Το απόλυτο Gaming Laptop MSI GE76 Raider – Review

Το Gaming Laptop των 4500 €, από την MSI.

Είναι πλέον γεγονός ότι οι ελαφρύτεροι και πιο λεπτοί φορητοί υπολογιστές είναι δημοφιλέστεροι. Gaming φορητοί υπολογιστές που είναι μεγάλοι και παχύρρευστοι μοιάζουν ίσως σαν μια ‘’απαρχαιωμένη’’ μόδα. Σκεπτόμενοι, λοιπόν, αυτή την άποψη υπάρχει άραγε μια θέση στον χώρο της τεχνολογίας και του gaming το 2021 για το νέο μοντέλο της MSI GE76 Raider; Και όμως ναι!

Σίγουρα πολλοί θα αναρωτιέστε ποιος θα αγόραζε ένα λάπτοπ αξίας 4500 . Για έναν όμως Hardcore gamer αυτό είναι μονόδρομος. Συνήθως ένα Gaming Laptop παράλληλα δεν χρησιμοποιείτε μόνο για Gaming, αλλά και για άλλες καθημερινές ασχολίες ή και κυρίως επαγγελματίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε την καλύτερη δυνατή λύση για να μπορέσουμε να κάνουμε edit τα βίντεο μας, να επεξεργαστούμε μαζικά φωτογραφίες ή και να παίξουμε τα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Στο παρακάτω αναλυτικό Review, θα μάθετε περισσότερος πληροφορίες για το Gamingκτήνος” της MSI!

Σχεδιασμός

Καθώς πολλά νέα gaming laptops έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται και να μοιάζουν με οποιοδήποτε, πολλαπλής χρήσης laptop, το MSI GE76 παραμένει εξ ’ολοκλήρου ένα καθαρά gaming laptop.

Είναι επικαλυμμένο με αλουμίνιο,  έχει αρκετές γωνίες αλλά και χρώμα Titanium Blue που τείνει προς το γκρι παρά το μπλε. Ένα είδος αισθητικής που θα εκτιμηθεί αρκετά από μεγάλο αριθμό ατόμων. Όντας κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ο χρήστης μπορεί να νιώθει ασφάλεια ότι σε περίπτωση ρίψης πιο πιθανό είναι να χτυπηθεί το πάτωμα παρά το laptop.

Αν και υπάρχει κάμψη κάτω από την οθόνη, πάνω από το πληκτρολόγιο, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργείται η ανασφάλεια για τυχόν σπάσιμο άρα δίνεται μία ολοκληρωμένη Gaming αίσθηση.

Συνάμα, λόγω της συνεργασίας της MSI με την Steelseries, το υπάρχων πληκτρολόγιο καθίσταται ένα από τα πιο άνετα και ανταποκρινόμενα πληκτρολόγια για φορητό υπολογιστή. Χωρίς να χρειαστεί κάποιος να επενδύσει πολλά χρήματα μεμονωμένα για ένα πληκτρολόγιο, το συγκεκριμένο του παρέχει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεται για μια μοναδική gaming εμπειρία.

Επίσης, περιλαμβάνεται ένα πλήρες Numpad μικρού μεγέθους. Αν και θα ήταν προτιμότερο να είναι μεγαλύτερο, η ύπαρξη του και μόνο το καθιστά αρκετό. Από την άλλη η MSI παρέχει κορυφαία ηχεία και στις δύο πλευρές του πληκτρολογίου. Αντικειμενικά, δεν πρόκειται για τα καλύτερα όλων ηχεία αλλά είναι υπερ αρκετά ώστε να ακούγεται δυνατός ήχος σε ένα δωμάτιο με αξιοπρεπέστατη ποιότητα μπάσου.

Οι λάτρεiς του RGB φωτισμού θα μείνουν σίγουρα ικανοποιημένοι από τις λεπτομέρειες που έχουν γίνει στο παρών Laptop. Το πληκτρολόγιο ανάβει σε πραγματικά ατελείωτα χρώματα. Επιπρoσθέτως, υπάρχει μια τεράστια μπάρα φωτισμού RGB κάτω από το trackpad με έως 30 ζώνες φωτισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρήστης έχει στην διάθεση του όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρωμάτων αλλά αντίστοιχα και της απενεργοποίησης της.

Συνοπτικά, μιλάμε για ένα πραγματικά “κόσμημα” στην Gaming αγορά και η MSI για ακόμη μία φορά θέλει να μας εντυπωσιάσει με την πρόταση της.

