MSI GT72VR 6RD Dominator Pro | Unboxing & Review

Πιστή στην G σειρά η MSI προσθέτει στον κόσμο των Gaming Laptop μία συσκευή έτοιμη για την νέα γενιά των Virual Reality Games

 Πιστή στην G σειρά η MSI προσθέτει στον κόσμο  των Gaming Laptop μία συσκευή έτοιμη για την νέα γενιά των Virual Reality Games

Το laptop έρχεται σε μια καφέ κούτα με το σήμα της MSI, όπου μέσα σε αυτή βρίσκεται η βασική συσκευασία. Αρχικά, από τη συσκευασία κρατάμε δύο πράγματα: το παιχνίδι δώρο που δεν είναι άλλο από το Tom Clancy’s: The Division, καθώς και την τεχνολογία tobii eyetracking, την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω. Στη συνέχεια, στο πίσω μέρος της συσκευασίας βλέπουμε τα 12 highlights του «κτήνους» ή αλλιώς Dominator Pro. Ας τα δούμε όμως λίγο επιγραμματικά πρώτα. Το GT7VR, είναι Virtual Reality Ready εξοπλισμένο με την πανίσχυρη 1060, είναι έτοιμο για τη νέα μόδα στο gaming. Σύμφωνα με την εταιρία, το Dominator Pro είναι όσο δυνατό μπορεί να είναι ένα desktop. Μάλιστα, όσων αφορά τους gamers, ακόμη και το monitor είναι ειδικά σχεδιασμένο με χαρακτηριστικά όπως, 120Hz και 5ms απόκριση. Βέβαια, τα «καλούδια» για τους gamers δεν τελειώνουν εκεί.

_mg_0271

Εξοπλισμένο με το Gamesence, το Dominator Pro πηγαίνει την εμπειρία στο επόμενο επίπεδο και σε συνδυασμό με ένα ακόμα δώρο, το οποίο είναι μια συνδρομή για το Xsplit Broadcaster, μετατρέπει κάθε gamer σε επίδοξο streamer. Μαζί όμως με το Xsplit, η MSI έχει φροντίσει και για lag free online gaming, εγκαθιστώντας την απίστευτη Killer Doubleshot Pro, αλλά παρέχοντας και δύο μήνες δωρεάν WTF (Way Too Fast) υπηρεσίες. Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά επειδή οι gamers ενδιαφέρονται για την εμφάνιση, αρκεί να πούμε πως το πληκτρολόγιο του GT72VR είναι κατασκευασμένο από την Steelseries και πέρα από τα άπειρα οπτικοχρωματικά εφέ που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης είναι optimized, ώστε του παρέχει την καλύτερη εμπειρία. σε κάθε είδους game. Τέλος, εντύπωση μας μας έκανε το Virual Surround σύστημα, που είναι από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Βέβαια, ένα καλό ζευγάρι ακουστικά θα είναι πάντα καλύτερα. Πριν όμως προχωρήσουμε στην εμφάνιση, αξίζει να να αναφέρουμε το σύστημα ψύξης, Cooler Boost 4, που πραγματικά κάνει «δουλειά«. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, η τουρμπίνα – ανεμιστήρας στο κάτω μέρος του Laptop ενεργοποιείται και ψύχει ολοκληρωμένα το σύστημα.

_mg_0258

_mg_0272

Ας περάσουμε λοιπόν στην εμφάνιση. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά τριγύρω, βλέπουμε αρχικά πως στο μπροστινό μέρος δεν υπάρχει κάτι άλλο, πέραν των δύο σημείων, τα οποία φωτίζονται και θυμίζουν φώτα αυτοκινήτου. Στη δεξιά πλευρά έχουμε το Optical Drive και δύο θύρες USB 3.0, ενώ στην αριστερή υπάρχουν άλλες τέσσερις, το micin, το SPDIF, ένα line-in, ένα line-out και το card reader. Στο πίσω μέρος βλέπουμε τις σχάρες των ηχείων δεξιά και αριστερά στις άκρες, ενώ στη μέση υπάρχουν τα Mini Display Port 1.2, μια θύρα USB 3.1 type-c, μια θύρα HDMI 1.4, το βύσμα του Ethernet και αυτό της φόρτισης. Το σασσί έχει παραμείνει ίδιο με αυτό του GT72VR και όσων αφορά το δικό μας Test UNIT δεν παρατηρήσαμε κάποιο ψεγάδι. Όλα τα κομμάτια ήταν κουμπωμένα σωστά και δεν υπάρχει κάποιο κενό στα σημεία που δένει το Laptop. Επίσης, η οθόνη δεν είχε κάποιο καμένο pixel και δεν παρατηρήσαμε κάποια διαρροή φωτός.

