Retro-Corner: Pokémon Gold, Silver & Crystal

Αν οι πρώτες κασέτες και η σειρά που ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα έδειχναν την υπόσχεση

Κοιτώντας πίσω σε ένα παιχνίδι της παιδικής μου ηλικίας

gold-silver-crystal

Πριν όμως ξεκινήσω να γράφω για αυτά τα τρία υπέροχα παιχνίδια, τα οποία είχα την τύχη να αποκτήσω και να παίξω στα παιδικά μου χρόνια, οφείλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Το παρόν άρθρο αποτελεί την εκκίνηση μιας νέας στήλης στο Gamespace, στην οποία θα αναλύει ο γράφων -ή κάποιο άλλο μέλος του Gamespace- παιχνίδια και πράγματα σχετικά με παιχνίδια (παλιές εταιρίες, συσκευές, κλπ.), που είναι τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Θα υπάρξει βέβαια ανάλυση πασίγνωστων παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά θα εξερευνήσουμε και παιχνίδια που δεν κράτησαν τόσο σταθερά στο πέρασμα του χρόνου. Η ιδέα για το Retro-Corner προέκυψε από την προτίμηση που έχω στα παιχνίδια που -όπως σωστά θα έχετε υποθέσει μέχρι στιγμής- έχουν μια ρετρό αισθητική (ως ρετρό, σύμφωνα με το ελληνικό Wikipedia, χαρακτηρίζουμε αυτό που «αναφέρεται ή σχετίζεται με ξεπερασμένες περιόδους, κυρίως, της τέχνης ή της μόδας»).

Δεν είχα αποφασίσει να ξεκινήσω αυτή την στήλη, μέχρι την στιγμή που είδα το πρώτο trailer για τα Pokémon Sun & Moon στις αρχές του Μαΐου. Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου είναι: «Πότε φτάσαμε στην έβδομη γενιά;» Ήξερα μεν και την τρίτη γενιά, αλλά μετά σταμάτησα να ασχολούμαι. Η επόμενη σκέψη ήταν: «Νιώθω τόσο μεγάλος.» Σχεδόν αμέσως θυμήθηκα την πρώτη φορά που έμαθα για τα Pokémon, βλέποντας έναν φίλο μου να παίζει την Gold. Θα μπορούσα σε αυτό το άρθρο να γράψω για τις Blue, Red & Yellow, μιας και είναι τα πρώτα παιχνίδια της σειράς, αλλά έχοντας ξεκινήσει με την δεύτερη γενιά, θεωρώ πιο κατάλληλο να γράψω για αυτήν (χώρια ότι πλησιάζει και η κυκλοφορία των Sun και Moon).

kantojohto

Αν οι πρώτες κασέτες και η σειρά που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα έδειχναν την υπόσχεση πως τα Pokémon μπορούν να γίνουν ένα δυνατό franchise για την Nintendo, τότε η δεύτερη είναι αυτή που τα καθιέρωσε. Οι κασέτες Gold και Silver κυκλοφόρησαν το 1999 στην Ιαπωνία, το 2000 στην Αυστραλία και την Αμερική και το 2001 στην Ευρώπη, με την Crystal να ακολουθεί έναν χρόνο μετά αντίστοιχα. Το νέο παιχνίδι προσέθεσε 100 νέα Pokémon και μια νέα περιοχή για να εξερευνήσουν οι παίκτες, το Johto. Μπορεί οι Gold και Silver να έχουν ίδιο σενάριο μεταξύ τους, αλλά όπως και στην πρώτη γενιά, η κάθε μία τους είχε Pokémon, τα οποία ήταν αποκλειστικά της εκάστοτε κασέτας, οπότε θα έπρεπε να ανταλλάξετε με άλλους για να συμπληρώσετε το Pokédex σας. Επιπλέον, οι κασέτες ήταν συμβατές με τις Red, Blue και Yellow, ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε και Pokémon της πρώτης γενιάς, που δεν μπορούσατε πλέον να βρείτε.

H Gold και η Silver ήταν φτιαγμένες για Game Boy Color, αλλά μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά και στο παλιότερο Game Boy, σε αντίθεση με την Crystal. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι σαφώς αναβαθμισμένα, μιας και πλέον ο κόσμος του παιχνιδιού έχει χρώματα σε αντίθεση με το γκρίζο της προηγούμενης γενιάς. Η μουσική του παιχνιδιού είναι γραμμένη σε 8-bit, (με πολύ αγαπημένο μου κομμάτι το θέμα του Surf). Μαζί με τα νέα Pokémon, εντάσσονται και 2 νέοι τύποι, Steel και Dark, οι οποίοι θα ήταν οι πιο πρόσφατοι, μέχρι να εμφανιστεί ο τύπος Fairy στην έκτη γενιά. Όσον αφορά τις μάχες, πλέον τα Pokémon απέκτησαν την δυνατότητα να κρατάνε αντικείμενα για να αποκτήσουν προβάδισμα. Εκτός μάχης μπορούσαν να κρατάνε και μηνύματα, τα οποία μπορούσαν να ανταλλάσσουν οι παίκτες μεταξύ τους ή το περίφημο Experience Share, με το οποίο μπορούσατε να ανεβάσετε επίπεδα ένα Pokémon, χωρίς αυτό να συμμετάσχει σε μάχη. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ήταν η εισαγωγή της εκτροφής Pokémon, όπου αφήνοντας δύο Pokémon σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να τα προσέχει, σε περίπτωση που ήταν συμβατά για αναπαραγωγή, ο παππούς θα σας έδινε ένα αυγό, το οποίο ο ίδιος όπως έλεγε δεν είχε ιδέα πως εμφανίστηκε.

Σελίδες: