Δεδομένα και ισορροπία ηρώων – 1ο μέρος

Είμαι ο Jules και βοηθώ την ομάδα ισορροπίας να αξιοποιεί δεδομένα, για να κάνει έξυπνες αλλαγές στο παιχνίδι

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρώτο dev blog σχετικά με τα δεδομένα και την ισορροπία του League!

lol_promoart_6

Νικήστε παίζοντας με τους ήρωες που θέλετε

Γεια σε όλους σας! Είμαι ο Jules και βοηθώ την ομάδα ισορροπίας να αξιοποιεί δεδομένα, για να κάνει έξυπνες αλλαγές στο παιχνίδι. Θέλω να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αξιολογούμε την ισορροπία ηρώων και συζητούμε τις ιδιαιτερότητες της ισχύος, του ποσοστού νικών, της δημοτικότητας και του ποσοστού αποκλεισμών. Ξεκινώντας, κύριος στόχος μας είναι να σας δώσουμε τη δυνατότητα να πετύχετε με οποιονδήποτε ήρωα. Όταν επιλέγετε έναν ήρωα, ιδανικά η απόφασή σας δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ισχύ του. Κατά περίπτωση, ορισμένοι ήρωες θα είναι πάντοτε πιο ισχυροί από άλλους λόγω της σύνθεσης των ομάδων, τις συνέργειες και τις επιλογές των αντιπάλων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του League of Legends. Αν οι υπόλοιπες παράμετροι είναι δίκαιες, η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρέπει να νιώθετε αναγκασμένοι να επιλέγετε έναν ήρωα, επειδή είναι πιο ισχυρός από τους άλλους.

Η ισχύς καταστρέφει το νέξους του εχθρού

image_004 image_005

Ισχύς είναι ο βαθμός στον οποίο ένας ήρωας έχει τη δυνατότητα να κερδίσει. Οι ήρωες μπορεί να εξειδικεύονται στην ενίσχυση στο τέλος του αγώνα, στις ομαδικές μάχες, στις πενταπλές εξοντώσεις ή στον έλεγχο αντικειμενικών στόχων, αλλά αυτά είναι απλώς εργαλεία για την επίτευξη του κύριου στόχου: την καταστροφή του Νέξους του εχθρού. Η ισχύς δεν είναι σταθερή. Σε ένα δεδομένο παιχνίδι, είναι η συνάρτηση των ηρώων που χρησιμοποιούνται και της ικανότητας των παικτών που παίζουν μ’ αυτούς τους ήρωες. Ο Κογκ’Μο δεν είναι ισχυρός σε κάθε περίπτωση, αλλά είναι απίστευτα ισχυρός με τη σωστή σύνθεση ομάδας στα χέρια ικανών παικτών. Ακριβώς όπως κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ΕΘΒ, για να μετρήσει την ικανότητα ενός ήρωα να πετυχαίνει εκτελέσεις και να αποφεύγει το θάνατο, χρησιμοποιούμε το ποσοστό νικών ως έναν τρόπο για τη μέτρηση της ικανότητας ενός ήρωα να κερδίζει ή αλλιώς της ισχύος του.

Το 50% δεν σημαίνει ισορροπία

Αν η ισχύς ενός ήρωα είναι ανάλογη με την πραγματική ακρίβεια, το ποσοστό νικών ενός ήρωα είναι αντίστοιχο της εμπειρικής ακρίβειας. Το ποσοστό νικών είναι η πιθανότητα νίκης, δεδομένου του τρέχοντος οικοσυστήματος ηρώων και παικτών. Δεν μας πληροφορεί μόνο για την ισχύ του ήρωα (οι ισχυροί ήρωες είναι πιο πιθανό να κερδίσουν), αλλά μας πληροφορεί επίσης για την ικανότητα του παίκτη (οι ικανοί παίκτες είναι πιο πιθανό να κερδίσουν). Οι ισχυρότεροι ήρωες τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό νικών, αλλά το ποσοστό νικών είναι μια ατελής μέτρηση της ισχύος, επειδή εξαρτάται ταυτόχρονα και από την ικανότητα του παίκτη. Αυτό μπορούμε να το επαληθεύσουμε παρατηρώντας ότι το ποσοστό νικών ενός ήρωα τείνει να πέφτει, όταν αυτός περιλαμβάνεται στους δωρεάν ήρωες της εβδομάδας, λόγω της χρήσης του από άπειρους παίκτες. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι οι ήρωες μπορούν να είναι ισορροπημένοι και να έχουν ποσοστό νικών τόσο άνω όσο και κάτω του 50%. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, μόνο ένα μικρό μερίδιο των παικτών του Αζίρ είναι πολύ ικανοί με αυτόν, γι’ αυτό σε κατάσταση ισορροπίας αναμένουμε το ποσοστό νικών του να είναι κάτω του 50%. Αντίστοιχα, ένα μεγάλο μέρος των παικτών που παίζουν με τον Χάιμερντινγκερ είναι φανατικοί γι’ αυτό και αναμένουμε το ποσοστό νικών του να είναι άνω του 50%.