_mg_0296

 

_mg_0339_mg_0342

Στο πίσω μέρος της οθόνης υπάρχει το logo της MSI, το οποίο είναι φωτιζόμενο, ενώ στην μπροστινή πλευρά, βλέπουμε κάμερα και μικρόφωνο στο πάνω μέρος, με το tobii eyetracking να βρίσκεται κάτω δεξιά. Τι είναι το tobii eyetracking; Ο αισθητήρας ακολουθεί τα μάτια του παίκτη και το που εστιάζουν στην οθόνη. Η κάμερα λοιπόν εντός του παιχνιδιού εστιάζει στα αντίστοιχα σημεία ή εμφανίζει πληροφορίες σχετικές με το αντικείμενο που κοιτάει ο παίκτης.

_mg_0319_mg_0302_mg_0324Το πληκτρολόγιο της Steelseries έχει άνετο layout με καλή απόσταση ανάμεσα στα πλήκτρα. Η υφή είναι εξίσου ωραία και ακόμα και όταν το laptop ζεσταίνεται, η θερμοκρασία στο πληκτρολόγιο δεν είναι ενοχλητική. Ο backround φωτισμός είναι ένα από τα ωραία highlights, αν και θα προτιμούσαμε μερικά macro keys. Το touchpad είναι στο σωστό σημείο και προσφέρει μια γρήγορη λύση αν δεν έχετε συνδέσει το ποντίκι σας. Ωστόσο, με σκοπό να φαίνεται πιο ενιαίο, δεν υπάρχουν σημάδια για το που τελειώνει, πράγμα που ίσως ενοχλήσει κάποιους.

_mg_0312_mg_0315

_mg_0316_mg_0317Οι επιδόσεις του GT72VR ήταν αυτέ που περιμέναμε. Το εξαιρετικό cooling system, καθώς και η δυνατότητα επέκτασης κάρτας γραφικών μέσω της MXM 3.0, βοηθούν στις περαιτέρω αναβαθμίσεις των επιδόσεων του GT72VR.

Όσον αφορά την οθόνη, η αλήθεια είναι πως έχουμε δει καλύτερες, αλλά όταν μιλάμε αποκλειστικά για οθόνες laptop, τότε η οθόνη του GT72VR είναι μια από τις πιο δυνατές τις κατηγορίας αυτής. Τόσο τα χρώματα, όσο και η φωτεινότητα, δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει μια αξιοπρεπή εμπειρία, άσχετα με τον φωτισμό του δωματίου. Επίσης, οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές, πράγμα που προσθέτει στην όλη εμπειρία. Όσων αφορά τους gamers, τα 120Hz, τα 5ms απόκριση και το gsync, είναι τα εργαλεία που εξυψώνουν τόσο τον παίκτη, όσο και το ίδιο το παιχνίδι, ενώ η μέγιστη ανάλυση στα 1080p εξασφαλίζει τα 60fps(minimum) σταθερά σε κάθε game. Αξίζει να αναφερθεί πως τα HDMI και το Mini Displays Port υποστηρίζουν και αυτά gsync, αρκεί βέβαια να το έχουν σαν λειτουργία και τα monitor που θα συνδέσετε.

Η επεξεργαστική δύναμη του του 6700HQ, σύμφωνα με τα benchmark, είναι παρόμοια με αυτή των 5700HQ και 4720HQ. Τόσο στο single score, όσο και στο multithreading, οι επιδόσεις του είναι πολύ κοντά, αλλά σαφώς καλύτερες. Απομυθοποιώντας όμως τη δήλωση «Desktop Perfomance«, ένας 6700Κ έχει 20% με 30% υψηλότερη απόδοση. Αναμενόμενο μεν, αλλά αν δεν είστε hardcore με τους αριθμούς στα benchmark, δεν θα καταλάβετε τη διαφορά.

Ότι και να πούμε για την 1060 θα είναι λίγο. Η GPU είναι τουλάχιστον 20% πιο ισχυρή από την 980M και δεν την συγκρίνουμε καν με 960 και 970, καθώς τρώνε την σκόνη της σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο πέραν από τις εξαιρετικές επιδόσεις αυτής της κάρτας, η MSI σας δίνει την δυνατότητα να την κάνετε upgrade στην 1070. Με βάση τα benchmark οι 1070 φαίνεται 50% πιο ισχυρή και έτοιμη να ευχαριστήσει και εκείνους με 4K οθόνες, που ψάχνουν το κάτι παραπάνω.