Εντυπωσιακή οθόνη & Θύρες Υποδοχής ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς

Το μοντέλο της MSI GE76 Raider έχει ευρεία οθόνη, η οποία διαθέτει refresh rate 300Hz. Η ανάλυση της Full HD(1080)p θα λέγαμε πως είναι πιο minimal αλλά εξίσου κατάλληλη για την επίτευξη σωστών frame rates τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν από γρήγορο refresh. Δεδομένου αυτού, παιχνίδια όπως Warzone, CS:GO και PUBG είναι αυτά που θα έχουν και την μέγιστη δυνατή απόδοση με τέτοια οθόνη. Οπότε, αν είστε FPS Gamer GE76 Raider είναι το λάπτοπ σας.

Από την άλλη, ίσως κάποιος αποζητήσει υψηλότερη ανάλυση για ευκρινέστερη εικόνα, κάτι το οποίο θα καθιστούσε όμως το οποιοδήποτε παιχνίδι απλά πιο απαιτητικό με αποτέλεσμα να μην είχατε τις κατάλληλες επιδόσεις στο framerate σας.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά τώρα, τα bezels γύρω από την οθόνη είναι αρκετά λεπτά και η ποιότητα της συνολικής εικόνας που αποδίδουν είναι φωτεινή και καθαρή. Το keyboard είναι αρκετά ωραίο στην χρήση καθώς τα κουμπιά έχουν την απαραίτητη και όση χρειάζεται απόσταση ώστε να μην είναι κολλημένα αν και ογκώδη. Το touchpad δεν έχει κάτι συγκεκριμένο άξιο αναφοράς, είναι μια απλή πλαστική αίσθηση που δεν προκαλεί τίποτα τρομερό αλλά ούτε αρνητικό.

Τεράστιο πλεονέκτημα για αυτό το μόντελο, όμως, είναι ότι περιλαμβάνει άθφονο χώρο για θύρες. Πιο συγκεκριμένα, στην αριστερή και πίσω πλευρά υπάρχουν οι παρακάτω θύρες:

  • USB1 Type-A,
  • USB-C
  • Υποδοχή κάρτας SD στα δεξιά
  • έξοδοι HDMI,
  • mini-DisplayPort
  • Άλλη μία θύρα USB-C
  • Ethernet

 

Λογισμικό και Χαρακτηριστικά

Σίγουρα δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη αλλά το MSI GE76 Raider είναι γεμάτο από λογισμικά της ίδιας της MSI. Κάποια από τα προγράμματα που θα έχετε στο κεντρικό menu είναι το MSI Nahimic και το MSI True Color και ιδιαίτερα αυτό που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την διαχείριση του laptop είναι το λογισμικό MSI Dragon Center.

Μέσω τώρα αυτών των λογισμικών, έχει την δυνατότητα να ελέγχει την θερμοκρασία αλλά και χρήση του συστήματος του Laptop. Επίσης, είναι εφικτή η μετάβαση από την καρτέλα των γενικών ρυθμίσεων  να πραγματοποιηθούν εναλλαγές σε προκαθορισμένες επιδόσεις και ρυθμίσεις. Κάτι άλλο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επιλογή δημιουργίας του δικού του προσαρμοσμένου προφίλ απόδοσης ακόμα και αν δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν όντως να προσαρμοστούν/τροποποιηθούν.

Τέλος,  ένα λογισμικό το οποίο έχει συμπεριληφθεί είναι αυτό της SteelSeries Engine 3 που είναι υπεύθυνο για όλες τις “fancy” προσαρμογές σας. Αρκετά χρήσιμο καθώς το λογισμικό του Dragon Center μερικές φορές μπορεί να μην είναι τόσο άμεσα responsive.

Μπαταρία

Αναλογιζόμενοι την χρήση ενός φορητού υπολογιστή όπως το MSI GE76 Raider σίγουρα θα θεωρούσαμε κάποτε πως η αντοχή της μπαταρίας του θα ήταν έως και 2 ώρες-γεγονός όμως που δεν ισχύει τελικά σε αυτό το μοντέλο.

Για να γίνουμε πιο ακριβείς, δεν υπονοείται ότι υπάρχει δυνατότητα χρήσης όλη την ημέρα χωρίς φορτιστή αλλά ότι εξακολουθεί να είναι αρκετή η μπαταρία για μερικές ώρες εργασίας. Έπειτα από μια πλήρη επαναφόρτιση, ενεργοποίηση λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας και άλλες διαθέσιμες λειτουργίες εξοικονόμησης μπαταρίας παρατηρήθηκε ότι για φορητός υπολογιστής 17 ιντσών όπου δεν είναι γνωστοί για την διάρκεια μπαταρίας του, το νέο αυτό μοντέλο ήρθε πιο ανανεωμένο από ποτέ. Σχεδόν έξι ώρες χρόνου χρήσης του MSI είναι πραγματικά μια τρομερή βελτίωση σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα ίδια κατηγορίας.

