Resident Evil Zero – Review

Επιστροφή στις ρίζες των Survival Horror με το ανανεωμένο Resident Evil 0

Genres
,  
Publisher
 
Developer
 

Επιστροφή στις ρίζες των Survival Horror με το ανανεωμένο Resident Evil Zero

resident_evil_zero_hd-wide

Το Resident Evil Zero είναι ένας Survival Horror τίτλος, που εκδόθηκε και αναπτύχθηκε από την Capcom. Το παιχνίδι είναι μια επανέκδοση του αρχικού Resident Evil Zero, που είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά για Nintendo GameCube το 2002. Κυκλοφορεί ψηφιακά για Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One και PC στην τιμή των 20€. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε και σε φυσική μορφή μαζί με το HD Remaster του Resident Evil Remake, μέσω του πακέτου Resident Evil Origins Collection.

Πλοκή

Το παιχνίδι ξεκινάει παρουσιάζοντας μας ένα τρένο της εταιρίας Umbrella, να δέχεται επίθεση από κάποιο είδος μεταλλαγμένων βδελλών, ενώ ταυτόχρονα ένας μυστηριώδης νεαρός άνδρας παρακολουθεί από μακριά. Μερικές ώρες αργότερα, η ομάδα STARS καλείται να ερευνήσει μια σειρά από κανιβαλικούς φόνους, που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Παίρνετε τον έλεγχο της Rebecca Chambers, που είναι η γιατρός της ομάδας, ενώ βρίσκετε το τρένο, που πλέον είναι γεμάτο πτώματα.

Μέσα από τον ασύρματο, η Rebecca πληροφορείται ότι στο τρένο βρίσκεται ο πρώην στρατιώτης Billy Coehn, ένας κατάδικος, που κατηγορείται για τον φόνο είκοσι τριών ανθρώπων. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ, όταν οι νεκροί γίνονται ζόμπι και έτσι η Rebecca και ο Billy πρέπει να συνεργαστούν για να τα βγάλουν πέρα. Παρακολουθώντας τους, ο νεαρός άνδρας βάζει σε λειτουργία το τρένο, το οποίο πάει να συγκρουστεί. Αφού καταφέρουν να αποδράσουν, οι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται μέσα σε μια έπαυλη και προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη του μυστηρίου.

Resident Evil Zero (2)

Gameplay

Πιστό στις Survival Horror ρίζες του, το παιχνίδι προσπαθεί να σας τρομάξει όχι με διασκορπισμένα jumpscares από δω και από κει, αλλά με κλειστοφοβικά δωμάτια, αηδιαστικούς εχθρούς και το καλύτερο, ότι πρέπει να κάνετε οικονομία στα αντικείμενα, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σημεία που πραγματικά τα χρειάζεστε, όπως σε Boss Fights. Μάλιστα, ανάλογα τη δυσκολία που θα επιλέξετε, θα βρίσκετε όλο και λιγότερα αντικείμενα, ενώ οι εχθροί θα είναι πιο ανθεκτικοί. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε τους εχθρούς με προσεκτικές κινήσεις. Από την άλλη, θα βρείτε διάφορα βότανα , που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναπληρώσετε την υγεία σας. Οι εχθροί, όπως ειπώθηκε και πριν είναι φρικιαστικοί, μιας και πέρα από τα κλασσικά ζόμπι, θα έρθετε αντιμέτωποι με τεράστια έντομα και αμφίβια, ενώ δεν λείπουν τα bosses.