Επειδή όμως μιλάμε για laptop, ένα από τα σημεία που μας ενδιαφέρουν είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και πόση ώρα χρήσης μπορούμε να βγάλουμε με μια φόρτιση. Λογικό είναι ο χρόνος να αλλάζει ανάλογα με τη χρήση, οπότε θα σας δώσουμε κάποια παραδείγματα. Σε idle χωρίς internet κατάσταση και με τη φωτεινότητα χαμηλά, το GT72VR έμεινε ανοικτό για λίγο παραπάνω από 5 ώρες. Με wifi ανοικτό και με ελαφριά χρήση φτάσαμε σχεδόν τις 4 ώρες, ενώ με το load στο maximum ξεπεράσαμε τη μία ώρα χρήσης. Κάθε φορά που το φορτίσαμε από 0 έως 100% μας πήρε περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Το πολύ ενδιαφέρον παρ’όλο των μετρίων χρόνων, είναι πως οι επιδόσεις δεν μειώνονται όταν είμαστε με τη μπαταρία, δεν παρατηρήσαμε δηλαδή κάποιο throttling.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που παρατηρήσαμε και λογικά επηρεάζει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, είναι οι ανεμιστήρες που λειτουργούν συνεχώς (πέραν του μεγάλου κεντρικού). Αυτό παράγει και αυξημένα επίπεδα θορύβου, που ξεπερνούν το υποφερτό, με το μεγάλο ανεμιστήρα ενεργοποιημένο. Λόγω σασσί όμως, ο θόρυβος είναι λιγότερος από ότι σε άλλα laptop της κατηγορίας. Πράγμα που κάνει το GT72VR να ξεχωρίζει.

_mg_0343

Δεν αφήσαμε έξω από την παρουσίαση αυτή το Card Reader. Είναι από τα πιο γρήγορα που έχουμε δοκιμάσει, μάλιστα όταν το τεστάραμε με διάφορες SD Cards UHS II, έπιασε ταχύτητες Read κοντά στα 200mb/s και Copy 130mb/s. Άλλα αντίστοιχα Laptop και Ultrabook κινούνται γύρω στα 90mb/s. Όσον αφορά το WLAN έπιασε την ικανοποιητική ταχύτητα μεταφοράς των 500mbp/s.

Η MSI κλασσικά προσπαθεί με σειρά G αναπτύσσει την δυνατότητα του Service και της αναβάθμισης, σε πιο προσιτό και εύκολο επίπεδο. Έτσι το GT72VR σας αποκαλύπτει όλο τον «εσωτερικό του κόσμο» απλά ξεβιδώνοντας το κάτω μέρος. Από εκεί αποκτάτε άμεσα πρόσβαση στο cooling system, cpu, gpu και σε άλλα κομμάτια. Αν θελήσετε να φτάσετε στα 2 τελευταία SO-DIMM θα χρειαστεί λίγη παραπάνω αποσυναρμολόγηση. Ως γνωστόν αν αφαιρέσετε από μόνη σας το καπάκι μπορεί να χάσετε την εγγύηση σας, ωστόσο είστε καλυμμένοι από οποιαδήποτε βλάβη με 2 χρόνια εγγύηση και ανάλογα τον Reseller μπορείτε να αυξήσετε την εγγύηση χρονικά. Επίσης κερδίζετε 3 έξτρα μήνες απλά δηλώνοντας το προϊόν σας στην εταιρεία.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Windows 10 Home / Windows 10 Pro
 • 6th Gen. Intel® Core™ i7 processor
 • GeForce® GTX 1060 6GB GDDR5
 • 17.3″ Full HD (1920×1080), 120 Hz Refresh Rate και 5ms response time panel
 • Cooler Boost 4 Technology
 • To X Boost function της MSI.
 • Dragon Center
 • WTFast free premium license για 2 μήνες
 • NVMe M.2 SSD by PCIe Gen3 X4 up to 2200MB/s
 • USB Type-C
 • MSI SHIFT Technology
 • Nahimic 2 Sound Technology
 • Sound by Dynaudio system
 • True Color Technology
 • Keyboard από Steelseries με full color backlighting
 • SteelSeries Engine 3 με το GameSense
 • Silver Lining Printed keys
 • Killer DoubleShot Pro (Killer Gb LAN + Killer 802.11 a/c WiFi) με Smart Teaming
 • Killer Gigabit LAN Controller με Advanced Stream Detect 2.0 και Killer Shield
 • Xsplit Gamecaster free premium license για ένα χρόνο
 • Matrix Display

_mg_0280 _mg_0286         _mg_0338

H διάθεση των MSI Gaming Notebook γίνεται από την Brain Trust. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία στο τηλέφωνο 210 6995825.

Με ανυπομονησία για το full virtual reality η ζωή συνεχίζεται. Loves: Animes and Manga