Street Fighter 30th Anniversary Collection | Review

Η Capcom για άλλη μία φορά κυκλοφόρησε ένα πλήθος παλιών παιχνιδιών σε ένα νέο πακέτο για τη κονσολα και το PC

Platforms
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Η Capcom για άλλη μία φορά κυκλοφόρησε ένα πλήθος παλιών παιχνιδιών σε ένα νέο πακέτο για τη κονσολα και το PC, και φυσικά εννοούμε το Street Fighter 30th Anniversary Collection. Αυτό – όπως υποδηλώνει και ο τίτλος – έγινε με αφορμή τα 30στα γενέθλια του πολυαγαπημένου για αρκετούς παιχνιδιού. Αυτή η έκδοση συμπεριλαμβανει 12 Street Fighter παιχνίδια με τη μορφή του 2D core arcade, με το οποίο μεγάλωσαν οι γενιές του ’90, αλλά και φυσικά κάποια extras που θα τα δούμε στη συνέχεια. Τα 12 παιχνίδια, αν και ακούγονται πολλά, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς πρόκειται για 4 διαφορετικά παιχνίδια, το καθένα με τις δικές του ξεχωριστές αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις. Οι τελευταίες, μάλιστα, δεν είναι ιδιαίτερα προφανείς για κάποιον που δεν είναι hardcore fan του game.

Ξεκινώντας απο το πρώτο παιχνίδι της συλλογής, αυτό είναι το πρωτότυπο Street Fighter, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987. Δεν έχουμε να πούμε πολλά για αυτό. Αποτελεί την αρχή όλων των Street Fighter και για τον λόγο αυτό δεν θα ήταν κακό να δοκιμαστεί έστω και για μια φορά. Ωστόσο, η έλλειψη της δυνατότητας να επιλέξεις τον χαρακτήρα σου, τα απαρχαιωμένα γραφικά, αλλά και το κακό voice acting το καθιστούν αρκετά δύσκολο στο playthrough του.

Συνεχίζοντας, η συλλογή περιλαμβάνει και το Street Fighter 2, το οποίο μάλλον έχει χαραχθεί στη μνήμη των φανατικών της σειράς περισσότερο απ’ ό,τι το πρώτο. Πέρα απο το απλό Street Fighter 2 (The World Warrior), υπάρχουν και άλλες 4 εκδοχές του: το Street Fighter 2’ (Champion Edition), το Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting, το Super Street Fighter 2: The New Challengers και το Super Street Fighter 2: Turbo.

Το Street Fighter 2 (The World Warrior) αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια της σειράς. Μπορούμε να πούμε ότι είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των Street Fighter. Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν μάλλον μια υπέρβαση, καθώς βελτιώθηκε θεαματικά από το προηγούμενο, τόσο στα animations όσο και στο voice acting. Αν και διαθέτει 8 χαρακτήρες για να επιλέξεις, σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται η αξία του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το Street Fighter 2: Champion Edition. Εδώ, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το The World Warrior. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι η Capcom έδωσε τη δυνατότητα στους fans να παίζουν ως οποιοσδήποτε από τους 4 boss χαρακτήρες, ενώ παράλληλα είναι εφικτά και τα mirror matches. Οι νέες προσθήκες χάλασαν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία του παιχνιδιού.

Τις ανισότητες αυτές θα τις διορθώσουν, ύστερα, με το Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting, το οποίο κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, η Capcom έκανε πιο fast-paced το gameplay, ενώ παράλληλα πρόσθεσε νέες κινήσεις για αρκέτους χαρακτήρες ωστέ να εξισορροπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα πράγματα. Το fireball της Chun-Li αποτέλει μια από τις νέες κινήσεις του παιχνιδιού. Μεταξύ άλλων, ένα ακόμα νέο feature ήταν οι νέες παλέττες για τα κουστούμια των χαρακτήρων.

Αν και το Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting ήταν μια καλή προσπάθεια της Capcom, μπόρει να θεωρηθεί αρκετά αχρείαστο για τη σειρά, καθώς το Super Street Fighter 2: The New Challengers, που ακολουθεί, θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο. Το συγκεκριμένο game είσαγει ένα μεγάλο αριθμό νέων χαρακτήρων, ενώ παράλληλα βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τα animations, τα non-gameplay visuals και το audio.

Όλα αυτά οδηγούν στο Super Street Fighter 2 Turbo, που πιθανότατα έχει αγαπηθεί περισσότερο από όλα τα προηγούμενα. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι διαθέτει όλους τους 16 χαρακτήρες απο το Super Street Fighter 2, αλλά και προσφέρει έναν αριθμό super κινήσεων, που καθιστούν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έκδοση δίνει τη δυνατότητα να παίξεις και ως ο boss χαρακτήρας, Akuma. Σε γενικές γραμμές, το Super Street Fighter 2 Turbo είναι αρκετά ισορροπημένο, εάν εξαιρέσουμε την ύπαρξη του Akuma, ο οποίος είναι over-powered.

