DOOM | Review

The Doom Slayer’s dishing out punishment

Platforms
 

The Doom Slayer’s dishing out punishment

image

To DOOM είναι ένα 1st-person shooter παιχνίδι, που αναπτύχθηκε από id Software και εκδόθηκε από Bethesda Softworks. Είναι reboot της σειράς Doom και αποτελεί την πρώτη «κύρια» προσθήκη έπειτα απ’ την κυκλοφορία του Doom 3 το 2004. Κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 13 Μαΐου για PS4, Xbox One και PC.

Τα γεγονότα του DOOM λαμβάνουν χώρα στο UAC (Union Aerospace Corporation) research facility, που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη. Στο facility αυτό οι ερευνητές/επιστήμονες αντλούσαν πόρους από την κόλαση, στην προσπάθεια τους να «λύσουν» την ενεργειακή κρίση στην Γη. Παρόλα αυτά, η Olivia Pierce (επιστήμονας) έκανε συμφωνία με τον σατανά και άνοιξε μια πύλη στην κόλαση με σκοπό να «ενώσει» τους 2 κόσμους. Ο μοναδικός επιζών είναι ένας μυστηριώδης άνδρας, που όταν αρχίζει η ιστορία βρίσκεται αλυσοδεμένος σε ένα βωμό. Στην πορεία θα ανακαλύψετε την ταυτότητα του πρωταγωνιστή, καθώς και όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν δημιουργηθεί η πύλη. Στόχος σας είναι να επιβιώσετε απ’ την εισβολή των δαιμόνων και να κλείσετε την πύλη που ενώνει τους «2 κόσμους».

DOOM

Kατά την διάρκεια του single player campaign, θα αποκτήσετε πολλά όπλα που μπορείτε να αναβαθμίσετε και να πραγματοποιήσετε modifications.  Για να αναβαθμίσετε τα όπλα σας απαιτούνται weapon upgrade points που αποκτάτε ολοκληρώνοντας mission challenges, ανακαλύπτοντας μυστικά και αυξάνοντας όσο περισσότερο γίνεται το combat rating. Τα mission challenges έχουν πάντα ως requirement να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο είδος δαίμονα, με το όπλο ή τρόπο που αναγράφετε στο challenge. Το combat rating, αυξάνεται συνεχώς όσο σκοτώνετε δαίμονες και ανάλογα με την απόδοσή σας, σας επιβραβεύει με τα αντίστοιχα weapon upgrade points. Σε αντίθεση, τα modifications πρέπει να τα ξεκλειδώσετε ανακαλύπτοντας τα field drones που βρίσκονται σε κάθε chapter. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να ξεκλειδώσετε μόνο ένα modification στο όπλο που θα επιλέξετε. Όταν κάποιο όπλο έχει 2 διαφορετικά modifications, μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξετε αυτό που επιθυμείτε.

DOOM2

Εκτός των weapons, υπάρχουν upgrades και runes για το Praetor Suit που φοράτε. Τα upgrades γίνονται με την χρήση των praetor token, που αποκτάτε απ’ τους νεκρούς elite guards. Στο menu που δείχνει τα mission challenges και τον χάρτη, μπορείτε να δείτε πόσοι elite guards υπάρχουν στο chapter που βρίσκεστε. Συνολικά, υπάρχουν 3 runes slots για να καλύψετε, ενώ τα runes δίνονται ως reward στα Rune Trials. Όταν εντοπίσετε κάποιο rune trail, μεταφέρεστε σε άλλη τοποθεσία και καλείστε να ολοκληρώσετε την δοκιμασία. Κάθε δοκιμασία έχει time limit και σας δίνεται μόνο το όπλο που απαιτείται για το trial. Εάν ολοκληρώσετε επιτυχώς την δοκιμασία στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνετε ένα rune που αυξάνει τα στατιστικά που επηρεάζουν γενικότερα το gameplay. Τα 3 βασικά στατιστικά είναι τα εξής: Health, Armor και Ammo. Χρησιμοποιώντας Argent Cells που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, αυξάνετε μόνιμα κάποιο απ’ τα παραπάνω στατιστικά (δική σας επιλογή). Όπως με τα Field Drones και τους Elite Guards, στο menu αναγράφεται  πόσα argent cells υπάρχουν σε κάθε level.

13391492_1217272581618128_2966439467277147049_o

Στο combat εκτός των αναβαθμίσεων και των όπλων, βασικό ρόλο παίζουν τα glory kills. Για να πραγματοποιήσετε glory kills, πρέπει ο δαίμονας που αντιμετωπίζετε να είναι staggered. Όταν ο εχθρός είναι staggered έχει πορτοκαλί χρώμα, που σημαίνει ότι μπορείτε να τον αποτελειώσετε βίαια με glory kill. Αντιθέτως, εάν βρίσκεστε μακριά απ’ τον στόχο θα φαίνεται μπλε, που σημαίνει πως είστε εκτός range. Συνολικά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πραγματοποιήσετε glory kill, καθώς έχει σημασία και το σημείο του σώματος που επιλέγετε. Το μόνο σίγουρο είναι πως με όποιον τρόπο και αν πραγματοποιήσετε το glory kill, θα είναι πολύ βίαιο και θα περιλαμβάνει αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς και άλλα. Κάθε δαίμονας που πεθαίνει με τον τρόπο αυτό, κάνει drop περισσότερα health pick-ups. Τα health pick-ups αναπληρώνουν το Health bar σας, ενώ τα armor pick-ups το armor bar αντίστοιχα. Εκτός των παραπάνω, κατά την διάρκεια του combat εμφανίζονται διάφορα power-ups. Κάποια απ’ αυτά σας δίνουν extra speed/damage, ενώ το Berserk power-up σας δίνει την δυνατότητα να αποτελειώνετε τους εχθρούς αμέσως.