Στην περίπτωση που είσαι απαιτητικός Gamer ή επαγγελματίας που ψάχνει τις επιδόσεις:

Αγόρασε το αν…

  1. Θέλεις πραγματικά ισχυρό gaming φορητό υπολογιστή
  2. Είσαι Fan των RGB και είμαστε σίγουροι πως θα μείνει ικανοποιημένος από όλο το design

Μην το αγοράσεις αν…

  1. Έχεις περιορισμένο budget

Όσο εξαιρετικά ισχυρό και αν είναι σαν laptop, άλλο τόσο η τιμή του ανεβαίνει.

  1. Θέλετε κάτι αρκετά φορητό

Το συγκεκριμένο μοντέλο της MSI ζυγίζει περισσότερο από 2kg, με πάχος πάνω από 1inch. Φυσικά, δεν πρόκειται για το πιο βαρύ laptop παγκοσμίως αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που δεν μεταφέρετέ άνετα μέσα σε ένα σακίδιο.

Συμπέρασμα

Μολονότι φαίνεται ακριβό σαν laptop, στην πραγματικότητα είναι μια λογική τιμή για όσα προσφέρει σαν προϊόν και συγκριτικά με άλλους αντίστοιχους Gaming φορητούς υπολογιστές. Συνεπώς, αν κάποιος προτιμά καλύτερη ποιότητα απόδοσης στο laptop του  αντί ένα απλό Gaming laptop που απλά τοποθετείται σε οποιοδήποτε σακίδιο, σίγουρα το MSI GE76 είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Με προσανατολισμό τόσο για την αγορά business, όσο και creative, η νέα σειρά φορητών υπολογιστών της MSI αντικατοπτρίζει την αφοσίωση της εταιρείας στην τέχνη σε όλες της τις μορφές. Η MSI δεν παρουσιάζει μόνο επιδόσεις αλλά και καινοτόμο σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών. Είτε πρόκειται για gamers είτε για απαιτητικές εργασίες, στο γραφείο ή εν κινήσει, η MSI είναι πραγματικά φιλόδοξη να επεκτείνει τη γκάμα της για να βελτιώσει την καθημερινή εμπειρία κάθε χρήστη.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διάθεση της νέας σειράς φορητών υπολογιστών MSI, που βασίζεται στους επεξεργαστές Intel® 11th Gen H series και στη σειρά καρτών γραφικών NVIDIA® GeForce RTX™ 3080. Ανάμεσα στα νέα laptop και notebook βρίσκονται τα Creator Z16/M16/17, GE76/66 Raider, GP76/66 Leopard, GS76/66 Stealth, Pulse GL76/66, Sword 17/15 και Katana GF76/66.

Η MSI, συνεχώς μας εντυπωσιάζει με τις προτάσεις της στην αγορά, αλλά αυτή την φορά μπορούμε να πούμε πως έκανε το over and above, στο πλήρες. Ένα μηχάνημά με υψηλές επιδόσεις, εξαιρετικός σχεδιασμός αλλά και σωστή εργονομία σε συνδυασμό με το λογισμικό μετά από αρκετές ώρες χρήσης.

Πλεονεκτήματα

  • Ιδανικό για Gaming 1080p με RTX 3080 GPU
  • LED πληκτρολογίου και πλαισίου
  • Διατίθονται αρκετές θύρες, συμπεριλαμβανομένου του Ethernet
  • Εξαιρετικά ισχυρό
  • Γρήγορο Display
  • RGB τόνοι
  • Αρκετά ισχυρή GPU για να ωθήσει την οθόνη 300Hz σε ανταγωνιστικούς τίτλους esports

Μειονεκτήματα

  • Μεγάλο και ογκώδες
  • Βαρύ
  • Δεν παρατηρείται διαφορά ταχύτητας από μικρότερους ανταγωνιστές βαση μεγέθους
  • Η RTX 3080 έχει ανούσιο πρόσθετο κόστος

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • CPU: Intel Core i7-10870H (eight cores, 16MB cache, up to 5.0GHz Turbo)
  • Γραφικά: Nvidia GeForce RTX 3080
  • RAM: 32GB DDR4-3200
  • Οθόνη: 17-inch 1080p IPS, 300Hz
  • Χωρητικότητα: 1TB SSD
  • Οπτική μονάδα δίσκου: N/A
  • Θύρες: 2 x USB-A 3.2 Gen 1, 1 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1 x Mini DisplayPort, 1 x HDMI 2.0, 1 x ethernet, 1 x 3.5mm audio jack, 1 x SDXC
  • Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1
  • Κάμερα: HD Webcam
  • Βάρος: 2.89 kg
  • Μέγεθος:63 x 10.57 x 1.08 inches (39.7 x 26.85 x 2.74cm; W x D x H)

