Okami HD (PS4) | Review

Η Ammy επιστρέφει για μια ακόμα πινελιά, αυτή τη φορά στο PS4

Platforms
 
Genres
,  
Publisher
 
Developer
 

Έχοντας κλείσει μια δεκαετία από τότε που κυκλοφόρησε, το Okami ουκ ολίγες φορές έχει παρομοιαστεί με παιχνίδι της σειράς The Legend of Zelda. Ωστόσο, πέρα από τα αντίστοιχα Dungeons που προσφέρει ο τίτλος της Clover, έχει ελάχιστα κοινά με τη θρυλική πλέον σειρά. Καταρχάς το combat είναι πολύ πιο ιδιαίτερο χάρη στη χρήση του πινέλου, ενώ ο τρόπος σκέψης για την επίλυση γρίφων έχει μια διαφορετική αίσθηση. Αυτό γιατί οι μηχανισμοί του Okami βάζουν τον παίκτη να σκεφτεί λίγο πιο πέρα από την κοινή λογική, πράγμα που δε συμβαίνει σε σχεδόν κανέναν σύγχρονο τίτλο. Κανείς ποτέ ωστόσο δεν κατάφερε να εισάγει σε τίτλο ένα τόσο καινοτομικό μηχανισμό, σαν αυτό του πινέλου.

Το celestial brush είναι αυτό που κάνει το gameplay του παιχνιδιού να ξεχωρίζει. Ανεξάρτητα αν ο χαρακτήρας βρίσκεται σε combat mode, μπορεί να παγώσει το χρόνο και να ζωγραφίσει πάνω στην οθόνη, χρησιμοποιώντας έτσι διάφορες δυνάμεις. Η ιδέα είναι πολύ έξυπνη, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία που χάνει στην υλοποίηση. Σε απλά σχέδια, όπως οριζόντιες γραμμές και αντιστοίχηση δύο ή περισσότερων πραγμάτων δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όταν πρέπει να φτιάξετε έναν κύκλο θα υπάρξουν αρκετές φορές που το παιχνίδι δεν το αναγνωρίζει. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός πως πρέπει να κεντράρετε τον κύκλο στο αντικείμενο που πρέπει ή απλά το σχέδιο δεν ήταν αρκετά καλό. Η δεύτερη περίπτωση κάνει το χειρισμό στην έκδοση wii να μοιάζει με όνειρο.

Ο χωρισμός του παιχνιδιού σε combat mode και roaming mode δεν επηρεάζει το celestial brush, ενώ δεν αποτελεί και μεγάλο πρόβλημα στη ροή του. Τα περισσότερα battle encounters μπορείτε να τα δείτε και να προετοιμαστείτε, ενώ αυτά που έρχονται ξαφνικά δεν αποτελούν απότομο φρενάρισμα για τη δραστηριότητα που κάνετε. Ειδικά μέσα στα dungeons, δεν θα υπάρξει στιγμή που το παιχνίδι θα σας κάνει να πείτε πως βαριέστε, αφού οι μόνες στιγμές που θα βρεθείτε σταματημένοι κάπου, είναι όταν ψάχνετε τη λύση για ένα γρίφο. Όταν όμως φτάσετε στο τέλος του dungeon και έρθετε αντιμέτωποι με το boss, εκεί είναι που τα συναισθήματα θα αρχίσουν να μπλέκονται λίγο.

Το πρώτο κιόλας boss fight του παιχνιδιού αποτελεί μια μεγάλη απογοήτευση. Αν κάποιος καταλάβει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, τότε η μάχη με το ζόρι να κρατήσει πάνω από δύο λεπτά. Αυτή είναι η βασική δομή σε αυτόν τον τομέα, αλλά ευτυχώς στη πορεία γίνονται πιο εντυπωσιακές μάχες και η διάρκεια τους αυξάνεται και μάλιστα υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις. Γενικά αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού αποτελεί και το πιο περίεργο, αφού από τη μια πλευρά είναι καλό τα bosses να απέχουν μεταξύ τους, αλλά από την άλλη έχει σαν αποτέλεσμα κάποια να είναι αρκετά βαρετά.

Μένοντας στο θέμα της διάρκειας, για κανένα λόγο το Okami δεν αποτελεί ένα μικρό παιχνίδι. Ακόμα και χωρίς την ενασχόληση με side quests και collectibles, η κεντρική ιστορία για κάποιον που το πιάνει στα χέρια του για πρώτη φορά μπορεί να ξεπεράσει τις 40 ώρες. Καθόλου μικρός αριθμός για ένα τέτοιο παιχνίδι, που σε κάποιους μπορεί να δώσει την αίσθηση πως τραβάει υπερβολικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως για ένα 100% playthrough, χρειάζονται πάνω από 50 ώρες, αλλά το ταξίδι αυτό αξίζει τον κόποι και με το παραπάνω.

Judge Grimm

Κάπου στις 50 και κάτι ώρες είπα επιτέλους να τελειώσω το παιχνίδι, έχοντας αφήσει πολλά ακόμα πράγματα που περιμένουν παραπονεμένα να τα ανακαλύψω. Η αλήθεια είναι πως από τη μία είχα μεγάλες προσδοκίες για το ξακουστό Okami και από την άλλη κρατούσα μικρό καλάθι γιατί μιλάμε για παιχνίδι του 2006. Το παιχνίδι ωστόσο όχι απλά με έβγαλε ασπροπρόσωπο, ενώ με έκανε να πιστέψω πως είναι παιχνίδι που κυκλοφόρησε σήμερα και κοστίζει το κλασσικό πενηντάευρο που όλοι μισούμε. Εκεί είναι και η τελευταία σφαλιάρα που δίνει το Okami στα remasters του σήμερα, αφού η retail έκδοση κοστίζει περίπου 25 ευρώ.

Σελίδες:
Περισσότερα νέα για το Okami HD

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.