DOOM3

Σε κάθε chapter υπάρχουν collectibles, ενώ συλλέγοντας data-logs και artifacts ανακαλύπτετε περισσότερες λεπτομέρειες για το story. Επίσης, εάν εντοπίσετε τους κρυμμένους μοχλούς σε κάθε level, αποκτάτε πρόσβαση σε πιστές από παλαιότερους Doom τίτλους. Αφού ανακαλύψετε το secret level, η πίστα γίνεται διαθέσιμη στο campaign menu του παιχνιδιού (Classic Maps). Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συλλέξετε κάποιο αντικείμενο που χάσατε, υπάρχει chapter select.  Όπως με τα secret level, εάν ανακαλύψετε μια φορά κάποιο rune trial, μπορείτε να το επιλέξετε όποτε θέλετε.

DOOM1

Το multiplayer κομμάτι του DOOM περιλαμβάνει συνολικά 6 modes: Team Deathmatch, Soul Harvest, Domination, Warpath, Freeze Tag και Clan Arena. Τα περισσότερα από τα modes αυτά είναι τύπου team deathmatch και capture the flag, με στοιχεία Doοm. Κάθε παίχτης μπορεί να δημιουργεί το loadout που επιθυμεί ή να διαλέγει ένα από αυτά που υπάρχουν ήδη. Τα hack modules παίζουν βασικό ρόλο στο κομμάτι αυτό, καθώς λειτουργούν ως runes και δίνουν διάφορα effects για ένα μικρό χρονικό διάστημα.  Επίσης, έχετε την δυνατότητα να κάνετε customize τα όπλα σας, το armor καθώς και να επιλέξετε taunts. Αντικειμενικά, το multiplayer κομμάτι θυμίζει αρκετά Quake αλλά δυστυχώς είναι αρκετά αδιάφορο. Το DOOM απλά προσφέρει  ένα multiplayer mode,  δεν είναι multiplayer παιχνίδι. Όσο αδιάφορο και αν είναι όμως το multiplayer, το Snapmap σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε αλλά και να κάνετε upload τους δικούς σας χάρτες. Υπάρχουν tutorials που σας δείχνουν βήμα προς βήμα, πως να δημιουργήσετε τον δικό σας χάρτη. Ολοκληρώνοντας το Advanced tutorial και αξιοποιώντας την δημιουργικότητά σας, μπορείτε να φτιάξετε μοναδικούς χάρτες.

13458652_1217272588284794_3201935742438082399_o

Το DOOM αναπτύχθηκε με id Tech 6 engine και τρέχει σε 1080p/60fps σε PS4 και Xbox One. Παρόλα αυτά, το framerate δεν παραμένει σταθερό συνεχώς και σε κάποιες στιγμές πέφτει κάτω απ’ τα 60 fps και στις 2 κονσόλες (στο Xbox One πολύ περισσότερο). Όσο αφορά την PC έκδοση δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και η απόδοση του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακή. Στο σύνολο, τα in-game γραφικά, τα textures και τα μοντέλα των χαρακτήρων/δαιμόνων, είναι αρκετά λεπτομερή. Τα διαφορετικά animations για τα glory kills, είναι αναμφίβολα ένα απ’ τα θετικότερα στοιχεία του παιχνιδιού. Στον ηχητικό τομέα, υπάρχουν πολλές μελωδίες και soundtracks που δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση στο παιχνίδι. Tα heavy/industrial metal κομμάτια που παίζουν πάντα κατά την διάρκεια της μάχης, αρμόζουν πλήρως στο γρήγορο και αιματηρό gameplay. Αντίστοιχα, οι ανατριχιαστικές ambient μελωδίες που ηχούν στο background όταν εξερευνείτε κάποιο άγνωστο μέρος, αλλάζουν απότομα την ατμόσφαιρα που επικρατεί . Δυστυχώς, το voice-acting είναι σχετικά φτωχό και οι χαρακτήρες δεν κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον

13403769_1217272508284802_2029896046650267714_o

Συνολικώς, το DOOM είναι ένα πολύ καλό reboot που έχει κρατήσει στοιχεία από προηγούμενους Doom τίτλους και έχει εξελίξει σε μεγάλο επίπεδο το gameplay. Το single player campaign έχει αξιόλογη διάρκεια και είναι γεμάτο δράση και αίμα. Παρόλα αυτά, μπορούσε να είχε αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η πλοκή. Όσο αφορά το multiplayer κομμάτι, είναι fun to play ως ένα σημείο αλλά γίνεται αρκετά επαναλαμβανόμενο στην πορεία. Πρόκειται για έναν single player τίτλο, που περιλαμβάνει απλά και multiplayer κομμάτια. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε βετεράνους αλλά και νέους οπαδούς της σειράς.