Είναι πλέον γεγονός ότι οι ελαφρύτεροι και πιο λεπτοί φορητοί υπολογιστές είναι δημοφιλέστεροι. Gaming φορητοί υπολογιστές που είναι μεγάλοι και παχύρρευστοι μοιάζουν ίσως σαν μια ‘’απαρχαιωμένη’’ μόδα. Σκεπτόμενοι, λοιπόν, αυτή την άποψη υπάρχει άραγε μια θέση στον χώρο της τεχνολογίας και του gaming το 2021 για το νέο μοντέλο της MSI GE76 Raider; Και όμως ναι! Σίγουρα πολλοί θα αναρωτιέστε ποιος θα αγόραζε ένα λάπτοπ αξίας 4500 €. Για έναν όμως Hardcore gamer αυτό είναι μονόδρομος. Συνήθως ένα Gaming Laptop παράλληλα δεν χρησιμοποιείτε μόνο για Gaming, αλλά και για άλλες καθημερινές ασχολίες ή και κυρίως επαγγελματίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε την καλύτερη δυνατή λύση για να μπορέσουμε να κάνουμε edit τα βίντεο μας, να επεξεργαστούμε μαζικά φωτογραφίες ή και να παίξουμε τα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Στο παρακάτω αναλυτικό Review, θα μάθετε περισσότερος πληροφορίες για το Gaming “κτήνος” της MSI! Σχεδιασμός Καθώς πολλά νέα gaming laptops έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται και να μοιάζουν με οποιοδήποτε, πολλαπλής χρήσης laptop, το MSI GE76 παραμένει εξ ’ολοκλήρου ένα καθαρά gaming laptop. Είναι επικαλυμμένο με αλουμίνιο,  έχει αρκετές γωνίες αλλά και χρώμα Titanium Blue που τείνει προς το γκρι παρά το μπλε. Ένα είδος αισθητικής που θα εκτιμηθεί αρκετά από μεγάλο αριθμό ατόμων. Όντας κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ο χρήστης μπορεί να νιώθει ασφάλεια ότι σε περίπτωση ρίψης πιο πιθανό είναι να χτυπηθεί το πάτωμα παρά το laptop. Αν και υπάρχει κάμψη κάτω από την οθόνη, πάνω από το πληκτρολόγιο, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργείται η ανασφάλεια για τυχόν σπάσιμο άρα δίνεται μία ολοκληρωμένη Gaming αίσθηση. Συνάμα, λόγω της συνεργασίας της MSI με την Steelseries, το υπάρχων πληκτρολόγιο καθίσταται ένα από τα πιο άνετα και ανταποκρινόμενα πληκτρολόγια για φορητό υπολογιστή. Χωρίς να χρειαστεί κάποιος να επενδύσει πολλά χρήματα μεμονωμένα για ένα πληκτρολόγιο, το συγκεκριμένο του παρέχει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεται για μια μοναδική gaming εμπειρία. Επίσης, περιλαμβάνεται ένα πλήρες Numpad μικρού μεγέθους. Αν και θα ήταν προτιμότερο να είναι μεγαλύτερο, η ύπαρξη του και μόνο το καθιστά αρκετό. Από την άλλη η MSI παρέχει κορυφαία ηχεία και στις δύο πλευρές του πληκτρολογίου. Αντικειμενικά, δεν πρόκειται για τα καλύτερα όλων ηχεία αλλά είναι υπερ αρκετά ώστε να ακούγεται δυνατός ήχος σε ένα δωμάτιο με αξιοπρεπέστατη ποιότητα μπάσου. Οι λάτρεiς του RGB φωτισμού θα μείνουν σίγουρα ικανοποιημένοι από τις λεπτομέρειες που έχουν γίνει στο παρών Laptop. Το πληκτρολόγιο ανάβει σε πραγματικά ατελείωτα χρώματα. Επιπρoσθέτως, υπάρχει μια τεράστια μπάρα φωτισμού RGB κάτω από το trackpad με έως 30 ζώνες φωτισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρήστης έχει στην διάθεση του όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρωμάτων αλλά αντίστοιχα και της απενεργοποίησης της. Συνοπτικά, μιλάμε για ένα πραγματικά “κόσμημα” στην Gaming αγορά και η MSI για ακόμη μία φορά θέλει να μας εντυπωσιάσει με την πρόταση της. Εντυπωσιακή οθόνη & Θύρες Υποδοχής ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς Το μοντέλο της MSI GE76 Raider έχει ευρεία οθόνη, η οποία διαθέτει refresh rate 300Hz. Η ανάλυση της Full HD(1080)p θα λέγαμε πως είναι πιο minimal αλλά εξίσου κατάλληλη για την επίτευξη σωστών frame rates τα οποία μπορούν να…

9

Εξαιρετικό!

Score

9

9