Το παιχνίδι αποτελεί τον πρώτο τίτλο της σειράς, στον οποίο χειρίζεστε δύο χαρακτήρες ταυτόχρονα. Πολλές είναι οι φορές που οι χαρακτήρες σας θα χωριστούν και θα πρέπει να προσέχετε να μην δεχτεί επίθεση ο ένας, ενώ εσείς ελέγχεται τον άλλο. Μπορείτε να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά του AI, ώστε να πυροβολεί όποτε βλέπει κάποιον εχθρό και να σας ακολουθεί όπου πηγαίνετε. Ωστόσο, οι δύο χαρακτήρες διαφέρουν και στις ικανότητές τους μέσα στο παιχνίδι. Ο Billy δέχεται λιγότερη ζημιά, καλύτερος με τα όπλα και μπορεί να μετακινήσει μεγάλα αντικείμενα. Από την άλλη, η Rebecca είναι πιο ευέλικτη και μπορεί να συνδυάσει βότανα, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση.

Resident Evil Zero (1)

Ο μεγαλύτερος σας αντίπαλος στο παιχνίδι είναι το Item Management. Κάθε χαρακτήρας έχει έξι θέσεις στο Inventory του, με κάποια μεγάλα όπλα να χρησιμοποιούν δύο. Οτιδήποτε άλλο βρείτε, καταλαμβάνει μία θέση, ακόμα και αν είναι ένα απλό κλειδί. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους της σειράς, δεν υπάρχει κάποιο κιβώτιο που μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αντικείμενά σας, αλλά μπορείτε απλά να τα αφήσετε κάτω και να τα πάρετε όποτε χρειαστεί. Βέβαια, κάτι τέτοιο απαιτεί αρκετό backtracking σε περίπτωση που αφήσατε κάτι πίσω και το χρειάζεστε αργότερα. Επιπλέον, θα χρειαστείτε μελάνι για τις γραφομηχανές, ώστε να κάνετε save, αλλά θα τελειώσει γρήγορα αν το χρησιμοποιείτε συχνά.

Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι, πρέπει να επιλέξετε το σύστημα χειρισμού που σας βολεύει. Υπάρχει το κλασσικό, που κουνώντας το μοχλό αριστερά και δεξιά περιστρέφεστε, ενώ όταν το κάνετε μπροστά και πίσω προχωράτε προς την κατεύθυνση που κοιτάτε ή αντίθετα από αυτή. Επίσης, για να τρέξετε πρέπει να κρατάτε πατημένο το αντίστοιχο κουμπί σε κάθε πλατφόρμα. Αυτό το σύστημα είναι αρκετά απαρχαιωμένο και θα σας δυσκολέψει αρκετά αν θέλετε να αποφύγετε εχθρούς και επιθέσεις των Bosses. Ο νέος χειρισμός του παιχνιδιού περιλαμβάνει ακριβή κίνηση με τη χρήση του αναλογικού, ενώ τρέχετε αυτόματα. Και οι δύο τύποι χειρισμού χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα στόχευσης, το οποίο θα λέγαμε πως είναι αρκετά δύσχρηστο. Όταν στοχεύετε, κλειδώνετε αυτόματα πάνω στον κοντινότερο εχθρό. Μπορείτε να γυρίσετε τον στόχο σας, κάτι που γίνεται αρκετά αργά, αλλά όταν στοχεύετε δεν μπορείτε να κινηθείτε καθόλου. Επίσης, υπάρχουν τρία σημεία που μπορείτε να πυροβολήσετε. Πέρα από το κλασσικό, δηλαδή να πυροβολείτε ευθεία, μπορείτε να το κάνετε προς τα πάνω, ώστε να χτυπήσετε εχθρούς στον αέρα ή να πυροβολήσετε στο κεφάλι ένα ζόμπι που έχει έρθει πολύ κοντά σας, ελπίζοντας σε ένα καίριο χτύπημα. Τέλος, μπορείτε να ρίξετε προς τα κάτω, για να πετύχετε πιο κοντούς εχθρούς, αλλά και για να χτυπήσετε ζόμπι στα πόδια, κάνοντάς τα να πέσουν κάτω.