Φεύγοντας από τα Street Fighter 2, η Capcom στην 30th Anniversary συλλογή συμπεριλαμβάνει και τα Street Fighter Alpha. Αυτά ειναι 3, το Street Fighter Alpha: Warrior’s Dreams, το Street Fighter Alpha 2 και το Street Fighter Alpha 3.

Όσον αφορά το πρώτο Street Fighter Alpha, το Warriors’ Dreams, εδώ σημειώνεται σημαντική αλλαγή στο σχεδιασμό τόσο του κεντρικού μενού, όσο και των χαρακτήρων. Ωστόσο, το roster των παικτών είναι αρκετά ανεπαρκές, με 3 χαρακτήρες να είναι κρυμμένοι στο μενού επιλογής. Σε καμία περίπτωση πάντως, κάποιος θα μπορούσε να μην το θεωρήσει διασκεδαστικό. Βέβαια, παρόλο που το επόμενο, το Street Fighter Alpha 2, προσθέτει ακόμα περισσότερους χαρακτήρες, το πρώτο παραμένει το πιο αξιόλογο, καθώς διαθέτει τα δικά του μοναδικά backgrounds και cutscenes.

Το 3ο κατά σειρά Street Fighter είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό και απογοητευτικό. Πιο συγκεκριμένα, είναι σαφώς ανώτερο από τα 2 προηγούμενα Street Fighter Alpha με μεγαλύτερο roster και με μεγαλύτερη ποικιλία στο playstyle. Δεν μοιάζει όμως, σχεδόν καθόλου με το arcade version, το οποίο γνωρίζαμε.

Η 30th Anniversary συλλογή συμπεριλαμβάνει και την τριλογία του Street Fighter 3. Αυτή αποτελείται απο το Street Fighter 3: New Generation, το Street Fighter 3: Second Impact και το Street Fighter 3: Third Strike.

To Street Fighter 3 New Generation ουσιαστικά αποτελεί την σκιά του επόμενου, του SF3 Second Impact. Στο τελευταίο, η Capcom προσέθεσε νέους χαρακτήρες, backgrounds και πιο ισορροπημένα mechanics σε σχέση με τα προηγούμενα. Σε γενικές γραμμές, αποτελεί ένα απο τα πιο ορθά φτιαγμένα παιχνίδια στη σειρά.

Το τελευταίο παιχνίδι της συλλογής είναι το Street Fighter 3: Third Strike. Το συγκεκριμένο εξακολουθεί να είναι φανταστικό και προκαλεί στους φανατικούς της σειράς μια ιδιαίτερη νοσταλγία. Παρόλο που είναι ένα game 20 χρονών, τα visuals θεωρούνται ακόμα εντυπωσιακά και οι λεπτομέρειες στο gameplay αρκετά προσεγμένες για εκείνη την εποχή. Όλα αυτά δημιουργούν ένα από τα πιο πετυχημένα fighting games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Γενικά, από τα 12 παιχνίδια μόνο 4 ξεχωρίζουν πραγματικά και αυτά είναι: το Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting, το Super Street Fighter 2 Turbo, το Street Fighter Alpha 3 και το Street Fighter 3: Third Strike. Μάλιστα, η Capcom προσθέτει ειδικά γι’ αυτά training mode και online multiplayer.

Όσον αφορά τα extras, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να κάνεις save και load στη μέση του παιχνιδιού, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα να φτάσεις και σε bosses που ήταν δύσκολο να φτάσεις παλιά.

Μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες της 30th Anniversary Collection είναι το museum. Χάρη σε αυτό, δίνεται η δυνατότητα να ακούσεις όλα τα soundtracks από κάθε παιχνίδι. Επίσης, το μουσείο δείχνει μια ποικιλία από HD art φτιαγμένα για όλα τα Street Fighter παιχνίδια. Μεταξύ άλλων, προβάλλει την ιστορία της σειράς από τότε που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα με αρκετές λεπτομέρειες.

Χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα οι μεγάλοι fans της σειράς του Street Fighter πρέπει να λάβουν υπόψη τους την 30th Anniversary συλλογή, η οποία θα τους επιτρέψει να κάνουν ένα «ταξίδι» στα παιδικά τους χρόνια. Σίγουρα, όμως, ανάμεσα στα 12 παιχνίδια της συλλογής θα υπάρχουν και κάποια που δεν θα είναι και τόσο αρεστά.

Περισσότερα νέα για το Street Fighter 30th Anniversary Collection