Devil May Cry 5 | Review

Devil Triggered

Platforms
 
Publisher
 
Developer
 

Devil Triggered

Το Devil May Cry 5 είναι ένα action-adventure/hack n slash παιχνίδι, που αναπτύχθηκε και εκδόθηκε απ’ την Capcom. Αποτελεί τον 5ο τίτλο της σειράς Devil May Cry και κυκλοφόρησε 8 Μαρτίου για PS4, XB1 και PC.

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα 5 χρονιά μετά απ’ αυτά του Devil May Cry 4 και η ιστορία ξεκινάει με τον Nero, ο οποίος άνοιξε το δικό του devil hunting agency. Στις 30 Απριλίου εμφανίζεται ένας μυστηριώδης  άνδρας, οπού κόβει το devil arm Yamato του Nero και στη συνέχεια ανοίγει ένα portal και εξαφανίζεται. Κάποιες μέρες μετά, ο V (νέος χαρακτήρας που δεν υπήρχε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς), προσλαμβάνει τον Dante να σκοτώσει τον demon Urizen που απειλεί  την ανθρωπότητα. Ο Urizen φύτεψε το demonic tree Qliphoth, που σκοτώνει ανθρώπους για να απορροφήσει το αίμα τους.

Οι 3 πρωταγωνιστές συναντιούνται τυχαία στo Red Grave City ( καθώς έχουν όλοι τον ίδιο στόχο) και κάπως έτσι, ξεκινάει η μάχη για να νικήσουν τον Urizen. Παρόλο που υπάρχουν μόνο 3 playable χαρακτήρες (Nero, Dante, V),  στην ιστορία συμμετέχουν και άλλοι χαρακτήρες όπως οι Trish και Lady. Καινούργιοι παίχτες που δεν έχουν παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, μπορούν να παρακολουθήσουν το History Of DMC. To History of DMC κάνει ένα λεπτομερής recap της ιστορίας των προηγούμενων τίτλων και παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να κατανοήσει κάποιος το story του Devil May Cry 5.

Το gameplay είναι παρόμοιο με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, πιστό δηλαδή στο χαοτικό hack n slash στοιχείο με τρελά combos και συνδυασμούς. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν είναι αναβαθμισμένο και προσαρμοσμένο στη σημερινή εποχή, καθώς το Devil May Cry 5 είναι  το πρώτο next-gen παιχνίδι της σειράς. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του μοναδικό style στο πως μάχεται και υπάρχουν μοναδικά weapons και skills για τον καθένα να ξεκλειδώσετε.

Ο V είναι ο μόνος απ’ τους 3 χαρακτήρες που παλεύει από απόσταση, καθώς ο ίδιος δεν έχει όπλα στην κατοχή του.  Αντί για όπλα,  πολεμάει κάνοντας summon 3 demons/familiars: Griffon, Shadow και Nightmare. Το Griffon χρησιμοποιεί ranged attacks, το Shadow melee,  ενώ το Nightmare εμφανίζεται για λίγο χρονικό διάστημα και πραγματοποιεί μια δυνατή επίθεση πριν εξαφανιστεί. Το Nightmare μπορεί να γίνει summon μόνο είναι γεμάτη η μπάρα του Devil Trigger, σε αντίθεση με τους Griffon και Shadow που είναι πάντα στο πλευρό σας. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως οι demons δέχονται damage και μπορεί να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μάχης. Επανέρχονται αυτόματα μετά από ένα χρονικό διάστημα ή μπορείτε να πάτε κοντά στο σημείο που πέθαναν ώστε να αναστηθούν γρηγορότερα.