Resident Evil Zero (7)

Οι γρίφοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού και θα πρέπει να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει για να καταφέρετε να τους λύσετε. Όσο προχωράτε μέσα στην έπαυλη, θα βρίσκετε όλο και περισσότερα πράγματα, που χρειάζονται για να ξεκλειδώσετε κάποια δωμάτια. Πολλές φορές θα σας ζητηθεί να πάτε αρκετά δωμάτια πίσω για να βρείτε τη λύση ενός μυστηρίου, ενώ απαιτείται να διαβάζετε τα διάφορα αρχεία που βρίσκετε, καθώς τις περισσότερες φορές καταγράφουν πολύτιμες πληροφορίες για κάποιο γρίφο, αλλά και για την ιστορία του παιχνιδιού.

Τελειώνοντας το παιχνίδι, ξεκλειδώνετε κάποια νέα modes, όπως γίνεται και στα περισσότερα παιχνίδια Resident Evil. Το πρώτο ονομάζεται Leech Hunt και απαιτεί από τον παίκτη να μαζέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό βδελλών μέσα στην έπαυλη. Υπάρχουν συνολικά 100 βδέλλες που πρέπει να μαζέψετε, 50 μπλε για τον Billy και 50 πράσινες για την Rebecca. Μάλιστα, κάθε φορά που ξεκινάτε ένα Leech Hunt, το layout του χάρτη αλλάζει. Μπορείτε να βρείτε και άλλα αντικείμενα, για να επιβιώσετε, αλλά δεν μπορείτε να πετάξετε κάτω τις βδέλλες που έχετε βρει. Να σημειωθεί πως δέκα από αυτές πιάνουν ένα κουτάκι στο Inventory του κάθε χαρακτήρα, δηλαδή συνολικά μπορούν να πιάσουν μέχρι πέντε, κάνοντας το mode αρκετά πιο δύσκολο όσο προχωράτε. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να τελειώσετε το παιχνίδι σας βγαίνοντας από την κεντρική είσοδο της έπαυλης, ενώ στο τέλος βαθμολογείστε ανάλογα με την απόδοσή σας. Επίσης, ανάλογα με την βαθμολογία, παίρνετε και κάποιες αναβαθμίσεις για να χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά. Προσοχή όμως, σε περίπτωση που ένας από τους δύο χαρακτήρες πεθάνει, τότε δεν θα βαθμολογηθείτε στο τέλος.

Resident Evil Zero (11)

Μία νέα προσθήκη σε αυτήν την έκδοση του Resident Evil Zero, είναι το Wesker Mode. Το Mode αυτό λειτουργεί αναγκαστικά με το νέο σύστημα χειρισμού, ενώ η Rebecca έχει μια νέα αμφίεση, που θυμίζει πολύ την Jill Valentine από το Resident Evil 5. Πέρα όμως από αυτό, η σημαντική αλλαγή βρίσκεται στην αντικατάσταση του Billy με τον Albert Wesker, τον κακό της σειράς. Ο Wesker έχει δύο υπερφυσικές ικανότητες. Η πρώτη είναι ότι μπορεί να τρέξει σε πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ η άλλη είναι το Death Stare. Το Death Stare είναι μία λάμψη που βγαίνει από τα μάτια του χαρακτήρα, προκαλώντας ζημιά σε όσους εχθρούς βρίσκονται τριγύρω. Μπορείτε να κρατήσετε το κουμπί της επίθεσης πατημένο, ώστε να προκαλέσετε ακόμα περισσότερη ζημιά.

Γραφικά/Ήχος

Από την εποχή που ο τίτλος είχε κυκλοφορήσει στο GameCube, τα γραφικά του αποτελούσαν ένα από τα καλύτερα στοιχεία του. Με την ανανέωση που έγινε πάνω σε αυτά και τις λεπτομέρειες που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο, η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο εκπληκτική. Οι σκιές και γενικά ο φωτισμός αποτελούν ακόμα ένα πολύ δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού. Η σταδιακή εμφάνιση της σκιάς μιας αράχνης στον τοίχο, πριν αυτή πέσει πάνω σας από το ταβάνι, θα σας κόψει την ανάσα.