Θετικά

  • Εξαιρετικό soundtrack
  • Χαοτικό gameplay
  • Snapmap

Αρνητικά

  • Αδιάφορο multiplayer
  • Μέτριο storyline

The Doom Slayer's dishing out punishment To DOOM είναι ένα 1st-person shooter παιχνίδι, που αναπτύχθηκε από id Software και εκδόθηκε από Bethesda Softworks. Είναι reboot της σειράς Doom και αποτελεί την πρώτη «κύρια» προσθήκη έπειτα απ' την κυκλοφορία του Doom 3 το 2004. Κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 13 Μαΐου για PS4, Xbox One και PC. Τα γεγονότα του DOOM λαμβάνουν χώρα στο UAC (Union Aerospace Corporation) research facility, που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη. Στο facility αυτό οι ερευνητές/επιστήμονες αντλούσαν πόρους από την κόλαση, στην προσπάθεια τους να «λύσουν» την ενεργειακή κρίση στην Γη. Παρόλα αυτά, η Olivia Pierce (επιστήμονας) έκανε συμφωνία με τον σατανά και άνοιξε μια πύλη στην κόλαση με σκοπό να «ενώσει» τους 2 κόσμους. Ο μοναδικός επιζών είναι ένας μυστηριώδης άνδρας, που όταν αρχίζει η ιστορία βρίσκεται αλυσοδεμένος σε ένα βωμό. Στην πορεία θα ανακαλύψετε την ταυτότητα του πρωταγωνιστή, καθώς και όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν δημιουργηθεί η πύλη. Στόχος σας είναι να επιβιώσετε απ' την εισβολή των δαιμόνων και να κλείσετε την πύλη που ενώνει τους «2 κόσμους». Kατά την διάρκεια του single player campaign, θα αποκτήσετε πολλά όπλα που μπορείτε να αναβαθμίσετε και να πραγματοποιήσετε modifications.  Για να αναβαθμίσετε τα όπλα σας απαιτούνται weapon upgrade points που αποκτάτε ολοκληρώνοντας mission challenges, ανακαλύπτοντας μυστικά και αυξάνοντας όσο περισσότερο γίνεται το combat rating. Τα mission challenges έχουν πάντα ως requirement να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο είδος δαίμονα, με το όπλο ή τρόπο που αναγράφετε στο challenge. Το combat rating, αυξάνεται συνεχώς όσο σκοτώνετε δαίμονες και ανάλογα με την απόδοσή σας, σας επιβραβεύει με τα αντίστοιχα weapon upgrade points. Σε αντίθεση, τα modifications πρέπει να τα ξεκλειδώσετε ανακαλύπτοντας τα field drones που βρίσκονται σε κάθε chapter. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να ξεκλειδώσετε μόνο ένα modification στο όπλο που θα επιλέξετε. Όταν κάποιο όπλο έχει 2 διαφορετικά modifications, μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξετε αυτό που επιθυμείτε. Εκτός των weapons, υπάρχουν upgrades και runes για το Praetor Suit που φοράτε. Τα upgrades γίνονται με την χρήση των praetor token, που αποκτάτε απ' τους νεκρούς elite guards. Στο menu που δείχνει τα mission challenges και τον χάρτη, μπορείτε να δείτε πόσοι elite guards υπάρχουν στο chapter που βρίσκεστε. Συνολικά, υπάρχουν 3 runes slots για να καλύψετε, ενώ τα runes δίνονται ως reward στα Rune Trials. Όταν εντοπίσετε κάποιο rune trail, μεταφέρεστε σε άλλη τοποθεσία και καλείστε να ολοκληρώσετε την δοκιμασία. Κάθε δοκιμασία έχει time limit και σας δίνεται μόνο το όπλο που απαιτείται για το trial. Εάν ολοκληρώσετε επιτυχώς την δοκιμασία στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνετε ένα rune που αυξάνει τα στατιστικά που επηρεάζουν γενικότερα το gameplay. Τα 3 βασικά στατιστικά είναι τα εξής: Health, Armor και Ammo. Χρησιμοποιώντας Argent Cells που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, αυξάνετε μόνιμα κάποιο απ' τα παραπάνω στατιστικά (δική σας επιλογή). Όπως με τα Field Drones και τους Elite Guards, στο menu αναγράφεται  πόσα argent cells υπάρχουν σε κάθε level. Στο combat εκτός των αναβαθμίσεων και των όπλων, βασικό ρόλο παίζουν τα glory kills. Για να πραγματοποιήσετε glory kills, πρέπει ο δαίμονας που αντιμετωπίζετε να είναι staggered. Όταν…

8

Πολύ Καλό!

DOOM

Ένας άκρως βίαιος και αιματηρός 1st-person shooter τίτλος

Score
User Rating : No Ratings Yet !
8

 

 

 

Περισσότερα νέα για το DOOM