτών που τη θεωρούμε θεμέλιο λίθο των αρχών σχεδιασμού μας. Μια μάχη παύει να είναι ενδιαφέρουσα αν κερδίζεται στο πρώτο χτύπημα. Αυτό που προσθέτει βάθος και πλούτο είναι το τι μπορείς να κάνεις μετά. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τη δημιουργία ηρώων και ικανοτήτων που εξουδετερώνουν άλλους ήρωες και ικανότητες, χωρίς περιθώριο αντίδρασης, καθώς κανένας αγώνας δεν πρέπει να τελειώνει χωρίς οι παίκτες να δείξουν τις πραγματικές τους ικανότητες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Κανείς δεν μπορεί να πετύχει μια νίκη μόνος του. Οι παίκτες πρέπει να βασίζονται στους συμπαίκτες τους, για να ενισχύουν τα πλεονεκτήματά τους και να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Οι ήρωες υποστήριξης δεν μπορούν να κάνουν παιχνίδι χωρίς να τους ακολουθεί η ομάδα και οι σκοπευτές δεν μπορούν να προκαλέσουν τη ζημιά που πρέπει χωρίς προστασία.
Αντί να σχεδιάζουμε ήρωες που κάνουν τα πάντα, δημιουργούμε ξεχωριστούς ρόλους, για να προωθήσουμε τη συνεργασία. Οι σκοπευτές προκαλούν τεράστια ζημιά, αλλά μπορούν ακόμη περισσότερη, αν έχουν ένα τανκ να τους προστατεύει και έναν ήρωα υποστήριξης στο πλευρό τους. Το ομαδικό παιχνίδι αποτελεί, επίσης, έναν τρόπο έκφρασης για τους παίκτες. Είτε ένας παίκτης παίζει έναν δολοφόνο που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δράσει είτε ένα τανκ που μπορεί να ξεκινήσει μια μάχη όποτε θελήσει, αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία ηρώων, οι οποίοι να αντιστοιχούν σε ένα εύρος ξεχωριστών ρόλων.

ΣΑΦΗΝΕΙΑ

Οι παίκτες πρέπει να πολεμούν τους αντιπάλους τους και όχι το παιχνίδι. Προσπαθούμε διαρκώς να παρουσιάζουμε στοιχεία με σαφήνεια και ακρίβεια, ώστε οι παίκτες στο League of Legends να επικεντρώνονται στην κυριαρχία επί των αντιπάλων τους με τις ικανότητες και την ομαδική τους δουλειά και όχι χρησιμοποιώντας κρυφές πληροφορίες.
Η σαφήνεια σημαίνει ότι θέλουμε ακριβείς, διαφανείς μηχανισμούς σε όλα όσα σχεδιάζουμε. Όταν το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού εξαρτάται από την ικανότητα ενός παίκτη να εκτιμήσει την κατάσταση, οι πληροφορίες πρέπει να είναι σαφείς και προσβάσιμες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποδεικνύουμε στους παίκτες τον καλύτερο τρόπο παιχνιδιού, αλλά πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι έχουν τις σωστές πληροφορίες για να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Ένα συνεχώς εξελισσόμενο παιχνίδι είναι ένα υγιές παιχνίδι. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το League of Legends με νέους ήρωες και μηχανισμούς. Όσο εργαζόμαστε με βάση τις αρχές σχεδιασμού μας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ικανοποιητική και ουσιαστική εμπειρία.
Οι παίκτες και οι σχεδιαστές αποτελούν και οι δύο μέρος της εμπειρίας του League of Legends και η αδράνεια δεν προάγει την εξέλιξη. Η δέσμευσή μας για διαρκή εξέλιξη σημαίνει ότι το League of Legends μπορεί να παραμείνει υγιές και δυναμικό για πολλά χρόνια. Στην πορεία θα γίνουν λάθη, αλλά με τα σχόλια των παικτών και τη συνεχή επεξεργασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που θα βελτιώνεται και θα εξελίσσεται διαρκώς.

Καθώς κάνουμε γνωστές τις αρχές μας σε όλους, μπορούμε να κάνουμε ανοικτό διάλογο σχετικά με την προσέγγιση του σχεδιασμού στο League of Legends. Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη, όταν πραγματοποιούμε αλλαγές που δεν είναι αποτελεσματικές. Αν έχετε ερωτήσεις, μην διστάσετε να τις υποβάλετε στα σχόλια. Παράλληλα, όμως, αναμένετε νέα, αναλυτικά άρθρα για κάθε βασική αρχή ξεχωριστά από υπεύθυνους σχεδιασμού παιχνιδιού του League of Legends. Θα ενημερώσουμε αυτήν τη δημοσίευση στην πορεία!

πηγή: League Of Legends

Περισσότερα νέα για το League of Legends