Resident Evil Zero (6)

Το παιχνίδι τρέχει σε ανάλυση 1080p και 30 frames στις κονσόλες, ενώ στο PC σε 60. Δυστυχώς, δεν λείπουν και κάποια προβλήματα, με βασικό αυτό της κάμερας. Κάθε δωμάτιο έχει συγκεκριμένα σημεία που μπορείτε να δείτε τους χαρακτήρες σας, κάνοντας το δύσκολο να προετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε εχθρούς, αλλά και να αποφύγετε τις επιθέσεις των Bosses. Τα Cutscenes, όπως και σε κάθε άλλο Remaster, δεν έχουν υποστεί κάποια μεγάλη αλλαγή και προδίδουν ότι το παιχνίδι είναι από το 2002.

To Voice Acting δεν ήταν ποτέ από τα δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού. Ακόμα και σε στιγμές μεγάλου κινδύνου, οι χαρακτήρες δεν βγάζουν καθόλου συναίσθημα, κάνοντας αυτό το κομμάτι του τίτλου αρκετά μουντό. Πολλά από τα σημεία του παιχνιδιού δεν έχουν από πίσω κάποια μουσική, γι’ αυτό και σας κρατάνε σε ετοιμότητα, αλλά όταν εμφανιστή κάτι από το πουθενά, θα αρχίζει να παίζει σε γρήγορους ρυθμούς, βάζοντάς σας σε εγρήγορση.

Resident Evil Zero (8)

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και διάφορα ηχητικά εφέ μέσα στο παιχνίδι. Μπορείτε να ακούσετε ήχους από ρολόγια και τρεχούμενο νερό, ενώ ο ήχος των βημάτων σας θα είναι τις περισσότερες φορές το μόνο που θα σας κρατάει συντροφιά. Τέλος, κάθε εχθρός κάνει τον δικό του ήχο, με τα ζόμπι να σας προετοιμάζουν για τις επερχόμενες μάχες και άλλα εντομοειδή να σας προκαλούν ρίγος.

Overview

Κλείνοντας, το Resident Evil Zero αποτελεί ένα φανταστικό Survival Horror τίτλο, με όλη τη σημασία των λέξεων. Η δυσκολία του σίγουρα θα απωθήσει μερικούς, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα προκλητικό και διασκεδαστικό παιχνίδι. Η ανανέωση στα γραφικά είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο, αν και παραμένουν κάποια προβλήματα στην κάμερα και τα cutscenes. Τέλος, η αρκετά χαμηλή τιμή κάνει τον τίτλο πολύ προσβάσιμο και με αυτά που έχει να προσφέρει, το αξίζει.

Θετικά

  • Ενδιαφέροντες γρίφοι
  • Ωραία modes μετά το τέλος του Main Story
  • Ανανεωμένα γραφικά

Αρνητικά

  • Δύσκολος χειρισμός στόχευσης
  • Μέτριο Voice Acting
  • Η κάμερα πολλές φορές είναι εκνευριστική