Ορίζουμε τις ισορροπίες με βάση τους ικανότερους παίκτες

image_002Λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση των αλλαγών σε όλα τα επίπεδα ικανότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε όλους τους παίκτες στο ίδιο καζάνι. Οι ικανοί παίκτες παίρνουν αποφάσεις με περισσότερες πληροφορίες και δρουν με βάση αυτές τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μπορούμε με άνεση να πούμε ότι μελετούμε αυτούς τους παίκτες, για να κατανοήσουμε καλύτερα την τρέχουσα στρατηγική του παιχνιδιού και την ισορροπία του League of Legends. Πιστεύουμε ότι η εξισορρόπηση με βάση ένα καλό, αλλά όχι ιδανικό παιχνίδι δημιουργεί την καλύτερη ανταγωνιστική εμπειρία για όλους. Επίσης προωθεί την εξειδίκευση. Σίγουρα ο Τουίστεντ Φέιτ είναι δύσκολος ήρωας, αλλά καθώς μαθαίνουμε το κιτ ικανοτήτων του καλύτερα, αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι δυνατότητές του και κάνουμε απίστευτα παιχνίδια. Η αίσθηση που αφήνει είναι ωραία και η επένδυση αξίζει με το παραπάνω.

Δεν είναι διαγωνισμός δημοφιλίας

Δημοτικότητα είναι η πιθανότητα να επιλεγεί ένας ήρωας σε έναν μεμονωμένο αγώνα. Αν οι παίκτες ήταν ρομπότ και έκαναν τις επιλογές τους μόνο με στόχο τη νίκη, η δημοτικότητα θα ήταν πολύ χαρακτηριστική της ισχύος. Στην πραγματικότητα, οι παίκτες ενδιαφέρονται για τη νίκη, αλλά θέλουν, επίσης, να το διασκεδάζουν και να παίζουν με τους ήρωες που τους αρέσουν. Η Άρι είναι πιο ελκυστική από τον Ούργκοτ για τους περισσότερους παίκτες, γι’ αυτό και αναμένουμε η Άρι να είναι πιο δημοφιλής από τον Ούργκοτ. Από τις τάσεις της δημοτικότητας μπορούμε να μάθουμε μερικά πράγματα για την ισχύ, αλλά το τοπίο είναι θολό. Επίσης, μας ενδιαφέρει η ποικιλία των ηρώων (π.χ. να μην βλέπουμε την Τζινξ σε κάθε αγώνα), αλλά μια από τις βασικές αρχές μας είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε θυσίες στην ισορροπία απλώς και μόνο για χάρη της ποικιλίας. Με άλλα λόγια, δεν θα αποδυναμώσουμε ήρωες μόνο και μόνο επειδή είναι δημοφιλείς και δεν θα ενισχύσουμε ήρωες μόνο και μόνο επειδή δεν είναι δημοφιλείς.

Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά

image_006Ένας άλλος τρόπος να αξιολογούμε την ισορροπία είναι να ακούμε τους παίκτες. Όταν όλοι γκρινιάζουν για τη Νίνταλι, δεν ενεργούμε βιαστικά, αλλά επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ’ αυτήν. Παρόλο που αυτό δεν αντικαθιστά το διάβασμα των φόρουμ και την απευθείας επικοινωνία, το ποσοστό αποκλεισμών συμπληρώνει τα ανεκδοτολογικά στοιχεία από μια πιο αντικειμενική σκοπιά. Ένας περιορισμός που έχει το ποσοστό αποκλεισμών ως στοιχείο είναι ότι επηρεάζεται σημαντικά από τη δημοτικότητα. Ακόμη κι αν ο Ραμπλ είναι δυνατός, μάλλον δεν αξίζει να αποκλειστεί, αν είναι απίθανο να επιλεγεί από την αντίπαλη ομάδα. Σαν εμπειρικός κανόνας, η βέλτιστη στρατηγική αποκλεισμών (δηλ. η στρατηγική που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες νίκης) είναι να αποκλείονται ήρωες που έχουν υψηλό ποσοστό νικών αλλά και υψηλή δημοτικότητα. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αποκλεισμών δεν είναι απλώς συνάρτηση του ποσοστού νικών και της δημοτικότητας, αλλά και αντίληψη ισχύος, διαύγειας ισχύος, παρεμπόδισης και αποφυγής κινδύνου. Πριν από μερικούς μήνες, όταν η ΛεΜπλαν κατείχε τον τίτλο του ήρωα με τους περισσότερους αποκλεισμούς, δεν αποτελούσε βέλτιστο αποκλεισμό εκτός των βαθμίδων Κυρίαρχου/Διεκδικητή. Η Τζάνα που στατιστικά είναι μια από τις καλύτερες επιλογές αποκλεισμού στο παιχνίδι, αποκλείστηκε σε λιγότερο από το 1% των αγώνων. Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά αποκλεισμού, αλλά οι αποφάσεις μας για την ισορροπία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτά.

Έιμαστε κι εμείς παίκτες

Τα δεδομένα μετράνε, αλλά είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, παίζουμε κι εμείς League of Legends. Όταν ο Σκάρνερ είναι σε όλους τους αγώνες και, το πιο σημαντικό, κερδίζει όλους τους αγώνες, νιώθουμε τον αντίκτυπο το ίδιο γρήγορα με εσάς. Θέλουμε το παιχνίδι να είναι διασκεδαστικό και ισορροπημένο, όχι μόνο γιατί είναι η δουλειά μας, αλλά και γιατί είμαστε παίκτες. Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε άνθρωποι και πέφτουμε κι εμείς θύματα πολλών γνωσιακών προκαταλήψεων. Γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούμε πληροφορίες από όλες τις πλευρές. Στην τελική, όλα όσα κάνουμε είναι στα πλαίσια μιας προσπάθειας να καταστήσουμε το League of Legends όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικό. Την επόμενη εβδομάδα, στο επόμενο ιστολόγιο προγραμματιστών, ο Jag θα μιλήσει για το πώς εξετάζουμε την ισορροπία των ηρώων μέσα από τον φακό του σχεδιασμού.

[leagueoflegends.com]

Περισσότερα νέα για το League of Legends