Ο Dante όπως και στα προηγούμενα DMC, χρησιμοποιεί 4 combat styles: Trickster, Gunslinger, Swordsman και Royal Guard. Παλιά μπορούσατε να αλλάξετε style,  μόνο αν κάνατε access κάποιο divinity statue. Πλέον μπορείτε να εναλλάσσετε ελεύθερα μεταξύ των 4 styles οποιαδήποτε στιγμή με το πάτημα ενός κουμπιού, κάτι που σας δίνει δυνατότητα να κάνετε καλύτερα και μεγαλύτερα combos.  Στην κατοχή του έχει κλασσικά όπλα όπως Ebony & Ivory και Rebellion,  αλλά στην πορεία αποκτάτε και άλλα νέα ή παλιά γνώριμα. Όταν ο Dante ενεργοποιεί το Devil Trigger μπαίνει σε demon form, ενώ με την πάροδο του story αποκτάει και το Sin Devil Trigger Form.

O τελευταίος playable χαρακτήρας είναι ο Nero, που αντί του devil arm έχει πλέον διάφορα prosthetic  arms. Το κάθε prosthetic arm έχει το δικό του ability και σε αντίθεση με τα όπλα του Dante, είναι consumables καθώς σπάνε κατά τη διάρκεια του combat. Λόγο αυτού, στο Inventory σας  μπορείτε να έχετε πολλά διαφορετικά prosthetic arms, ώστε να μην ξεμείνετε.  Σε περίπτωση που ο Nero δεν έχει prosthetic arm, μπορεί να βασιστεί μόνο στα δικά του όπλα (Red Queen, Blue Rose). Το γεγονός πως ο Nero χρησιμοποιεί prosthetic arms, δεν τον κάνει πιο αδύναμο σε σχέση με τους άλλους 2 χαρακτήρες.

Στο σύνολο, το gameplay είναι διασκεδαστικό και καλύτερο από ποτέ, καθώς ο fluent χειρισμός σας επιτρέπει να κάνετε απίστευτα combos. Για να κάνετε τα combos πιο εύκολα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το auto mode, μέχρι να συνηθίσετε/μάθετε τα combos. H προσθήκη 3 playable χαρακτήρων οπού ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό style, weapons και combos, δίνει άλλη ‘πνοή’ στο παιχνίδι και γενικότερα στο franchise. H πλοήγηση μέσα στο χάρτη είναι προσιτή και προσφέρω την ‘linear’ εμπειρία που θα περιμέναμε από ένα Devil May Cry παιχνίδι, δίχως αυτό να σημαίνει πως έπρεπε να είναι open-world ή sandbox για να φαίνεται καλύτερο και πιο εντυπωσιακό.  Αυτό δεν το καθιστά ‘μοναδικό στο είδος του ή σε ανώτερο σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους, αλλά αποτελεί αναμφίβολα ένα ‘true sequel’ της σειράς ικανοποιεί ακόμη και τους πιο ‘σκληροπυρηνικούς’ οπαδούς.

Το design γενικότερα (χαρακτήρων, περιβάλλοντος, κ.λ.π) είναι παραμένει μοναδικό, παρόλο που είναι ο 5ος τίτλος της σειράς. Ο οπτικός τομέας είναι εντυπωσιακός και έχει όλες τις προδιαγραφές ενός next-gen τίτλου. Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους χαρακτήρες ταιριάζουν πλήρως στο ρόλο τους, παρόλο που ανά στιγμές το voice-acting μπορεί να φανεί ‘φτωχό’. Σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτηρίζαμε μέτριο ή κακό στο σύνολο φυσικά. Τα sound effects κατά τη διάρκεια της μάχης ή των cinematics κάνουν ‘enhance’ την όλη εμπειρία. Τέλος, η μουσική που σας συνοδεύει αρμόζει πλήρως σε όλες τις στιγμές και διατηρεί το ηλεκτρονικό-heavy metal vibe που είχε όλα αυτά τα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, το Devil May Cry 5 αποτελεί ένα ‘πραγματικό’ sequel του Devil May Cry 4, που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της σειράς, Το μόνο ‘αρνητικό’ στοιχείο, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ανά στιγμές το υπερβολικό fan-service. Έχει διάρκεια περίπου 8 έως 10 ώρες  και προσφέρει μια ευχάριστη ‘linear’ εμπειρία, ενώ η προσθήκη του Bloody Palace προσθέτει επιπλέον ώρες gameplay.

Βαθμολογία: 9/10

Περισσότερα νέα για το Devil May Cry 5