Επιστροφή στις ρίζες των Survival Horror με το ανανεωμένο Resident Evil Zero Το Resident Evil Zero είναι ένας Survival Horror τίτλος, που εκδόθηκε και αναπτύχθηκε από την Capcom. Το παιχνίδι είναι μια επανέκδοση του αρχικού Resident Evil Zero, που είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά για Nintendo GameCube το 2002. Κυκλοφορεί ψηφιακά για Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One και PC στην τιμή των 20€. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε και σε φυσική μορφή μαζί με το HD Remaster του Resident Evil Remake, μέσω του πακέτου Resident Evil Origins Collection. Πλοκή Το παιχνίδι ξεκινάει παρουσιάζοντας μας ένα τρένο της εταιρίας Umbrella, να δέχεται επίθεση από κάποιο είδος μεταλλαγμένων βδελλών, ενώ ταυτόχρονα ένας μυστηριώδης νεαρός άνδρας παρακολουθεί από μακριά. Μερικές ώρες αργότερα, η ομάδα STARS καλείται να ερευνήσει μια σειρά από κανιβαλικούς φόνους, που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Παίρνετε τον έλεγχο της Rebecca Chambers, που είναι η γιατρός της ομάδας, ενώ βρίσκετε το τρένο, που πλέον είναι γεμάτο πτώματα. Μέσα από τον ασύρματο, η Rebecca πληροφορείται ότι στο τρένο βρίσκεται ο πρώην στρατιώτης Billy Coehn, ένας κατάδικος, που κατηγορείται για τον φόνο είκοσι τριών ανθρώπων. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ, όταν οι νεκροί γίνονται ζόμπι και έτσι η Rebecca και ο Billy πρέπει να συνεργαστούν για να τα βγάλουν πέρα. Παρακολουθώντας τους, ο νεαρός άνδρας βάζει σε λειτουργία το τρένο, το οποίο πάει να συγκρουστεί. Αφού καταφέρουν να αποδράσουν, οι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται μέσα σε μια έπαυλη και προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη του μυστηρίου. Gameplay Πιστό στις Survival Horror ρίζες του, το παιχνίδι προσπαθεί να σας τρομάξει όχι με διασκορπισμένα jumpscares από δω και από κει, αλλά με κλειστοφοβικά δωμάτια, αηδιαστικούς εχθρούς και το καλύτερο, ότι πρέπει να κάνετε οικονομία στα αντικείμενα, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σημεία που πραγματικά τα χρειάζεστε, όπως σε Boss Fights. Μάλιστα, ανάλογα τη δυσκολία που θα επιλέξετε, θα βρίσκετε όλο και λιγότερα αντικείμενα, ενώ οι εχθροί θα είναι πιο ανθεκτικοί. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε τους εχθρούς με προσεκτικές κινήσεις. Από την άλλη, θα βρείτε διάφορα βότανα , που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναπληρώσετε την υγεία σας. Οι εχθροί, όπως ειπώθηκε και πριν είναι φρικιαστικοί, μιας και πέρα από τα κλασσικά ζόμπι, θα έρθετε αντιμέτωποι με τεράστια έντομα και αμφίβια, ενώ δεν λείπουν τα bosses. Το παιχνίδι αποτελεί τον πρώτο τίτλο της σειράς, στον οποίο χειρίζεστε δύο χαρακτήρες ταυτόχρονα. Πολλές είναι οι φορές που οι χαρακτήρες σας θα χωριστούν και θα πρέπει να προσέχετε να μην δεχτεί επίθεση ο ένας, ενώ εσείς ελέγχεται τον άλλο. Μπορείτε να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά του AI, ώστε να πυροβολεί όποτε βλέπει κάποιον εχθρό και να σας ακολουθεί όπου πηγαίνετε. Ωστόσο, οι δύο χαρακτήρες διαφέρουν και στις ικανότητές τους μέσα στο παιχνίδι. Ο Billy δέχεται λιγότερη ζημιά, καλύτερος με τα όπλα και μπορεί να μετακινήσει μεγάλα αντικείμενα. Από την άλλη, η Rebecca είναι πιο ευέλικτη και μπορεί να συνδυάσει βότανα, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση. Ο μεγαλύτερος σας αντίπαλος στο παιχνίδι είναι το Item Management. Κάθε χαρακτήρας έχει έξι θέσεις στο Inventory του,…

7.8

Αρκετά Καλό!

Όταν ένα Survival Horror προσφέρει τρόμο

Το Resident Evil Zero προσφέρει μια απίστευτα τρομακτική ατμόσφαιρα, αλλά με τους μηχανισμούς του θα φανεί αρκετά πολύπλοκο σε μερικούς.

Διάρκεια

7.5

Gameplay

7

Γραφικά

8.5

Ήχος

8

User Rating : 0.45 ( 2 votes)
8

Περισσότερα νέα για το Resident Evil Zero HD Remaster

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.